СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 58 565
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Това с "Честито на печелившите" е малко грубо. Децата, които не са били в смг, а са си изкарали достатъчен бал са го постигнали с труд, а не с лотария. Естествено, че има много по 100 и извън смг, в крайна сметка не само в смг има деца, които се готвят за нво.

# 616
  • Някъде на край света
Всяко дете намира мястото си, приятелите си и точното място за него. Щом е заспало за това състезание, СМГ не е неговото място.
СМГ е училище, в което научаваш много и това много не е само математика. Има класове, които са много задружни, има и не толкова задружни, има страхотни преподаватели, има и такива, които не са толкова страхотни... Както навсякъде.
Извън СМГ има живот и то добър. Grinning Стига да имаш трепет и амбиции,  всичко е постижимо.

# 617
Интересно ми е обаче, за всички, които говорят ехидно за училището и за тях не е цел, какъв е мотивът им да четат и коментират в темата? Определено не дават конкретна информация, която би била полезна, така, че отпада да е от желание да помогнат.

# 618
Едно от двете деца с бал 500 беше в топ 5 при приема след четвърти клас. Чест за училището е, че този път избира да бъде в СМГ.
Тези деца с по 100 т. са основно от математически паралелки, Св. София, ПЧМГ ... Не са им подарени. Уважението е полезно нещо.

# 619
За детето от 125 с 500 бал и дума не може да става. То освен това е в топ състезателите по математика на този випуск. Не знам защо е избрало 125 след 4ти клас, но е ясно , че във въпросното училище се работи на високо ниво. Доколко знам та има доста деца с 100 по мат., повече отколкото има в Св.София.

# 620
За съжаление понякога и тези 100 т. не гарантират прием.

# 621
  • София
А някой изказвал ли е мнение, че извън СМГ няма добри деца. Или да е залагал на това, че приетите в 5 клас трябва да смятат училището за бащиния?
Всяко дете 5-7 клас в СМГ е наясно, че е там само до седми клас. След това се състезава наравно с другите. За самите деца е вредно да им се втълпява, че са нещо различно.
Не съм видяла някъде да се споменава, че СМГ се бори да запази учениците си след 7 клас. Напротив! Искат по-добър подбор.
След 4 клас влизат деца с 30/45 точки, а след седми с 96/100 не влизат. Ама в СМГ не обучават калкулатори, а хора. Едва ли има добър математик с претенции, че никога не бърка в сметките. Дори и ДЗИ преизчислява 95 точки като 6.00, и с това кандидатстват във ВУЗ.

# 622
Предполагам, че некласираните математици ще отидат в ПЧМГ.Там засега има един  фаворит.Така, че частните училища печелят.Ако има много деца с по 100 точки, БЕЛ ще е определящ

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 09:26 от malinkap

# 623
Странно, как някои хора не умеят да губят с достойнство. Хора, живот има и извън СМГ. Все някой друг им е виновен - матурата, балообразуването, учителите, системата...и кой ли още не. Как пък не признаха собствените си грешки. Мантрата, че БЕЛ бил определящ е несъстоятелна. Както се вижда, дори учениците от СМГ с трудност постигат 100 точки. Моите уважения, но при 💯 точки по математика, едва 83 точки по БЕЛ ще са достатъчни. В крайна сметка добри или лоши правилата са еднакви за всички.

# 624
  • Някъде на край света
Предполагам, че некласираните математици ще отидат в ПЧМГ.Там засега има един  фаворит.Така, че частните училища печелят.Ако има много деца с по 100 точки, БЕЛ ще е определящ

Не мисля мнозинството да заложи на ПЧМГ. Мисля, че по-скоро ще е нещо държавно с доказани резултати след 10 или 12 клас.

# 625
  • София
Както се вижда, дори учениците от СМГ с трудност постигат 100 точки. Моите уважения, но при 💯 точки по математика, едва 83 точки по БЕЛ ще са достатъчни. В крайна сметка добри или лоши правилата са еднакви за всички.
Малка поправка - според миналогодишния бал са били необходими 86 т. по БЕЛ на изкарани 100 т. МАТ, за да се влезе.
Да, 3 точки разлика по БЕЛ може да са една пропусната запетая, написана грешно дума по невнимание и ..... добрият математик, а може би дори и олимпиец по МАТ, отпада от математическата гимназия! За това говорим.
При един леееко по-сложен изпит по МАТ, тази запетая няма да е фатална за никого.

# 626
Както се вижда, дори учениците от СМГ с трудност постигат 100 точки. Моите уважения, но при 💯 точки по математика, едва 83 точки по БЕЛ ще са достатъчни. В крайна сметка добри или лоши правилата са еднакви за всички.
Малка поправка - според миналогодишния бал са били необходими 86 т. по БЕЛ на изкарани 100 т. МАТ, за да се влезе.
Да, 3 точки разлика по БЕЛ може да са една пропусната запетая, написана грешно дума по невнимание и ..... добрият математик, а може би дори и олимпиец по МАТ, отпада от математическата гимназия! За това говорим.
При един леееко по-сложен изпит по МАТ, тази запетая няма да е фатална за никого.
запетая НИКОГА не е била 3 точки.  И като е олимпиец какво????  Да не е нещо повече от някое друго дете????   По тази логика се чудя как още не е повдигнат въпроса, че след 8 клас идват и деца от провинцията и как така си позволяват да изместват столичани.....

# 627
  • София
По не знам каква логика, но не става въпрос за децата от провинцията, които идват в София - изкарали са си бала - влизат.
И в класа на сина ми, и в този на дъщеря ми има такива деца (от Варна, Пловдив, Червен бряг или подобно). Семействата им предприемат тази стъпка, оставят най-вероятно спокойния си живот в провинцията и идват в столицата да се борят, сигурно им струва много на тези семейства, но го правят в името на образованието и бъдещето на детето си и затова гледам на тях с уважение.
В последствие се оказва, че някои изобщо не стават за това училище, а други обират лаври на състезания и в топ университети. Но това важи за всички новоприети ученици, не само за тези от провинцията.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 08:23 от BFF_

# 628
Аз го написах с дълбоко уважение към успелите деца от провинцията. В контекста на предишни изказвания, на които всичко и всички пречат и са виновни, че децата им не са достигнали необходимия бал за СМГ се учудвам, че не са поискали да се ограничи правото на деца от провинцията да бъдат приемани в СМГ.

# 629
Владимире, пет страници въртиш една и съща плоча. В темата се коментира, че се иска прием на базата на по-сложни задачи, а не ограничаване на тези или онези деца. По-сложни задачи означава максимумът да се постига от малък брой деца, а приемът на 156-те да бъде в границите на класирането, примерно 90-100 т., а не като сега, всички със 100 т. и една точка на НВО БЕЛ да ти е определяща. Когато има по-добро разслояване на децата и приемът става по-точен.
Както с приемът след 4 клас. Миналата година МзВ беше в по-висока трудност, но задачите са трудни за всички деца и балът падна до 15 т. на МзВ. Тази година ще бъде около 25 т./45 т., но най-важното ще има класиране на децата, а не всички да са с еднакви точки.
Още повече - за НВО имаш право само и единствено едно явяване при това без контестации. Класиране за МГ трябва да е на база поне 2 или 3 състезания и формиране на рейтинг.

Ако е толкова добро и перфектно приемането на база НВО, защо и за 4 клас да не го направят така?!?!

Общи условия

Активация на акаунт