Електронни четци - 27

• 53 884
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Иначе да, чела съм, че бил по-добър формат, но аз лично от моби нямам никакви оплаквания и ми покрива всички изисквания, та си карам с него.
Наскоро отварям една книга да чета и Scream няма шрифтове, няма почерняне ... помислих, че ми се развалил четеца, а то някакво изостанало моби било. Леле, как се стреснах!
Още не ми е ясно как ги четете такива осакатени. Все едно тхт ... същото. Покачи си изискванията, ще ти хареса.

# 541
Не виждам смисъл от смяна на шрифтове, комик санс го отказах още от зората на интернет. Какво значи "почерняне"? Болднато ли? В моби си ги има тия неща.

# 542
  • Варна
А защо ми е да подчертавам и болдвам? В хартиена книга как подчертавате и по-важното защо? Там също няма болд и смяна на шрифта. При ПДФ документ също. Грам не изпитвам нужда от подобно нещо, никога не бих го ползвала.

# 543
Някои сме разглезени (визирам себе си) и предпочитаме определени шрифтове. Примерно аз съм се влюбил в шрифта Georgia и гледам все него да използвам.
Обаче той, както и доста други, е достъпен само ако книгата е форматирана в AZW3.
Ето как изглежда тогава част от менюто за избор на шрифтове на Киндъла:

Ако книгата е в mobi, изборът е много по-ограничен.
Просто въпрос на предпочитания.
Всъщност да не излъжа някого - не си спомням дали беше наличен при AZW3 или съм го качил допълнително.

# 544
Някои сме разглезени (визирам себе си) и предпочитаме определени шрифтове. Примерно аз съм се влюбил в шрифта Georgia и гледам все него да използвам.
Сигурна съм, че ако ти го сменя с един от другите 20 много сходни шрифта няма да забележиш 😁

# 545
Georgia е от така наречените шрифтове със "засечки", т.е. буквите не са изцяло заоблени, а имат като елементи малки чертички по тях. Вярно, има още много други подобни шрифтове, примерно Times New Roman и т.н., но си има разлики. И най-важното - той по принцип си изглежда леко болднат.

# 546
Сигурна съм, че ако ти го сменя с един от другите 20 много сходни шрифта няма да забележиш 😁

Сигурна съм, че ще забележа. Simple Smile
Старост–нерадост, от едно известно време зрението започна да отслабва и станах много чувствителна към шрифтовете и тяхната големина. Това ме принуди тотално да се откажа от хартиените книги, които дори с очила не ми е комфортно да чета, започват да ми сълзят очите и т.н.
Същото важи и за любителските сайтове с изчанчени фонове, шрифтове и цветове, не е само до книги.
Радвай се, че още нямаш представа защо на някои от нас са ни важни и шрифтовете, и увеличаването им, и болдването даже...

Stilgar, това за шрифтовете си е цяла наука и дизайнерите специално учат това, някои дори с години. Има шрифтове, които доказано са най-лесно четими и най-малко дразнят очите. Това важи с пълна сила за електронни книги, сайтове и т.н., особено когато става въпрос за хора, които прекарват много време в четене – било служебно, било за удоволствие, било и двете.
Има огромна разлика за очите дали човек чете 1 – 2 часа на ден, или 10+ часа например.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 18:57 от Как' Сийка

# 547
Най-читаемите шрифтове са и най-популярни за текст в печатни книги и в интернета, останалото е до лични предпочитания и опити на производителите да те убедят, че са ти нужни и други.

# 548
Не става въпрос само за смяна на шрифтове и лични предпочитания. Има вградени такива в книгите, които при моби няма как да знаете, че са там. Отделно книгите са си книги, не документи някакви си.
Но всеки да си чете както иска. Аз обичам да получавам максималното и си го доставям.

# 549
Естествено, за някои четецът е играчка и търсят възможно повече функции, а за други е просто книга ¯\_(ツ)_/¯

# 550
Директно сваляне на киндъл  от Читанката:
https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php

След като в Читанка вече се предлага и mobi защо да трябва да се свалят от този адрес?

Ако погледнеш поста на Stilgar, ще разбереш защо, също и ако пробваш.
Това е адрес на Читанката, който е създаден специално за киндъл. Събрани са всички книги в моби формат, за удобство на потребителите на киндъл, да свалят директно на четеца в моби формат, без да прехвърлят от компютър, без да конвертират формати, без да браузват през четеца в самата Читанка, което е трудно. Влизаш, теглиш книги за секунда и излизаш. Киндълът запомня този адрес и при следващото влизане да теглиш, няма нужда да го изписваш отново, четеца се свързва веднага с него. Но не трябва да забравяш, да върнеш на началната страница, иначе ще влезе по подразбиране на автора и книгите, които последно си теглила. Затова казах, че е добре да се запише и в Bookmark this page като адрес, ако си забравила да върнеш в началото след теглене, да влезеш лесно, без да го изписваш пак. Може да се влезе и от историята, но така е по-лесно и удобно.

Ефи, киндъл чете mobi, epub не чете.
Скрит текст:
Може директно от четеца да си свалиш книги от Читанка в mobi формат. Преди време се налагаше да се ползват огледала или да се форматират чрез Калибре, но вече не е нужно. Използва се Experimental Browser, но е бавничък, да знаеш.
Моя не я отваря читанката въобще, май браузерът им не отваря всички сайтове.
На коя версия си? Наскоро имахме проблеми с 2 киндъла, питах и тук в тази тема, не можеха да свалят моби формат от Читанката. Оказа се, че трябва да се актуализира версията ( фърмуера). Четох, че версия 5.15.1 била по-добра от следващата 5.15.1.1, която доста повече хабяла батерията.
Опитай да свалиш в моби и през линка, който пуснах.

---------------------------
Аз също си чета моби формат, с шрифта, който е по подразбиране - Bookerly, намирам го за най-удобен. Другият, който ми допада е Caecilia, но не сменям шрифтовете. Останалите 8 шрифта са много сбити, болднати и т.н. и не са ми комфортни. С 3,5 диоптъра съм и гледам да товаря очите възможно най-малко.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 14:41 от Diorela

# 551
Директно сваляне на киндъл  от Читанката:
https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php

След като в Читанка вече се предлага и mobi защо да трябва да се свалят от този адрес?

Ако погледнеш поста на Stilgar, ще разбереш защо, също и ако пробваш.
Това е адрес на Читанката, който е създаден специално за киндъл. Събрани са всички книги в моби формат, за удобство на потребителите на киндъл, да свалят директно на четеца в моби формат, без да прехвърлят от компютър, без да конвертират формати, без да браузват през четеца в самата Читанка, което е трудно. Влизаш, теглиш книги за секунда и излизаш. Киндълът запомня този адрес и при следващото влизане да теглиш, няма нужда да го изписваш отново, четеца се свързва веднага с него. Но не трябва да забравяш, да върнеш на началната страница, иначе ще влезе по подразбиране на автора и книгите, които последно си теглила. Затова казах, че е добре да се запише и в Bookmark this page като адрес, ако си забравила да върнеш в началото след теглене, да влезеш лесно, без да го изписваш пак. Може да се влезе и от историята, но така е по-лесно и удобно.

Ефи, киндъл чете mobi, epub не чете.

Аз също си чета моби, с шрифта, който е по подразбиране - Bookerly, намирам го за удобен. Другият, който ми допада е Caecilia, но не сменям шрифтовете. Останалите 8 шрифта са или много сбити, болднати и т.н. и не са ми комфортни. С 3,5 диоптъра съм и гледам да товаря очите възможно най-малко.

Препоръчвам ви да погледнете оригиналния сайт на Читанка. Направо от него си свалям на киндъла без компютър и без кабел. Като отидете на книгата, която сте избрали си излизат всички формати в това число и mobi. Натискате на съответната иконка и си сваляте книгата. А от оригиналния сайт може да използвате и търсачката. Тази връзка е била важна някога, но вече няма никакъв смисъл от нея.

# 552
bolibon, този линк е актуален и удобен и до днес. Ако браузвам в читанката, трябва да отварям множество страници, докато стигна до желания автор и книга, за да я сваля. Браузванео е бавно, а иконките са малки и не ги виждам добре и ми се налага да ползвам и лупа. Точно това "удоволствие" си спестявам с този линк.
Другите формати не ме интересуват, защото киндъл не ги чете.
Аз ти препоръчвам да опиташ с този адрес, стига да си наясно коя книга искаш да свалиш. И пак ще си говорим кой начин е по-удобен. Не случайно направиха такъв и за epub.

Все пак всеки си сваля както му е удобно. Добре е да се знаят повече варианти и всеки да си избира как му харесва.

ПС Ще цитирам и поста на Stilgar за удобство. Обърнете внимание какво е показал и написал. Болднах част от текста.

Скрит текст:
Единствените четци, които имат приличен браузър, според скромното ми мнение са четците под управление на Андроид с много по-сериозен процесор, че дори и с нещо като видеокарта. Т.е. четците на Оникс Букс. Това в случай, че чак толкова много ви мързи да прехвърляте книги от компютър към четеца. При тях обаче свалените книги от браузъра не отиват  директно в библиотеката, а в отделна папка Download. Т.е. библиотеката пак ги вижда, но са в отделна папка.
При другите марки използването на браузър си е упражнение за мазохисти.Grinning

А за четците на Покетбук и аз съм един от малкото доволни. Толкова са устойчиви, че на два от тях вече съм сменял калъфи. Старите просто се износиха и прокъсаха от много четене, държане и отваряне/затваряне на папката.

Послепис. Редактирам поста си, защото не ми се чака докато някой напише друг пост.
Относно свалянето на книги от линка по-горе - т.е. книги в моби формат директно през браузъра в Киндъла.

Днес нямах никакви проблеми с това упражнение със стария Киндъл Пейпъруайт 3.
Вчера просто не съм изчакал достатъчно дълго време да зареди  съответния адрес по линка.
Днес си помнеше този адрес и моментално захапа.
Ето резултата в картинки:

При това навигацията по списъка с книги беше много бърза, също така и дърпането на избрана книга стана моментално. Работи си този адрес, а и Киндълът се справи добре и бързо.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 21:15 от bubanka

# 553
  • София
Откакто се сподели този адрес и аз съм си го букмаркнала и само така си свалям книги на киндъла, ако не си купувам нещо от амазон. Много съм доволна.

# 554
  • София
Cuckoo, твоят от немския амазон, с калъфче ли беше ? Виждам ,че има опция за избор на памет и калъфче, този с 16 gb го има и с черно калъфче, общо 135 евро и доставка до бг - 12 евро. Пак си е добра оферта, излиза на цената на варненския, но с 8 gb повече памет.   Ти с доставка до бг ли ги взе, или чрез фирма?
А как стои въпроса с ДДС, митница?
Не, нямаше. Но пък извадих късмет седмица след купуването му в е-маг пуснаха за 9 лв. един розов, с безплатна доставка до тяхна станция. Сега е 20....олеле
Четецът дойде с фирма, 3 лв/кг. Като поръчах, се притесних да не го счупят, но беше в ред. Иначе има и опция за ВИП-пратка, в отделен контейнер, но се оскъпява.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 17:29 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт