Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 229
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 615
Липса на Колаген по стави, сухожилия и мускули. Или вероятни шипове - само със снимка се потвърждават. Не отдавайте всички симптоми само на менопауза респ.хормони.

# 616
Не отдавайте всички симптоми само на менопауза респ.хормони.
+1
Не съм забелязала аз такава зависимост.

# 617
  • София
По скоро обърнете внимание на смяна на матрак, възглавница. При мене имаше болка в едната става на крака, която изчезна след смяна на матрака.  Беше ми много твърд.

# 618
Сменила съм и матрак,и възглавници...И снимка си имам на прешлени. Но все пак как пък в определи дни на месеца е обострено?Точно като Галдучо съм....

# 619
  • тук и там
Аз пък понякога като се обръщам в леглото и ми се вие свят. Примерно-завъртам се от едната страна на другата и ми се мотка главата  и ми се върти тавана. Скоро не беше се случвало, но от няколко дни -пак започна.
За ниско желязо ми изписаха Тардиферон. Доволна съм , за сега. Преди другите препарати с желязо яко ме запичаха, с тардиферона е  определено по-добре положението .

# 620
Аз пък понякога като се обръщам в леглото и ми се вие свят. Примерно-завъртам се от едната страна на другата и ми се мотка главата  и ми се върти тавана.
Имах такъв период и аз, ей това е причината:
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/dobrokachestven-pozitsionen-sve … ia-aparat-n-25926

Невроложката ми даде упражнения, но като ми мина, и не се и хванах да ги правя, трябва да се стегна.

# 621
Кайсия, измерваш ли си кръвното налягане, когато ти се вие свят в леглото?  Провери си го в този момент. При мен се оказа ниско кръвно а не неврологичен проблем.the_demon до колкото ми е известно на хормонална основа при жените проблема може да е със болки и схващания в малкия таз и долните крайници. А към главата е симптоми като мигрена и др.подобни.

# 622
Оф,то ми писна вече....Другите жени като ги гледам нямат такива проблеми с пременопаузата. А и моя ендокринолог ми казваше:"колкото си по кльощава,по зле е"

# 623
  • СОФИЯ
Всички имаме всякакви проблеми в тази възраст. Просто не всички ги споделяме. Както казва моят ЛЛ "около 50така мамата си трака". И кръст, и врат ме е въртял. Няма значение кг, не съм с наднормено. Наскоро се сдобих и с алергия, независимо че нито аз за  50 г, нито някой от семейството ми е имал.
Кръвно налягане следя и сутрин и вечер, пия лекарства. Няма друг начин, независимо че уж цял живот съм била с ниско.
Полипа в матката съм го планирала за махане през февруари. Има с кого да консултирам, но не съм убедена че хистероскопия е по-добрият вариант.

# 624
А кога започнахте да пиете хапчета за кръвно? И аз меря моето сутрин и вечер,но засега се държи в норми(рядко отива до 130/90). И се чудех при какви условия и кога лекар назначава вече терапия....Почти нямам познати на моята възраст,които да не приемат хапчета за кръвно и се чудя кога ли ще дойде и моят ред....Старост-нерадост....Тъжно ми става. Животът ми се изтече в глупости😔😔

# 625
  • СОФИЯ
Кардиолог. След 3седмично ежедневно мерене сутрин и вечер.
Като цяло спазвам правилата, винаги с едно на ум. През лятото не се налага да приемам лекарства за кръвно. Това предположи и кардиологът. Така се получи.

# 626
А кога започнахте да пиете хапчета за кръвно? И аз меря моето сутрин и вечер,но засега се държи в норми(рядко отива до 130/90). И се чудех при какви условия и кога лекар назначава вече терапия....Почти нямам познати на моята възраст,които да не приемат хапчета за кръвно и се чудя кога ли ще дойде и моят ред....Старост-нерадост....Тъжно ми става. Животът ми се изтече в глупости😔😔
+ Холтер за 24 ч. Особено ако човек е по-емоционален и качва кръвното само при вида на апаратчето. Даже всеки по-заинтересован Кардиолог вече слага Холтер преди да назначи терапия. Ако сте от София препоръчвам доц.Христова от Нац.Кардиологична Болница, работи също и в Болница Надежда. Специалист е по „женско кръвно” ако така мога да го напиша. Всичко което е бременност, менопауза, хормони. Зам. председател е и на Европейската асоциация по Хипертония. Тя за първи път ми каза, че Витамин Д помага за нормализиране нивото на кръвното. Задължително слага Холтер, за да избегне емоционалният момент с кръвното (10 лева е т.е. не го прави за голяма финансова облага) и разглежда всички изследвания супер подробно. Като недостатък - винаги пуска бременните с предимство та дори и да имаш час може и да те изпреварят.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 20:16 от Felicity King

# 627
Оф,то ми писна вече....Другите жени като ги гледам нямат такива проблеми с пременопаузата. А и моя ендокринолог ми казваше:"колкото си по кльощава,по зле е"
И на мен ми писна, на ръба съм. Още ме боли мъдреца от време навреме дето ми го вадиха и сутринта се събудих с остър цистит, не ми се е случвало откакто бях дете. И ушите ме понаболяват едно такова тъпа болка, пъпки като че ли ми излизат понякога в началото на входа на ушната мида.
Има си значение периодът, главно според мен на него се дължи изострянето на всички симптоми и добавянето на нови. До вчера дето се вика бях здрава като дива коза без никакви оплаквания.

На домашните не мога да им обясня защо съм все унила и как е възможмо все нещо да ме боли, не разбират. А аз затъвам все повече. Записах си час за психиатър, този път сама не мога да се справя. 🤕🤒

# 628
Не сте сами момичета, кураж и сили, и не се предавайте.
Аз от месец май 2020 г. не съм същата. Всичко започна ей така изведнъж с едно сърцебиене. След това започнаха едно по едно и другите неща. Каква бях, а каква станах, още не мога да го приема. Изследванията добри, с изключение на витамин Д. Ами всичко е от хормоните нашите, няма от друго какво да е. Майната им вече, аман.
То едно затихва, друго те почва. И то на места дето изобщо никога не си си и представял. Имам колежки на моите години, ама как пък нищо им няма бе мама му стара, как? Егати късата клечка дето съм изтеглила.

# 629
Не сте сами момичета, кураж и сили, и не се предавайте.
Аз от месец май 2020 г. не съм същата. Всичко започна ей така изведнъж с едно сърцебиене. След това започнаха едно по едно и другите неща. Каква бях, а каква станах, още не мога да го приема. Изследванията добри, с изключение на витамин Д. Ами всичко е от хормоните нашите, няма от друго какво да е. Майната им вече, аман.
То едно затихва, друго те почва. И то на места дето изобщо никога не си си и представял. Имам колежки на моите години, ама как пък нищо им няма бе мама му стара, как? Егати късата клечка дето съм изтеглила.

И аз, и аз. Днес в аптеката за цистита си говорих с фармацевтката, тя е на 52 и се оплаквам, тя ми вика - нищо не съм разбрала от пременото, до скоро имах цикъл. 🙄
И моите изследвания " в норма", нооооо реалноста е друга. И 1 мг повече/по-малко сигурно може да ни забие в земята.
Кой знае какво още ще ме боли, мъжа ми ми вика "пенсийо", а аз му казвам, че е опасно да ми говори така, че се сдухвам още повече. 😥Божке, сигурно ще ме зареже, то с труп какво да прави човек....

Общи условия

Активация на акаунт