Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 648
  • 719
  •   1
Отговори
# 30
а цените във Варна вече гонят софийските.

Сериозно??? Не знаех, че чак толкова са се повишили цените на имотите в Варна.
Преди заплатите бяха смешни в Варна но може сега нещата да са се променили.

Аз за цените на имотите във Варна говоря, не за заплатите...

Че аз да не говоря за круши Grinning и аз за цените на имотите питах.
Но може и заплатите да са се покачили доста иначе за кво да дава, човек ХХХХХХ пари за Варна ако заплатата е смешна а имота да струва колкото в София, по добре в София и да взема 3 пъти повече заплата. но както казах може нещата вече да са ОК в Варна с заплатите

# 31
  • Варна
Ти продължаваш да не разбираш, че заплатите и цените на имотите нямат нищо общо. Не знам за кой пореден път се налага да ти се обяснява многократно.
Средната заплата във Варна е значително по-ниска от колкото в София. Не чак 3 пъти по-ниска, но все пак осезаемо по-ниска. Иначе както навсякъде, и тук има достатъчно хора със заплати далеч над средните. Т.е. има кой да купува на почти софийски цени и тук. Защо ли? Защото не всичко е цифри и инвестиции. Някои хора не искат да се местят на другия край на страната. Имат родители, роднини, приятели тук. Бизнеси също. Или просто ги кефи да дишат морски въздух, да гледат морето целогодишно и за 10 минути да слизат до плажа.

# 32
Ти продължаваш да не разбираш, че заплатите и цените на имотите нямат нищо общо. Не знам за кой пореден път се налага да ти се обяснява многократно.

Grinning Grinning Grinning Grinning
Нямало нищо общо Grinning
Ако България беше нормална държава като другите европейски страни, щеше да има нещо общо "заплатите и цените на имотите нямат нищо общо"  Grinning

# 33
  • Варна
Темата е за България, не за други "нормални" европейски страни. Вместо да се хилиш истерично, отвори си сайта на НСИ и ще видиш, че средната заплата за декември 2021 г във Варна е изчислена на 1514 лв, докато в София е 2298 лв. Сама прецени доколко тези данни отговарят на реалността и доколко корелират с пазарни цени от 1000 до 2000 евро средно за квадрат във Варна, в зависимост от имота, и съответните цени за София, които не знам колко са, но със сигурност са по-високи.

# 34

Grinning Grinning Grinning Grinning
Нямало нищо общо Grinning
Ако България беше нормална държава като другите европейски страни, щеше да има нещо общо "заплатите и цените на имотите нямат нищо общо"  Grinning

Ако четеше повече вместо да пишеш глупости щеше да знаеш, че в момента в световен мащаб заплатите и цените на имотите нямат нищо общо. България не е изключение.

# 35
Тези старомодни принципи, че имот трябвало да се изплаща със 120 месечни наема, може и да са били валидни през 1980-те години, когато безрисковият доход, т.е. лихвите по държавни облигации са били 7-8%.
120 месечни наема са 10 години, т.е. 10% годишна доходност трябвало да носи имотът - ОК, разумно малко повече от безрисковата доходност по това време.
Но когато безрисковата доходност е 2% както в САЩ или 0.5% както в Европа, изведнъж 3% доходност от имот започва да изглежда нелоша, а 5% - направо супер.
5% значи изплащане за 20 години, а 3% - за 33 години.
Има пенсионни и инвестиционни фондове с активи за милиарди или трилиони, които трябва да ги влагат някъде. Една част държат в ДЦК по закон, друга част в ценни книжа, а определена част могат да влагат в имоти.
Данни каква норма на възвръщаемост подобни инвеститори смятат за нормална може да се намерят, ако се поразрови човек. Ето например това изследване на CBRE (сред водещите брокери на имоти в света) дава данни по държави в Европа за различен тип имоти - офиси, търговски, логистични, и по класове А, Б и т.н.
Нормата е между 3-5%, според пазара и типа имот.
https://www.cbre.co.uk/research-and-reports/EMEA-Cap-Rate-Survey-July-2021

Очакваната възвръщаемост директно влияе върху цената, която са готови да предложат, когато купуват. Например ако имотът носи 10,000 евро годишно и очакват 4% за нормална доходност, могат да предложат до 250,000 за да го купят.

# 36
Chris, доста добре го обяснихте.
С повишаването на лихвите дали няма да се върнем някъде там пак? Все пак облигациите следва да стават все по-привлекателни и да изместят част от акциите в портфейлите, особено ако последва рецесия. Не само държавните, но и корпоративните. По-рано коментирахме за ограничаването на кредита към бизнеса. Ма някакси сме забравили за корпоративните облигации, които са алтернатива на бнковия кредит; аз не съм чула от 10 години да се говори за тях, може би и не съм се интересувала. Ма се сещам, че са сигурни, могат да са обезпечени с някакъв актив отзад при дружеството, което ги издава, а също облигационерите са с предимство пред акционерите при ликвидация и т.н. Също тези 3% доходност при имотите, ми се струват някак си дъното и по-скоро си задавам въпроса “какво следва от тук нататък”.

# 37
Не съм съгласна ,а покупката на ваканционен имот. Вече не съм съгласна:)
И аз мислех, че ходенето на разнообразни места е страхотно - стягаш чантата и хващаш пътя.
Но се оказа, че откакто имаме такъв морски, всеки месец ходим. За разнообразие, за кеф. Никакъв багаж не стягам, защото съм оставила на всички ни по 2 ката дрехи. Ключът за апартамента стои в колата. Така че, само вземаме децата и след 2 часа сме морски. Зимата времето не става за плаж, но водата и брегът са си там.
Не се налага да търся резервации в последния момент, нито да имам пари за хотел- само за бензин трябват пари.
Така че, не считам, че покупката е лоша. Считам, че трябва да е такава, че до два часа време да можеш да стигнеш до имота си, защото това ще ти позволи да го ползваш целогодишно. Ако е твърде далеч, вероятно няма да си заслужава.

# 38
Не съм съгласна ,а покупката на ваканционен имот. Вече не съм съгласна:)
И аз мислех, че ходенето на разнообразни места е страхотно - стягаш чантата и хващаш пътя.
Но се оказа, че откакто имаме такъв морски, всеки месец ходим. За разнообразие, за кеф. Никакъв багаж не стягам, защото съм оставила на всички ни по 2 ката дрехи. Ключът за апартамента стои в колата. Така че, само вземаме децата и след 2 часа сме морски. Зимата времето не става за плаж, но водата и брегът са си там.
Не се налага да търся резервации в последния момент, нито да имам пари за хотел- само за бензин трябват пари.
Така че, не считам, че покупката е лоша. Считам, че трябва да е такава, че до два часа време да можеш да стигнеш до имота си, защото това ще ти позволи да го ползваш целогодишно. Ако е твърде далеч, вероятно няма да си заслужава.

Напълно съм съгласна. Миналата година си купихме в Банско и по два пъти в месеца сме там. А лятото смятам да сме там доста по-често. Все едно си отиваш в къщи - всичко си имаме и не се чудим дали ще са ни удобни матраците и т. н.
Самото Банско е като град от западна Европа, а природата е невероятна!

# 39
Как пък не ще се грабна да ходя всеки месец до морето от София за 2 дена.
Иначе зацените във Варн, ами може би гонят софийските защото софиянци купуват във Варна?

# 40
Как пък не ще се грабна да ходя всеки месец до морето от София за 2 дена.
Иначе зацените във Варн, ами може би гонят софийските защото софиянци купуват във Варна?
Rumka. каза, че морето им е на 2 часа. Едва ли живеят в София. Виж ние живеем в София и от нашият квартал до апартамента в Банско са точно 2 часа.
Отделно много хора имат възможност да работят от всякъде и не са вързани в офиса по 5 дни в седмицата.

# 41
докато имат работа , та и хоум офис. че като гледам какво става в Европа и като си помислиш само, че всяка работа, която може да се изпълни дистанционно от Банско  може съвсем по същия начин да се изпълни от Чили или от Индия или от Беларус ... Та аз не съм сигурна дали е чак такава радост хоум офиса.

# 42
  • Sofia
докато имат работа , та и хоум офис. че като гледам какво става в Европа и като си помислиш само, че всяка работа, която може да се изпълни дистанционно от Банско  може съвсем по същия начин да се изпълни от Чили или от Индия или от Беларус ... Та аз не съм сигурна дали е чак такава радост хоум офиса.

Явно не сте много наясно с хоум офиса и регулациите за отделни държави например има фирми, при които не е позволено данните да се достъпват извън Америка , извън Европа и е немислимо да се работи от Индия..

# 43
Затова всички големинкомпании са си изнесли бек офис позициите в Индия. Повечето големи компании дето ги чувате по новините имат хиляди служители в Индия.

# 44

Явно не сте много наясно с хоум офиса и регулациите за отделни държави например има фирми, при които не е позволено данните да се достъпват извън Америка , извън Европа и е немислимо да се работи от Индия..

Вие явно не сте наясно при преимуществото на клауд решения в момента къде точно са данните. И изобщо според мен не сте наясно, че повечето големи компании доста от изброените от вас отдели са в чужди държаво. Решенията за сигурност, които се ползват в днешно време  не са  @ Марче скрий документа в шкафчето на бюрото и врътни ключето и ако вземеш работа за в къщи папката под възглавницата ... да не я пипа никой. @

Общи условия

Активация на акаунт