Носене на бебето в слинг и ергономична раница - 11

• 32 557
  • 364
  •   1
Отговори
# 345
Обобщенията са, защото:
На първо място, виждала съм десетки пъти родители, които носят раниците като диагоналка, висящи до чатала им, накриво и нерегулирано... деца, които са увиснали във всякакви пози в ергономични и неергономични носилки;
На второ място, тежестта е напълно възможна за всяка жена, независимо от физиката ѝ, стига да е в добро здравословно състояние.

От моя опит, първото е по-вероятно и ще важи в 9 от 10 случая на неудобство при носене на толкова малко дете. Десетият "ох, не мога" не е меродавен, но "обобщението" ми включи и него.

# 346

На второ място, тежестта е напълно възможна за всяка жена, независимо от физиката ѝ, стига да е в добро здравословно състояние.

Чудесно, така да бъде. Аз явно съм лигла, която не желае да си създава този дискомфорт, да носи тежко. Да, 6кг за мен са тежко! И съдейки по това колко бебешки колички виждам всекидневно, съпоставени към колко бебета в слинг/раница, далеч не съм единствена. Но вие си разпространявайте мантрата как абсолютно всичко може да се прави с бебе в носилка и как 45кг жена може цял ден да бебеноси 8кг бебе, включително да ходи на другия край на града с градски транспорт. Жалко за бъдещите майчета, които ще повярват (както аз наивно вярвах) и ще са разочаровани когато го усетят на плещите си.

# 347
Не видях някой да Ви е карал лично Вас да си носите собственото дете. Това е тема за информация. Ако си мислите, че не можете да носите 3 кг раница, логично е и да не може да носите и дете. Не е било трудно да се сетите преди покупките и да не се поддавате на лошото ни влияние.

# 348
Точно защото е тема за информация, затова споделям личен опит. А ти се опитваш да ме убедиш (или останалите читатели), че съм избрала грешна носилка или я слагам грешно, или съм със здравословен проблем, друго не било възможно 😆
А преди да родя си мислех, че носилките са вълшебни и даже си спомням, че се чудехме с мъжа ми дали изобщо да купуваме количка. За съжаление реалността се оказа съвсем различна.

# 349
  • София
Аз определено не съм издръжлива, нито спортувах по онова време. То и сега-годя 1-2 пъти седмично на пилатес и това е. А и след раждане си каато разглобен. Та не бих казала, че трябва да си физически издръжлив или да си тренирал.
Но като имам ангажимент или искам да отида някъде-хващм бебето и отивам и съответно търпя да тежи, ако вече е голямо. Това е. Не помня някога да не съм тръгвала за някъде, защото нещо ще ми тежи Sweat Smile
А колко неща съм прекарала с количката и бебето в раницата...веднъж возих шкаф.
Да, тежало ми е...големият беше лек-на 2 години май нямаше 10кг. Но малкият беше 10кг на 6 месеца. Пак го носих дълго  време, защото така ми беше по-бързо, лесно и можех да стигна, където си реша. До яслата също го носех-хич не ми се висеше да чакам на тротоара да се накани да ходи.
Обичам нещата да стават бързо и както си реша. Като реша,че искам да обикалям мола-ставам и отивам...не чакам бебето да се наспи или мъжът ми да ме кара уикенда.
Имала съм много раници и слингове и с някои е много по-удобно. Други съм носила за красота. Мерила съм ги, харесала...но ги взимах, защото са ми красиви, не толкова за удобство. Имах 2 раници,които ми бяха най-удобни и тях носех, ако ме чака цял ден на крак. 
Аз също не съм пълна или едра, мускулеста. 167 съм, тогава тежах 52-54 максимум.

Да кажа, че Кабу е еластичен слинг, той е до към 6 килограма. Обичайно на третия месец с тях вечеси натежава и родителят е добре да се оглежда за регулируема раница или тъкан слинг.
Рокет, приспиването трябва да е лесно и детето просто да заспи. Независимо по какъв начин. Просто да върши работа. Съвсем нормално е да заспиват в носилка-до родителя са, може да сучат през това време и се унасят. Да, някои бебета може да препочитат така да си заспиват, това не значи, че ще е вечно. Познавам огромен брой родители, които са бебеносили. На някои децата са вече на по 12г. Не заспиват с носене.
Моите са заспивали с кърмене и някой път и от носенето. И сами са заспвали, и с песнички, с гушкане. Важното е да е лесно за всички. След 6 месеца ще заспива по друг начин.
Носенето целодневно е напълно възможно.До желание е и възможност. Ако имаш заболяване, някакво медицинско състояние е логично, че няма да е възможно дълго време. За здрава жена, дори да е 45кг си е напълно възможно.
Ще спомена, например, Христина Лисник, която е консултант по бебеносене. 156 е висока, тежеше по едно време 49кг(сама ми каза Smile). Носеше децата си и в прескуул раници. Прескуул раницата е за наприер 5 годишни деца.
Та както написах-до желание е. Да нямаш желание си е ок, това е лично решение. Но е напълно възможно и майките е добре да го знаят, а не да робуват на измислици-дремки, прибиранки сакън да не изостанеш навън, с количката само около блока и пюренцето само в домашното столче вкъщи.

# 350
Всеки си има зона на комфорт. Бебеносенето не е изключение. Количката - също.
За мен количката беше пълен абсурд за ползване, когато сме в квартала, защото няма от къде да мина с нея. Да речем, че ще стигна до магазина с много псуване и частично ходене по Симеоновско или през някой строеж, но и там не ми върши работа, защото нямам ръка за кошница или количка за бутане. В началото бях много зле с гърба и разходката ни беше до кофите за разделно събиране. Ми пак беше зор, защото тая торбичка с картон някак трябва да се носи докато бутам.
За да ползвам количка трябва да се закарам с колата до някъде. Т.е. сме ходили семейно по парковете или някоя алея с познати и М я е бутал.
Иначе мен по паркове и молове не може да ме види човек, че и по площадки, освен ако нямам конкретна уговорка веднъж на 3 месеца. За моето психическо състояние е важно да ходя на планина, а там с количка трудно и на много малко места Simple Smile Някъде от 5-6м започнах да ходя сама със звяра по баирите с носене отпред, защото не можех да чакам уикенда, особено през лятото в жегите и есента с мъглите. Между другото е много по-лесно да се носи отпред, когато имаш раница на гърба! Когато ходим с М се менкаме и един носи на отиване, един на връщане и който носи бебето носи и раница, защото иначе се изкривяваме за по-дълго ходене Simple Smile А като започнах отзад вече беше пей сърце. Моето беше дребно, де, на годинка беше 9кг (тогава започнах активно отзад), сега на 2 и половина е 12 и ако не бях вече много бременна още щях да си я нося на по-големи ходения, но не правя такива Simple Smile 170, тогава съм била към 55кг. Но свалих ужасно много мускулна маса след раждането, бях качила 12кг, свалих 20 и бях далеч от "във форма". Малко по малко заяква човек, ако има желание. Не е въпрос на това кой е лигльо и кой не е. И аз първия път като сложих самар го носих 15мин и го върнах на М. Пък година по-късно с вече по-тежко дете се менкахме на пътуване до Италия с М Simple Smile Не че мога да нося колкото него, но съм заякнала достатъчно. Изпадах в ужас от мисълта да не мога да нося детето си в ситуация, ако, да не дава Онзи горе, се наложи и се активизирах да поправя щетите по позицията и всички изкривявания и усуквания след бременността. Но това са си мои отклонения.
А вкъщи не можех да правя много, докато носех отпред, признавам, но аз носех основно вечер, защото тогава бяха драмите. Вече с носене отзад можех да си правя почти всичко.
За спането е още по-индивидуално. Моето в количката не спеше, в раницата спеше, но след като се е наклюкатствала. На планина ѝ беше толкова приятно и интересно, че редовно пропускаше някоя дрямка. Най-добре спи в леглото си, за това поне за следобедната задължително сме вкъщи. Все пак и мама трябва да си почине Joy

Та така, няма правилно и грешно. Има напасване на майка и бебе и използването на различни инструменти в полза на всички. Това че нашата количка основно прашллясва, освен когато е трябвало да ходя до Спиди, не значи, че други майки не си ги ползват. Това, че аз по паркове не ходя не значи, че не са пълни (една от причините да не ходя). И определено това, че когато се разхленчи дребното докато имам нещо важно вкъщи за правене мога да я метна на гръб, не значи, че за всеки е опция. Тепърва ще видя какво е положението с новородено и кака, поръчала съм си втори еднорог, но ако не ми се сбъдне ще живее в раницата докато голямото получава четене, помощ при задачи, игра на лекар и т.н.

# 351
Здравейте! Мисля да си поръчам слинг с халки (конкретно модел Слинг с халки Little Frog размер М (2,1m) Verdelit с бамбук - https://sgusheni.com/produkt/%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d1% … 0%b1%d1%83%d0%ba/

Виждам, че в доста видеа новородените с малко тегло (както е и моето бебе - прибл. 3 кг), крачетата са вътре в слинга в така наречената fetal position. До кога стоят краката вътре в слинга, а не висят отвън?

Като цяло всякакви съвети за слинг с халки са добре дошли! Мерси.

# 352
  • София
Слагат се вътре при бебета с нисък мускулен тонус и липса на контрол на врата, за да се осигури добрата поза, извития гръбнак. Може би, докато поукрепнах малко...да кажем първите 4 седмици.
Малките бебета не е и добре много да се разкрачват, но и при слинг, при хибридна раница, може да се носят с крака отвън, но не обкрачват тялото на носещия, а гледаме крачетата да са по-скоро сгънати в коленете нагоре, не като жабка.
На тази известна картинка се вижда, че крачетата са по-скоро пред коремчето, не са настрани.

# 353
Здравейте дами!
Имам няколко питания към вас ☺
Ориентирала съм се към хибридните раници и мисля да взема под наем от сгушени като за начало, но забелязах че освен хибридни има и ергономични раници 🤔 На мен ми изглеждат еднакви. Най-вероятно има разлика, но се надявам тези от вас които имат опит с единия или с двата вида да споделят какво мислят.
Другото ми питане е, тъй като ако се спогодя с една такава раница, много съм харесала на американската марка Mabe - много ги хвалят американките, а пък и на външен вид са доста хубави, няма какво да си кривя душата 🙂 Дали има някоя, която да е поръчвала и да има на тази марка?

# 354
  • София
Раниците са ергономични, с хибридните са по-скоро размер. Ергономичните раници се избират според възраст и височина на бебето.
Хибридните са от първия месец нагоре, има и за под месец. От 3.5-4 месеца са регулируемите, от 70см са размер Стандарт. Над 86см е Тодлър, след него има Preschool. Има раници, които съчетават няколко размера. С хибридните ергономични раници може да се носи по-отрано. Иначе преди регулируемите и Стандарт са слинговете.
Навремето с големия ми си нямаше и регулируеми. Носиш в слинг и след това размер Стандарт, когаро бебето започне да седи. Боба, Тула и Ергобейби имаха приставки за отвътре, да се пъхат под бебето и да стават и за по-малки бебета, но е много компромисен варианр. Скоро след това излязоха някакви регулируеми.
Mabe са сладки, доста имитират Артипоп. И като визия, и с нашивката отстрани. Регулират се, но това означава, че са от 4 месеца, не стават за малки бебета.

# 355
Здравейте, имам бебе на 5м и искам да взема някаква раница, защото планираме почивки, на които трудно ще се използва количката.
Имах подарен слинг, който ползвах точно два пъти за около 30мин, но не ми беше удобно, а и детето няма проблеми да стои и спи в количката.
В момента е 8кг и около 68см.

# 356
Обмислям да си взема хибридна носилка. Не съм решила откъде обаче, иска ми се да направим консултация и да идем с бебето. Тя става на един месец след седмица, би трябвало да вдигне до три кг дотогава.
Със слинг ми е притеснително дали мога да се оправя с връзването.
Бях писала веднъж на една от страниците със слингове и ми препоръчаха neko tiny. Какво мислите?
Ходихте ли на консултации и ако да, къде?

# 357
Аз ходих в слинглмания на безплатна лекция за бъдещи майки. Беше ми много полезно. Казаха че е най добре, като се роди бебо да си запишем час при тях за консултация и заедно с бебчето и още 1 човек (татко, баба, дядо..) да отидем и да тестваме кое ще е най удобно и така да купим. Ако не сте от София, казаха че имат опция да изпратят за тестване и под наем.

# 358
Аз съм ходила в Сгушени три седмици след раждането и в Слинготека (с бебе на 3 1/2 м) за да избера раница. И на двете места получих хубави указания и отношение, но си правих и отделни проучвания. Наемала съм от Вълшебен възел също (с онлайн консултация) и съм купувала от Коала бейби и Шушулка, като в последното пак бях на място. Жените там също са готини.
Общо взето, най-близкото място си изберете, навсякъде ще получите съвети и топло отношение.

# 359
Здравейте за бебе на 4/5 месеца коя раница е по удобна и по подходяща Isara The One или Isara Quick Full Buckle и дали някой е ползвал Isara Elite? Също и на Tula между Explore и FTG?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт