Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 632
  • 719
  •   1
Отговори
# 15
# 16
Вафличке, ела в Бургас, само ако ще прекарваш доста време тук, т.е. ти ще ползваш имота.
Като човек с няколко имота тук - повече инвестиции - йок. Само в София. Мога цял ферман да напиша защо, ама другите са казали основното.
В момента най-новата инвестиция ми е подземно паркомясто.
Тука съм съгласен на 101% Wink ако ще е за инвестиция и ако е в България само от София апартамент, това е лично мнение и кои от където иска да купува Wink

# 17
Именно, в статията се казва, че все още ЕЦБ не планира резки скокове нагоре в лихвите, те нямат икономическа обосновка за повечето отрасли, освен психологическия елемент. Не бива сляпо да се вярва на разни уж капацитети ппц, днес сутринта дочух един печално известен депутат от ДБ да плаши електората, че евентуален неподходящ избор на говерньор на БНБ може да доведе до рязък скок в средната ипотечна вноска от 500 на 700 лв., очевидно без да разбира как точно функционира финансовата система.

# 18
Еми не знам, днес лихвите в сащ стигнаха 5.25%, а само преди 6м бяха 2.6%, а фед е вдигнал едва едва 0.25%, то не е само до политикана ЦБ, а и до пазара на дцк. Писледно 5.25% са билу през 2009. Не знам как си мислите,  че лихвите няма да се вдигнат и според мен вноската не 700 ами и 1000лв може да стигне. А достъпността ще дълбае дъното с 2ст 100к евро и 5-7% лихва, няма кой да ги иска или даде.

# 19
  • Sofia
ЕЦБ съвсем го закъса с всички проблеми. Хем лош икономически растеж хем ще ограничат финансирането на компаниите. Т.е. остават още повече свободни пари за частните лица - т.е. ниски лихви и ипотечни кредити. Ама искат и да затегнат кредитирането на Ч.Л.
Е, добре какво ще правят с депозите? Рекордно се трупат, а ограничават икономиката, ограничават кредитирането.
Май хептем се объркаха.

# 20
Именно, в статията се казва, че все още ЕЦБ не планира резки скокове нагоре в лихвите, те нямат икономическа обосновка за повечето отрасли, освен психологическия елемент. Не бива сляпо да се вярва на разни уж капацитети ппц, днес сутринта дочух един печално известен депутат от ДБ да плаши електората, че евентуален неподходящ избор на говерньор на БНБ може да доведе до рязък скок в средната ипотечна вноска от 500 на 700 лв., очевидно без да разбира как точно функционира финансовата система.

Както не планира, изведнъж може да ни "изненадат неочаквано". Май ще вадим пуканките пак скоро време.

Верно ли %5,25 от днес в щатите, миналата седмица коментирахме, че е около %4,7. Чакаме и ЕЦБ да се включат в играта и да започне голямото вдигане на лихви, че тея неща е хубаво да се случват  хармонично

Иначе с ограничаването на кредитирането, ще се спре малко мултиплицирането  на парите от търговските банки, много хубаво става, да продължават със същите новини

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 23:06 от MaryPop

# 21
  • Sofia
Чакаме и ЕЦБ да се включат в играта и да започне голямото вдигане на лихви
А какво ще постигне това? Т.е като вдигнеш лихвите в среда, където не дават кредити на компании, които пък по случайност и не ги искат и има лоша икономика.

В същото време има рекордно трупане на депозити. До сега не съм чул за набиране на скорост на икономика която да се постигне с вдигне на лихвите.

Лихви се вдигат в точно противоположната ситуация, когато има голямо търсене на свежи пари и когато икономиката се нагорещи. Това стана в САЩ - още миналата година си върнаха нивата на икономиката на нива преди Covid. Големите компании излетяха нагоре, акциите им се вдигнаха и бе съвсем нормално и резонно от ФЕД да спрат със стимулите и да охладят инвестирането в бизнеса. Това да имаш свръх активна икономика е нещо лошо, така както и рецесията. За това и ще вдигат толкова лихвите, колкото е нужно за да откажат инвеститорите.

В Европа това изобщо не така и няма нищо общо със САЩ и няма никаква логика да се гледа там какво се случва, тъй като текат тотално различни процеси. Едната дръжава си го мери с Русия, а другата (Европа) приема бежанци за пореден път.

# 22

В Европа това изобщо не така и няма нищо общо със САЩ и няма никаква логика да се гледа там какво се случва, тъй като текат тотално различни процеси. Едната дръжава си го мери с Русия, а другата (Европа) приема бежанци за пореден път.

А инфлацията? Нали дейността на ЕЦБ, основната е: поддържане на паричната стабилност. То и в Америка очакват с това покачване влизане в рецесия. Но нали не си представяте американците да търпят още вдигането на цените?
А нали не си представяте един европеец гърбил 40-50 год. в завода, и натрупания му пенсионен фонд да се окаже след 10 год. колкото годишната заплата на младши програмист и му кажат, че досега пенсионният му фонд е инвестирал в нискорискови фондове, облигации (което и са длъжни да правят) е със средна доходност 1-2 % през тия години след таксите. Че пенсията ще му стигне за 1-2 год. и после ще разчита на социалната система. Просто ще се мине през рецесия, то е ясно, има много ястребови сигнали от ЕЦБ.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 10:02 от Seiko7075

# 23
. С тези цени е малко сложно обаче. Започнах и да мисля за компромис Варна,Пловдив,Банско или в морските курорти,но се колебая,а цените във Варна вече гонят софийските.

Аз напоследък се замислих за имотите в курортите с минерална вода, там като че ли съотношението между цена и какво получаваш срещу нея, и то целогодишно, май е по-добро.

# 24
Аз напоследък се замислих за имотите в курортите с минерална вода, там като че ли съотношението между цена и какво получаваш срещу нея, и то целогодишно, май е по-добро.
Не е лошо, а и там ползването е  целогодишно, а не като на морето.

# 25
Не е лошо, а и там ползването е  целогодишно, а не като на морето.

А ако има и ски писти наблизо... ех, какъв живот ще бъде Grinning

# 26
а цените във Варна вече гонят софийските.

Сериозно??? Не знаех, че чак толкова са се повишили цените на имотите в Варна.
Преди заплатите бяха смешни в Варна но може сега нещата да са се променили.

# 27

А ако има и ски писти наблизо... ех, какъв живот ще бъде Grinning
Така е в Белчински бани, Белчин и селата наоколо, които са на около 15 км. от Боровец и Мальовица.

# 28
  • Sofia
а цените във Варна вече гонят софийските.

Сериозно??? Не знаех, че чак толкова са се повишили цените на имотите в Варна.
Преди заплатите бяха смешни в Варна но може сега нещата да са се променили.

Аз за цените на имотите във Варна говоря, не за заплатите...

# 29
много гости Simple Smile
разбрах от вестника, че турция прибира руснаците и ако може с колкото може повече пари и ако може да си купят нещичко.

Общи условия

Активация на акаунт