Майчинството счетоводно - 4

• 102 500
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 960
Здравейте!
Моля помогнете!
В мини фирмичката където работя ме мотаят и не са ми предали в НОИ все още болничните, които се полагат преди и след раждане. От миналата седмица опитвам аз да свърша тази работа. Просто ми трябват паричките и нямам време да ги чакам. Осигуровки ми са платени, предадох в НАП Декларация-Образец 1, само до тук имам информация какво трябва да се прави. Болничните са в мен, но нямам идея от тук накъде... Само един ден седмично мога да излизам, тогава бабата гледа бебчо. Незнам какви документи още трябва да си набавя. Трябва ли болничните листа да са подпечатани от фирмата? За подаването на молбата да ми се изплатят и останалите дни след трите болнични, трябва ли да нося документация?

Моля ви, помогнете мили мамчета  Cry

# 961
Здравейте!
Моля помогнете!
В мини фирмичката където работя ме мотаят и не са ми предали в НОИ все още болничните, които се полагат преди и след раждане. От миналата седмица опитвам аз да свърша тази работа. Просто ми трябват паричките и нямам време да ги чакам. Осигуровки ми са платени, предадох в НАП Декларация-Образец 1, само до тук имам информация какво трябва да се прави. Болничните са в мен, но нямам идея от тук накъде... Само един ден седмично мога да излизам, тогава бабата гледа бебчо. Незнам какви документи още трябва да си набавя. Трябва ли болничните листа да са подпечатани от фирмата? За подаването на молбата да ми се изплатят и останалите дни след трите болнични, трябва ли да нося документация?

За да си подадете сама болничните, трябва да имате нотариално заверено пълномощно от работодателя. И до тук спирам, защото предполагам, че го нямате. Ако успеете да се снабдите с такова, ще ви трябва първо - болничните листове да са попълнени на гърба от счетоводителя ви. Отделно ви трябва опис и придружително писмо, с които се подават болничните листове. Тези опис и придружително писмо се подписват от управителя и се подпечатват с печат на фирмата. Абе доста работа имате. Няма да ви е лесно. Просто не става така.

# 962
Здравейте
Как се изчисляват дните платен отпуск от датата на постъпване ли?
Благодаря

В смисъл? Изобщо не разбирам какво питате.

# 963
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

Да. Има указания на НОИ, които уреждат тази възможност. На страницата на НОИ можете да ги потърсите и прочетете.
ZinaSt, извинявам се, че отново се включвам със същия проблем, но не успях да открия тези указания, можете ли да ми дадете по-подробно инфо?

# 964
Здравейте
Благодаря

В смисъл ако работя от 5 месеца на колко дена имам право.

# 965
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

Да. Има указания на НОИ, които уреждат тази възможност. На страницата на НОИ можете да ги потърсите и прочетете.
ZinaSt, извинявам се, че отново се включвам със същия проблем, но не успях да открия тези указания, можете ли да ми дадете по-подробно инфо?

На страницата на НОИ има раздел Указания. Но трабва да се поровиш. Защото не помня от коя година е точно това. Просто трябва да се поровиш там. Има такова указание, в това съм сигурна.

# 966
Здравейте
Благодаря

Пропорционално на зачетения трудов стаж.

# 967
Здравейте
Благодаря

Преди това съм работила на друго там не съм ползвала отпуск. Само изминало време ли може

# 968
Здравейте!
Моля помогнете!

За да си подадете сама болничните, трябва да имате нотариално заверено пълномощно от работодателя. И до тук спирам, защото предполагам, че го нямате. Ако успеете да се снабдите с такова, ще ви трябва първо - болничните листове да са попълнени на гърба от счетоводителя ви. Отделно ви трябва опис и придружително писмо, с които се подават болничните листове. Тези опис и придружително писмо се подписват от управителя и се подпечатват с печат на фирмата. Абе доста работа имате. Няма да ви е лесно. Просто не става така.

Много благодаря ZinaSt,
а дали и за останалите дни до 315 трябва счетоводител да оправя работата?

# 969
Здравейте!
Родих малкия през месец май.А от февруари бях в болнични.Моля да ми обясните кога ще ми бъде изплатено майчинството.Тъй като до сега НОИ ми изплащаха болничните и то с голямо закъснение.Тъй като се омъжих и си смених фамилията болничните почнаха да ми ги превеждат чак през месец юни..Вече сме август и не ми е излатено майчинството.И да ви попитам как се изчисляват болничните.Питам ви защото ми се слува да ми преведат да кажем 70лв и след няколко дни още 20лв.
Благодаря предварително.

# 970
Здравейте
Благодаря

Преди това съм работила на друго там не съм ползвала отпуск. Само изминало време ли може

Значи, като сте работила на това друго място, щом не сте ползвала там отпуск, при прекратяването на договора е трябвало да ви изплатят обезщетение за неизползван платен отпуск. Отработения стаж на предишно място, няма отношение към отпуска на настоящата ви работа.
Това за изминалото време не го разбрах. Кажете кога сет постъпила на настоящата ви работа и ще ви кажа на колко дни имате право. Защото малко странно си формулирате въпросите и аз не ги разибрам.

# 971
Здравейте!
Моля помогнете!

Много благодаря ZinaSt,
а дали и за останалите дни до 315 трябва счетоводител да оправя работата?

За всичко до края на майчинството ви счетоводителя трябва да ви подава документите. Това му е работата.

# 972
Здравейте!
Родих малкия през месец май.А от февруари бях в болнични.Моля да ми обясните кога ще ми бъде изплатено майчинството.Тъй като до сега НОИ ми изплащаха болничните и то с голямо закъснение.Тъй като се омъжих и си смених фамилията болничните почнаха да ми ги превеждат чак през месец юни..Вече сме август и не ми е излатено майчинството.И да ви попитам как се изчисляват болничните.Питам ви защото ми се слува да ми преведат да кажем 70лв и след няколко дни още 20лв.
Благодаря предварително.

Ние не можем да ви отговорим. Трябва да попитате в НОИ. От там ще ви кажат какъв е проблема и на какво се дължи забавянето.
Болничните се изчисляват като 80% от осигурителния доход 6 месеца преди излизането в болничен. В НОИ можете да направите справка за това как ви е изчислено и изплатено обезщетението. Ни е и това за съжаление не можем да знаем. Те знаят какво са си изчислявали и на колко пъти са го изплащали.

# 973
Здравейте отново от мен, имам питанки.

Подадох заявление за напускане, ако реша мога да започна нова работа веднага след изтичането му (пази ми се място, което все още не съм напълно сигурна дали да приема,  но това май няма значение за питанките ми.)

Не са ми плащани осигуровки за май, юни 2007.  Close

1 - > Ако реша да почна на новото място длъжни ли са да са ми платили в срок всичко от предната работа?
2 -> има ли някакъв срок, период, в който работодателя е длъжен да плати осигуровките, т.е. ако мине, вече да не е длъжен?  Blush (с две думи може ли да ме осигуряват на новото място за септември да кажем, при положение, че за предните месеци ме мотат)?
3 - > съвет как да постъпя? ПО ДОГОВОР - всичко ми се дължи до 30 число след. месец (т.е. до 30.09), а аз евентуално ще съм почнала на 01.09 на нова работа.  Close

Благодаря за търпението. Първа работа, не бях чела договора, незнаех на какво да обърна внимание

# 974
и аз имам въпроси:
    ако реша да започна работа на ново място /не на това, където работех преди да родя и от където ми изплащат майчинството в момента/ и напусна старото ще продължат ли да си  ми плащат майчинството от новото място?
    и изобщо как стоят нещата по въпроса майчинство (отпуск за гледане на дете) и работа.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт