Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 567
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Тия с кредитите са 50% от купилите на година. В АВ ако правилно съм гледала има 17 млн. имота. общо.  Та, да го кажем, в опасност са закупилите през последните 10 години с кредит над възможностите си. Е, да, ама 2012-2016 цените са били на дъното и даже и да вдигнат лихвата, то главницата им е малка и полуизплатена. Реално в опасност да не могат да си изплатят заемите са някакъв % от 50% закупили през последните 5 години. На фона на броя собствени жилища дали е съществено?
И ако лихвите по заемите с ипотека станат 8%, то потребителските ще са 12%. Какво ще се случи с маникюристката, кафенето, бакалията? Собствениците дали ще издържат да плащат заплати, увеличено гориво и отопление, увеличена лихва по заема? Или по-скоро ще хлопнат кепенците, вместо да работят на загуба. А като няма работа и цари несигурност, кой ще купува имоти (освен Танграта и Уорън Бъфет)?
Не съм спрял да го повтарям. В риск са само тези, които са купили съвсем скоро 1-2-3 г най-вече И са купили на пазарни цени И са купили на предела на възможностите си И лихвите ще се вдигнат с много И нямат алтернативни доходи И не искат да започнат 2ра работа, временно, докато е безумието с лихвите.

Под да "нямат алтернативни доходи" имам предвид или нямат добре платена работа, а разчитат само имотът да се самоизплаща с наем, или обратното, да разчитат само на заплата, а да си купят супер голям апартамент/къща, само за лично ползване, включително ваканционно.

Т.е. максимата "не слагай всичките яйца в една кошница", която някои потребители редовно повтарят не трябва да се прилага спрямо разходите, а спрямо ПРИХОДИТЕ на един бизнес/домакинство. Т.е., не пречи да имаш няколко апартамента в един град, стига приходите ти да идват от 2+ коренно различни неща, например ИТ, акции, имоти и тн. (не че не е добра идея и за активите като цяло, но изобщо толкова приоритетна, колкото за доходите)

Както други потребители редовно казват, срутят ли се цените на имотите, ще дойдат такива времена, че да се купува имот ще е последната ти грижа. И да, някои ще купят и в такива времена.

# 511
  • СИ
Не съм спрял да го повтарям. В риск са само тези, които са купили съвсем скоро 1-2-3 г най-вече И са купили на пазарни цени И са купили на предела на възможностите си И лихвите ще се вдигнат с много И нямат алтернативни доходи И не искат да започнат 2ра работа, временно, докато е безумието с лихвите.

Под да "нямат алтернативни доходи" имам предвид или нямат добре платена работа, а разчитат само имотът да се самоизплаща с наем, или обратното, да разчитат само на заплата, а да си купят супер голям апартамент/къща, само за лично ползване, включително ваканционно.
...

Лично аз, вече много се чудя и какво би следвало да означава "пазарна цена" на имот, особено в момента.
Това, имот да се изплаща с наем, отдавна вече не става. В София и по-големите градове цените отидоха много нагоре, доходите почти не мърдат, а в резултат на това и наемите. Нов имот не може да бъде "избит" от наеми 30 години. И това е към момента.
Аз също мисля, че банките подготвят повишаване на лихвите. И много хора ще ядат дървото. Аз си спомням как ми бяха вдигнали лихвата на 15 процента и вноската ми скочи над 2 пъти. И тогава бях по млад и работех на 2 места. Не го усетих почти и даже го погасих предварително, защото почнаха да ме дразнят от банката. Но съм се замислял, какво става ако карам само на едната заплата или се обърка нещо? Отнасям сопата на секундата.
Вакационен имот за мен е почти безпредметен. По-добре ми е да сложа в джоба 2-3 хиляди евро и да отида в Гърция, отколкото да имам такова нещо.

# 512
Тангра, дали ще можеш да си намериш втора работа, ако вече нямаш първа? Отделно дори да имаш страничен доход от акции, имоти (доход, който в повечето случаи тук не се декларира), останеш ли без трудов договор, банките много обичат да ти вдигат лихвата, защото вече ставаш рисков. Да не говорим, че при рецесия доходността от всички активи тръгва надолу. Иначе и аз смятам, че най-ударени ще са тези закупили последните 2-3 години. Другите дори и да не могат да плащат, могат да продадат, да се разплатят с банката и да им остане даже нещо. Най-чинно ще трябва да си плащат тези, закупили първо жилище, че да не останат без него, тъй че дано не им идва до главата.
Иначе аз вчера си говорих със строителен инженер от София, който ми каза, че в момента строителите са със свръх печалби, тълкувайте го както си искате. Предполагам няма да продължава дълго - или доходите ще трябва да догонят по високите цени или обратното.

# 513
Италианската държава дава €15 000,ако си купите къща на остров Сардиния. Но тези пари не трябва да надвишават 50% от цената на къщата! Тоест,трябва да се бръкнете и вие за минимум още €15 000. Намирисва на измама,в крайна сметка.

# 514
  • СИ
...
Иначе аз вчера си говорих със строителен инженер от София, който ми каза, че в момента строителите са със свръх печалби, тълкувайте го както си искате. Предполагам няма да продължава дълго - или доходите ще трябва да догонят по високите цени или обратното.

Защо да не са със свръхпечалби строителите? Цените на материалите хвърчат, а с тях и останалото. Така им е още по-лесно да вдигат цени, защото клиентът не знае кое колко струва. Банките даваха доскоро лесни кредити и продажбите на всякакви строително-архитектурни безумия бяха 100 процента сигурни. Особено в по-големите градове.
Доходите ще догонват високите цени поне 4-5 години. Строителите не им дреме много, просто защото продават всичко. Затова сваляне на цени няма да има. Ако има такова, това значи, че ни удря много тежка криза.
Ориентир през годините са ми няколко познати "майстори" които търся за ремонти или дребно строителство. Като го дават важно и трябва да ги търся по няколко пъти значи, че не е моментът да се занимавам с това. Като огладнеят стават по меки и отстъпчиви. И май ще стане така след няколко месеца...

# 515
Не може лесно човек да си намери втора работа по време на рецесия с растяща безработица. Рецесията и спадът са неизбежни, в момента очевидно инвеститорчетата се движат в stage 1 - denial.

# 516
  • София
Къде пък видяхте растяща безработица, като има спадаща.
Тука има един контингент, който наистина си пише каквото му падне, все едно сме в детската градина. Без усилие за връзка с реалността.
Аз през 2 дена получавам в линкдин покани и писма за работа. Повече от всякога досега.

А за работа свързана с физически труд да не отварям темата. Особено в София са търсени абсолютно всякакви кадри. И майстори, зидари, плочкаджии и всякакви механици, монтьори, за автомобили, за климатици, за дограми. Само на който не му се работи няма работа.

# 517
  • СИ
Тука има един контингент, който наистина си пише каквото му падне, все едно сме в детската градина. Без усилие за връзка с реалността.
Аз през 2 дена получавам в линкдин покани и писма за работа. Повече от всякога досега.

А за работа свързана с физически труд да не отварям темата. Особено в София са търсени абсолютно всякакви кадри. И майстори, зидари, плочкаджии и всякакви механици, монтьори, за автомобили, за климатици, за дограми. Само на който не му се работи няма работа.

Що говорите само за София? Я иди си намери работа в Силистра примерно. Или в Ямбол. Да не ти разправям какво е например в Елхово или Тополовград.
Много ми е смешно като стане въпрос за доходи и работа, като се изпъчи някой и каже: Ама програмист в София получавал еди колко си... Дрън дрън.

# 518
В Елхово едва ли имотите вървят по 1500 евро на квадрат също обаче.

А безработицата е индикатор, който винаги се забавя с едно-две тримесечия, рано е да се каже още колко зле са нещата.

# 519

Тангра, не говорим за безработица днес, а за безработица утре. Извини ме, но продължавам да се убеждавам колко си зле и знаеш само една и съща песен.
PS: аз през два дена получавам покана да тегля кредит

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 15:06 от MaryPop

# 520
Не съм спрял да го повтарям. В риск са само тези, които са купили съвсем скоро 1-2-3 г най-вече

И аз съм на мнение, че тия купили от 2020 насам яко ще гризнат дървото и то до корена Grinning, остави лихвите и това, че нещата може да се объркат в световен мащаб но при нас нещата за цените бяха малко така. Wink
Просто пример:

Имота струва 70 000 евро идва инфлация и е нормално да се покачи тоя имот да кажем нормално до 100 000.

Нашенеца за да не се мине нали е българин и най важното е да не се мине Grinning , слага и предварително една бъдеща по голяма инфлация и още по голяма печалба и обявява имота за 130 000, но съседа които мисли и той да продава вижда имота и преценява, че неговия е по хубав и иска още повече и слага цена 150 000 и така нататък.

Както казвам винаги, моето е лично мнение и аз не очаквам да паднат цените, както съм дал в примера под 70 000 защото всичко поскъпва НО може да се нормализират в нормалното от 100 000 и тия който са се наиграли и са купили над 150 000 може много време да не знаят къде се намират.

Числата са само за пример Wink

# 521
  • София
Скрит текст:
Не съм спрял да го повтарям. В риск са само тези, които са купили съвсем скоро 1-2-3 г най-вече

И аз съм на мнение, че тия купили от 2020 насам яко ще гризнат дървото и то до корена Grinning, остави лихвите и това, че нещата може да се объркат в световен мащаб но при нас нещата за цените бяха малко така. Wink
Просто пример:

Имота струва 70 000 евро идва инфлация и е нормално да се покачи тоя имот да кажем нормално до 100 000.

Нашенеца за да не се мине нали е българин и най важното е да не се мине Grinning , слага и предварително една бъдеща по голяма инфлация и още по голяма печалба и обявява имота за 130 000, но съседа които мисли и той да продава вижда имота и преценява, че неговия е по хубав и иска още повече и слага цена 150 000 и така нататък.

Както казвам винаги, моето е лично мнение и аз не очаквам да паднат цените, както съм дал в примера под 70 000 защото всичко поскъпва НО може да се нормализират в нормалното от 100 000 и тия който са се наиграли и са купили над 150 000 може много време да не знаят къде се намират.

Числата са само за пример Wink
Доживях да видя и нещо (отчасти) разумно казано от теб в темата за имотите.
Повечето го споделям, но много очерняш нещата. Първо, не е луд който яде баницата, т.е. щом има мераклии да купуват, те са си преценили. Второ и по-важно, високите лихви са временна мярка. Това е нещо като аварийна спирачка на движещ се по нанадолнище влак. Ама тя може да се ползва само за кратко (2-3-4-5г макс). Като в момента, в който се отпусне, влакът (световната инфлация) си продължава по старому. Трето, както самия казваш, числата ти са примерни и завишени.

Скрит текст:

Тангра, не говорим за безработица днес, а за безработица утре. Извини ме, но продължавам да се убеждавам колко си зле и знаеш само една и съща песен.
Мерси за обидата, неподкрепена от никакви аргументи. Дали съм зле решава РЕАЛНОСТТА, и за сега тя е изцяло в моя полза, не ти.
Аз пък погледнах някои по-стари твои мнения в темата. Откровени безмислици и смехории, явно е хронично при теб.

Скрит текст:
Скрит текст:

Що говорите само за София? Я иди си намери работа в Силистра примерно. Или в Ямбол. Да не ти разправям какво е например в Елхово или Тополовград.
Много ми е смешно като стане въпрос за доходи и работа, като се изпъчи някой и каже: Ама програмист в София получавал еди колко си... Дрън дрън.
Това е обсъждано много пъти в темата. За тия, които не са чели, повтарям (без претенции за изчерпателност).
Първо, тези в Силистра имат пълното право и възможност да се преместят в София и да работят там.
Социализмът свърши и с него и осигуряването на "формална" работа за всеки, без да се търси ефективност.
Все пак да мигрираш в София е къде по-добре, пред алтернативата да се преместиш на обратната страна на Кълбото из саскачуанските тундри.

Второ, 50% от БВП на България е София, съвсем нормално е да се обсъждат условията в София. Аз много пъти съм заявявал, че обсъждам и мисля само за пазара в София, в краен случай Варна и Бургас. Така че който ми чете мненията да знае, че имам предвид тях. Няма как да се дава мнение, да се прави анализ от 1 човек за 20 града, работа, доходи, наеми, строителство, несериозно е. 90% от участниците в темата също имат предвид София, като се говори за инвестиции се има предвид София, като се говори за "балон" се има предвид София, за увеличаващи се цени, също.

# 522
  • София, Bulgaria
Ще "гризнат дървото" дървените философи, дето чакаха дъното до 2017, пък после дойде балона, пък сега ето виждаш ли ново дъно иде... ще чакаме!!!
Не знам, защо ги мислите за баламурници, така омаловажително наречени тук  в темата "инвеститорчета". Много хора от тях познавам и повярвайте ми, за всичко са помислили и без кеш не са останали. Имотите им са разнообразни от ниско бюджетни и съответно по-бързо ликвидни, до апартаменти в локации, където излиза имот на високосна година.
По си мисля, че във финансово затруднение би изпаднал човек, който с триста зора е купил апартамента си, за да живее в него и освен ипотечен кредит е сколасал за още 1-2-3 потребителски. Направил е компромис с парите, а не с квадратура, локация или тип строителство, защото много му се искало да живее вече в Южни райони или защото 3-ст ап., е много по удобен от 2-ст.

Ако нещо съм научила от живота е, че и най-добре оплетената кошница, може да се разплете. Но който веднъж е успял пак ще успее.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 12:26 от tomeva

# 523
“ Второ и по-важно, високите лихви са временна мярка. Това е нещо като аварийна спирачка на движещ се по нанадолнище влак. Ама тя може да се ползва само за кратко (2-3-4-5г макс). Като в момента, в който се отпусне, влакът (световната инфлация) си продължава по старому.“

Тангра, то че ще паднат лихвите, ще паднат, ма от 8 на 5, от 10 на 6, от %12 на %8. Мечтай си за лихви%2,6 в следващите 20 години. Пак летиш в облаците и говориш глупости. Вероятно се опитваш да цитираш Stop and Go политиката на централните банки, която се очаква от доста илономисти и за която си чул някъде.

# 524
  • София
Икономика съм учил преди 25 години. Оттогава, (а и преди това), МИСЛЯ САМ, не чета тук и там като празноглави кълвачки.

Общи условия

Активация на акаунт