Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 215
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Много обичам да пътувам, но заради цикъла вече не смея да планирам далечни дати.Събирам кураж да направя нещо по въпроса, че ми омръзна всичко да съобразявам и да се притеснявам.

# 586
  • Добрич
Много обичам да пътувам, но заради цикъла вече не смея да планирам далечни дати.Събирам кураж да направя нещо по въпроса, че ми омръзна всичко да съобразявам и да се притеснявам.

Това с пътуването по време на обилен цикъл, съм го правила много пъти. Едната вечер съпругът ми каза, че вече, когато съм в цикъл, няма да ходим никъде....  На мен ми тече, а той се ядосва...  Казвах му, че искам само един месец да му дойде на него, ама да му тече, като на мене.... Който не го е преживял, едва ли ще разбере....
Витамин К1 намалява кръвотечението, при мен за около 12 часа. Бях решила, че при необходимост, ще взема една таблетка,  за да изкарам деня и мероприятията (преценявах си времето, което да покрие), а после, като се прибера, течът продължаваше. Никога не съм вземала две таблетки в едно денонощие.
След хистероскопията не ми се налага.

# 587
  • Бургас
И аз взимам к1, но течен.По-скоро при мен болките са големия проблем, 2-3 дена ги има.
Вела, кажи повече за тази хистероскопия - къде, кой, какво махна.На мен не са ми предлагали, не, че в Бургас има.Ходих във Варна като си мислех, че това ще ми правят, а се оказа абразио.Уж трябваше да се оправя, но реално всичките ми проблеми са след него. Болки преди това нямах, нито чак такъв цикъл.В интерес на истината прецапването по време на овулация спря, но ако знаех предпочитам него пред болката.

# 588
  • Добрич
Преди няколко години ми махнаха полип с абразио ( и тогава предпочитах хистероскопия, но не ми се получи). След абразио рецидивите са по-чести.
Това лято ми махнаха полип с хистероскопия. Надявам се, че  в бъдеще пътят ми няма да се пресича с такова образувание... Докторът ми каза да си избера абразио или хистероскопия и аз предпочетох второто. В болницата в Добрич ми я правиха, като си платих за избор на лекар. Всички в болницата бяха изключително внимателни и любезни! Резултатът от хистологията също беше добър ( и двата пъти).

# 589
  • 1st floor
Аз се оплаках от един прескочен цикъл и два много обилни след него. Онзи ден бях профилактичен преглед при АГ - еми, сдобила съм се с киста на яйчника и миомен възел. Киста съм имала и преди, изчезна от само себе си след цикъл. Сега ми назначи 10 дни дуфастон и после пак на преглед. Миомата каза, че е  малка, ако не расте, не пречела. Старост-нерадост...за отчета - на 43 съм и си мислех, че съм в предмено и от там тези колебания в цикъла. Или поне така ми каза една друга АГ преди година-две. Пуснах и цито, дано всичко е наред там...
Кистата е на жълтото тяло,  размер 34мм, а миомата е 23/22мм. Не знам малки, големи ли са...Rolling Eyes За мен е много дразнещо да знам, че нещо не ми е наред. Организмът си одъртява и предава гарда.

Относно депресиите -
Скрит текст:
на младини късия ден и студеното сиво време ми докарваха сериозни проблеми. Реших това точно с пътуване. Запалих се по планинарството неусетно и сега всеки уикенд сме някъде по високото. Много добре ми действа да се измъкна от сивата и мъглива София по билото на някоя снежна и чиста планина. И след умората и студа, да се вмъкна до камината на някоя хижа за топла супа и греяно винце с приятели. Вече не уссещам как минава този сезон. Помага ми да се справя и с работната седмица, защото знам, че ме чака нещо готино накрая. Simple Smile Другото което ми отнемаше тонуса, е вечерните часове след работния ден. Еми, не е моето да се прибера и да се пльосна пред ТВ. Задремвах от умора и се чувстах като пребито куче, всичко ме болеше. Реших и този проблем - понеделник и сряда съм на таци, останалите работни дни на плуване. Smiley Малко ме мързи да изляза от нас в студа, но стигна ли там - нов човек съм! Прибирам се щастлива и нахилена до ушите. Приобщих и ММ, защото иначе нямаше да се виджаме реално тези пет дни. Малко се дърпаше човекът в началото, но вече свикна и му харесва и на него. За отчета - децата са големи - щерката се изнесе, младежът е на 18 и почти изцяло самостоятелен. Та вече никой няма крещяща нужда от мен. Чистя и готвя преди работа, защото ставам много рано и така вмъквам и дамшаните задължения, че иначе няма как...

# 590
Абразиото, ако е извършено от добър и съзнателен оператор чисти всичко в матката. На мен доц. д-р не ми е извършвала правилно абразио /за да я търся пак най-вероятно и да правя оборот на частния й кабинет/. А дежурна лекарка от спешното си бе свършила перфектно работата и изчистила полипите.  Като цяло е метод на сляпо. Дали пак се появяват  зависи от хормони/ доминантен естроген/, стрес и пр.
Миомите биват интрамурални/ в стената на матката/, субмукозни/ в кухината/ и субсерозни/растат към корем.кухина навън от матката/.  Първите два вида са по-опасни, т.к.  могат да предизвикват кръвоизливи ако вземат да растат. Следете се редовно. Ако не създават проблеми и не растат, казват че в менопаузата търпят обратно развитие, т.к. няма от какво да се хранят.

чай за почистване на червата:
https://simptomi.bg/recepti/r-127110-%D0%A7%D0%B0%D0%B9_%D0%B7%D … t0V13k5zTZgMd1zAE
Масло От Вечерна Иглика
https://www.vitagold.bg/produkt/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-% … bAb9PTeBrgRrd-hVM

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 15:38 от Sanea

# 591
  • на земята
Момичета ,като спре цикъла още по зле става работата с тези вълни и спането нощем е мираж 😂
От миналия август цикъл нямам .Всяка вечер вълни и потене на главата по няколко пъти ,ужассс спане няма.Изчезва за месец и отново се връща .До кога ще това чудо незнам.
Почнах магнезий ,мента,глог и валериан .започнах тренировки и отводняваши хапчета ,понеже и вода задържам.И каро се ядосам на работа и кръвното подскача към 130-140 ,а по принцип съм с ниско и идилията е пълна 😂

# 592
Ползи и вреди от употреба на ленено семе:
https://gotvach.bg/n-29812-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8_%D0%B8 … esLStzEDxvfOGlj8Q
Цитат
Едно проучване на жени в менопауза, публикувано през 2007 г., съобщи, че 2 супени лъжици ленено семе, смесено със зърнени храни, сок или кисело мляко два пъти на ден намалява горещите вълни на жените.

# 593
Много е важно да имате в предвид, че става въпрос за менопауза, тогава, когато естрогена е намалял. В пред мено, той е в излишък и ще му добавите още с тази рецепта!

# 594
  • Бургас
От темата за добавки видях това, това,  някой случайно да ги е ползвал?

и още едно

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 07:39 от Галчудо

# 595
И аз да питам, някой ползва ли Колаген като желирани таблетки? Имам стомашни проблеми със колагена на прах и таблетки. В БГ няма желирани таблетки, но видях че в Англия има страшно много разновидности и незнам кой да избера. Всички са жени. Там във мненията пише, че е важно поне (за тях) Колагена да е родно , английско производство защото имало много внос и препакетиране от Азия.

# 596
Аз съм правила две хистероскопии в Плевен. Много съм доволна.

Потвърждавам за пътуванията. Тази година си организирах няколко пътувания, отрази ми се страхотно.

# 597
Витекс/Агнус кактус помага ли във фаза Премено?

# 598
Здравейте, принцеси.
Седмичен отчет - дойде ми навреме, но е доста силно, 3ти ден е, да видим колко ще продължи.
По мои заключения причината за по-обилния ми цикъл е вечерната иглика, така си мисля, защото миналия месец нали ви казах, че ми беше свършила игликата и почти не бях пила и беше много, много по-слабо. Не виждам друго обяснение, при положение, че и двата месеца пия Дуфастон.
Така че ще я спра, да тесствам как ще е. ✌️

# 599
Ох, на мен ми дойде, тече някакво ръждиво със съсиреци.Вчера и днес нищо.Това ми се случва вече 3-4 пъти на 6-7 месеца.Началото на годината съм на гинеколог, да видим какво ще ме посъветва.

Общи условия

Активация на акаунт