МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 18

• 56 913
  • 845
  •   1
Отговори
# 570
Дами здравейте какви витамини пиете , какво ви е мнението за Елевит ?

# 571
Елевит ми беше изписал моя АГ преди да започнем опити. Обаче съм с тромбофилия и мутации за усвояване на витамини и не е подходящ. Б12 и Б9 не са в метилирани форми.
Пия си отделно всичко, вече свикнах.

# 572
Здравейте! Преди време писах в темите с Добавки, накратко за мен: със съпруга ми правим опити за детенце от 9 м. (двамата сме на 34 г.). Миналият месец пуснах полови хормони и при мен изводите са добри, казаха добър яйчников резерв, прегледът също беше ок. За съжаление, при мъжа ми излезе олигоастенозооспермия - 3% нормални сперматозоиди (долна граница 4%), 24.3% подвижни (долна граница 50%), 16.32 млн. броя/1мл. (долна граница 20.1 млн.). Основното съмнение е, че заради кортикостероидното му лекарство за астмата се е достигнало дотук. Той го спря, за да изчисти организма. Съответно, приема добавки - витамини и аминокиселини. Андрологът му пусна полови хормони и бактерии, като хормоните му са ОК, но му излезе умерено количество Ентерококи Фекалис. Съветът на андролога е да почне Аугментин 7 дни, после 14 дни да се пазим и след това да продължаваме опити. Аз пуснах да проверя бактерията и при мен чрез урина, но бих искала да попитам дали се налага и вагинален секрет евентуално (защото не е полова бактерия)? Също така, какво мислите за прием на антибиотик и от двамата в случая? Предвид, че той се чисти от кортикостероиди, не знам и до колко е добре да пие директно антибиотик.

Благодаря за мненията!

# 573
Предвид, че той се чисти от кортикостероиди, не знам и до колко е добре да пие директно антибиотик.
Ако за лекаря няма проблем да пие антибиотик в момента, значи няма за какво да се притесняваш.

Една микробиология на вагинален секрет е винаги добра идея при открита бактерия при партньора.

# 574
roza1717, чистенето от стероидите ще отнеме вероятно около 4 месеца, така че антибиотика няма да влоши положението. Напротив, щом има бактерии е по-добре да го пие, а и е изписан от лекар.

Ние сме в подобна ситуация, но с друг медикамент, почти идентични са ни резултатите от спермограмата и около 3-4 месеца след спиране се очаква подобрение.

# 575
Много благодаря за вниманието! Аз имам и едно притеснение: при пиене на антибиотик препоръчват въпросното въздържание, но дали и след него вече е безопасно? Само 14 дни ми звучат кратък период. Имате ли някакви наблюдения, защото до момента не съм се замисляла, че ако мъжът пие нещо подобно би повлияло на процеса.

# 576
При изискванията за спермограма в сайта на Щерев е посочено това:
"- без прием на антибиотици в дните преди изследването (минимум 2 седмици);", така че явно 14дни са си ок.

И още нещо - мъжа ми пи антибиотик до 2 дни преди пункцията ми, назначен от репродуктивния специалист. Имам една успешна бременност от този опит и още замразени ембриони.

# 577
Това звучи много добре (от гледна точка на това, че ние ще може после пак да си правим опити). Конкретно, в Щерев се гледаме в момента и оттам е препоръката (д-р Бъчваров).

# 578
Здравейте, ММ има изписан кломифен, но никъде не го намирам по големите вериги аптеки. Може ли да споделите откъде може да се закупи?

# 579
Здравейте, ММ има изписан кломифен, но никъде не го намирам по големите вериги аптеки. Може ли да споделите откъде може да се закупи?
В интернет потърсете, има много сайтове за добавки, които го предлагат.

# 580
Здравейте! ММ беше на преглед има 2г варикоцеле в левия тестис. Спермограмата е олиго-астено-тетразоосрермия като морфологията е най-зле 1% ДНК фрагментацията е добре 11%. Имаме 2 неуспешни опита инвитро и сега ни предстои 3- ти. На ММ му изписаха ортомол фертил плюс за три месеца по 4т. на ден. Казаха ни, че вероятноста да се подобри е към 20%.Та въпроса ми е някой който има наблюдения върху това лекарство да изкаже мнение..

# 581
Здравейте! ММ беше на преглед има 2г варикоцеле в левия тестис. Спермограмата е олиго-астено-тетразоосрермия като морфологията е най-зле 1% ДНК фрагментацията е добре 11%. Имаме 2 неуспешни опита инвитро и сега ни предстои 3- ти. На ММ му изписаха ортомол фертил плюс за три месеца по 4т. на ден. Казаха ни, че вероятноста да се подобри е към 20%.Та въпроса ми е някой който има наблюдения върху това лекарство да изкаже мнение..
Добър е ортомола, но не очаквайте чудеса, при нас леко качи морфология.

# 582
T q, благодаря ще разгледам.

Имам сега друг въпрос, тъй като пуснахме Андрофлор в Геника и доста неща излязоха. Но тъй като ММ ходи при Кацаров преди няколко седмици, а разбрах, че той този тест не го признавал, към кого може да се обърнем да ни разчете теста и назначи лечение?

Редактирам се направо да кача резултатите и да попитам дали според вас има повод за притеснение, защото виждам някакви непознати бактерии, но не знам дали точно те могат да доведат до влошена спермограма.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 23:29 от S.G.C.

# 583

Здравей!
Ние сме с 3г варикоцеле и Кацаров каза операция и има шанс за подобрение. Иначе морфологията е 5%, днк фрагментацията 21%, а диагнозата Астенотератозооспермия. Казаха ни, че има опция за лекарства, но с малък шанс за подобрение.
Вие след операция ли сте?

# 584
Здравейте!

Може ли  да препоръчате добър андролог в София!Приятеля ми прави спермограма в Клиника"Афродита" и не е много добра,препоръчаха ни след един месец да направи пак но на друго място!Казаха ни за инвитро че има материал,но за нормално зачеване ще е трудно!

Общи условия

Активация на акаунт