Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 327
  • 719
  •   1
Отговори
# 480
Няма да споря. Просто ще изчакам след няколко месеца да започнат да пускат статии с освобождавания на служители в сащ и европа и ше ви ги пусна. Към момента знам, че има огромни освобождения в сферата на кредитирането и финансирането. Лихвите скочиха, кредитирането умря на 70%. Четох за няколко фирми освободили общо над 10к служители.

Рядко ходя по банки /почти не ми се налага/, но наскоро трябваше да свърша работа в 2 различни банки и ми направи впечатление рязко намаления персонал и на двете места. Не съм била по обедно време, за да са били в почивка, виждаше се, че бюрата са незаети и компютрите изключени. Не знам дали и доколко се касае за намален състав.

В банките от около 10тина години се опитват да подбутнат доста настоятелно клиентите си да правят всичко он-лайн.
Това е и причината да има намаляване на служителите и това няма нищо общо с текущата ситуация.
Причината е ясна - в пъти по-евтино за банките е да поддържат сайт отколкото да плащат заплати на служители.

# 481
Ами защо забрави Тутракан? А дали в тези градове се нуждаят от нас , след като сме се засилили натам?
Харесва ми, но е много малък като население. 14 012 го дава Гугъл с непрекъснато намаляваща тенденция, което за мен си е твърде малко и като няма университет, ще са повече пенсионери = яка скука! В Уикипедия още по-малко му дават: 9027. Стане ли едно градче с такъв размер ако не е туристическо и наоколо няма цяла плеяда от навързани градчета или не е като залепено предградие до по-голям център, както са малките около Бургас ще ми е прекалено тихо и спокойно. Мисля, че и на 40 и на 50 ще ми е твърде спокойно, а в пенсионерска възраст липсата на качествено здравеопазване ще пречи.

Неслучайно споменах, че съм живял в градче с около 38 000 души и как постоянно отскачах до съвсем близкия град с 65 500 души за да усетя малко повече цивилизация. Ако е малко градче с много туристи е друго, в сезона си е космополитно. То и Гибралтар и Монако са около 30-35 хиляди души, но с туристите е фраш там и винаги има какво да правиш, барове, ресторанти, дискотеки. Така е и на Поморие в сезона, в Банско може би и извън него.

Това градче което визирам беше просто едно университетско градче, но НЕ-туристическо, далеч от море, голяма пълноводна река или красива планина. Нямаше и интересна стара част, т.е. всичко се въртеше около унито. Едно уни градче насред нищото. Като махнеш студентите, които през лятото се изнасяха си беше пенсионерско. Живущите в Германия, Белгия и Холандия знаят колко скучни са техните малки градчета от такъв тип. Тутракан е на Дунава, но не знам до колко туристите го посещават, че да има глъчка. По Дунав мисля, че само Видин и Русе имат голям туристически поток.

Ще го опиша така - като влудяващ стрес от прекаленото спокойствие. Още по-зле беше в едно БГ градче с население 4000, все едно си на село, а областният град е 31 000 и не съвсем близо. Пицата с печурки от буркана директно сложени и киселеещи. Приятелски настроени хора, но направо влудяваш от липсата на ресторанти, заведения и как времето е спряло. Само една дискотека и то разбира се с чалга!

В същото време София ме стресира защото е на другата крайност... най-много ми допадна като живях временно в град с около 400-500 хиляди - имаше куп молове, паркове, градини, но и тълпи хора, дори късно вечер. Но съм виждал и уж големи градове да са като санаториуми без живец - Дрезден например е половин милион, но през един уикенд беше почти напълно пуст, но явно там си е до немската култура.

А по второто ги изречение си мисля, че като софиянец бих бил по-добре приет в малък град в чужбина (зависи къде, но аз визирам Гърция, Испания, Португалия, Малта и бившите соц страни), от колкото в такъв в България. Донякъде с право, защото София е причината там да няма хора и бизнеси. Доста подмятания съм чувал и затова хич не съм се забързал да купувам извън София.

А това което минава за ИТ у нас не са само програмисти, а често към ИТ водят и телефонисти или нещо чиновническо-административно като бек офис дейности.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 12:33 от Анонимен

# 482
да. разни тестери, консултанти, полващи форматиране на текстове и преводачки, филтриращи картинки, правещи графики, въвеждащи данни и пр. и пр. всички като ги питаш са софт.

# 483
Сигурно пак ще ми изтрият мнението като напиша, че не мога да повярвам какви глупости сте изписали за соца, правата и свободите в Германия и как в България е по-добре от редица европейски страни 😂
Никола Тошев, на колко години си и колко време си живял в тези страни? Колко съзнателни години си живял по време на комунизма в България? Въобще бил ли си роден тогава? Като започнат едни съчинения свободен стил как тогава е било по-добре и падам. Кое точно е съсипаното в Щвеция?
В България е по-добре от редица европейски страни. Тук има тъмнолилави, но все още има много райони, в които положенито, в това отношение е доста добре. Във Франция, Англия, Германия и Швеция, за която питаш ситуацията се влошава ежегодно. Това е основна причина, заради която доста българи след време ще се върнат в България и още от сега купуват имоти тук. Аз също, въпреки че се очертава да прекарвам все повече месеци от годината в Испания (заради климата) също ще инвестирам в още един имот в София. Ето защо се говори за съсипана Швеция. “Положението в Швеция обаче е най-близо до код "червено". В доклада си от минлата година шведската полиция посочва 61 особено опасни зони на конфликт или т.нар. "no-go" зони. Те обхващат 200 криминални мрежи, членовете на които надхвърлят 5 хиляди криминално проявени. Най-опасните квартали в страната, като например Ринкеби в Стокхолм и Розенгорд в Малмьо, предствляват нещо като урбанистични анклави, обитавани от емигранти от незападноевропейски произход.
2018-а е рекордна по броя на престрелките и убитите в тях. Междуетническите въоръжени (главно с автомати "Калашников", нелегален внос от Източна Европа) сблъсъци продължават и през 2019-а. През тази година са регистрирани 257 експлозии на територията на страната, което е с 59% повече от предходната. Малмьо, където "родените в чужбина" съставляват една трета от 300-хилядното население, е първенец по броя на извършени тежки престъпления.
Според друга тревожна статистика броят на изнасилванията в мултикултурна Швеция също драстично е скочил през последните седем години. Заради зачестилите случаи на посегателства от страна на чужденци с бежански статут все повече млади момичета и жени не се чувстват в безопасност. В някои общини в страната положението е толкова лошо, че родителите на младите жени не смеят да ги пускат никъде сами. Запитани защо не подават оплакване за сексуален тормоз, отговарят, че се страхуват те и семействата им да не бъдат нарочени за расисти.“

# 484
Абсолютно е така! След 2014 особено много се усети тази промяна и подмяна на населението в Западна Европа.
Да се върнем обаче на нашите лилави. Те не се самовзривяват и обикновено не мушкат случайни хора на улицата в името на Аллаха като тези в Западна Европа, но много си зависи колко са култивирани и къде точно ще се върнеш. София е отвратително претъпкана вече, въздухът някога едвам се диша от сажди, тези дни след дъжда по колата остана прах и мръсотия и това го дишаме! Но пък ромите в София са горе-долу по-цивилизовани, повечето даже работят и пак си зависи в кой квартал си. Но има градове и села, където е вече страшно и обират пенсионери. За справка в град Въpбица ромите са 55,4%. В Котел ром бил всеки 4-ти.

# 485
Никола, надявам се да има повече млади българи като теб. Не следваш сляпо преобладаващата инвестиционна мантра, а караш по старовремското “опознай преди да заобичаш”/ генерализираш. Ама тук тематиката си е чисто и единствено икономическа. Някой, отдавна, е направил cost-benefit анализ и си има генерализуемо заключение: инвестиция има смисъл в София или другите три.

Че Швеция изпреварва България по криминални структури не коментирам.

# 486
В някои общини в страната положението е толкова лошо, че родителите на младите жени не смеят да ги пускат никъде сами.
А в България не е така и сами жени спокойно минават нощем през Столипиново и Филиповци Stuck Out Tongue Winking Eye Всъщност можеш ли да извадиш информация и статистика за български градове по същия лесен начин по който вадиш такава за Швеция? Както и някаква информация за мерките с които се противодейства на престъпността в България? Щото се съмнявам че ще намериш.

# 487
Не исках да го споменавам, но лично аз не бих си пуснал жената и дъщерята на джогинг край Дунава в Русе. Визирам парка където стана онова с журналистката Виктория Маринова.

Пък и тези там в общината не вземат да пооблагородят крайбрежната алея... но сигурно и тогава ще има протест за 2-3 обрасли дървета и храсти, в които наистина е възможно да те завлекат като нищо ако си жена или момиче. Но това се е случило в 12 часа, значи към онази дата градинката трябва да е била много обрасла и явно избягвана по тази причина, та никой да не е чул или видял.

Ами понякога е нужно облагородяване. На мен лично много ми хареса как това е решено тук: https://shorturl.at/eftxT Но при нас все се намират хора да ревят при премахване на всеки два храста, пък после се чудим защо градинките ни са неугледно обрасли и са си направо опасни със сенчестите елементи, които прикриват.

Сега вярно, че в Русе има лек хълм, но пак можеше да се облагороди по подобен начин. През 2019 са направили ремонт, дано вече да е по-поддържано, макар, че има оплаквания, че заляли прекалено много с бетон. Иначе по-добре повече трева и по-малко дървета и храсти, щом не си правят труда да ги поддържат, подрязват и да има адекватно осветление и безопасност.

# 488
Сигурно пак ще ми изтрият мнението като напиша, че не мога да повярвам какви глупости сте изписали за соца, правата и свободите в Германия и как в България е по-добре от редица европейски страни 😂
Никола Тошев, на колко години си и колко време си живял в тези страни? Колко съзнателни години си живял по време на комунизма в България? Въобще бил ли си роден тогава? Като започнат едни съчинения свободен стил как тогава е било по-добре и падам. Кое точно е съсипаното в Щвеция?
В България е по-добре от редица европейски страни. Тук има тъмнолилави, но все още има много райони, в които положенито, в това отношение е доста добре. Във Франция, Англия, Германия и Швеция, за която питаш ситуацията се влошава ежегодно. Това е основна причина, заради която доста българи след време ще се върнат в България и още от сега купуват имоти тук. Аз също, въпреки че се очертава да прекарвам все повече месеци от годината в Испания (заради климата) също ще инвестирам в още един имот в София. Ето защо се говори за съсипана Швеция. “Положението в Швеция обаче е най-близо до код "червено". В доклада си от минлата година шведската полиция посочва 61 особено опасни зони на конфликт или т.нар. "no-go" зони. Те обхващат 200 криминални мрежи, членовете на които надхвърлят 5 хиляди криминално проявени. Най-опасните квартали в страната, като например Ринкеби в Стокхолм и Розенгорд в Малмьо, предствляват нещо като урбанистични анклави, обитавани от емигранти от незападноевропейски произход.
2018-а е рекордна по броя на престрелките и убитите в тях. Междуетническите въоръжени (главно с автомати "Калашников", нелегален внос от Източна Европа) сблъсъци продължават и през 2019-а. През тази година са регистрирани 257 експлозии на територията на страната, което е с 59% повече от предходната. Малмьо, където "родените в чужбина" съставляват една трета от 300-хилядното население, е първенец по броя на извършени тежки престъпления.
Според друга тревожна статистика броят на изнасилванията в мултикултурна Швеция също драстично е скочил през последните седем години. Заради зачестилите случаи на посегателства от страна на чужденци с бежански статут все повече млади момичета и жени не се чувстват в безопасност. В някои общини в страната положението е толкова лошо, че родителите на младите жени не смеят да ги пускат никъде сами. Запитани защо не подават оплакване за сексуален тормоз, отговарят, че се страхуват те и семействата им да не бъдат нарочени за расисти.“

Защо не купиш в Испания? Аз мисля че и в щатите престъпността в много градове е по- зле от българия.

# 489
Така е за САЩ, аз се отказах отдавна от зелената карта. Но и в София май ще се откажа да купувам и ще си седя с наследствените имоти. За същата цена мога да взема къща в Испания, Португалия или Гърция на метри от морето, но не е цената точно причината. Аз по принцип харесвам космополитни или туристически градове, където да има много и различни култури, стига да не са от тези на социал и терористи разбира се. А и обичам да практикувам чуждите езици, които знам с хора, на които им е роден.

Но като гледам какви чужденци идват да живеят в София много неприятно впечатление ми правят, поне в групите за чужденци в София във ФБ. Не, че в Будапеща нямаше и такива елементи, но повечето като че ли бяха по-добронамерени и уважаваха различно мнение. Тук идват някакви доста странни птици с доста неприятно държание и странни разбирания за живота. Даже в групите за чужденци в близката Атина като попиташ нещо ти помагат до колкото могат и не се дракат толкова. Но може би не трябва да се очудвам, един приятел ми вика "Те ако бяха свестни нямаше да дойдат в София да вдигат слушалката в кол център." Според него тук с малки изключения идвали такива, които там ще работят в Билла най-много или ще са надрусани и пияни на помощи. Прослойка, търсеща евтинкото. Подобно държание съм виждал само в групата за чужденци в Прага, но и там беше по-умерено. Като че ли живущите по Черноморието чужденци са една идея по-свестни от избиращите София, което може да ми наклони везните за натам.

# 490
Аз само да вметна, че сега и половин Русия ще се изнесе от държавата си. Онея се страхуват от мобилизация и идват насам. А те искат и да купуват, вчера говорих с едни току що дошли.

# 491

Защо не купиш в Испания? Аз мисля че и в щатите престъпността в много градове е по- зле от българия.
Вече купих. Ето и гледката:

# 492
Бррр като в Джурасик Парк. Дай някоя по-хубава.

# 493
  • Бургас
Аз по принцип харесвам космополитни или туристически градове, където да има много и различни култури, стига да не са от тези на социал и терористи разбира се. А и обичам да практикувам чуждите езици, които знам с хора, на които им е роден.

Истанбул е твоят град:)

# 494
Мери, те имат ли право да купуват? Нали им забраниха.

Мъфин - как я намери от кой сайт гледаш? Намясто ходи ли или на сляпо?

Истанбул е топ град и цените са добри. Препоръчвам. Става и за еърбнб.

Общи условия

Активация на акаунт