Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 675
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Тук не е въпросът, дали болките са истински или не и дали са психосоматични. Приемаме, че са истински. Курсовете по английски, плуване или художествена гимнастика можем да ги спрем, ама на изпити и контролни човек се явява цял живот. Дори училището и класа може да се смени, както и работата, ако се чувстваш тормозен там.
Ако обаче толкова е чувствителна психиката на детето за едно контролно, трябва да се намери начин то да преодолее проблема. Да му се помогне с думи, с помощ в ученето, някаква техника за успокоение, та да не се саморазболява преди изпит.
И аз знам, че пред важна среща, интервю и т.н., коремът  ме присвивa, затова не закусвам стабилно тогава, защото от напрежение, ще висна в тоалетната, вместо да отида на срещата. Но се подготвям старателно за изпита/срещата, за да не се саморазболея от притеснение. Това ми е предложението.

# 106
Ако е около пъпа, едва ли е ПМС. Дъщеря ми я наболява коремът ниско долу от вече половин година, периодично. Цикъл все още няма.
Но аз имам една случка като дете, когато излъгах, че ме боли корем. Заведоха ме на лекар, прегледаха ме, явно са разбрали, че ми няма нищо, но на мен казаха, че ще ми махат апандисита. Рязко ми мина и повече корем не ме боля Simple Smile

# 107
  • София
Да, това е проблем, ако се пренесе към задължителните неща в живота, като училището например.
Съгласна съм, че трябва да се научи да го преодолява. Но на теория е лесно, на практика...
Когато заплаша моята, че щом я боли корем и заради това не може да ходи на английски ще я заведа при лекарката и на още изследвания, тя казва, ок, искам при д-р Радева, само не на английски.

# 108
Моята дъщеря също е много чувствителна. Особено като беше по-малка. Много помагат капките Иберогаст.

# 109
  • София
И дъщеря ми се оплакваше от болки в корема, и дори й бях записала час при лекар. След като й минаха матурите, болките веднага изчезнаха.

# 110
  • Пловдив
Психосоматичните болежки са си съвсем реали. Помня, като бяхме малки брат ми се обриваше, когато има часове по БЕЛ, т.е. всеки ден. Накрая завеждащата детско отделение, се сети да попита мама кога се обрива. Проблемът при нас беше, че аз като 3 години по-голяма също бях при тази учителка. А аз си бях отличничка, за разлика  от брат ми. На лекарката дъщерята беше в моя клас и също беше отличничка, за разлика от брат ѝ (набор на моя брат) и когато двете майки взеха да сравняват се оказа, че двете момчета слушат едно и също „как може така, тя сестра ти беше толкова добра и знаеше толкова, пък ти ...“. Тогава имаха сериозен разговор с учителката. И понеже бяхме 2 училища в 1 сграда, двете майки заплашиха, че ще преместят децата в другото училище, пък мама нали и колежка заплаши, че ще каже защо мести брат ми. Та тя колежка, другото дете пък син на шефката на детско отделение ... И спряха сравненията с кака ти и брат ми спря да се обрива. Та могат да си болесуват децата от нерви и още как.

# 111
Моята дъщеря също е много чувствителна. Особено като беше по-малка. Много помагат капките Иберогаст.

Да,точно за Иберогаст щях да напиша и аз.
От началото на учебната година често започна  да се оплаква от болки в корема.
Изписаха Иберогаст  за седмица, аз го давах около месец.

# 112
Момичета, тази вечер забелязах, че по бюстието на дъщеря ми (14 години)от двете гърди има белезникав секрет, примесено с нещо жълто, като от лявата гърда е по-силно изразено. Нормално ли е това?

# 113
Не съм родител на тийн, но смятам, че трябва да направите консултация с лекар. На мен нито в пубертета, нито по-късно ми се е случвало (извън бременността). По принцип този проблем се свързва с високи нива на пролактин, което пък предвид хормоналните промени в пубертета, може и да е нормално в някаква степен....

# 114
Мм поръчал изненадващ подарък за щерката - комплект на Браун, silk epil 9 - епилация, бръснеща глава, масаж, почистване на лице и още приставки. Обаче девойката никак не се впечатли. Малко ме дразни това, все адно си й купил сладолед...консуматорско поколение.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 16:44 от cardhu

# 115
  • София
Cardhu, не се коси. На тази им възраст е трудно да ги нацелиш с подаръците. Ние на Кати й дадохме пари, както и три дребни подаръчета - сребърен пръстен във формата на змия, една книга-комикс и пижама. Зарадва се много на пръстена, на пижамата й намери кусур, а комиксът бил тъп. Аз пък точно на книгата се изкефих - Историята на Майна таун се казва. Grin

# 116
  • here and now
Аз моята я разпитвам и подпитвам предварително, че да нямаме неприятни изненади.
Дадох ѝ моите слушалки, да видим дали ще се спогоди с тях, тя изобщо не ги пробва - 10-на дни. Очевидно не ѝ трябват.
За смарт гривна или часовник я подпитвах - нямала нужда от такова нещо.
Купих ѝ нов телефон, като подарък изненада за Коледа. От него се впечатли много, макар стария да си работеше, постоянно не ѝ достигаше памет.
Тя си поиска за подарък две книги и ги получи. От баща си поиска раница и е много доволна и щастлива от живота.

# 117
Но при нас чука на вратата проблемът с наличните косъмчета. Тя е смугла и тъмнокоса. И вече замрънка. И това е, както казва баща й " подарък от Дядо Мраз ". Защото за Коледа тя получи, каквото си пожела - бяла тоалетка с голямо огледало и много чекмеджета, плюс много неща, с които понапълни чекмеджетата. Та това идва бонус подарък, пък и не е 50 евро. Но се възприема като - вие това и без друго трябва да ми го купите. Да, ама не.

# 118
Ние сме ги направили такива. Аз имам същия проблем, но знам че себе си трябва да променям. Купувам повече от нужното, с повод и без повод. Детето е презадоволено до степен да не знае какво да иска за Коледа. Искаше изненада, защото нищо не и липсва.
От известно време се опитвам да се спирам, да не купувам непрекъснато. А когато не успявам, крия и давам за заслуги.

# 119
Вярно е. Те са продукт на нашето възпитание  Аз съм хард, но таткото е готов на мигли да застане за щерката и ми разваля дисциплината, а сега се разправям с него.

Общи условия

Активация на акаунт