Студенти в Нидерландия - 13

• 58 453
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте на всички, искам да благодаря за темата и за изчерпателната информация. Моят син също е приет за първа година във Фонтис Айндховен, но днес е получил мейл, в който го информират, че не е одобрен за настаняване и трябва сам да си търси квартира. Започнахме да търсим, повечето обяви са на не обзаведени апартаменти с две стаи, в които могат да живеят двама, синът е сам, на този етап още няма приятели с които да се комбинира при такъв наем, моля ако някой също е в такава ситуация и търси, да ми пише, за да се комбинираме при евентуално намиране на жилище.

Здравейте!
Тъй като вчера и аз получих имейл, че не съм одобрена за квартира във Фонтис, но причините поради които са ме отхвърлили са две:
- Не съм си пратила всички документи.
- Оттеглила съм си кандидатурата.
И тъй като аз работя с агенция, решихме, че е станала някаква грешка, защото нито съм оттегляла кандидатура, нито липсват документи. Писахме им във връзка с това и наистина се надяваме да е станала някаква грешка и да не съм отпаднала от списъка.

Във Вашия имейл написали ли са причината защо не са го одобрили?

Здравейте, в имейла до сина ми, пише същите основания, ние също кандидатствахме още през март с агенция и не мисля, че имаме пропуск. Сигурно това е автоматичен отговор, който разпращат до не одобрените, дано да имате успех с преговорите. Ние решихме да си търсим квартира, за дългосрочен наем, не ми се иска и догодина да изпадаме пак в същата ситуация, дано имаме късмет, защото като чета, май е доста трудно.

# 151
Поли, ако става въпрос за информатика или програмиране, разбира се че нивото на факултета по информатика в СУ ще даде в пъти повече . В Нидерландия подготвят кадри за техния пазар, съответно и обучителните програми са съобразени с това. В набора на сина ми повечето деца вече сключиха договори на фултайм. За това помагат стажовете и Индустри деня веднъж годишно в университета , на който младите специалисти се срещат с фирми .  Аз лично,  имайки поглед върху две три специалности ( гейминг, информатика , логистика ) оставам с впечатлението , че с полученото образование е по леко да се намери позиция на техния пазар, отколкото на нашия . Имат чудесно изградена система - започваш в джуниър позиция, фирмата финансира езикови и тясно обучителни  курсове, след определен период минаваш в следващо ниво . И ако си оптимистично настроен да градиш бъдеще в Нидерландия, тя ще ти даде възможност да го направиш . По интересното е какво правим с тая диплома връщайки се в БГ, и то при положение че няма семеен бизнес или желание за старт ъп. Би било интересно да се прочете за опит от деца , завърнали се и започнали работа тук. Как една диплома от Фонтис, например, се конкурира с диплома от СУ  в  аналогична специалност .
[/quote]
Ами моите наблюдения са малко по-различни  от Фонтис -но говорим за спец.  ICT -чист софруер. Да приложен е . Да специалноста е малко по специфична , но учението е ужасно много.Като да речем 30-40 % са лекции и
 упражнения ,останалото е самообучение.Не знам как ще се котира на пазара на труда тази специалност , но знам ,че по-важно от дипломата е да можеш да правиш това което си учил .!Не казвам нищо лошо за БГ университетите ,може и синът ми да реши да направи рязко завой към БГ ,но тук всичко е много лекции ,суха материя и накрая нищо не могат да покажат на практика.А за тази специалност  никой не ти гледа дипломата -а дали ще успееш да напишеш кода  в срок .Та изхождайки от това силно се надявам да няма проблеми след като се дипломира,но въобще не съм сигурна вече в нищо!!??.Наистина ми се иска ако има някой завършил и започнал  да работи това ,да сподели опит.

# 152
Съветът на Червенокоска е напълно основателен.
Темата с проблемите по летищата, ососбено на Схипо , се разисква ежедневно в холандските медии.
Миналата седмица летях от Схипо, само на секюрити чаках час и тридесет минути, после 30 минути за паспортен контрол, като съм минала през по- бързите гишета ( на които сам си сканираш паспорта ) и после ми даде 20 мин до изхода. Това е без ходене на чек- ин, без лутане по летището и то следобеден полет, когато е уж по- спокойно. Изброих 92 полета за от 16:00 до 18:00 ч , които трябва да го обслужват с моя. Хората снимаха, изпускаш и полети имаше много.
Да, казват, че имат недостиг на персонал, но аз не забелязах неработещи гишета.
Много народ пътува!
Също още един съвет: Чекирайте се максимално рано! Не оставяйте за последния момент! Авиокомпаниите в момента продават с около 10% над местата в самолета. Такава им е статистиката за No Show Passengers , но в момента няма толкова висок процент Ноу Шоу и по 7-8 човека просто не ги качват и полетите са толков пълни, че няма и от къде после да ги премаршрутират!

# 153
Ross,
Много благодаря, успях да се докопам до удостоверение за дохода за  последните 12 месеца на ММ от работодателя му по трудов договор (УАСГ). Пусната е на заклет преводач, така че това е отметнато.

# 154
Дъщеря ми се прибра на 20.06, на летище  Айндховен е имало огромна опашка, виеща се извън сградата. Излетя с 50мин. закъснение.

# 155
На 17.06 сина ми летя към София, не е имало проблем с опашки, но излетя с близо 2 часа закъснение. След качване на самолета 5 човека е имало с дублирани места, та е трябвало да ги свалят и е било голям цирк.

# 156
  • гр. София

Здравейте!
Наистина има голямо натоварване на летищата в Нидерландия...Disappointed Relieved
Ето какво информира сайта на летище Схипхол....
И на нас ни предстои да пътуваме натам. Дано тук, в България е по-поносимо...

# 157
Ако летите за Схипо ( Амстердам), когато вървите към залата за багажи, още преди ескалаторите започва огромна опашка. Носете си задграничните паспорти! Не само л.к
Един служител стои пред ескалаторите и пропуска по няколко човека, за да не става огромно струпване в залата за КПП.
От време на време се провиква “ European passports” Ако си носите паспорта ви пропуска и долу сте без опашка на четирите кабинки за самопроверка, работещи само за европейски паспорти.
За последните 10 дни два пъти минах по този начин бързо ( иначе е тълпа и не знам колко време).

В момента в Холандия е 32 градуса. Не се диша

# 158
Това натоварване по летищата цяло лято ли е или нещо моментно?

# 159
Вече дестинация Холандия с целия тизи цирк по квартирите и сега пътувануята ми идва в повече…приемат студенти на макс,а нямат достатъчно квартири,дублират места в самолети….някаква пълна анархия,дано децата да са щастливи в крайна сметка,за такъв стрес не бях подготвена.

# 160
Вече дестинация Холандия с целия тизи цирк по квартирите и сега пътувануята ми идва в повече…приемат студенти на макс,а нямат достатъчно квартири,дублират места в самолети….някаква пълна анархия,дано децата да са щастливи в крайна сметка,за такъв стрес не бях подготвена.
Миналата година водих сериозни преговори, за да намаля срока на договора, за който наемодателят ни настояваше. Надявах се, че когато синът ми е на място, ще намери нещо по-изгодно. Сега се радвам, че не постигнах желаните тогава 12 месеца..., та сега има къде да живее и в следващата година. От април до момента нямаме успех, за сметка на това във фейсбук групите измамниците се роят и вече, почти, сме се отказали да следим там.
Търсим студио в Утрехт и ще съм благодарна и задължена, ако до някой от Вас стигне подобна информация, да я сподели Simple Smile

# 161
Това натоварване по летищата цяло лято ли е или нещо моментно?

Не е постоянно така. Синът ни си беше в България преди 3 седмици и нямаше никакви проблеми с пътуването и в двете посоки. Ситуацията е моментна.

# 162
А как компенсират некачилите се поради дублирани места или 10% повече билети? Тези, дето остават на летището.

# 163
Дори и да се навием на по-скъп/нереално скъп/ наем,агенциите масово отказват,само хотел в booking е опция срещу 1400 евро на месец в хостел с 8 човека в една стая….уж у нас всичко е много зле,а каква е управията и въобще на някой политик в холандия дали му пука как примамват децата да учат без осигурени места за живот?? Потрес!

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 17:57 от Calabria

# 164
Аз също не разбирам защо пазарът на жилищата не се саморегулира. Имам предвид, че когато има повишено търсене, би трябвало да се повиши и предлагането. В Нидерландия обаче това не се случва. Единственото, което се сещам е, че вероятно има законови пречки пред строителството на нови сгради.

Общи условия

Активация на акаунт