Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 418
  • 719
  •   1
Отговори
# 270
  • на Мелмак
ierldan, 30% данък от какво? Доходите? Защото в България не е така, всички знаем. Според мен сега не е момента точно за инвестиция, но според мен.
И да, в Надежда са доста високи цените.

# 271
Ами таксите за поддръжка? В Европа са към 2000€ на година за малък апартамент. Данъкът, който се дължи на държавата на много места е над 30% за второ жилище (в зависимост от доходите) и т.н.

30% от какво? Стойността на имота???

# 272
  • Бургас
ElleBg, какво разбираш под "инвестиция в Бургас"? С каква цел ще го купуваш имота? Каква възвръщаемост очакваш и от какво? Любопитно ми е.

# 273
Второ, не основно жилище се облага. Данък печалба от наем, който се добавя към основния доход и зависи от данъчните квоти, в зависимост от сем положение, деца т.н. После ако го продаваш второто жилище пак около 30% за държавата. Ясно, че не е в България.

Ето тук за ЮК например:
https://www.which.co.uk/money/tax/income-tax/tax-on-property-and … axed-ayc3w9f6kxgz

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 22:28 от ierldan

# 274
Айде сега Фед изтегля ликвидност, знаех си, имах 6то чувство
https://www.economic.bg/bg/a/view/fed-povishi-osnovnata-lihva-s- … an-ot-2000-g-temp

# 275
Гласувам с двете си ръце за този коментар. Съотношението цена/наем е под 120, което е в границата на разумната инвестиция. Но се опитаха да ме убедят, че това не е ок за България. Е да, лакомията на всички по вергата тук и съответно цените отдавна преминаха нормални граници.

Не ми се спори, но не забелязваш ли несъответствие ,между лакомиите Wink Лакомията за високи цени вдига цените - ОК. Но защо няма лакомия за високи наеми, че да вдигне и тях?  Явно сама по себе си лакомията не обяснява всичко. Или хазяите не са лакоми за печалба? Защо продавачите да могат да вдигната пазара, а хазяите не могат?

Не е ли очевидно, че хазяите и инвеститорите са твърде много, а търсенето на жилища под наем не достатъчно?!?

# 276
30% празни жилища. Няма смисъл да се дават под наем. При този растеж на цените. Няма банка със 100% доходност за 2 години.
Сега си представете и 40 годишен панел с такава доходност.
Иначе и със Шри Ланка, ако искате сравнявайте. Все тая.

# 277
данък на селската ни къща -10лв
че то за цигари давам повече пари

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 10:12 от Herzen

# 278
Пух, във Варна има търсене, заради украинците.   Но, ако приключи скоро войната и като тръгнат да си ходят, ще се усети отливът.

Според вас колко още ще продължат да се качват цените на имотите? Според мен наемите нямат много възможности да се движат нагоре, високи са на наистина качествени, добре обзаведени апартаменти. Ако влезем в рецесия, няма да има и много възможности за покачване на заплатите предполагам, въпреки че доколкото чувам сега има работа и се търсят кадри.

# 279
  • Варна
Във Варна винаги е имало и ще има търсене заради петте университета най-малкото.
30% празни жилища включват и селските съборетини.
А в градовете празните апартаменти седят заключени защото собствениците им така искат, не защото няма кой да ги наеме.
Ей затова не харесвам статистиката - всеки си я изопачава както си иска.

# 280
https://www.economic.bg/bg/a/view/fed-povishi-osnovnata-lihva-s- … an-ot-2000-g-temp
Обясни моля те какво значи и как се отразява?

# 281
MaryPop, отново се заговори за стагфлация и все още смятам, че раздутите цени на НИ ще се нормализират по естествен начин. Би било цяло щастие тази безумна война да приключи час по-скоро, но САЩ гласуват нов бюджет за оръжия и по-вероятно е нещата да загрубеят още повече. Обсъждаме понякога именно САЩ, Германия, Великобритания, Япония и други водещи държави, тъй като живеем в глобален свят и познаваме ефекта на доминото или "как едно действие може да има въздействащ ефект върху свързани субекти". Вече сме влезли в рецесия, но големия въпрос е как ще излезем от нея. Абсурдно е да се мисли, че ставащото около нас не ни засяга и всеки вече го усеща по джоба си..

https://www.bloombergtv.bg/a/4-analizi/106063-mezhdu-burniya-ras … ozhe-da-e-krizata

Да припомня, че последната Кредитната криза беше класически пример за ефект на доминото, започващ от нарастване на неизпълнението на ипотечните кредити (често базирано в малък брой американски щати като Флорида), която се разпространи и в Европа и целия свят:

1. САЩ увеличават лихвените проценти – това кара изплащането на ипотеки да стане непосилно за мнозина, които са взели „ипотечни кредити“.
2. Неизпълнението на ипотечните кредити се увеличава. Банките губят пари и продават отнетите имоти при спадащ пазар на жилища.
3. Падането на цените на жилищата причинява отрицателен ефект върху богатството.
4. Европейските банки, които бяха отпуснали пари на ипотечни компании, сега губят пари и изпитват недостиг на ликвидност.
5. Общият недостиг на ликвидност във финансовата система предизвиква паника и загуба на доверие.
6. Банковите заеми намаляват рязко, което води до икономическа рецесия и по-нататъшен спад в разходите.

И да върна лентата още малко назад - кой беше виновен за кредитната криза?

https://www-economicshelp-org.translate.goog/blog/706/economics/ … g&_x_tr_hl=en

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 00:37 от Пух

# 282

А в градовете празните апартаменти седят заключени защото собствениците им така искат, не защото няма кой да ги наеме.

Хайде пусни източник подкрепящ горното твърдение, защото ми е интересно защо е това предпочитание и какво печелят от него.

# 283

Това нищо ново не е. Те от миналата есен са го обявили това нещо

# 284
  • Варна

Хайде пусни източник подкрепящ горното твърдение, защото ми е интересно защо е това предпочитание и какво печелят от него.

Какъв източник искаш за нещо, което съм видяла лично от първи ред. Има хора, на които не им се занимава. Има такива, които ги е страх да не им съсипят скъпоценната покъщина. Трети живеят в чужбина и искат да си имат къде да спят като идват тук за една - две седмици, вместо на хотел. Четвърти държат празни жилища за деца и роднини, които смятат да настанят там в бъдеще. Пети просто са наследили имотите си и нямат идея какво да ги правят. И още кой знае колко възможни ситуации има.
 И това е само за големите градове. 30-те процента са в национален мащаб и в тях влизат имоти в забравени градчета и села. Покажете официална статистика за празни жилища в топ 5 на областните градове и после говорете.

Общи условия

Активация на акаунт