В момента чета ... 76

• 38 474
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
А Дебелянов ?
Железният светилник как не обсъдихм?
За американските бих казала че мног охаресвам Спасителят в ръжта, но пък Повелителя на мухите ми е по-реалистична и човечна отколкото ми понася.

# 526
  • София
На мен пък много произведения от задължителните ми бяха интересни. Даже толкова ми беше интересен "Железният светилник", че прочетох цялатъа тетралогия. Е, днес нищо не помня освен Ния и Султана и един брутален аборт. Sad Ако имам време някой ден ще я препрочета. Макар, че толкова мнго книги искам да прочета, че едва ли.

# 527
За мен Повелителят на мухите беше отвратителна Grinning Не я четох по задължение, а от любопитство. Това е честното ми мнение, не искам да обидя никого.
На Талев ми бяха интересни. И творчеството на Дебелянов много ми харесва, миналата година ходих в родния му дом и се разчувствах (даже направо се просълзих).

# 528
  • София
И на мен много от задължителната българска литература си ми харесваше. Обожавах Ботев, "Под игото", разказите на Елин Пелин и Йовков, "Тютюн", "Железният светилник", "Една българка", Вапцаров с "Прощално", "Гераците", "Татул".

# 529
  • Варна
На мен пък много произведения от задължителните ми бяха интересни. Даже толкова ми беше интересен "Железният светилник", че прочетох цялатъа тетралогия.
Уникални книги! Препрочитала съм ги няколко пъти, за мен са едни от най-най-хубавите български книги за всички времена.
Хамлет, Макбет и подобни древногръцки трагедии - не са за мен Laughing

# 530
  • София
iveto_11, нищо лично, обаче как така не ви е развълнувало нито едно българско произведение? Какво ще кажете за “Диви разкази” (по специално разказът “Мъжки времена”) на Хайтов или “Крадецът на праскови” на Емилиян Станев?
Тези не мисля, че бяха в задължителната програма. Чела съм ги, но ми е останал само бегъл спомен и нямам желание да препрочитам. Аз говорех за задължителните в училище, които ме отегчаваха до смърт, но като съвестна ученичка изчетох внимателно. Сещам се за тези:
Скрит текст:
„История славянобългарска“
„Изворът на Белоногата“
„Немили-недраги“
„Една българка“
„Опълченците на Шипка“
„До Чикаго и назад“
„Под игото“

Като цяло не ми допадат поезия и пътеписи, без значение от народността на автора и епохата, в която е живял.

# 531
  • Mediterraneo
Сушата би трябвало да я имам в електронен вариант, ако ти върши работа.
Супер! Качи я и дай линк, моля те.
Съжалявам, не знам къде и как да я качвам, мога да я пратя по мейл.
Видяло се е, че книга от Тарталета - колкото от умрял писмо... Wink След като и обясних как да я качи във файлообменник, а на ЛС и изпратих мейла си, на който да ми я прати, за да я кача и споделя аз. Някой друг да има "Сушата" на Джейн Харпър  в електронен вид и да има желание да я сподели?

????? Чукча читател! Тарталета само й е до книги в момента, че трябва на момента да реагира на всякакви щения. Айде, моля! Не искам и няма да я кача, така ок ли ти е? И без това е от умрял писмо, поне не го чакай.

За Изповедникът на Несбьо и аз не съм чувала.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 17:37 от Тарталета

# 532
От Хайтов се изучава само “Дервишово семе”, “Крадецът на праскови” не съм сигурна, дали е в програмата все още, мисля, че отпадна или го добавиха отново преди няколко години… както и да е, спирам да спамя по темата, че стана досадно Grinning

# 533
Списъкът със задължителна българска литература е поне десет пъти по-дълъг от изброеното. Написаните произведения се изучават в малките класове.

# 534
  • Варна
От задължителната ученическа литература харесах само " Тютюн" и " Железният светилник". Всичко останало четох защото трябваше да се прочете, а не защото ми харесваше. Нямах търпение да отметна задължителната за месец и след това да си вземам от библиотеката каквото на мен ми харесва. Simple Smile

Тези дни завърших " Симон" на Нарине Абгарян , по препоръка тук в темата от Райна и Аня. Може би прочетох книгата в подходящ момент, защото ми хареса изключително много. Стори ми се много топла и затрогваща и докато я четох си мислех за дядо ми. Върна ме назад във времето, усмихна ме и си припомних почти забравени мили спомени. Simple Smile

# 535
Danilu чете на италиански, а книгите често са с други заглавия по преценка на преводача там. Не ми се търси сега, а и Несбо не го следя.

Изгубих се в дискусиите напоследък, не ме вълнуват заглавията, за които най-често става дума. Някои съм чела и не бих ги препоръчала.

Чета строго специализирана литература напоследък, както и много справочници. Снощи започнах "Левиатан" на Акунин, отдавна имам интерес към писателя.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 23:41 от Tsugumi_

# 536
Обожавах бг литература, още от малка. В 7 клас писах за Ангелинка на изпита - още го помня, какъв кеф... Simple Smile Талев, Димов, Вапцаров, Йовков, Елин Пелин и Вазов, Дебелянов и Яворов... Сега виждам и други любими, които тогава не се учеха: Багряна и Блага Димитрова. От по-малките класове помня Емилиян Станев с "Чернишка" например, голяма любов ми е била литературата. Мисля, че хората, които не са успели да харесат бг. учебна литература, може би имат някаква неприятна асоциация с изучаването й в училище, напр. кофти учител/подход или друго. Не мога иначе да си обясня нехаресването на горепосочените Simple Smile Е, честно казано не съм се радвала много на пътеписите на Алеко да речем, но от днешна позиция може би биха ми били интересни. Ще видим, имам седмокласник догодина Simple Smile

# 537
Аз ги харесвах. От Алеко си спомням едно описание, че в много ясни дни от върха на Витоша може да се види Дунава. Аз толкова пъти като се кача на Витоша се се опитвам да видя Дунава Simple Smile

# 538
Имаше произведения, които не харесвах.
Например фейлетоните, публицистиката или старата българска литература (по мое време се учеха разните похвални слова... Още се изприщвам като се сетя). Просто не ми допадаха. Изобщо не можеха да ме развълнуват по никакъв начин. Не знам дали сега са изучават (дано не).
Любимите ми произведения са "През чумавото" , "Осъдени души", "Тютюн" и "Снаха".
А от поетите - Яворов, Дебелянов, Вапцаров.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 21:48 от Happy Mijjj ツ

# 539
И Люцкан от  разказа „Последна радост“ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт