Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 142
  • 719
  •   1
Отговори
# 60
докато имат работа , та и хоум офис. че като гледам какво става в Европа и като си помислиш само, че всяка работа, която може да се изпълни дистанционно от Банско  може съвсем по същия начин да се изпълни от Чили или от Индия или от Беларус ... Та аз не съм сигурна дали е чак такава радост хоум офиса.

Явно не сте много наясно с хоум офиса и регулациите за отделни държави например има фирми, при които не е позволено данните да се достъпват извън Америка , извън Европа и е немислимо да се работи от Индия..

Вие явно не сте наясно при преимуществото на клауд решения в момента къде точно са данните. И изобщо според мен не сте наясно, че повечето големи компании доста от изброените от вас отдели са в чужди държаво. Решенията за сигурност, които се ползват в днешно време  не са  @ Марче скрий документа в шкафчето на бюрото и врътни ключето и ако вземеш работа за в къщи папката под възглавницата ... да не я пипа никой. @

Много по-наясно съм и с клауд решенията и с решенията за данни отколкото си мислите и Ви го казвам като човек, който е пряко свързан с това всеки ден в международна компания с хиляди служители в цял свят - дори и в Индия - Neymar09 - последното е за теб. В тази си позиция съм наясно и за какви ресурси преговарят клиентите независимо дали имат техен клауд или ползват SaaS.  Явно обаче Вие идея си нямате за какво говоря или компанията Ви се опитва да пробутва само индийци на клиентите си, но мога да Ви уверя, че от доста време се избягват определени ресурси по ред причини. Ако сте толкова наясно с бизнеса и познавахте и GDPR в детайли или американските регулации може би бихте били наясно защо не може да се достъпват данни и апликейшъни от всеки. Езиковите изисквания дори няма да ги коментирам, но в редица страни са фактор.
С Ковид и войните отиваме към по-затворени икономики и колкото и глобален да е интернета и технологиите, все повече регионалните изисквания ще надделяват в много проекти.
Който разбрал, разбрал Bowtie

Работил съм за две от големите консултантски фирми и работех с индийци всеки ден, даже искаха да ме пращат за 3 месеца в индия. така че съм запознат с нещата за които говориш за разпространение на информация. Това не спира американски компании да наемат здраво индийци. Даже индийците в индия се ползват с по- голямо уважение от американските служители.

# 61
Това си е супер off topic, но индийците наистина превземат света. Те са добре образовани по британски образец, имат традиции, англо-говорящи са и в близките 20-30г ще изпреварят по брой население Китай, пък и са по-евтини. Освен това, в момента масово се прехвърлят от Индия в англо говорящи страни на топ мениджърски и технически позиции, заради доверието, което имат местните в тях(лично наблюдение). Трудно ми е да видя как това не е доминация.

# 62
Ше дойдат и в България и ще изкупят българските имоти.

# 63
  • Бургас

Както се казва в оня виц за булката, дето трябвало да е девствена - "а дано, ама надали"Simple Smile

# 64
  • Sofia

Спокойно те имоти не купуват извън Индия - освен много богатите индийнци и САЩ и Канада.
Тези , които искат да дойдат в България си искат релокация от фирмите с плащане на наем.
Искат в България и Европа за да пътуват навсякъде в Европа лесно.
По регулации обаче дори и да са в България или ЕС - пак клиента или одитора на клиента може да откажат да работят по проекта заради произхода ..

# 65
Последните няколко дни усилено се тръби за инфлацията, правят се прогнози и т.н.за следващите месеци. Аз вече нз ко ше става с кеша и идва ли рецесия, ма определено да го слушам по цял ден ми бърка в мозъка. Само знам, че предната криза също е имало инфлация, цените на желязото също са били на върха, хората също са се паникьосали, ма накрая е било хубаво да имаш кеш. Вие ако от една страна имате имоти някакви, а от друга - кеш, бихте ли набутали и останалите си пари в имот или по-скоро бихте изчакали нещо евентуално да се посрине?
Ако изведнъж задействат мерките и вземат да изпукат всички балони, ше стане голямо меле. В момента има такова разнообразие на продукти, масово предлагане, конкуренция, ако не бяха напечатали парите Централните банки, доста бизнеси щяха да се нагълтат с вода. Тоест леко са се балонизирали. Вие как го виждате това да продължава и къде ще се приземим при положение, че всичко поскъпва?

Ps: очаквали 50% инфлация, ако войната приключи скоро, ако не - 200% инфлация. Ми ако нямаше война, не очаквахте ли инфлация…

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 19:29 от MaryPop

# 66
  • Варна
Ако имаш кеш за цял апартамент, е тъпо да го държиш в резерв, щото накрая ще си купиш два хляба с него.
Аз примерно оборотни пари си имам достатъчно, за храна, сметки и т.н. но депозитът със спестяванията какво да го правя? Много ясно, че ще искам да го инвестирам някъде. А защо в имот - защото имаме нужда от по-голямо жилище. Ако всичко ни беше наред от към площ, сигурно щях да мисля за други варианти.

# 67
Ок, но ако ще се остава с два хляба от някъв приличен кеш, тогава да купя 3 имота на кредит и накрая ще съм цар, пак ок ли е? И три монети златни накрая да се разплатя с банките 😀

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 19:55 от MaryPop

# 68
  • Варна
Какъв кредит? Кешът е за 100% от цената на един имот.

# 69
Didi, имах предвид, че ако кешът за 1 апартамент се обезцени до там, че да може да се купят 2 хляба, както казахте, това означава, че и кредитите ще се обезценят, и всеки теглил кредит ще спечели много. Не говорим да се държи кеш в резерв за 20 години, а за следващата 1 или 2 години с оглед на това ще има ли някакъв спад на пазарите, включително недвижимите имоти. При положение, че в момента се продават апартаменти тотал щета, дори и едно раздвижване на пазара, при положение дори цените да се задържат на този етап и да навлезем в плато, но да излязат имоти,  които са по-перспективни, също би било по-добре да изчакаш. Само че кристална топка нямаме Grinning затова ми беше интересно какви са  нагласите на съфорумците тук. Депозитите над 50  хиляди лева към декември 2021 г, смятах че се държат в под 5% от българското население, което ако говори нещо  пак е ок, но пък абсолютното им число е голямо и за момента няма добри инвестиционни възможности, освен ако не очакваме пазарите да растат следващите 10 години. Няма ли такива работещи в банка тук да кажат как седят нещата с ипотечните кредити последното тримесечие, на какви цени оценяват имотите и т.н.

# 70
  • Варна
Кредитите не подлежат ли също на индексация? Няма да се обезценят напълно.

# 71
Аз не виждам голяма промяна енергетиката. Газа е на такива нива още от октомври миналата година, петрола скочи от 90 на 100-105 заради войната. Сега лятото газа ще падне, а бензина може малко даскочи, но от края на лятото уж ще подкарат газот Гърция. Та не виждам някаква реална обосновка за 50-200% инфлация. Зърно и слънчоглед имаме бол, ще сложат ценови контроли 100% до края на войната. Присто когато цените скочат потреблението пада и постоянно всичко е в промоция 20-30%. Колкото до строителни материали, строителите неса паники като обикновения купувач, те просто чакат/бавят строежа, търсят алтернативи и купуват при корекция на цената. И после пак ползват извинението че цените били високи и вдигат и глупаците плащат. Просто потреблението ще падне и ще влезем в рецесия, кое не разбираш? Неизбежно е. Несамо това но и ецб и фед директно сиго казват и умишлено търсят даго предизвикат.
Но не те разбирам, купи си злато, храни, енергийни, земеделски, хранителни акции и спи спокойно.

А пък да си мислиш че ще изкяриш с набълбукване с кредити, не е гаранция. Ако имаш стабилна работа, тегли, но не си мисли че няма да вдигнат лихвите.

# 72
  • Sofia
Кредитите не подлежат ли също на индексация? Няма да се обезценят напълно.
Не, има горна граница. Примерно 12%, ако се получи много голяма инфлация си е голяма далавера (стига приходите да компенсират въпросната инфлация), но хората така и не разбират, че държането на пари в банка (депозит) не е инвестиция и не е въртене на пари, нито пък финансово грамотно. Просто е като да ги оставиш в сейф на съхранение, за да не те ограбят във вкъщи. Така и не разбирам, защо има хора които си мислят, че държането на пари в банка трябва да е свързано с изкарване на пари, избиване на инфлация и т.н? Това е еквивалентно да държиш пари брой или в джоба и е удобно за да си покриваш текущите или краткосрочните разходи.

# 73
докато имат работа , та и хоум офис. че като гледам какво става в Европа и като си помислиш само, че всяка работа, която може да се изпълни дистанционно от Банско  може съвсем по същия начин да се изпълни от Чили или от Индия или от Беларус ... Та аз не съм сигурна дали е чак такава радост хоум офиса.

Явно не сте много наясно с хоум офиса и регулациите за отделни държави например има фирми, при които не е позволено данните да се достъпват извън Америка , извън Европа и е немислимо да се работи от Индия..

Вие явно не сте наясно при преимуществото на клауд решения в момента къде точно са данните. И изобщо според мен не сте наясно, че повечето големи компании доста от изброените от вас отдели са в чужди държаво. Решенията за сигурност, които се ползват в днешно време  не са  @ Марче скрий документа в шкафчето на бюрото и врътни ключето и ако вземеш работа за в къщи папката под възглавницата ... да не я пипа никой. @

Много по-наясно съм и с клауд решенията и с решенията за данни отколкото си мислите и Ви го казвам като човек, който е пряко свързан с това всеки ден в международна компания с хиляди служители в цял свят - дори и в Индия - Neymar09 - последното е за теб. В тази си позиция съм наясно и за какви ресурси преговарят клиентите независимо дали имат техен клауд или ползват SaaS.  Явно обаче Вие идея си нямате за какво говоря или компанията Ви се опитва да пробутва само индийци на клиентите си, но мога да Ви уверя, че от доста време се избягват определени ресурси по ред причини. Ако сте толкова наясно с бизнеса и познавахте и GDPR в детайли или американските регулации може би бихте били наясно защо не може да се достъпват данни и апликейшъни от всеки. Езиковите изисквания дори няма да ги коментирам, но в редица страни са фактор.
С Ковид и войните отиваме към по-затворени икономики и колкото и глобален да е интернета и технологиите, все повече регионалните изисквания ще надделяват в много проекти.
Именно тази компания по някакви причини и то много различни от изброените от теб е отворила офис където се намираш и ти е дала работа ... която както я е дала на теб, така може а я даде на всеки друг по света. България да не е нещо по-специално от останалите локации? Та за сега единственото на което можеш да се надяваш е, да се крепи компанияъа за която работиш.
А най-последното ако беше , то в момента тази война нямаше да се води и развива така.
Нещо интересно гледах по телевизията предаване за украинци , пристигащи в Гармания. Една жена с 2 деца си каза направо - за мен е важно да има интернет и децата на детска градина, аз работя за американска фирма и имам проекти. Та пътувала е през половината Еврояа и си е работила по проектите ... пък ти си мисли, че центъра на аутсорсинга е София. Няма да те притеснявам.

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 05:10 от bella-ciao

# 74
  • Sofia

Именно тази компания по някакви причини и то много различни от изброените от теб е отворила офис където се намираш и ти е дала работа ... която както я е дала на теб, така може а я даде на всеки друг по света. България да не е нещо по-специално от останалите локации? Та за сега единственото на което можеш да се надяваш е, да се крепи компанияъа за която работиш.
А най-последното ако беше , то в момента тази война нямаше да се води и развива така.
Нещо интересно гледах по телевизията предаване за украинци , пристигащи в Гармания. Една жена с 2 деца си каза направо - за мен е важно да има интернет и децата на детска градина, аз работя за американска фирма и имам проекти. Та пътувала е през половината Еврояа и си е работила по проектите ... пък ти си мисли, че центъра на аутсорсинга е София. Няма да те притеснявам.
Охх , то си знаеш твоето и странични мнения не приемаш? Кога съм казала,че центъра на аутсорсинга е България? Само,че ти не знаеш разликата между ЕС и изтока очевидно,като изтока не го подценявам разбира се...Аз също съм работила от различни държави и съм работила и от офисите на клиентите по света. Имам си и умения които ми позволяват да работя във всяка държава,но често регулации спъват процеса...и не...не очаквам,че ще работя вечно в тази компания - нито е единствената,нито съм вързана за тях доживот

Общи условия

Активация на акаунт