Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 432
  • 719
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
По принцип да, трудно се продава имот със загуба, освен ако някой не продава 2-стаен примерно за да купи по-голям апартамент, който даже още повече ще е поевтинял.Но като цяло със загуба ще бъдат тези купили 2019 или по-късно, тези купили през 2015 няма да продадат на загуба защото просто толкова много няма как да паднат цените.Да не говорим за купили 2004-та примерно или 2000г.Все пак продават се и много наследствени имоти, дарени от роднини и т.н., в този случаи няма загуба, има само чиста печалба.Така, че хората закупили имот през 2019-та и нататък са изключително малък процент от всички собственици в България, за да имат капацитет едва ли не да блокират пазара с отказа да продават.
Вярно е че има много спекулативни продажби, освен това последната година на не една и две сделки съм била свидетел които продавача е провалил като се е отказал последния момент и имота след 3 месеца отново е на пазара с 20 000-30 000евро отгоре.Но от 2-3 месеца наблюдавам отказали се купувачи в последния момент и то с одобрен кредит за конкретния имот.

# 166
Че купилите 2019г. защо пък да са на загуба? Ние купихме точно края на 2019 за малко над 80К, а в момента същите апартаменти, в същия квартал и в същото състояние, се продават за 120-130-140 000. Искаш да кажеш, че от сегашните цени, цената ще се сгромоляса под 80 000 ли? Нали се сещаш, че това няма как да се случи Wink

# 167
Да се предполага, че икономическите трендове са праволинейни, не се основава на здрав разум. Повечето процеси са циклични. Има ненадейни обрати, които не са точно предвидими. Като 2008г например. Кога ще последва такъв момент, не е ясно. От 70те насам е имало 3 такива кризи.

# 168
  • Пловдив
Че купилите 2019г. защо пък да са на загуба? Ние купихме точно края на 2019 за малко над 80К, а в момента същите апартаменти, в същия квартал и в същото състояние, се продават за 120-130-140 000. Искаш да кажеш, че от сегашните цени, цената ще се сгромоляса под 80 000 ли? Нали се сещаш, че това няма как да се случи Wink
Образно казано 2019г. в песимистичен сценарии.Идеята беше да отговоря на тезата че хората няма да продават защото ще стане по евтино отколкото са го купили и това ще ги спре от продажба.Та винаги има хора купили на върха на пазара, идеята е че те дори и да се стискат да продадат да не излезе чисто психологичски че са се провалили в тази важна покупка броя им като цяло е малък за да влияе на целия пазар.Ето ти си купила за 80 000, сега каваш са 120 000.Идва 50% ръст за две години, какъвто няма в нито един град в България за толкова кратък период, но както и да е.
Щом си купила за 80 000 и сега са 120 000, ако паднат от 120 000 на 100 000 и да продадеш пак няма да е на загуба.
В човешката история няма праволинеен тренд в нито една стока.Да като цяло заради инфлацията в 50 годишен период  всичко е по-скъпо от преди 50 години, но през тях има няколко корекции и обръщане на тренда.На фондовия пазар са 1987, 2001 и 2008.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 13:53 от Sadness1

# 169
Писах в преди две седмици - по стечение на обстоятелствата за 9 месеца правих 2 оценки на един и същ имот, разликата е 30 процента нагоре, което е средното за София, иначе има и по-големи поскъпвания в определени квартали. Така че 50 на сто поскъпване на имота на съфорумката от 2019 до 2022 г. мен не би ме изненадало.

# 170
  • Варна
И във Варна има ипоти с 50% поскъпване за последните 2 години.
Сещам се и за една конктерна къща, която наблюдавам от година - скочи от 115, през 120 и 135 на 170 к.

# 171
Имаше наскоро статии, че ще има все повече работещи бедни и че реално след време един обикновен служител никога няма да може да си купи първи имот със собствени средства. Което реално си е така, ако взимаш 1000 лв. заплата, как точно ще си позволиш имот за 200 000 лв. и ще живееш в същото време. Тази тенденция е във всички развити страни, не говоря за България само. В Великобритания било най-зле, за обикновен служител невъзможно. А за луксозни имоти даже певицата Адел не можела да си позволи, защото това, което искала било 200 милиона, а в Ел Ей било 30 милиона.
Та според мен това е тенденцията, имотите няма да поевтинеят или поне не драстично, а за обикновените служители ще става все по-невъзможно да имат имот.

# 172
  • Пловдив
Писах в преди две седмици - по стечение на обстоятелствата за 9 месеца правих 2 оценки на един и същ имот, разликата е 30 процента нагоре, което е средното за София, иначе има и по-големи поскъпвания в определени квартали. Така че 50 на сто поскъпване на имота на съфорумката от 2019 до 2022 г. мен не би ме изненадало.
Виждала съм и оценки със 100% отгоре за една година само и само за да бъде усвоен съответния кредит Laughing.
Иначе тенденцията която сочи Китикат е такава, но тя неотговаря на американската мечта и примерния живот който работника да следва.Ако не може да си осигури дом, тогава защо да работи?

# 173
Ваша работа си е какви шашми сте гледали, но в случая отричате реалността на пазара на имоти, по-конкретно в София. Поскъпване от 50 на сто за периода даден от потребителката изобщо не е изключено.

# 174
Това, което мисля е по-различно от 2008, е все по-неглижиращото отношение на всички правителства към инвестициите на глобалните богаташи включая Индия и Китай. Всякакъв протекционизъм се пренебрегва и всеки глобален богаташ маже да купува където си иска за инвестиране и то в жилища, нали производство няма, къде другаде.

# 175
Канада щеше да въвежда ограничения точно заради китайците, мисля, че в миналата тема го коментирахме. Предполагам, че и други ще направят същото. Ще ми бъде интересно как ще се промени достъпността на НИ в тези страни.

# 176
Имаше една статия тази седмица като не мога обаче да знам колко и какво е вярно в нея .  Идеята в статията е че в днешно време собствен дом , колкото и скъп да ни се струва , е по-евтин с 20% от преди 20 години.

# 177
  • Sofia
През 2020 много инвеститори продаваха на цени от 2019 (имаше дори индикации за 3-4-5% надолу) поради страх, че покрай Ковид всичко ще отиде на кино. Така, че това с датите е много образно. По-скоро нещата се изродиха много през 2021.
Пример - апартамент на зелено за около 1000 евро в най-ниския му период около 2020-2021, година по-късно вече с АКТ16 е 2000 евро.
От една страна пазара го е направил толкова скъп от друга страна войната в Украйна. Ама има ли някой който да вярва, че такъв апартамент ще струва някога под 1000 евро за да са на загуба хората закупили го през 2020?

Втори аргумент - при криза (както виждате) и рецесия хората избягват да продават имоти - така, че тези които ще продават ще са малко и няма да е достатъчно за да направи тренд който да доведе до сериозен срив на пазара. Хубавите имоти ще си задържат цената, а надценените ще се върнат на "нормалните" си цени.

По отношение на "спекулата", за която се коментираше, т.е. ако един имот е струвал 65 000 евро през 2015, а сега го продават обзаведен/ремонтиран за 200 000. За мен това не е никаква спекула. Във въпроса се пита, ако продадеш за 65к този имот ще можеш ли след това на пазара да закупиш еквивалентен пак за 65к? Не, нали? Ако на пазара след това трябва да платиш 200к за този имот, значи не е спекула, а просто обезценяване на хартийките.

Не много отдавна и ЦЕБ и БНБ, а и финансовото министерство си коригираха очакванията за следващата година. Вместо 2-3% през 2023 се очаква отново голяма инфлация: 8-10%. Няма да се очудя и повече, така, че в един момент ниските лихви няма как да остана 0-леви, но не очаквайте да станат 8-10%, със сигурност ще са на загуба и това гарантирано няма да е устойчив процес, а временен. Тук говорим за 1-2-3-5 години - колкото е нужно и ще зависи от войната в Украйна и съответно как ще се осъществи прехода на ЕУ за енергийна независимост. В момента в който нещата се отрегулират лихвите ще отидат пак там където бяха преди 2-3 години. То и няма никаква логика да се движи една таква политика от едната крайност в другата. В момента това е просто необходимост, но не се и съмнявайте, че от това ще има и много негативни последици и поради тази причина никой няма да прави нищо драматично.

# 178
В момента това е просто необходимост, но не се и съмнявайте, че от това ще има и много негативни последици и поради тази причина никой няма да прави нищо драматично.

Това с презумцията, че икономическата система е добре разбрана, в цялата й сложност, предвидима и контролируема. Малко сложни системи с множествени участници и процеси могат да бъдат симплифицирани на степен предвиждане. Дори в исторически план се наблюдава цикличност.

# 179
И във Варна има ипоти с 50% поскъпване за последните 2 години.
Сещам се и за една конктерна къща, която наблюдавам от година - скочи от 115, през 120 и 135 на 170 к.

Това че на един имот му търсят по- висока цена не значи че реално му е скочила цената. Като се продаде тогава може да направиш такова заключение. Във Варна е пълно с такива обяви дето стоят от години, не могат да ги продадат една година Х, следващата година цената е Х+ 20 и така нагоре всяка година

Общи условия

Активация на акаунт