За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 430
  • 774
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 459
Искам да направя мъфини със сиренце за малката(1г7м) за закуска,но тя няма да има търпението да ме изчака да ги приготвя. 😂 Мога ли да приготвя сместа от вечерта и да я оставя в хладилника? 🤔 И на сутринта просто да разсипя във формичките?
И също исках да попитам за тези мъфинчета - в рецептата се пекат  във фурна с вентилатор за 20мин на 180гр. Мога ли да използвам еър фраера за печенето?
Благодаря предварително за отговорите.
Аз във фраера ги пека вече и стават. Кекс и баница също.

# 631
  • Мнения: 24 618
В еърфраер бих свалила малко температурата, примерно с 10 градуса надолу, за да не се изпекат прекалено бързо отвън. И в зависимост от това какъв е фраерът и какви са формичките, може и отдолу да не се запекат добре и да трябва да се извадят и пекнат още малко време обърнати.
А мъфини се забъркват за няколко минути, то не е кекс или пандишпан да иска дълго разбиване... Бих по-скоро отмерила съставките предварително от вечерта и да ги смеся набързо сутринта. То нали се разбърква колкото може по-малко и набързо.

# 632
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
А мъфини се забъркват за няколко минути, то не е кекс или пандишпан да иска дълго разбиване... Бих по-скоро отмерила съставките предварително от вечерта и да ги смеся набързо сутринта. То нали се разбърква колкото може по-малко и набързо.
Ааа то и кексът е като мъфините и не иска дълго разбиване.

# 633
  • Мнения: 24 618
Майка ми ги разбива да бухнат, аз такова не правя и само от нея каквото съм видяла, струва ми се че доста разбива яйцата за тях. Не като мъфини там бръкнеш няколко пъти и стига толкова. Пък може и кексовете да са различни модели, знам ли ги. Аз ни един успешен нямам и хич не се и опитвам вече, пека мъфини ако трябва че те всякак стават.

# 634
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
То и за кекс, и за мъфини е хубаво да се разбият добре яйцата и захарта (но пък колко да е... 5мин.), за да няма кристали  (точно като при пандишпана) и бухват (ако не са отделени белтъците)   и вече след добавянето на брашното е кратко смесването, за да не се развива глутенът. Разпукването при кекса (което пък логично не добър знак при козунака)  е тъкмо затова - ако не е разбивано брашното прекалено. Затова и нискобелтъчното брашно е по-подходящо за кекс/мъфини и сладкиши.

# 635
  • Г. О.
  • Мнения: 1 984
Здравейте. Кажете ми кое сладко използвате за чийзкейк (и от къде го купувате)?

# 636
  • Мнения: 17 116
Като се спомена, колко време се пече кекс в еърфраер?

За чизкейк много харесвам сладко от касис или от малини, купувам домашни от пазар.

# 637
  • София
  • Мнения: 12 220
Здравейте. Кажете ми кое сладко използвате за чийзкейк (и от къде го купувате)?
Каквото на теб ти харесва, но е добре да не е течно, а доста гъсто, за да може да се държи добре. Правя с боровинки, страхотни върви, но аз съм си правила сладкото

# 638
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Здравейте. Кажете ми кое сладко използвате за чийзкейк (и от къде го купувате)?

Домашно от сини боровинки, ягоди и малини. Купешко от цитрусови плодове. Трябва да бъдат гъсти, да не се разтича.

# 639
  • Мнения: 5 184
Дали ще стане вкусно ориз (обикновен, не басмати и т.н.) с гъби и спанак? Имате ли рецепта, ама детайлна? Не съм готвила спанак до сега.
И ще подхожда ли и някакво месо вътре?

# 640
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Дали ще стане вкусно ориз (обикновен, не басмати и т.н.) с гъби и спанак? Имате ли рецепта, ама детайлна? Не съм готвила спанак до сега.
И ще подхожда ли и някакво месо вътре?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_31.html

# 641
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Дали ще стане вкусно ориз (обикновен, не басмати и т.н.) с гъби и спанак? Имате ли рецепта, ама детайлна? Не съм готвила спанак до сега.
И ще подхожда ли и някакво месо вътре?
С пресен спанак... измивам го, изтръсквам и пускам в сух тиган (с голямо дъно)на среден огън и обръщам непрекъснато колкото да омекне (става бързо), след това нарязвам.  
Спанак с ориз  си е класика. Simple Smile  Гъбите бих нарязала на шайби и запържила в масло и олио.
Запържваш лук,  сол - около 7мин. на слаб огън, после п-р (черен), ориза за 2-4 мин да стане стъклен, добавяш спанака и гъбите и наливаш горещ бульон/ вода - 3 пъти колкото ориза - печеш.
То си е постно ястие, ама ако държиш месо да вмъкнеш - телешки джолан. Него сваряваш (тенджера под налягане ако имаш ползвай непремено) - първо подправяш със сол и п-р -запечатваш и тогава вариш, като може да добавиш главичка лук и морков... да се разпада и го добавяш когато и спанака и гъбите.  Тогава ползваш неговия бульон.

# 642
  • Мнения: 10 852
на ориза бих сложила или спанака или гъбите, но не и двете заедно. Но това си е само мой вкус Simple Smile

# 643
  • Мнения: 24 618
И аз бих си избрала едното. Поотделно биха изпъкнали, заедно нито едното няма да се открои толкова като вкус. Ако държа да сготвя и двете, бих сложила спанака при ориза, а гъбките отделно в масло, евентуално с малко чесън и копър.

# 644
  • под тепетата
  • Мнения: 11 165
И лимон Smiley
Моята любима рецепта за ориз с гъби
https://www.cookwithasmile.com/%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D1%81-% … 1%80%D0%BD%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт