Студенти в Нидерландия - 13

• 58 399
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте! Искат ни удостоверение от унито за посъавени ваксини. Трябва да го взема от личния лекар и да го преведа предполагам. Ковид ваксината нали не е задължителна за Нидерландия?
С имунизационния паспорт и личната здравно-профилактична карта (с вписани ваксини на 2-ра стр) се ходи в РИОКОЗ и се издава Удостоверение за ваксинационен статус на английски език. (в UK го искаха, в Нидерландия никой не го е искал...)

# 376
Всеки гражданин на ЕС може да пребивава до 3 месеца в друга европейска д- ва без адресна регистрация.

Мама Мими,
Кой ви иска да доказвате средства?
Ако наемате квартира, собственикът има право да ви иска информация за доход.
Но университетът - не.
Нидерландия е социална държава и местните деца, чийто родители са с нисък доход ( не знам границата , но мисля е около 36000 годишно), получават субсидия от държавата, която не трябва да връщат, ако завършат до 10 г.

Гражданите на ЕС не трябва да доказват средства за пребиваване. Преди влизането ни в ЕС, трябваше

# 377
И моят студент ще живее няколко месеца без регистрация, уж проучил, че не било проблем, холандска банкова сметка на него не му трябва засега, ще платим цялата такса за университета август от българска сметка, после ще му превеждам джобни на   револют сметката, наем ще плаща в брой.
Иначе уж имало доста първокурсници, които отпадали още първия  семестър и те освобождавали квартири зимата.

Относно Револют . Личен опит от миналото лято .
Регистриран Револют в БГ , не позволява нито виртуалната карта , нито пластиката да е на Маестро .
Оказа се проблем .
Не можеше да се плаща чрез телефона , а и не можеше да се поръча и пластика Маестро , защото не ти дава такава опция .
Девоката се деригистрира в Холандия  и регистрира нов Револют с холандски адрес . Тогава вече имаше опция и виртуална карта да е Маестро и пластика Маестро .
Имаите вредвид , че на повечето места може да се плаща само с Маестро .

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 19:51 от kavas

# 378

Нидерландия е социална държава и местните деца, чийто родители са с нисък доход ( не знам границата , но мисля е около 36000 годишно), получават субсидия от държавата, която не трябва да връщат, ако завършат до 10 г.

До колкото разбрах от последните теми, това важи само ако студентът работи по 56 часа на месец.

# 379

До колкото разбрах от последните теми, това важи само ако студентът работи по 56 часа на месец.
Това е единият вариант. Другият е, ако студентът е живял поне 5 последователни години в Нидерландия.

# 380
Понеже доста се пита за регистрацията и за банковата сметка , в ABN AMRO регистрацията за сметка е онлайн напълно и никъде не поискаха BSN. Става много удобно и картата и устройството за банкиране пристигна по пощата.
Информацията ми е от август 2021, вероятно все оше е така.

# 381
Понеже доста се пита за регистрацията и за банковата сметка , в ABN AMRO регистрацията за сметка е онлайн напълно и никъде не поискаха BSN. Става много удобно и картата и устройството за банкиране пристигна по пощата.
Благодаря за информацията! Кога предоставихте BSN?

# 382
  • Бургас
Kavas, благодаря за инфото, моят младеж е много неориентиран, все нещо някой му казал, ама все е недоразбрал подробности

# 383
Благодаря за информацията! Кога предоставихте BSN?

Ами не са и го поискали, за разлика от ING например, които искаха ходене до банката за подаване АБН имат супер удобен сайт и всичко се случи онлайн.
Ето и линк
https://www.abnamro.nl/en/personal/payments/open-an-account/stud … onal%2Findex.html

# 384

На холандски адрес предполагам?

# 385
  • София
Здравейте, малко встрани от квартирите, но виждам, че bachelor програмите в Нидерландия са 3 години. Това проблем ли е за мастерс програма в последствие, примерно да се направи в България, където bachelor е 4 години?
Трябва ли да се търси 2 годишен мастерс?
Как се приравнява такъв bachelor в България?
Бях на едни семинари на Unify пролетта и там споменаха тази тема, че е проблем, да. Не знам много подробности, но 3 години са мисля 180 кредита, а повечето унита искат 240 (4 години). Въпреки че попадах на мастърс програми например в Испания, където пишеше на сайта на унито, че искат 180 кредита от предходен бакалавър. И аз все се каня да прочета повече по темата...

# 386
Стела,
Отговорили са ти на въпроса.
Принципно дават не малка сума месечно и е редно да си внасял някакви данъци там ( ти или родител). Та затова няма изискване холандчетата да работят или да са работили. Ако имат нужда получават. До към 2014 г всички местни студенти получаваха конкретна сума на месец ( беше около 350 евро) без значение дохода на родителите.
Някъде четох, че връщат тази система и пак ще получават всички студенти, без да се взима под внимание дохода на родителите.
Но си мисля, че ще запазят правилото, изискващо или да работиш, или да си живял там 5 г., за да получаваш.

# 387
  • столицата
В Австрия почти всички бакалаври са по 180 кредита

# 388
Има и нещо друго. Приложен бакалавър не може да прави магистър в академичен уни директно, една година поне има покриване на изискуеми  дисциплини от академичния уни. Според мен, търсете специалности към които се предлагат магистърски програми още при кандидатстване . В общи линии не виждам някакво припокриване между едни и същи специалности, изучавани в Нидерландия като приложни и в БГ като академични. Как би се получило това с магистратурата тук, не го виждам. По скоро обратния процес би могъл  да се получи, и то, пак казвам - от академичен в академичен.

# 389
Здравейте, малко встрани от квартирите, но виждам, че bachelor програмите в Нидерландия са 3 години. Това проблем ли е за мастерс програма в последствие, примерно да се направи в България, където bachelor е 4 години?
Трябва ли да се търси 2 годишен мастерс?
Как се приравнява такъв bachelor в България?
Бях на едни семинари на Unify пролетта и там споменаха тази тема, че е проблем, да. Не знам много подробности, но 3 години са мисля 180 кредита, а повечето унита искат 240 (4 години). Въпреки че попадах на мастърс програми например в Испания, където пишеше на сайта на унито, че искат 180 кредита от предходен бакалавър. И аз все се каня да прочета повече по темата...
Нещо не разбирам... Наистина ли от академичен три годишен Нидерландски университет не може след това да се запише магистратура?

Общи условия

Активация на акаунт