Върнете радостта от движението! Онлайн консултации с Петър Петров, кинезитерапевт

• 23 342
  • 182
  •   1
Отговори
# 180
Скрит текст:
Здравейте преди 4месеца носих детето си доста дълго време, после се изпотих и след това ме одуха вятъра и вечерта като си взех душ започна една болка в плешката и лека болка в седалищния нерв, ходих на невролог каза, че съм се пренатоварила излезе, че имам плексит, а за кракът нищо не спомена. От тогава правя разни упражнения беше ми олекнало преди една седмица и сега като се развали времето пак започна всичко на ново, болката толкова не ме притеснява колкото това напрежение в мускула на крака с какво мога да го облекча? Вечер като си легна тогава най силно се усеща това напрежение купих си загряващи лепенки и си ги слагам вечер поуспокояват ме, но въпросът е какво мога на направя в дългосрочен план да спре този трепет в крака? Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
Двата проблема най-вероятно нямат пряка връзка, защото се инервират от различни нервни клонове. Но косвено е възможно, когато Ви е заболяла горната част на гърба, да сте стояли и да сте се движили по грешен начин и така да сте раздразнили и кръста. Много често имаме проблеми с гърба, за които не знаем и при някакъв друг проблем да ги раздразним. Най-добрият вариант е да намерите някой колега и да направите няколко терапии, за да се отпусне мускулатурата и да се успокои нервът. Да Ви изготви една програма с упражнения, която да си следвате занапред. Лично според мен, когато човек е имал такива проблеми, е хубаво да прави упражнения постоянно. Другият Ви вариант е – отивате на невролог, прави Ви вливания 5 дни и нещата ще се успокоя доста бързо, но медикаментите ще са доста силни и няма гаранция, че след няколко месеца болките няма да се върнат. Така че най-добрият вариант според мен са упражненията. Изпращам Ви линк с упражнения, които може да пробвате. Но упражненията са общи, така че пробвайте ги, вижте как Ви се отразяват и ако всичко е наред, може да ги правите. Ако не се чувствате добре след тях – или не сте готова още за тях, или просто не са подходящи за Вас.
Успех и дано съм бил полезен.
https://www.youtube.com/watch?v=X0pwp_QzjpU&t=358s

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 10:35 от Рaдост

# 181
Може ли с физически упражнения да се предотврати операция при коксартроза. Кое е по-важно - разтягане, или работа на мускулите? Как си обяснявате, че в миналото, когато не бяха изобретени изкуствените тазбедрени стави, почти не се срещата възрастни с бастуни,  само над 85, а сега е масово? Има и млади хора с това заболяване. Сменят се стави, както се сменят гуми на автомобил.

Здравейте,

Дали може да се предотврати операция при коксартроза зависи от степента, ако вече ставата е напълно разрушена, упражненията няма да помогнат. Има случаи, когато състоянието не е толкова тежко и с инжекции хиалурон, физиотерапия, упражнения може да се отложи или да се предотврати операцията. Ако състоянието е леко и няма голямо разрушаване, в голям процент от случаите операцията може да бъде предотвратена.
Личното ми мнение защо последните години смяната на стави е все по-масова са няколко. Първо, че операциите са доста по-леки и хора, които преди не са били показни за операция, сега могат спокойно да се подложат. Много често тежките случаи са си стояли в домовете и затова не сме ги виждали. Сега в деня след операцията могат да се изправят и да ходят и много хора предпочитат да се подложат на операция, вместо да страдат. Основната причина обаче според мен е начинът на живот, за моята баба ден с 10 000 крачки сигурно е бил почивен. Сега смятаме, че това е много тежък ден, казано накратко, сме много обездвижени и мързеливи. Тялото има хомеостаза, това е адаптацията на нашите тела. Тя насочва ресурсите където са необходими, когато не използваме нашите стави или ги използваме малко, съответно към тях се изпращат по-малко ресурси, ставната течност намалява, плътността на костите е по-малка и така по-лесно се разрушава. Затова е задължително и силно препоръчително, когато остаряваме, да се движим, а не да се обездвижваме. Движението прави нашите тела по-здрави (разбира се, доколкото възможностите ни позволяват движение).
Другата причина е храната, в днешно време е изключително трудно да намерим качествена храна, нашите баби са се хранили с качествена храна, пълна с микро- и  макронутриенти, което ги е съхранявало за по-дълго време.
Кой тип упражнения са по-важни, бих казал всички. Нашите тела са едно цяло, така че е важно да имаме здрава и гъвкава мускулатура и здрави кости, които стават такива най-вече с упражнения. (В миналото имаше изследвания с космонавти, които са се връщали от космоса със значителна загуба на костна плътност заради това, че костите не са се натоварвали).
Надявам се, че съм бил полезен. Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 10:55 от Рaдост

# 182
Здравейте!
Имам дискови хернии в торакален отдел и продължителна болка в гърба (3 седмици) под плешката и около гръбначния стълб въпреки приема на лекарства и инжекции. Имам и сколиоза. Въпросът ми е мога ли да правя някакви упражнения за облекчаване на болката в острата фаза или трябва да лежа, докато отшуми силната болка? В каква степен и доколко да се движа? Лежането не допринася ли болката да продължава по-дълго или напротив, необходимо е, за да отшуми?
Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт