За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 104

• 29 031
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
Съгласна съм напълно с Radeva..
Защо не и давате вместо мляко в 7:30- направо закуска- качамак,  кус-кус, попара,  казахте че ще въвеждате кис. Мляко,  което е супер и според мен пропуск, че сте го отлагала до сега..
(Но и аз така бях с първото,  при втория ми син повече се ръководех по него самия,  отколкото по това " Какво и как ТРЯБВА".)
Т.е. ако със събуждането си иска мляко, дайте малко количество, колкото да ви даде време да приготвите закуската..
А пък в 13/13:30 сред дрямката си е обяд и е време за месо, зеленчуци и т.н..😉
След обяд, за да си набавя още мляко, може да и приготвяте грис, кисел или нишесте,  мляко с ориз или каша с плод.
🙂

# 691
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря на всички. Първо дете ми е и сякаш ме е страх да избягам от рамката, която подават педиатрите. Тя наистина яде закуската на обяд, обядът по времето на СЗ, СЗ по времето за вечеря. А мен сякаш ме е страх да експериментирам и я слагам в някакви рамки. Този ред остана от времето, когато ми се будеше в 6 сутринта и първото мляко беше в 6:30, А второто към 9:30. Мислех да направя всичко това от ноември-декември, когато я запиша на кухня. Ще опитам да изместя, дано сработи.
За вечеря какво давате? Аз не й готвя, давам готови пюрета. Може би постно пюре, или да й сготвя супа без сол?
Киселото мляко го отлагах, защото беше с рефлукс и като цяло дразнещите храни ги забавих малко. Но вече е голяма и мога да експериментирам по-смело.

# 692
В такъв случай трябва да изместя закуската за 8 и обяда да е след 1ва дрямка. Сега се храни така:
Примерни часове, които варират +/-30тина мин:
7:30 става от сън
8 ч  АМ 200 мл (по принцип няма търпение да й го дам)
10:40:12:30 1ва дрямка
13 ч закуска 190 гр кус-кус, попара, макарони, качамак и др. подобни
15:30 ч зеленчуци с месо или жълтък
16-17 ч 2ра дрямка
18.30 ч СЗ плодове с малко каша или зърнени култури
20:30-21:00 АМ 200 мл (по принцип чака да го дам, да го изпие и я слагам да ляга)
И до 21-21:30 е заспала
Върти ми се в главата още от миналия път, в който отказваше млякото, да дам вечеря и да изместя храненията с 1 напред. Тоест, да започва със закуска, в 18:45-19 да дам вечеря и преди сън, ако иска и колкото иска АМ. Да, но докато мисля какво да правя, тя започна да пие отново и двете млека до снощи.
Иначе, бяхме на консултация преди 10 дни, наддава доста добре, качила е 400 гр за месец. Млечни яде сутрин масло и сирене, друго нямаме включено още. Предстои да дам кисело мляко другата седмица.
Благодаря за насоките.
Не давайте 6 хранения дневно. Много са. В 13 ч е обяд- не се закусва там.

# 693
  • до най-прекрасния мъж
Birdie, при този режим на сън, как предлагате да са подредени храненията?
7:30 ставане
8:00 АМ
10:40-12:30 сън
13:00 закуска
15:30 обяд
16:00-17:00 сън
18:30 СЗ
20:30 АМ
21:00 - нощен сън
Как да запазя двете АМ и да подредя храненията, за да останат 5? Интересно ми е Вашето виждане на нещата от гледната точка на педиатър, който не практикува в БГ. Според нашата всичко е наред и така трябва да бъде до въвеждане на вечерята.

# 694
Blue.angel, ами ти си излязла по-скоро от рамката, отколкото да си в нея Grinning Това в кръга на шегата, но да, не знам защо така си изместила храненията. Също защо са необходими чак половин часови интервали след ставане от сън до ядене? На мен ми трябват точно 10 мин да сменя памперс, евентуално някой масаж, през това време може да ти се топли АМ, а ако даваш готово пюре, то си е готово. Не ти държа сметка Simple Smile, просто ми е странно какво правиш половин час, но да караме по твоя график. Щом знаеш приблизително часовете на заспиване, аз бих направила така:

8:00 Закуска
10:00 АМ, ако иска, колкото иска
13:00 Обяд
15:30 Следобедна закуска
18:00 Вечеря

Не е нужно всочки ядения да са ти пълни порции, тъй като ти е сбит графика.
В зависимост от това колко се наяжда може и едно от двете АМ да отпадне. Примерно, ако след закуската в 8 не иска или директно заспива, това може и да се прескочи. Или ако вкараш вечеря и се засища, може да издърпаш вечерята към 19:00 и после, ако иска мляко или директно сън. Акп пък видиш, че не издържа цяла нощ, ще си дръпнеш вечерята малко по-рано и пак ще остане време за АМ  Води се по детето.

Сега видях, че си питала и за вечерята - ами пак готово пюре. Като цяло щом имаш толкова заместени хранения си е време и да пристъпиш към детска кухня.

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 07:24 от Анонимен

# 695
Детето ми е на година и 1 месец. Весело, общително дете, но последните 2 нощи в 1 часа се буди с плач и нищо не го успокоява нито прегръдки, вода, биберон , играчки всичко любимо бута и плаче. Успокоява се само като пуснем телевизора...През деня пак нищо му няма играе и се смее, но през нощта все едно имаше някаква паник атака. На какво може да се дължи и какво да направим. Спим на нощна лампа и стаята е леко осветена.

# 696
Мисля, че може да е night terrors, моят син също има такива моменти понякога. Нормално е, ще мине.

# 697
Birdie, при този режим на сън, как предлагате да са подредени храненията?
13:00 закуска                   <<< няма нужда да закусваме в 13 - там е обяд.
15:30 обяд                               <<< измествате с час по-рано
18:30 СЗ
Как да запазя двете АМ и да подредя храненията, за да останат 5? Интересно ми е Вашето виждане на нещата от гледната точка на педиатър, който не практикува в БГ. Според нашата всичко е наред и така трябва да бъде до въвеждане на вечерята.
13:00 - ОБЯД
18:30 СЗ  >>> плод, може да изместите по-раничко, и да събуждате по-раничко от 17. НО, и така е добре.

# 698
Бърди, на Блу детенцето е на 10м. Моите са на 11м и още ядат по 5 пъти (2 пъти мляко). Да разбирам ли, че 4 хранения са достатъчно за възрастта и в такъв случай какви трябва да са количествата?
Свга ядат следното:
8ч. - 150мл вода + 5 лъжици
9:30ч. - закуска около 190гр различно - сега от кухнята често е кисел, иначе правим кус кус, попара рядко, кисело мляко с плод или юфка.
13:30 - 190гр. обяд от кухнята или зеленчуково пюре с месо
16:30 - СЗ - 170гр каша с 20гр плод
20ч - вечеря - сега започнахме да им даваме супа от кухнята. 140гр е и съм много неориентирана, да слагам ли сухар, да дохранвам ли с мляко... Иначе вечер, ако не дадем супа са на 180мл вода с 6 лъжици ам.
Едната е много капризна и често отказва нещо, но не знам дали е защото не е гладна или защото не ѝ харесва нещо.

# 699
Бърди, на Блу детенцето е на 10м. Моите са на 11м и още ядат по 5 пъти (2 пъти мляко). Да разбирам ли, че 4 хранения са достатъчно за възрастта и в такъв случай какви трябва да са количествата?
Свга ядат следното:
8ч. - 150мл вода + 5 лъжици
9:30ч. - закуска около 190гр различно - сега от кухнята често е кисел, иначе правим кус кус, попара рядко, кисело мляко с плод или юфка.
13:30 - 190гр. обяд от кухнята или зеленчуково пюре с месо
16:30 - СЗ - 170гр каша с 20гр плод
20ч - вечеря - сега започнахме да им даваме супа от кухнята. 140гр е и съм много неориентирана, да слагам ли сухар, да дохранвам ли с мляко... Иначе вечер, ако не дадем супа са на 180мл вода с 6 лъжици ам.
Едната е много капризна и често отказва нещо, но не знам дали е защото не е гладна или защото не ѝ харесва нещо.
Всичко е много индивидуално. И зависи от това, как наддава детето, дали не го прехранвате, или дали не наддава много.
НЕ е практика да даваме "закуски" в 09:30. НЕ попари там, не кус-кус, не кисели. По-добре плод, само плод. И то към 10.30-11. Макар че аз винаги препоръчвам (до 12м възраст) от първото сутрешно  АМ до обедното хранене, да не давате там междинни хранения.
Също, и до 12м, не е добре да давате толкова обилна вечеря- преяждат. Освен това, свикват на обилни вечери- което изобщо не е добър подход.
Н Е прекалявайте с глутен- имайте го само като допълнителен елемент. Помнете- свръх употребата на глутен е белег на бедност. НЕ давайте много глутен в диетата!
20ч - дохранвате с АМ. НЕ сухари там.
За да разберете, защо отказва- разредете храненията- ще стане веднага ясно.

АМ
обяд
плод
АМ (тук, и след 11м? може да давате от обедното хранене 40-50 гр, + АМ после)

# 700
Детето ми е на година и 1 месец. Весело, общително дете, но последните 2 нощи в 1 часа се буди с плач и нищо не го успокоява нито прегръдки, вода, биберон , играчки всичко любимо бута и плаче. Успокоява се само като пуснем телевизора...През деня пак нищо му няма играе и се смее, но през нощта все едно имаше някаква паник атака. На какво може да се дължи и какво да направим. Спим на нощна лампа и стаята е леко осветена.
Имате ли вечерна рутина?Махнете нощната лампа,светлината пречи и децата спят най-добре на тъмно.Режимът как е,има ли достатъчно сън?

# 701
  • до най-прекрасния мъж
Започнах да давам само плод за СЗ и засега пие млякото. Явно я прехранвам и не е гладна. Или кашата я засища. Засега ще спра кашите. АМ давам 180 мл+6 м.л. Става 200 мл общо. По-често го изпива, но понякога оставя. Намалих малко и закуската. Наддава добре, но явно храната на моменти й е много или се засища. Като междинна закуска към 10 ч давам 1 бр бисквита, защото ме вижда, че закусвам и иска.

# 702
С 1 сън е през деня около час и половина 2 часа. Вечер вечеря към 20ч , мия му зъбите и играе и обикаля до към 21:30-22 ч. и заспива. Сутрин се събужда 7-8 ч.

# 703
С 1 сън е през деня около час и половина 2 часа. Вечер вечеря към 20ч , мия му зъбите и играе и обикаля до към 21:30-22 ч. и заспива. Сутрин се събужда 7-8 ч.

Малко му е сънят, според мен. На тази възраст трябва да спи 12-14ч. Моят спеше от 19ч до 7ч с една дрямка от час.

# 704
Как да увелича съня? Слагам го са спи, но той става, защото явно още не е готов да заспива. Сега основно сме на детско радио Family, за да не се превъзбужда от екрана. Има и поне две излизания през деня на вън на въздух.

Общи условия

Активация на акаунт