🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 101
  • 837
  •   1
Отговори
# 480
  • София

Аз не съм от най-редовно пътуващите, била съм 2 пъти. И двата доста си почакахме. Сега ноември, стъпихме на границата в 23:50 и я минахме в 5:30 ... На връщане се наредихме в 14:40 и минахме в 19:00 ... И основното чакане винаги е на турска страна. На отиване дори имаше бой между шофьори, туристи, екскурзоводи... Заставаха пред рейсовете, рейсовете ги бутаха. Скандали, кой да мине и кой не, пререждаха се. Беше някакъв кошмар. Навън студено, в рейса задух (все пак са 50 човека вътре)... Осъзнавам че това е изгоден вариант за пътуване, но определено не е много приятно. Само на 1 гише се минават автобусите, рядко на 2-3, не знам защо е така. Първия път като ходих, работеха 2-3 гишете и автобусите минаваха по-бързо. Лошо е и ако се паднете на граница по време на смяната на митничарите, защото тя е 1 час. Това са моите наблюдения за скромните ми 2 пъти пътуване с автобус организирано.
Според мен единствения изход от чакането е да се пътува самостоятелно. Най-удобно разбира се е със самолет, но тъй като полетите са скъпи най-комфортно е пътуването с влак. Без значение дали е зиме или лете, дали е празник или делник.
И този път последното ни пътуване преди две седмици до и от Истанбул бе с влак. Чисто, топло, широко, на границата слизаш за 10 минути, след това отново лягаш и спиш.... и в 7 часа сутринта за закуска си в Истанбул-наспан и отпочинал.

# 481
Относно лирата, днес сменях в Тавекс 0.10лв е курс продава. Което означава, че леко е паднала отново и там цените ще пораснат в поне 20% на първо време.

Уффф, ся трябва до София да се мъкна зарад тоз влак🤔 ама пък как искаааам😃

Я да ви питам😃някой ходил ли е от вас в Ескишахир? Нещо ми се върти в главата🤣

# 482
  • София
Ние ходихме в Ескишехир лятото по път за Анталия, много спретнат и приятен град. Един цял ден доникъде не ни стигна, то и не сме по амбициозните програми с децата.
Паркът Сазова със замъка и зоопарка е като картичка.
Стария град и центъра с реката и гондолите препоръчвам без кола, някакъв ужас беше по уличките. Бяхме в хотел по-встрани от центъра, много приятен - Парк Дедеман. По паркинга го избирах, но се оказа добър.
По-далеч е от Истанбул, пътят през Испарта след Кузей Мармара е много натоварен с камиони. През Гебзе и Бурса сигурно е по-добре, пътят е по-скъп и няма да има толкова камиони.
Определено бих се върнала, но не за по път и поне за 3 нощувки, има какво да се види.

# 483
Ние ходихме в Ескишехир лятото по път за Анталия, много спретнат и приятен град. Един цял ден доникъде не ни стигна, то и не сме по амбициозните програми с децата.
Стария град и центъра с реката и гондолите препоръчвам без кола, някакъв ужас беше по уличките. Бяхме в хотел по-встрани от центъра, много приятен - Парк Дедеман. По паркинга го избирах, но се оказа добър.
По-далеч е от Истанбул, пътят през Испарта след Кузей Мармара е много натоварен с камиони. През Гебзе и Бурса сигурно е по-добре, пътят е по-скъп и няма да има толкова камиони.
Определено бих се върнала, но не за по път и поне за 3 нощувки, има какво да се види.
Супер, ей това чукане чаках😁 ще се ходи.

# 484
  • София

Аз не съм от най-редовно пътуващите, била съм 2 пъти. И двата доста си почакахме. Сега ноември, стъпихме на границата в 23:50 и я минахме в 5:30 ... На връщане се наредихме в 14:40 и минахме в 19:00 ... И основното чакане винаги е на турска страна. На отиване дори имаше бой между шофьори, туристи, екскурзоводи... Заставаха пред рейсовете, рейсовете ги бутаха. Скандали, кой да мине и кой не, пререждаха се. Беше някакъв кошмар. Навън студено, в рейса задух (все пак са 50 човека вътре)... Осъзнавам че това е изгоден вариант за пътуване, но определено не е много приятно. Само на 1 гише се минават автобусите, рядко на 2-3, не знам защо е така. Първия път като ходих, работеха 2-3 гишете и автобусите минаваха по-бързо. Лошо е и ако се паднете на граница по време на смяната на митничарите, защото тя е 1 час. Това са моите наблюдения за скромните ми 2 пъти пътуване с автобус организирано.
Според мен единствения изход от чакането е да се пътува самостоятелно. Най-удобно разбира се е със самолет, но тъй като полетите са скъпи най-комфортно е пътуването с влак. Без значение дали е зиме или лете, дали е празник или делник.
И този път последното ни пътуване преди две седмици до и от Истанбул бе с влак. Чисто, топло, широко, на границата слизаш за 10 минути, след това отново лягаш и спиш.... и в 7 часа сутринта за закуска си в Истанбул-наспан и отпочинал.

Може ли малко повече информация за влака? Наистина ли са си турски вагоните, колко излиза отиване и връщане, от тук ли си закупихте билетите и за връщане? Пристигайки там, с метрото ли се придвижвахте до центъра? 😁 🤔

# 485
  • София

Може ли малко повече информация за влака? Наистина ли са си турски вагоните, колко излиза отиване и връщане, от тук ли си закупихте билетите и за връщане? Пристигайки там, с метрото ли се придвижвахте до центъра? 😁 🤔
Здравейте, ние за първи път ще пътуваме с влака следващата седмица, така че мога да Ви ориентирам само частично. От Централна гара си купихме билетите, двупосочни, 142 лв. на човек за спален вагон, по двама души в купе. Кушетът е за четирима, бил малко по-евтин, но е доста тясно, така ми казаха приятели, които са пътували. А като сте двама, вътре има закачалка, мивка, луксозна работа Simple Smile гледах снимки в нета. Няма намаления за деца или за групи. Двама от компанията ни ще пътуват от и до Пловдив, но пак оттук им взехме билетите.
При пристигането се хваща метро, така разбрах, само трябва да сменим перона.

# 486
lilliya.petrova
Как стигнахме до Истанбул.
 Пътувахме с влак - София - Халкалъ- София.
Цена на двупосочен билет : 141.22 лв. ( 82.54 отиване и връщане билет ; спално място 29.34 в една посока).
Билетите бяха закупени  15 дни преди да отпътуваме. Имайте предвид ,че отпуснатите спални места за продажба в България за връщане са малко.
Двуместно купе, има хладилник, мивка, течен сапун, кърпи за ръце,   климатик, температурата индивидуално се регулира, шафнерът раздава пакетирано спално бельо,  има дебели одеала .
На отиване ни дадоха малко натурално сокче, вода и солети, на връщане само вода.

На отиване от българската страна минаха в купета за паспортна проверка и ни накараха да отворим куфарите, на Капъкуле слязохме за паспортна проверка, багаж не проверяваха.
На връщане и от две страни само паспортна проверка.
И на отиване и връщане влакът имаше закъснение.

Пристигайки на гара Халкалъ се качихме на Мармарай, имаше служител , който помагаше за закупуване на Истанбулкарт и нейното зареждане . Цена на пластиката е 25 ( м.май 2022г.)  лири,   автоматът за закупуване и зареждане на Истанбулкарт не работи с банкноти от 200 лири,  ние  заредихме с  купюри от 100 и 50 лири.
На гара Халкалъ няма откъде да си купите храна и напитки.

# 487
По спомен тук в темата съм чела, за закъснение на този влак от по 5 часа. Било изключение да не закъсняват😃

Начииии, ако се метна на влака Варна-София  и после на София-Халкалъ ще стане веселба поне два дни🤣🤣

# 488
  • София
Супер! Много благодаря и на pyari и на FBID1119177734809501 Relaxed Hands Ok Hand
Много полезна и подробна информация. Определено ще се пробва този вариант. Аз очаквам днес, може би, да ми отговорят от две агенции за самолетни оферти. Ще ви споделя информация какво предлагат Simple Smile Wink

# 489
Ние когато пътувахме закъсня и на отиване и на връщане. Не беше точно 5 часа.
И не сваляхме багаж, само от турска страна слязохме за проверка, а  българските служители минаха в купето, на отиване ме накараха да отворя куфара.

# 490
  • Elena, Bulgaria
Супер, ей това чукане чаках😁 ще се ходи.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10227350818897631&type=3
Миналата година бяхме със сина ми в Ескишехир. На този линк има снимки с описания.

# 491
  • Варна
Начииии, ако се метна на влака Варна-София  и после на София-Халкалъ ще стане веселба поне два дни🤣🤣

влака е само от София и Пловдив
От Варна е към 80 лв. в посока , качваш се във Варна и прекачваш в Пловдив и към 12 - 13часа
ако е с ТА с автобус за транспорта си прихващат към 80 лв. общо , стоварват те в хотела , при късмет на Малко Търново пътя може и наполовина , все пак Варна - Истанбул е 450 км , а до София или Пловдив  е 460 и е пълна глупост да се ходи до там да се хване влак и сетне още толкова до Истанбул

# 492
  • София
Ние когато пътувахме закъсня и на отиване и на връщане. Не беше точно 5 часа.
И не сваляхме багаж, само от турска страна слязохме за проверка, а  българските служители минаха в купето, на отиване ме накараха да отворя куфара.
Багажът се сваля на отиване на Капъ куле от турска страна. Минава задължително на рентген и отново се качва. А през това време митничарите проверяват всички вагони без да има в тях хора и багаж. На връщане не се сваля.
През лятото юли 2022 год. наистина имаше големи закъснения.
Сега на 6 януари тръгна нормално от София, а на Халкалъ пристигна с час закъснение, което поне за нас беше супер, че успяхме повече да поспим, нямах нищо против да закъснее още поне два часа.
На връщане на 14 януари отново тръгна точно от Халкалъ в 20:45часа, а в София пристигна отново с час закъснение към 10:30ч. Пак си поспахме повече Simple Smile

# 493
Много ми харесаха снимките от Ескишехир - някой ходил ли е с агенция организирано?

# 494
Роже явно сме били късметлии, не свалихме багажа.
Чакам с нетърпение да ни разкажеш за зимната ти почивка в Турция ( в една друга тема). Всеки ден проверявам и няма и няма.

Общи условия

Активация на акаунт