Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 245
  • 841
  •   1
Отговори
# 780
  • sofia
Е, не е ли обсъждан интернета предварително? И не ти ли се е появила неплатената сметка за интернет и защо не са го спрели, щом не е плащан?

# 781
  • Бургас
Тази опция работи само при съвестни наематели. Като ти каже нямам пари, и две фактури да му тикам...

Това направо ме уби! Като са безсъвестни, навън и да си търсят друга квартира. Още в началото изрично уговарям, че сметките ги плащам аз, а те ми възстановяват сумите. И два депозита - на новоремонтирано и новообзаведено жилище толкова. Като не им харесва - квартири бол. Затова се прави "кастинг" на наемателите (както се изрази един от моите), за да си подбереш съвестни. Щом има против, значи не му е чиста работата.

Скрит текст:
От няколко месеца отдавам малък търговски обект. Дадох го с един депозит, защото беше неремонтиран и необзаведен, няма какво да ми се повреди. Човекът си го ремонтира и обзаведе за своя сметка, като се разбрахме да приспаднем подобренията, които му призная - всичко трайно прикрепено. Последните два месеца сметката за тока е два пъти колкото един депозит. Свестни са хората, обаче пак има риск, а депозитът и половината не може да покрие!

# 782
Абе то е лесно на думи, ама на практика си е по-тегавичко....
Защото когато му казах да се изнася, и познай дали ми върна ключовете, или почна да не вдига телефона...та те така. Оправих се аз, ама като вземе да те върти....

# 783
И какво правите, като има багаж, съсипани мебели, неплатени сметки, не ви вдигат телефона или не ви връщат ключовете?!? Може би ще зачестят некоректните наематели и аз лично смятам, ако отдавам да искам 3 наема депозит..

# 784
Ми гоним го с полиция и с искова молба-бързо производство-за извеждане на некоректен наемател.

# 785
Ми гоним го с полиция и с искова молба-бързо производство-за извеждане на некоректен наемател.

Може ли повече информация и референция към процедурата?
Трябва ли да имаш нотариално подписан договор за наем и как се доказва, че не ти е платил?

Намерих някаква статия по темата, но несъм отдавал и запознат с практиките. Засега само проучвам.
https://lawyer-bulgaria.bg/izvajdane-naematel-jiliste/

Имаше в предишни теме една чужденка, оставила си багажа и избягала обратно в чужбина..
И как да и изхвърлиш багажа, като ще се квалифицира като "самоуправство". Какво се случи с нея?!?

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 15:33 от Нърд

# 786
  • София
аз лично смятам, ако отдавам да искам 3 наема депозит.

От гледната точка на наемодател напълно те разбирам. Обаче едно е човек да иска, друго е някой да ти ги плати. Според моя опит горната граница на пазара е 2 депозита.

# 787

Трябва ли да имаш нотариално подписан договор за наем и как се доказва, че не ти е платил?

Намерих някаква статия по темата, но несъм отдавал и запознат с практиките. Засега само проучвам.

Не е нужно договорът да е със заверка на подписа. Той трябва да докаже че е платил, ти само го казваш. Ти доказваш неизрядността му по договор-че не плаща каквото и когато е договорено.
До 2 седмици насрочват делото, след още две излиза решението. После вадиш Изп.Лист и съдебен изпълнител го гони. Това е накратко процедурата по ГПК.
А аз на моя му пратих кварталния полицай, и след 10 мин.беше при мен и ми върна ключовете. Но го знаех къде работи.

# 788
Момичето, което напусна, не е плащала интернета, била ползвала неин. Обаче според договора, трябва да плаща този. Сега какво да правя? Смятам, че трябва да й го удържа от депозита, аз не съм знаела, че не ползва и не плаща. Пък че си имала друга опция, мен не ме касае. Ако знаех авансово, щях да си го преместя на друг адрес, реално.

Дайте съвет, не искам да я ощетявам, но пък вече преглътнах мръсната кухня за моя сметка
а тя уведомила ли те е, че не плаща или  ползва ли го.  Фирмата ще знае дали го е ползвала, но няма смисъл да си губищ времето да проверяваш. Според договора, там пише кой интернет ползва и плаща. А ако иска още сто интернета да си ползва си е нейна работа. Наела е жилище с интернет, да се е пазарила в началото, щом е приела, плаща.

# 789
Румка, каква е сумата на неплатения интернет и за какъв период се е натрупала? Редно е да се спази договорът. Бих приспаднала тази сума от депозита, ако изобщо има някакъв остатък. Иначе и да си я поискаш, ще е като да гониш Михаля.

# 790
  • In the land of Never Never

Не е нужно договорът да е със заверка на подписа. Той трябва да докаже че е платил, ти само го казваш. Ти доказваш неизрядността му по договор-че не плаща каквото и когато е договорено.
До 2 седмици насрочват делото, след още две излиза решението. После вадиш Изп.Лист и съдебен изпълнител го гони. Това е накратко процедурата по ГПК.
А аз на моя му пратих кварталния полицай, и след 10 мин.беше при мен и ми върна ключовете. Но го знаех къде работи.
Тета, знам че си юрист, но ако влезеш в жилището, без да се е изнесъл наемателя, се счита самоуправство. Това с полицая може би работи, но ако си знаят правата наемателите, може да не излязат и ако решиш им изхвърлиш партакешите, да те съдят. Отделно ти може да си ги съдиш също, че не са ти платили.
Двата апартамента, които давам в момента, са с договори с нотариално заверени подписи. Така смятам да процедирам и в бъдеще.
Споделяла съм за моя лош опит вече, когато осъдих наемателка, която не плати за шест месеца и беше оставила повече от година неплатени сметки за парно, вода, а тока не беше платен за половин година. И нищо не получих, разбира се. Не живее на адреса по лична карта, няма собственост, не работи никъде. Няма какво да й вземат. Живееше с любовника си, пишман бизнесмен, има детенце от чужденец, който й плаща издръжка на детето. Уредила се жената.
И тази година съдебния изпълнител обяви делото за прекратено, защото молбите за продължаване на делото не се считали за изпълнителни действия. Вероятно е така, аз  не разбирам, а и той е мошеник, защото нищо не е правил по делото. Платила му е нещо на съдебния изпълнител бившата наемателка, разбира се, а аз духам супата. Ставаше дума за над 13 хиляди лева, които с лихвите бяха станали към 17 хиляди. Отделно в апартамента, като излязоха, беше погром, изгорен плот от тенджери в кухнята, счупени полици в хладилника, и други поражения.
На територията няма управия и закони за мошениците, отваряй си очите на четири и се застраховай максимално срещу тях.

# 791
Тета мисля, че отдава в провинцията. В по-малък град е различно, кварталният може и да реагира. В София - 99% няма да реагират. Писала съм - извиках полиция след погром от напускащи наематели, чаках ги 3 часа, дойдоха 3-4 човека, огледаха - казаха "Това са частноправни отношения, не е за нас!" и това беше. По мнение на познати юристи, имало и член в НК за увреждане на чужда собственост, но просто на полицията не им се занимаваше. А аз можех да им дам името на наемателката, училището на детето ѝ - нямали право да я търсят, ако подам жалба и съвсем случайно я спрат на улицата, тогава можело да я питат и за моите "твърдения". Но иначе те да я търсели - не можело. Въпреки че, в моя конкретен случай, тя беше пусната по-рано от затвора, та вероятно е била и в някакъв срок, в който би трябвало да я следят да няма нови нарушения/престъпления.

# 792
Знам, знам за самоуправството. За това си бях написала исковата молба вече, да я внеса в съда и да го изведа по законния, видиш ли, ред. Но се чувствах глупаво, много глупаво.
Кварталният в моя случай ми е бегъл познат, за това свърши работа.
Не са длъжни, дори нямат право по закон да се бъркат в гражданските правоотношения на хората, защото не са съд и не могат да отсъдят кой крив, кой прав...това го знам аз идеално.
Просто споделих как съм изгонила моя, защото имаше питане.
Ако кварталният ми беше отказал, щях да си внеса исковата молба, да си платя като поп държавната такса, да го осъдя, после да си платя пак таксата за образуване и на изпълнителното дело, преди това таксата за ваденето на изпълнителния лист - и тези такси макар по закон да мога да искам да ги присъдят на мен, после на босия цървулия...та тях ги бях прежалила вече, просто исках да си върна владението над жилището, защото тоя цървул без извинение ме разиграваше.

А договорът може и да е устен, той е неформален договор по ЗЗД, не се иска писмена форма за неговото сключване, тогава се доказва със свидетели че такъв е имало - например касиера на блока, домоуправителя, съседи - свидетелстват че е живял там под наем.

При това бързо производство също така хубавото е, че не е задължително нотариална покана да пращате предварително, за да прекратявате договора - това са едни 100 лева допълнителен разход за вас. Самото внасяне на иска в съда е равно на прекратяване от ваша страна, тоест такава е вашата воля се счита.

Отделно дело се води обаче за неплатените суми - айде още едни разходи.

Аз увиснах с неплатен наем, но го прежалих и прецених че
ми е по-изгодно така, отколкото да наливам пари в дело, които няма да си възстановя после..
И големия депозит ме спаси - покрих неплатените сметки от него.

И изобщо е доста рисково начинание Simple Smile

И пет договора да имате, и с по пет заверки - пак ще наливате пари за дела, при кофти наемател. Това искам да кажа.....

ПП..за изп.дело - през две години трябва да пускаш искане за налагане на запор на сметка, за опис на дв.вещи и др.такива - това са изпълнителни действия. Молбата не е...2г ако не искаш нищо, се прекратява по давност но можеш пак да си образуваш дело със същия изп.лист, ако давността за самото вземане не е изтекла.

# 793
  • In the land of Never Never
Знам, знам за самоуправството. За това си бях написала исковата молба вече, да я внеса в съда и да го изведа по законния, видиш ли, ред. Но се чувствах глупаво, много глупаво.
Кварталният в моя случай ми е бегъл познат, за това свърши работа.
Не са длъжни, дори нямат право по закон да се бъркат в гражданските правоотношения на хората, защото не са съд и не могат да отсъдят кой крив, кой прав...това го знам аз идеално.
Просто споделих как съм изгонила моя, защото имаше питане.
Ако кварталният ми беше отказал, щях да си внеса исковата молба, да си платя като поп държавната такса, да го осъдя, после да си платя пак таксата за образуване и на изпълнителното дело, преди това таксата за ваденето на изпълнителния лист - и тези такси макар по закон да мога да искам да ги присъдят на мен, после на босия цървулия...та тях ги бях прежалила вече, просто исках да си върна владението над жилището, защото тоя цървул без извинение ме разиграваше.

А договорът може и да е устен, той е неформален договор по ЗЗД, не се иска писмена форма за неговото сключване, тогава се доказва със свидетели че такъв е имало - например касиера на блока, домоуправителя, съседи - свидетелстват че е живял там под наем.

При това бързо производство също така хубавото е, че не е задължително нотариална покана да пращате предварително, за да прекратявате договора - това са едни 100 лева допълнителен разход за вас. Самото внасяне на иска в съда е равно на прекратяване от ваша страна, тоест такава е вашата воля се счита.

Отделно дело се води обаче за неплатените суми - айде още едни разходи.

Аз увиснах с неплатен наем, но го прежалих и прецених че
ми е по-изгодно така, отколкото да наливам пари в дело, които няма да си възстановя после..
И големия депозит ме спаси - покрих неплатените сметки от него.

И изобщо е доста рисково начинание Simple Smile

И пет договора да имате, и с по пет заверки - пак ще наливате пари за дела, при кофти наемател. Това искам да кажа.....

ПП..за изп.дело - през две години трябва да пускаш искане за налагане на запор на сметка, за опис на дв.вещи и др.такива - това са изпълнителни действия. Молбата не е...2г ако не искаш нищо, се прекратява по давност но можеш пак да си образуваш дело със същия изп.лист, ако давността за самото вземане не е изтекла.
Тета, благодаря, аз научих каква е разликата между изпълнително действие и молба за предприемане на действия, след като вече беше късно, минала беше давността и се отказах. Но и въпросният съдебен изпълнител не беше си мръднал пръста да направи нещо. Но се оказа, че нищо не мога да му направя и на него. Те са недостижими. Останах си накрая с всички разходи, мошениците са доволни, изкяриха от мен, и се разминаха с лека уплаха и малко съдебни разправии.

За изваждане по бързата процедура, това което разбрах, че е възможно само ако имаш нотариално заверени подписи на договора. Отправяш предупреждението и после направо вземаш изпълнителен лист. Иначе отнемало много време. Тогава може да стане за месеци, иначе чакаш съдебните дела, които може да се точат години. Не е ли така?

# 794
Четох доста съдебна практика за това бързото - не е задължително да имаш покана, не е задълже и нотар.заверка да има договора. С години -не, за 3 седмици излиза решението, или 4 беше..не помня точно. Нямам опит, само теория и съд.практика. Не знам как стои въпросът ако лицето е неоткриваемо, делото се насрочва до 2 седмици след внасяне на иска, но ако не се яви...аз бях вписала да се иска съдействие на полицията за откриването и призоваването, при нужда. Вписах и работното му място...

А съдебния изпълнител не е длъжен да предприема нещо по своя инициатива. Той за това е изпълнител само - прави това което взискателя му нареди. Ти си активната страна, той само изпълнява..така поне го учихме и така е по ГПК де...
Не се ядосвай, минало бешало...здраве да има...

Хубаво е да се подпитва наемателя къде работи, сменял ли е работа...такива неща. На моя от фейсбука му копнах новото работно място...

Общи условия

Активация на акаунт