Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 276
  • 841
  •   1
Отговори
# 285
4 години всичко си плащаха навреме, направиха разни подобрения и наемът не беше вдиган заради това, и защото чисти, точни хора. Всичко плащаха още на 30-ти, въпреки че по договор беше до 5-ти. Само веднъж се забави наемът с 10 дни и накрая мъжът ми попита. Ами забравила жената, била в чужбина и просто се отнесла, а тя пътуваше често. Преведе 2 наема накуп, втория доста по-рано за компенсация. Дойде време да си излизат и мъж ми, нали били точни до сега, им казал "няма да плащате последния наем, от депозита ще бъде покрит". Браво, душко, му викам, така се става почетен самарянин... Ами изравнителната сметка за парно? Ще им хванеш опинците да плащат като си излязат веднъж! Отиваме случайно по-рано от датата за изнасяне и заварваме апартамента празен. Дори ключовете за осветлението бяха свалени, за Бога!! Кабела на ролетната щора, електрическа е, отрязан! Полилеите свалени, в кухненския бокс шкафовете изнесени, а наемът не се вдигаше именно заради тези неща. На никого вяра да нямате колкото ще да е бил коректен, колкото ще години поред. Тези хора не са ви роднини и накрая на всичкото доверие, ще се изсе*ат на метеното! То роднини гледат да те прецакат като иде реч за имот, та непознати.

# 286
  • София
Така е. Всякакви случаи има. Всичко е индивидуално. А от прекомерно доверие няма смисъл. Но и няма смисъл да се обръща враждебност и липса на доверие, заради стари истории. Най-добре е здравословен неутралитет.
Конкретно последния пример, който дадох момчето е горе долу свястно. Иначе, има и шикълкавещи. Тях ги лекува само раздялата.

Имах до скоро един наемател, грък студент. Бяха много богати, милионери, имаха няколко хотела в Гърция. Стоя около 5 години. Ту плащаше 4-5 наема напред, ту закъсняваше с 5-6-7 наема. Колкото и да го знам, че е точен, като се съберат 5к неплатени и леко бях на нокти. Тази година му беше последна и пак се бяха събрали към 5к да дава. Случайно реших да се обадя май, а знаех и че наближава да си ходи за лятото. Писа ми, направи ми цялата сметка, ще се изнасям. Каквато му бях направил, извадих сумата от депозита и му я писах. Не броих месечно предизвестие, защото беше направил доста години и беше точен. Видяхме се, плати. До последно си събира багажа и товареше на кола. Беше горе долу прилично почистено и в приличен вид. Накрая вика, ти стой долу, аз за малко ще се върна имам работа в апартамента. А той празен. Стана почти час, брат му до мен го чака в колата да си ходят за Гърция. Звънна му и се поскараха. Накрая слезе с 2 чанти боклук, оказа се, че чистил допълнително. Прегърнахме се и по живо, по здраво.
Та, случаи всякакви.

# 287
Мантрата, че шефът бави заплатата, е класика в жанра. Иначе и аз съм имала случай да звънна, заради закъснение с наема (не много, до 1 седмица макс) и да ми кажат, че са на море/ще ходят на море/ходили са на море и затова нямат пари. В такива случаи само раздяла е решението, дори да е на цената на 1 наем. Закъснение с плащане на наем и консумативи приемам до 1 седмица, след това - едноседмично предупреждение за напускане, както си е по договор.

# 288
Имала ли си такъв случай? Доста нагло ми се струва това оправдание, бях на море и нямам пари да ти платя..
Малко като на някои 15-16 годишен

# 289
  • София
О, най-различни оправдания има.
"Аз не обича да плаща!"
"Жена ми изхарчва всичко!"
"Телефонът ми падна в една локва и не можах да се обадя".
"Преводите на банката се повредиха"
"Счетоводителката е пропуснала"
"Другата седмица!"
"Следващите пари ще са за теб"

# 290
Не чистим на хотел, да. Аз и не мърля.
Който е живял мърляво, да си почисти преди да се изнесе, защото никой не е длъжен да му чисти кочинката...

И понеже ми е прясно, това с чистене на чужда кочинка, лично аз си вдех бележка и знам как да процедирам оттук нататък.

И разлика има между чистене, и да ринеш мизерии...само споменавам.
И как ще процедираш? Ще припомня моя лична сага в тази област. Дадох топ направен апартамент, на топ място, на жена  дошла от Лондон за да работи на висок пост в администрацията. Всичко изглеждаше повече от добре, но няколко седмици след като се нанесе замина за Лондон и повече не се върна. В имота стоят всичките й вещи. След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник. Договорът й вече изтече (беше за една година), а още няма насрочено дело. С две думи не винаги човек може да прецени точно.

Предполагам, че е много вероятно да я осъдиш за имуществени и неимуществени вреди. Но просто правораздавателната система е твърде бюрократична, неефективна и тромава. Ще следим сагата.

# 291
Я кажете за декларирането на доход от наеми онлайн с ПИК в сайта на НАП. Четох, че се прави в месеца следващ всяко тримесечие с Декларация 55. Дайте малко съвети от опит да не пропусна нещо. И също, ако се декларират наеми примерно от 2 обекта, сумират ли се в полетата или си има отделно полета за вс отделен имот, както и в ситуация с половин наем, запичнал средата на месеца, пише си се сумата, която сме получили, нали? Като се попълни и потвърди, връщат ли ти попълнен образец на имейл, както и сметка , по която да преведа. Също автоматично ли пресмята данъчно признатите разходи - нали уж е 10%,  но дефакто се пада около %9. Всякакви насоки/стъпки от хора подаващи онлайн ще са ми полезни, благодаря.

# 292
Имала ли си такъв случай? Доста нагло ми се струва това оправдание, бях на море и нямам пари да ти платя..
Малко като на някои 15-16 годишен

Да, имала съм. Дори ги хванах на морето, когато им се обадих напомнително, че закъсняват. Разбрахме се кога се връщат и като се върнаха вече поискаха нова отсрочка, защото били изхарчили парите на морето.

# 293
Егати откачалките, голо па голямо. Сигурно са отишли на море с кредит, или още по-лошо, със заем от някой, който няма да си го види, ама наема не го мислят. Ужас! Малоумници

# 294
  • София
Аз съм имала веднъж случай на закъснение. Попитах. Младежът се плесна по челото, не бил в София, забравил. Много се извиняваше, на другия ден преведе.
Видя ми се съвсем истинско.
След два месеца преведе две седмици по-рано, защото пак щял да пътува и да не забрави.

Попълването на декларацията е лесно, веднъж след като някой ти го покаже.
За всички имоти заедно се смята.
Не го помня наизуст как беше, сещам се като отворя сайта, но май си смятам всички суми за тримесечието, декларирам ги, а после системата автоматочно ти смята 9% и ти казва колко дължиш.
Имейлите, които получавам са два - един, че съм подала декларация и един, че декларацията е обработена. Ако платя онлайн, май пак пращаха потвърждение. Не ти връщат това, което си попълнил, защото то е в профила ти, можеш по всяко време да влезеш и да си го видиш. Ако плащаш онлайн през сайта им, изобщо не мислиш за номер на сметка, основание и т.н., има си бутон плащане, само данните за картата въвеждам.

# 295
Авансовият данък по чл. 55 не се смята автоматично, мисля (не съм 100% сигурна). Пише се само дължимият данък, който си си го сметнал сам, след приспадане на 10% за присъщи разходи. Така или иначе, след плащане тази сума се записва по партидата ти, на всяко тримесечие. Когато попълваш годишната декларация, там се пишат повече неща, като системата автоматично приспада вече платения авансов данък за съответната данъчна година и остава за плащане на практика само данъка за последното тримесечие (който се плаща с годишната декларация).
Не съм декларирала повече от 1 наем (за 1 имот), така че не знам за всички заедно ли се пише на един ред или за всеки отделен имот - на отделен ред. Но в годишната декларация така или иначе излиза данък за плащане от наеми (всички), но други доходи (всички), така че не виждам смисъл да се пишат на отделни редове.

Илит, а помниш ли случайно дали системата на НАП иска 3Д код за плащане онлайн с картата? Попълвам декларациите на възрастен роднина, който има карта, но няма 3Д код за онлайн плащания - много държи да си плаща сам.

# 296
  • София
Предварително се събират всички доходи от наеми за тримесечието, изваждат се нормативно-признатите разходи, смята се 10% от полученото и единствено тази сума - дължимият данък - се вписва в декларацията. Тоест в самата декларация нищо не се смята, нито се вписват източниците.

Внасянето на самия данък трябва да стане до края на месеца, в който се подава декларацията; трябва да намерите банковата сметка на съответното данъчно подразделение по местоживеенe (същата, на която се плаща годишния данък) . В платежното се вписват:
ВИД ПЛАЩАНЕ
110000 - Администрирани от НАП приходи за централния бюджет
ОСНОВАНИЕ - АВАНСОВ ДАНЪК ЗА ДОХОДИ ОТ НАЕМ,
а също номера и датата на декларацията, по която се плаща, и периода, за който се плаща.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 13:41 от Beretsheri

# 297
.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 19:44 от bubkab

# 298
Цитат
Иначе и аз съм имала случай да звънна, заради закъснение с наема (не много, до 1 седмица макс) и да ми кажат, че са на море/ще ходят на море/ходили са на море и затова нямат пари.
И на мен са ми го правили.Също,че детето било болно и всичко отишло за лекарства.Друг път му купили колело за РД и нямали пари.Друг не е в София,а през това време близка го вижда през прозореца,докато говори по телефона.Не мога да се сетя за всички нефелни оправдания,дето са ги прилагали.
По въпроса за жилището в кой квартал е по-добре,не знам.Сигурно при мен би надделяла емоцията,кое ми харесва повече.Не обичам без балкон,но ако е по-функционално,може да надделее.

# 299
Не чистим на хотел, да. Аз и не мърля.
Който е живял мърляво, да си почисти преди да се изнесе, защото никой не е длъжен да му чисти кочинката...

И понеже ми е прясно, това с чистене на чужда кочинка, лично аз си вдех бележка и знам как да процедирам оттук нататък.

И разлика има между чистене, и да ринеш мизерии...само споменавам.
И как ще процедираш? Ще припомня моя лична сага в тази област. Дадох топ направен апартамент, на топ място, на жена  дошла от Лондон за да работи на висок пост в администрацията. Всичко изглеждаше повече от добре, но няколко седмици след като се нанесе замина за Лондон и повече не се върна. В имота стоят всичките й вещи. След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник. Договорът й вече изтече (беше за една година), а още няма насрочено дело. С две думи не винаги човек може да прецени точно.

Предполагам, че е много вероятно да я осъдиш за имуществени и неимуществени вреди. Но просто правораздавателната система е твърде бюрократична, неефективна и тромава. Ще следим сагата.
Ще успея, но вероятен проблем ще се окаже това, че живее в страна извън ЕС. Сумата, за която ще я осъдя, ще е поне  20 000 лева, но дано да имам късмет да ги взема. Ако няма имущество, доходи и сметки в България ще е малко сложно. Наскоро чух за друга наемателка, която обаче си живеела постоянно в България и след като завлекла с много пари наемодателите си се изнесла в Англия с тенденцията да не стъпва в България близките 5-10 години. Както се казва ще поживеем, ще видим. Май бързото производство е по-сигурен начин. Да, не се взимат дължимите наеми и сметки, но поне се гони бързо. Наистина не трябва да се оставят нови наематели да плащат с големи закъснения. При нас моята жена се занимаваше и понеже е милостива ми каза, чак след време, че няма плащания.

Общи условия

Активация на акаунт