Отговори
# 60
  • София
Ще настоява, рано или късно, едно по едно, лека- полека, неусетно дори…
С децата вече съвсем.

Едната ми баба беше силно религиозна, другата непълен атеист. Между нафората и Дарвин - бая зор видях.

# 61
vstov, в едно мнение пишеш едно, в следващото - друго. И все глупости. Оценявам, че имаш достъп до гугъл, това не променя факта, че преди да се консултираш с него, пишеш хем глупости, хем несвързани.

# 62
  • София

Иначе примери как на някого не му е повлияла религията му, поне острани де, сигурно всеки може да извади, но насреща има много повече, в които е повлияла силно. То това й е и смисълът на религията, да влияе. Ако не влияе, вероятно става дума за хора, които не са религиозни наистина. Но всеки, отрасвайки в религиозна среда, попива от нея по един или друг начин, най-малкото несъзнателно. Та всеки си прави сметка за себе си доколко да се довери.
Права си, че влияе, но не мисля, че религията може да спре човек да изневери.
И за да отговоря на другите въпроси в темата - на мен която и да е националност не ми пречи, но с религиозен човек (независимо от религията) трудно бих могла да вирея.

Някои ги спира, но обикновено става дума за силно религиозни хора, и то не от всяка вяра. А щом са силно религиозни, значи влиянието се простира много отвъд изневерите. А човек може да реши да не изневерява и без да е религиозен. Та не бих разчитала на религията да ми гарантира вярност, а и бих се запитала на каква цена би дошла.

# 63
  • София
Аз съм ходила на църква редовно към 10 г. И на Катехизис. И книги съм чела, освен Библията. Ако си отворя устата на темата, мога да споря аргументирано до утре. Но простият факт, че живея без това вече...х години, ми говори че религията само пречи на живота.
Но народът си пада по това. Спазването на някакви правила, един двама гурута, посветеност. Забелязах го при някои групи по работа. Има много слаби душици, които просто припадат някой да им покаже Пътя, истината и живота.
Но аз не съм от тях и това много дразни.

# 64
vstov, в едно мнение пишеш едно, в следващото - друго. И все глупости. Оценявам, че имаш достъп до гугъл, това не променя факта, че преди да се консултираш с него, пишеш хем глупости, хем несвързани.
това по темата ли е пост или заяждане, личностно, с обиди...ако не можете да общувате, поне бъдете по-добри, злината разяжда и води до болести...

# 65
Лично аз не виждам нищо лошо в това, някой да е силно религиозен, няма значение от коя религия. С удоволствие бих общувала с такъв човек, защото би ми било интересно как ги вижда нещата.
Но да имам връзка, при положение че базовите ценности ни се разминават... няма как да стане. Ние какво, ще трябва да подминаваме повечето теми, за да не спорим непрекъснато? А как ще си възпитаваме децата - единият ще казва бяло, другият черно? Предварително изгубена кауза.

# 66
Ще настоява, рано или късно, едно по едно, лека- полека, неусетно дори…

Именно. Дори и да има такива, които не настояват, сигурно са много рядко срещани изключения.

Лъвица, и аз съм на мнение, че религията (или липсата й) не дава гаранции. Всичко си е до човек, а и до конкретната връзка.

# 67
ако не можете да общувате, поне бъдете по-добри, злината разяжда и води до болести...
Вродената тъпота и съзнателно поддържаното невежество води до още повече болести.
Аз не мога да общувам с тъпи и съзнателно жумящи. Другите да се оправят.

# 68
Между другото, религиозните християни също са ми доста досадни.
Ахаха, особено от нашата надута общност, нали? Simple Smile

# 69
  • София
Там пък, не ми се говори. Особено поляците с по 5 деца се движат като царския двор.

# 70
ако не можете да общувате, поне бъдете по-добри, злината разяжда и води до болести...
Вродената тъпота и съзнателно поддържаното невежество води до още повече болести.
Аз не мога да общувам с тъпи и съзнателно жумящи. Другите да се оправят.
втори път вече минаваш границите на доброто общуване и обиждаш, кото говори за лошо възпитание! По темата те закопах и сега бълваш огън и жупел Mask

# 71
  • София
Закопаването къде се състоя, че нещо ми е убегнало?

# 72
Закопаването къде се състоя, че нещо ми е убегнало?
свърза факта, че покрайнините на Истамбул, например, могат да убият, с религията, което не е в нейна полза, а в моя...там религията спи, а будува престъпността...явно не следиш темата

# 73
Гордж.
Дънинг-Крюгер с лек примес на нарцистично гаслайтване. Не се хаби.
Бих изказала подозрения, че влиза в аспекта за националността, но гледам, че и в чужбина е фул с такива. А и ни Дънинг, ни Крюгер са български имена.

# 74
свърза факта, че покрайнините на Истамбул, например, могат да убият, с религията, което не е в нейна полза, а в моя...там религията спи, а будува престъпността...явно не следиш темата
На български не е ли редно да се пише Истанбул?
Иначе, да, религията не би трябвало да има общо с престъпността, но на практика не е точно така. Някои хора използват именно религията като оправдание за престъпните си действия. Също така силно религиозните често приемат за грешни и съответно подлежащи на наказание (под формата и на саморазправа) неща, които за другите са съвсем нормални и обикновени.

Общи условия

Активация на акаунт