На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 503
  • 772
  •   1
Отговори
# 60
Да ви споделя колко се притесних тази вечер. Размрънка се Марти, че е гладен и му се спи, бяха минали вече 2.3ч от както е буден. Отидохме в спалнята, накърмих го, но се разбесня. Гушкахме се, въртя се на леглото, рита си. Един час доста енергия изразходи и му се доспа. И то без да го нося или на гърда, а с бибата на спалнята, бях го гушнала. До тук добре. След около половин час се размрънка и го взех, сложих го на гърда, цокна 2 пъти от едната, но се размрънка. Сложих го на другата и като го погледнах целия в кръв се размазал по лицето...поглеждам си на бялата блуза също кръв, на гърдата кръв и първо си помислих, че може да ме е разранил нещо, но не. Поглеждам го и установих, че е от носа му. Почистих го само с мокра кърпичка, защото беше сънен и проплакваше. Заспа си, но аз много се изплаших от какво може да е. Естествено, веднага цъкнах в гугъл, няма на кого да звъня по това време. И от прочетеното си мисля, че може да е от сухия въздух в стаята. Наистина е доста сух сега. Просто не знам от какво друго може да е при условие, че спеше, не си е бъркал в нослето, не се е удрял....И сега мисля да търся нещо за овлажняване, било то и дифузер дори. Кажете с какво поддържате нормална влажност? Ние се топлим с камина и няма как да не е сух въздухът.
А аз все пак ще се пръсна от притеснение...

# 61
Според вас този гащеризон ще става ли за разгара на зимата? https://www2.hm.com/bg_bg/productpage.0932172016.html
Дебеличък е, но не е шушляк. И все пак ако приемем, че детето е завито с одеало и не се въргаля в сняг, дали би бил оК? Чудя се просто...
Днес  бяхме единствените навън в нашия квартал. Вярно, че леко валеше, но аз с чадър, тя с дъждобран, беше си идилия. Не знам защо се плашат майките от такова време. Да е голямо дете, което иска да слиза от количката разбирам, ама бебе...То си е приятно да спиш на дъжд.
И аз малко се чудя на ФБ групата, скоро се присъединих и имам чувството, че е пълна с доста различни от тук майки. Веднага ми направи впечатление колко масово говорят за захранване....Чак реших, че нещо съм объркала групата и там са майски-юнски бебета....Вярно, че ние сме в края на месеца, но пък всички да са от първата седмица на юли не ми се вярва. Тук ми е някак по-уютно.

Ходихме на Киндиру. Подариха ни ваучер за там. Приятно беше, разнообразихме малко. Имаше интерсни за бебетата занимания, люлката й хареса. Научих 2-3 нови неща за масажа и обръщането, но като цяло не е кой знае какво. Няма да останат неразвити ако не ходят Grinning Просто е място за социализация на майките, бебетата нищо не разбират толкова все още. Много по-важно им е вкъщи да им се говори, гушка, целува, пее, отделя време и внимание, от колкото да ходят на такива места, а в къщи само в шезлонг или кошара за игра да стоят и никой да не се занимава с тях. Иначе малката бая се умори, после спа в колата, чак пропусна да яде Grinning Като цяло ми хареса, но няма да ходим редовно, само да си изхабим подаръка.

За Коледа на бебка ще взема книгата с приказки с картинки на Сутеев, някоя музикална книжка и това ще е. Има си вече толкова много играчки и гризалки, нищо не ни трябва. Ще поръчам комплект за захранване от бабите - лигавник от силиконовите с джобче, чинийка и лъжичка вече има бамбукови, но може да вземем още едни резервни и термос като излизаме навън да си носим храна - това ще е за доста по-нататъка.

# 62
  • Замък сред облаците
Ух, Мис, много гадно така си се стреснала. Вземете електрически дифузер с регулация на влажността най-добре. Не мога да препоръчам марка, ние преди 2г взехме на Xiomi мисля за подарък на голямата племенница на ММ, че тя работи от вкъщи пък също се отопляват с камина/радиатори.

Рафаела, при вас май са по-меки зимите, сигурно става гащеризончето в конбинация с чувал/одеяло.

Малката прашинка, и аз мисля че трябва да питаш педиатър. Липсата на апетит чета, че била свързана с липсата на желязо, НО ако все пак наддава не мисля че има смисъл да се притесняваш. 9кг е все пак. Йоан също не е от най-ящните, 7кг е и допреди седмица беше средно на 700мл АМ, уж вдигна сам на 900-1000мл обаче последните 2 дни пак започна да се върти около 700-800мл. Реално до 6м е задължително да са си удвоили рожденото тегло доколкото разбирам и да няма тенденция за отслабване след като веднъж са достигнати някакви килограми.

И Йоан вчера третата дрямка му приключи в 17:30, баща му се опита да го приспи след 19ч и нЕма, братче. Нахилен, рита и гука до 20:15ч. Явно свикна по това време да заспива и си го чака. Ест, събуди се след първите 40мин, викам си било е 4 дрямка обаче почна да мрънкоти и го взех на спалнята до мен (гледах филм на телефона), протяга ръчички към мен, хайде, залепих го до мен да го гушна с една ръка. Ей, това дете се отряза за 2мин без да го приспивам. Сега разбирам майките с кослийпинга 😂

# 63
Рафаела, мерси за мнението за киндиру. Аз май се отказах за момента, след като изгледах 2-3 клипчета. Иначе за гащеризона - имаме го, само че в другия цвят. Ползвам го сега, за това време - 4-7 градуса. Струва ми се тънък за по студените месеци, може би с одеало отгоре ще в добре. Зависи и бебето колко топло обича.

За социализацията се сетих за софиянки - Дом на киното правят всеки четвъртък обед прожекция за майки с бебета - намалена светлина, приглушен звук. Все се каня да отида, ама все нямам мерак сама Simple Smile ако на някой му е интерес качват програма всяка седмица.

Мис, аз съм казвала и преди, с подръчни средства поддържаме влажността вкъщи - ползваме арома дифузер, в който слагам само вода без масла. Върши няква работа. Иначе доста неприятно, надявам се не се повтаря!

Ние имахме най-лошата нощ досега - спа мнооого лошо, в 12:30 почна да се буди през 20-30 минути, в 3 се предадох и го взех при нас на спалнята… помогна - буди се на всеки час 😔 сега съм като блъсната и как ще изкараме деня не знам. Тъкмо си оправи съня и влязохме в някъв режим! Пфу!

# 64
  • София
Мис, слаби капиляри. При вас може и еднократно да е, но при нас не беше и почна още от бебе. Просто има такива деца, моят батко е така. Аз също съм била така като малка. Няколко неща бих ти казала 1. Гледай да свикнеш по-бързо, защото от реакцията ти зависи как детето ще го приеме, Калин и той някой път ми се плашеше като се събуди сутрин и има кръв по цялото легло….. Обясняваме спокойно, че просто се случва при децата и ще го израсте. Сега просто свикна и само ми съобщава ако му е текло в детската. 2. Сухия въздух влошава положението, за това и повече зимата им тече кръв. Овлажнявайте стаята. Ако имаш от тези устройства, които мерят влажността е най-добре. За дифузерите… може и да направят нещо, чувала съм че има доволни аз обаче не съм. Имам Хубав и мощен дифузер с три степени дори на Дотера ииии нищо не прави. Ако го сложа до термометъра може и да качи градусите фалшиво, но като го пусна в единия край на стаята и абсурд да качи един градус дори. Пускам само да ароматизира с масла като са ни запушени носовете и не можем да спим. За овлажняване си имаме овлажнител. 3.НЕ си мисли, че е от често чистене на нослето с аспиратор или нещо подобно. Понеже доста унг тиражират тая теза, на мен като дете никога не ми е чистен носа с аспиратори Simple Smile и все ми течеше кръв. На Калин също като бебе не е бил болен или със запушен кос като почна да му тече кръв. Пробвала съм само леко да издухва носа като е болен без да е силно, без да е често, буквално само да попивам сопола и пак тръгва кръв. Също така и обратното, до ден днешен му тегля с прахосмукачка сопола от 7-10 месечен някъде и няма кръв, няма нищо вече. Вероятно вече го е израстнал, защото кървене от носа няма. Ще видим сега зимата как е. Изобщо, пробвала съм всякакви неща. Единствено като му е текло кръв после избягвам да промивам носа или да правя някакви манипулации, дори не духам носа.

# 65
  • Замък сред облаците
Аз под дифузер имах предвид този тип, само да уточня че Деси хубаво каза че аромадифузерите нищо не правят: https://xiaomi-shop.bg/index.php?route=product/product&product_id=864

# 66
бяхме при ЛЛ тази сутрин, според него е реактивна хрема, защото никнат долните два зъба. Каза ни че грешно сме промивали носа - трябвало с по 1 мл физ. разтвор на ноздра със спринцовка. Със спрейчетата нищо не сме правили. Гърло и гърдички са добре, инхалатора ни посъветва да оставим за по-сериозни случаи, понеже се стресират бебетата. Малко се поуспокоихме, че снощи три часа го приспивахме до 2 и накрая на своя глава му дадох панадол и поспахме малко. Според ЛЛ му е успокоил зъбобола, но каза само в краен случай, да не свиквал така да заспива.

# 67
Е да, арома дифузера е малко несериозно, особено когато има някакъв проблем. Би свършил работа само докато мъжа изтича да купи овлажнител Simple Smile

Маги, добри новини. Каза ли дали хремата изчезва чак когато пробият зъбчетата, или по рано? Дано имате облекчение скоро!

# 68
Ами би трябвало уж, той не изключвал да има и леко вирусче де, но може би са се съчетали нещата. Не знаех че само от зъбоникненето може да се появи хрема и то така обилна. Била прозрачна и пенеста. Ще видим, поне няма нищо на гърлото. Милото бебе.

При нас също е доста сухо, оказа се и почнах да слагам купа с вода. Така качих влажността от 35 на 42 процента.

# 69
  • Замък сред облаците
Ами аз знам че покрай зъбчетата се увеличава отделянето на слюнка и мукоза, така че е логично да се надуе и лигавицата на носа и да отделя секрети. В тоя ход на мисли, бебетата можело да гълтат повече слюнка и в акото да има малко слуз, така че да няма шаш и паника. Уж никнели за 7-10 дни зъбите (т.е като тръгне да избива), ама на приятелката от февруарките момченцето като избива кучешки сега възпали ушето, тъй че ако пищи на лекар.
 Похвалиха ми и гелчето Дентинокс, мисля да се запася предварително да имаме.

# 70
Интересно, наистина има слуз напоследък и се бях позамислила, но забравих да питам ЛЛ. Ще взема и аз такова гелче да видим дали няма да го облекчи

# 71
Маги, супер, че сте намерили причината. За съжаление се случва при много бебета при зъбките. Сега ще сте подготвени.

Тези ФБ групи ми изправят косите още от бременеенето с каката. Като прочета или видя и аз безумията като сложено 3-4 месечно в бъги да се вози и то напред, да се дава оризова вода на двумесечно, борина на новородено, захар и сок, да се возят бебета без кошница или без колани и да се дърпат за ръце да сядат и стават, да се носят в отпуснато кенгуру и се чудя всеки път как е възможно. Понякога не издържам и пиша коментар, ама гледам да не е супер хаплив, че се засягат. Все се надявам, че може пък и някой да се замисли.

Коментарите на близки, особено от генерацията на родителите ми, отдавна ги посрещам с хапливи коментари. И те хората спряха вече. Лоша съм, ама може да си запълваме времето и с други теми.

При нас се задълбочава лепването за мен. Мати не само иска само аз да го храня и пристивам, а и щом ме види да го гушна, като съм наблизо да го гледам и говоря, иначе плаче. Сега и каката отвръща със същото. Като са двамата вкъщи седя на пода и давам по един крак и една ръка на всяко дете, редувам ги за гъделичкане и гушкане, лягаме тримата по корем и четем книжки, но и двамата плътно допряни до мен. Като се къпя идват с мен в банята и аз че чудя кое първо да направя, че никой да не пострада, а аз да успея да изляза чиста от банята.
ММ се чуди горкия как да помогне. Каката ясно заявява, че иска при мама, а бебето започва да реве щом се отдалечат и не ме вижда... Ха дано този период мине бързо! Страхотно е да ме обичат така, ама и аз въздух искам да поема.

За зимата съм си запазила ето това от каката още https://www.etsy.com/de/listing/1131299119/susser-kinderwagenmuf … rch_click=1&edd=1
Така хем са ми топли ръцете, хем реагирам по-бързо като има нещо. С ръкавичи някак по не се справям.

За захранването извадих книгите с рецепти за бебешка храна. Хем да не мисля аз толкова, хем да си му готвя аз. Хубавото е, че рецептите са съобразени с възрастта и допустимите храни. Консистенцията ще я определям аз според детето, не според книга. Ще гледам да опитвам по-рано да махна съвсем гладко пасираното, за да може да мине към дъвчене. Дъвченето тренира мускулутурата и спомага говоренето после. Естествено ще стане само ако Мати е готов и започне на дъвче. Затова ще има и елементи на ЗБВ. Покрай нас има много ферми за плодове, зеленчуци и млечни храни, месарници също, та ще падне обикаляне.
А и да ви кажа от сега. При първото посещение на зъболекар тогава ме предупредиха да не давам от тези пликчета с нектар и сок или мрежите за плодове. Зъболерката каза, че не са никак добре за зъбките.

# 72
Дентинокс (с лидокаин), Дентокинд (с пантенол) и прахчета Камилия (хомеопатия) са тези, които съм срещала като най-препоръчвани. И аз все се каня да взема, да има вкъщи. Също има едни гризалки за хладилник, които облекчават моментно.

# 73
  • София
Това което при Калин помогна от абсолютно всичко изпробвано на нашия и европейския пазар е Генгигел (хиалурон), Дентинокс/Калгел (лидокаин - с него не се прекалява) и Камилия (хомеопатия).

# 74
Момичета,наложи се да сменим АМ ,взех това,което препоръча педито. Един път яде с настървение,друг път не иска. Долния венец е много набъбнал. Сега съм в чуденка, изобщо не ми се иска пак да сменям млека след 3-4 дни,знам ,че не е добре,не знам дали пък не е от зъби. Звънях на лекарката,каза да опитвам още няколко дни поне с това АМ. Мен ме притеснява,че когато не иска да яде и се събират около 5 часа интервал.

Общи условия

Активация на акаунт