Студенти в Нидерландия - 13

• 58 459
  • 742
  •   1
Отговори
# 120

По интересното е какво правим с тая диплома връщайки се в БГ, и то при положение че няма семеен бизнес или желание за старт ъп. Би било интересно да се прочете за опит от деца , завърнали се и започнали работа тук. Как една диплома от Фонтис, например, се конкурира с диплома от СУ  в  аналогична специалност .
Ако някой има такъв опит наистина би било полезно да го сподели;

# 121
  • София
Много деца учиха по света и се връщат у нас. Когато големият ми син реши да се върне, бях почти в шок, защото мислех, че ще търси реализация там. Но животът и ученето извън БГ според мен са безценен опит. За съжаление проблемът с квартирите явно е много стряскащ, но се надявам, че има още време и желая успех на търсещите!

# 122
  • Бургас
Poli, къде и каква специалност е младежът
Честно казано и аз не съм убедена, че във Фонтис ще се научи нещо много повече от СУ, а вече виждам, че и финансово ще е много по-тежко за мен, ама на, такава е модата при нас, там иска моят син, не мога да го спирам....ако реши да се прибере след първата година за мен е ОК, много деца го правят даже и в България,  за мен проблемът е , ако това стане след повече години,  имам познато дете, което след 4 години учене право и почти на финала заяви, че не му харесвало, заряза всичко и почна някакви компютърни курсове, аз честно казано не мога финансово да си позволя  моя синковец да се размотава по университети повече от 5 години

# 123
Здравейте на всички, искам да благодаря за темата и за изчерпателната информация. Моят син също е приет за първа година във Фонтис Айндховен, но днес е получил мейл, в който го информират, че не е одобрен за настаняване и трябва сам да си търси квартира. Започнахме да търсим, повечето обяви са на не обзаведени апартаменти с две стаи, в които могат да живеят двама, синът е сам, на този етап още няма приятели с които да се комбинира при такъв наем, моля ако някой също е в такава ситуация и търси, да ми пише, за да се комбинираме при евентуално намиране на жилище.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 14:59 от Mecheto 5

# 124
Здравейте! Имам въпрос към тези, които вече са минали през това. Случвало ли се е на някой да плати за квартира на сляпо, без преди това да е имало оглед? В момента съм в такава ситуация и се въздържам, защото дотук попаднах на трима измамници. Моля, ако има такъв да сподели!

# 125
Poli, къде и каква специалност е младежът
В HZ University, Civil Engineering. Води се приложен университет. В началото беше много впечатлен, че имат практически занимания и като цяло от обстановката в университета. Но с времето, имайки приятел, който учи същата специалност Строително инженерство в УАСГ, сравнявайки какво се изучава при тях, прецени че след 4 години няма да има знанията,  които е очаквал и ще е похарчил немалко пари... И че по-добрият вариант за рестарт е сега, след 1 година, а не след 4. Да си призная тихичко и аз се гордея като майка, че детето ми разсъждава разумно. Ние го питахме дали не иска да смени и специалността, но той е убеден, че това иска да учи, но в България. Пък за сравнение на дипломите и за мен би било интересно какво е тяхното приложение.

# 126
Здравейте,
Темата е изключително полезна!
Благодаря!
Дъщеря ми е приета International business в университета в Хага.
Започнахем търсене на квартира, но за сега без успех.
Има платфорам, която се казва RoomPlaza, в която може да се наеме споделен апартамент от 3-4 деца.
Ако има желаещи да направим група,моля да ми пишат.
Прилагам линк:https://www.roomplaza.com/en/html/web/search/home?city=4&submit=Search

# 127
Благодаря за споделените мнения и за отзивчивостта на пишещите тук!
И на моето дете вчера оказаха housing към Университета Амстердам,започнахме да търсим квартири,но само получаваме отговори на публикувани обяви,че не се дават заради голямото търсене или са not available….детето вече е в стрес дали ще има къде да живее,сега търся в съседни градове,има ли учащи се в Амстердам,които са имали успех с квартири в близост до града и си пътуват всеки ден.
Благодаря!

# 128
Здравейте на всички, искам да благодаря за темата и за изчерпателната информация. Моят син също е приет за първа година във Фонтис Айндховен, но днес е получил мейл, в който го информират, че не е одобрен за настаняване и трябва сам да си търси квартира. Започнахме да търсим, повечето обяви са на не обзаведени апартаменти с две стаи, в които могат да живеят двама, синът е сам, на този етап още няма приятели с които да се комбинира при такъв наем, моля ако някой също е в такава ситуация и търси, да ми пише, за да се комбинираме при евентуално намиране на жилище.

Здравейте!
Тъй като вчера и аз получих имейл, че не съм одобрена за квартира във Фонтис, но причините поради които са ме отхвърлили са две:
- Не съм си пратила всички документи.
- Оттеглила съм си кандидатурата.
И тъй като аз работя с агенция, решихме, че е станала някаква грешка, защото нито съм оттегляла кандидатура, нито липсват документи. Писахме им във връзка с това и наистина се надяваме да е станала някаква грешка и да не съм отпаднала от списъка.

Във Вашия имейл написали ли са причината защо не са го одобрили?

# 129
В имейлът до детето ми няма написана причина за неодобрение,четох че студенти от Азия и Америка или извън ЕС,са с приоритет и въобще неце трябвало да чакаме.

# 130
Благодаря за споделените мнения и за отзивчивостта на пишещите тук!
И на моето дете вчера оказаха housing към Университета Амстердам,започнахме да търсим квартири,но само получаваме отговори на публикувани обяви,че не се дават заради голямото търсене или са not available….детето вече е в стрес дали ще има къде да живее,сега търся в съседни градове,има ли учащи се в Амстердам,които са имали успех с квартири в близост до града и си пътуват всеки ден.
Благодаря!
Моята дъщеря е в същото положение. Ако се решите на вариант за споделена квартира, може да търсят нещо заедно.

# 131
  • Бургас
Невероятно, но факт. Моят младеж почти сигурно няма да приеме предложеното настаняване от Фонтис. Предполагам, че няма възможност да приеме стаята и да я преотстъпи после на друг.

# 132
Невероятно, но факт. Моят младеж почти сигурно няма да приеме предложеното настаняване от Фонтис. Предполагам, че няма възможност да приеме стаята и да я преотстъпи после на друг.

Най-добре е да приеме, а като отиде на място да си търси, тк рискувате да останете без квартира и/или да влезете в приключението с търсене/откази.

Успех и да не мисли много младежа, важното е да има квартира.

# 133
  • Бургас
Отказва не защото не харесва стаята,  а защото на неговия приятел му купуват апартамент там и има място и за двамата и планът е да живеят заедно. Тази възможност не е за изпускане, така или иначе тези квартири от Фонтис били само за 1 или 2 години. Иначе това, което видях на снимките, много ми хареса.
Просто помислих дали да не вземем и предложената квартира като резерва, а да я преотстъпим на друг или да я откажем по-нататък...

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 16:33 от bur02

# 134
Според мен зависи от специалността.Моето дете и сега работи за БГ фирма, надявам се след като завърши да се върне.Специалността я има в много университети в България, беше сравнявал програмите, но той си беше решил, че ще учи навън.
Относно настаняването в Амстердам, той е в общежитие в съседен град от първи курс е там, ще си остане до завършването.

Общи условия

Активация на акаунт