Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 617
  • 734
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Днес госпожата по математика попарила седмокласничката, че разписването на 23 задача нищо, че е вярно, няма да й го признаят, защото е на гърба на страницата белова, на която нямало черни маркери отстрани за ограничаване при сканиране и тя писала от край до край на страницата, квесторът бил казал, че може....
Тя все още таи надежда, че госпожата греши, но ... на мен ми е свито сърцето ....
DisappointedDisappointed RelievedConfounded

# 496
  • Пловдив
Зависи при кой учител ще попадне по АЕ. Моята дъщеря имаше късмет с учителката в 8 клас. После господинът беше не чак толкова добре. Но и не мога да кажа, че е бил много зле. Работеха по учебници за сертификатни изпити. Накрая матурата ѝ по АЕ беше 5,98. Че по нейно време държаха 2 ДЗИ + държавен изпит по професията /теория и практика/.
И бяха първата паралелка СП с толкова много момичета /7/.
Не се беше занимавала преди това с програмиране. Но, ако дете има желание, се научават много неща. Разбира се, че е трудно. Никой не е обещавал лесни неща.
Има деца от другите паралелки, които записват програмата за приложни програмисти в 10 клас. В момента има момиче от 11 клас, което ходи на състезания по програмиране, до преди една година не е програмирала изобщо.
Всичко си зависи от детето, от нагласата му, от желанието.

JiD, нали всичко се скенира, чак пък да не скенират листа на детето ... а и то може да се пише на гърба, ако изрично няма надпис, че там не се пише.

Относно "похабения бал" - ами запишете детето някъде, където балът е висок, но то не иска да учи точно това. Само да не си "похабите" детето и вас самите с излишни нерви след това.

# 497
Не разсъждавайте така за "похабения бал". Хубаво е, че дъщеря ви се е справила отлично и балът ѝ би стигнал за всички училища и паралелки. Сега просто имате избор и не сте притиснати от смятане на точки.
Според мен, ако не се е занимавала с програмиране, ще ѝ бъде трудно, може и да ѝ стане скучно. Има деца, които са много напред с програмирането, още от 5 клас.
В нашия набор КГ са 3 момчета.
В СП момичетата са повече от 3 Simple Smile
Ако иска да учи език, МГ не е точното място.
Иначе средата е много добра.

Ханна, "похабен" би бил, ако не се ориентираме добре - да е в добро училище, в добра паралелка, затова разпитвам, и страшно много ви благодаря на ВСИЧКИ за споделеното, определено има полза за мен!
Колкото за езика - нямам големи амбиции, но да го научи така, че свободно да говори и пише, на ниво работа.
Това за курсовете на Софтуни да погледнем също е една добра  идея !

JID - съжалявам, дано като се сканира и видят, че задачата явно не е сканирана докрай, да приемат писаното, иначе е наистина много тъпо....но честно казано аз лично смятам, че ще й вземат цялата работа, а не само каквото се вижда, иначе е несправедливо!

dundi73 - в никакъв случай не желая АЗ да избирам вместо детето си, и това, дето разпитвам за СП, е изцяло нейна идеята, както и за английската с английски й беше вариант ако не й стигнат точките за КГ/СП. Но то едно е да гледаш учебната програма, друго е да имаш още информация - затова ти благодаря за споделеното!

# 498
  • Пловдив
В МГ при нас в 8 клас имаха английски с американец - даваше теми от различни области /психология, кариерно развитие и т.н./ за всеки час.Той водеше и два клуба след училище. Отделно случиха на страхотен учител в редовните часове.

# 499
Един глас и от мен за добрата среда в МГ. Амбициозни деца и подкрепящи ги и интересуващи се родители. Формира се среда от учещи деца, които не са попаднали случайно в класа, а са се борили за мястото и са положили усилия през годината.
Дъщеря ми също имаше много висок бал,  и знехме, че ще я приемат по първо желание, каквото и да посочи. Аз казах моята препоръка (ЕГ с немски), но тя държеше много на МГ и подреди желанията си сама.
При нас балът на класа падна малко, защото има 3-4 деца, които се занимават професионално със спорт и влезнаха в националните отбори по съответните спортове (отсъстват продължително време, лагери, тренировки).
Няколко от децата се увлякоха по програмирането и изкараха съботно-неделните курсове на Софтуни, едно от децата записа платен курс по графичен дизайн...
На дъщеря ми не й допадна нито програмирането, нито информатиката. Избра химия и биология (заедно с още 5 деца от класа) и тотално различна професия от това, което си предствяше в 7 клас при кандидатстването.
Моето мнение е, че децата в един момент се ориентират какво им се прави и сами започват да търсят възможност да го реализират (не без подкрепата на родителите си, разбира се).
Нивото на езика не може да се сравнява с това на ЕГ. До 10-ти клас често  ходеха в немската читалня, заедно с набори от ЕГ.  Според дъщеря ми, децата от ЕГ са били по-подготвени по езика.

# 500
В МГ при нас в 8 клас имаха английски с американец - даваше теми от различни области /психология, кариерно развитие и т.н./ за всеки час.Той водеше и два клуба след училище. Отделно случиха на страхотен учител в редовните часове.

вероятно сте били в паралелката математика с английски - то там , според мен, е недопустимо при толкова много часове английски да няма добър преподавател.....

# 501
AsitaNew, счита се, че 800 до 1000 леми (базови форми, без променливи за мн.ч, род и т.н.) са достатъчни, за да води човек ежедневен разговор, стига да са от съответната сфера. Боравенето с ок.3000 леми се счита за постигнато В1 ниво по европейската езикова рамка.
Да, навремето се даваха повече "думи" (пазех си доскоро речника от подготве с близо 10 000 думи), които ни караха да пишем и номерираме. Докъм края на първи срок ги записвахме така: инфинитив на глагола + 6 форми (според лице и число) в сег.вр. = 7 думи. Сега за нова дума се счита само инфинитива, другото отива в граматика.
Същото с прилагателните: м.р, ж.р.,мн.ч - 3 или 4 думи. Сега са максимум 2 думи, ако ж.р. е неправилен. Така че бройката е относителна.
Никога не сме изписвали спрежение на глагола като нова дума, камо ли множественото число на думата. Че то в немския език всеки глагол има три форми (като неправилните глаголи в английския език), отделно има 3 спрежения и ако започна да броя ich heisse, du heisst, er/sie/es heisst ... и das Bild-die Bilder като нови думи, че то в подготве сме минали 20 000 думи. 100-150 думи всеки ден за цяла година е непосилно да, но 40-50 думи дневно е съвсем нормално, особено по немски. Там в един момент започват да учат Wortbildung  и започнат да разпознават думите като род и вече става по-лесно да се запаметява въпросната дума и в същото време не съвсем, защото немския е известен с дългите си думи - 6-7 думи спокойно могат да се навържат в една и като не знаеш значението на едната от словообразувателните, не знам как ще знаеш значението на онази дългата, която започна на тази страница и свърши на другата. Другата тънкост на немския език е, че има рекция - на глагола, на съществителното, на прилагателното име. Това нещо може и да минава за граматика, но също като в английския език look after, look for, look at не е едно и също, така и на немски всеки глагол/съществително/прилагателно име изисква определен предлог+определен падеж (4 на брой) и те променят значението им+делимите представки, които също променят значението на глагола, та не може да се говори за инфинитив само. Ниво В2 в немския е преизказна реч и Конюктив. 30-40 думи седмично при каквато и граматика да се взима през седмицата, не са достатъчни, за да може в 9. клас да се учат разказвателни и затова явно децата зубрят. Те не могат да разказват, едва ли разбират и смисъла на това, което четат. Надявам се да важи за конкретния випуск, но пак не звучи добре. Моите отзиви са от сегашните 11 клас, които са много доволни от обучението по немски език. Били са и продължават да са при Паралюзова и там се е учело както би трябвало в ЕГ. От сегашния 10. клас - имат смяна на учители няколко за 3 години, били са в 8. клас онлайн и са изпуснали доста, но се надяват да понаваксат в 11 и 12 клас, когато ще ги готвят за ДСД, но пак не са учили по 30-40 думи седмично. В края на 8. клас са покрили ниво В1 (не знам каква е разликата между В1.1. и В1, така че не се сетих да питам дали е В1.1. или просто В1). Ако правилно съм запомнила в 8. клас са имали две учителки, едната отново е била Паралюзова и тя, заедно с германец поемала ДСД-подготовката  в 11 и 12 клас. Като цяло са средно доволни и деца и родители, които имат наблюдения върху немски като чужд език.
Че то в МГ немската паралелка тогава взима повече думи седмично от немски в ЕГ Иван Вазов.

# 502
  • Пловдив
вероятно сте били в паралелката математика с английски - то там , според мен, е недопустимо при толкова много часове английски да няма добър преподавател.....
КГ избра, аз натисках за немски или поне да не е професионална паралелка, но рисуването и е страст и беше категорична, че иска графика. Въпреки протестите ми тогава, съм много, много доволна от средата, в попадна. От всичките преподаватели имам резерви само към този по география - с доста занижени критерии е и откъм знания съм сигурна, че детето има доста пропуски.

# 503
КГ избра, аз натисках за немски или поне да не е професионална паралелка, но рисуването и е страст и беше категорична, че иска графика. Въпреки протестите ми тогава, съм много, много доволна от средата, в попадна. От всичките преподаватели имам резерви само към този по география - с доста занижени критерии е и откъм знания съм сигурна, че детето има доста пропуски.

а детето ви и сега ли учи там, или всичко това е било по-отдавна? заинтригувахте ме Simple Smile такива хубави отзиви и то точно за най-желаната паралелка от дъщерята/+ СП/

# 504
  • Пловдив
Малко статисика на резултатите от миналата година 2022, защото за тази още няма пълни данни. Това е и първата година с ДЗИ по новата система и резултатите на училищата по съответните профилиращи предмети. Подредила съм училищата по успеха на ДЗИ БЕЛ, защото той е общ за всички.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 10:09 от mrancho

# 505
Според вас защо МГ, дето уж е на 10-то място в националното класиране, в пловдивската класация на проведените ДЗИ е обикновено на 3-то място след ЕГ и ЕГИВ? Слаби преподаватели? Недобра организация на учебния процес? Новият директор, за който слушам само негативни мнения напоследък?

# 506
  • Пловдив
Статистиката която показах е само за 2022, за тази година мисля, че точките са още по-близки между трите гимназии.
 https://podtepeto.com/aktualno/top-10-na-gimnaziite-v-plovdiv-po … h-na-maturi-2023/

Трите гимназии са равностойни и поради тази причина са сред най-предпочитаните. Естествено,  ако искаш да учиш математика- избереш МГ, за Английски с Немски - ЕГ Пловдив, ако искаш Руски, Испански, Италиански то избираш ЕГ Иван Вазов.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 13:36 от mrancho

# 507
Обяснявам си десетото място на МГ с това, че повечето деца са избрали да се явят на ДЗИ МАТ ПП, което тази година е било много трудно, а в други училища са избрали ДЗИ по език.

# 508
  • Пловдив
Според вас защо МГ, дето уж е на 10-то място в националното класиране, в пловдивската класация на проведените ДЗИ е обикновено на 3-то място след ЕГ и ЕГИВ? Слаби преподаватели? Недобра организация на учебния процес? Новият директор, за който слушам само негативни мнения напоследък?

3-то място не ти се струва достатъчно престижно ли?

# 509

3-то място не ти се струва достатъчно престижно ли?

Ами при положение, че децата влизат с най-висок бал там, при положение, че софийските МГ са винаги по първите места в класациите, нещо ми се получава дупка за МГ - Пловдив... струва ми се, че като че ли училището не напредва с темповете на другите класни училища, ако и да си е ТОП и средата да му е добра.

Общи условия

Активация на акаунт