Консултации с адвокат

• 29 573
  • 478
  •   1
Отговори
# 180
  • Далечният изток
1. Може лично в съда, може по поща, с куриер, по електронен път.
2. Принципно може, но редът за принудително изпълнение е първо да се покани майката да го заведе доброволно, а ако не го направи, ѝ налагат глоби. Както казва една съдийка, няма такова нещо детето не искало. От майката зависи да го убеди, как - тя най-добре си познава детето, да прецени как.

# 181
Благодаря, AIDA_N! Толкова неграмотно написана искова молба получих, че се чудя още как да отговоря на нея...
Когато нямаме семейно жилище, но имаме други недвижими имоти придобити след брака, под "всички придобити по време на брака движими вещи да оставите в обикновена съсобственост между нас", какво точно искане от негова милост се разбира? За недвижимите ни имоти трябваше да има отделно уточнение. Нали?

# 182
  • Далечният изток
Имуществени въпроси може евентуално да коментирате само при развод по взаимно съгласие, но не и по исков ред. В случая няма значение имате или нямате общо имущество. Би имало само ако по някое време постигнете споразумение.
В отговора може да посочиш с кои негови твърдения не си съгласна (възразяваш), с кои си съгласна и какви са твоите претенции.

# 183
  • Пловдив
Не знам какво имате предвид под неграмотно написана искова молба, но цитираният откъс не е неграмотно написан. Ненужен е, но не е неграмотен.

# 184
Конкретният откъс е окей, да, но останалата част трима човека я гледахме и си помислихме, че е копирана от шаблони в интернет, а не написана от адвокат. Фактически има противоречия в молбата.

Не разбрах за имотите. Защо нямат значение по исков ред? Защо не се пишат в исковата молба като всички останали претенции?

Какво следва след като изпратя отговора до РС?

# 185
  • Далечният изток
Защото брачните искове не могат да се съединяват с имуществени.
По взаимно съгласие може да се уредят всякакви въпроси, включително и имуществени.

# 186
Значи трябва да се заведе отделно дело за имотите след като приключи разводното ли?

Дайте съвет какво да правя. Виждат ми се много разходи, за две дела, които не знам как ще покрия. Да търся ли адвокат за отговора на исковата молба? Той не е ползвал услугите на адвокат, призна си, че си е съставил сам молбата, затова е пълна с противоречия.

# 187
  • Пловдив
Ами на първо време само едно можеш да направиш: да се споразумеете около развода или да насочиш усилията си към доказване на твоите твърдения по отношенията ви и тези с децата. Свидетели и каквото друго прецениш. Семейно жилище, имай предвид, е всяко жилище, където сте живели последно - поне формално трябва да имате някаква спогодба и за него, кой ще го ползва. Общите имоти може да ги уреждате и по-късно, няма срок. Може и доброволно. Адвокат не е задължителен, особено ако се споразумеете, но може само да ти бъде от полза. Ако имате спор, е силно препоръчителен.

# 188
  • Далечният изток
Аз съвети без да съм запозната с даден казус в конкретика, не се наемам да давам. Направете си добре сметката, да не се окаже, че спестяването на разходи, ще излезе по-скъпо в един по-късен момент.

# 189
Благодаря ви, момичета! Преди време ми казахте, че дори и аз да не искам да се развеждам, съдът ще ни разведе, щом единия (той) иска. Посочил е причина, че не живеем заедно. Бракът ни бил на хартия, без икономически и социални последствия. Не мога да оспоря, че не живеем заедно, защото нямаме семейно жилище, но мога да оспоря, че бракът ни не е "само на хартия". Работим в различни градове. Родителите ми ме оставят да ползвам безвъзмездно техен апартамент, понеже живеят в чужбина.  Аз също се водя по настоящ адрес в чужбина. Пътуваме с детето през ваканциите. Имаме безсрочна декларация-съгласие от него.
Единствения ни спор е около издръжката на детето, плановете за обучението му в чужбина и недвижимите имоти, които сме купували с инвестиционна цел, пак за детето. До днес аз дори не знаех каква заплата получава. С години наред аз не се интересувам от финансите му, а му давам отчет за моите. Когато закъсам му искам пари на заем. Следователно после си му ги връщам. В молбата е посочил едни мижави 250 лв за детето. 250 от нетни 2000 лв (ако не ме е излъгал). Вдигнах му скандал. Няма други деца, друга жена, кредити, други разходи... Има си собствен апартамент, придобит преди брака, в който живее майка му (и той с нея). Не се интересува от детето през седмицата. Живее си като ерген. В събота идва за няколко часа, помага да се изхвърли боклука и да напазаруваме от магазините за цялата седмица и се изнизва. С това се изчерпват задълженията му. Всички покупки се плащат с моята карта. Той плаща месечните сметки за ток, вода и телефон и веднъж годишно данък смет на имотите. Аз трябва да докажа, че разходите на детето са над 250 лв, но не пазя никакви касови бележки. Не съм събирала такива доказателства. Сметката за ток само през зимните месеци ни е 250 лв.

Мога да се опитам да му манипулирам съвестта, за да се споразумеем. Ако се съгласи за споразумение, как трябва да го напиша в молбата като отговор? Или той направо трябва да я оттегли и да се прекрати делото за да минем на споразумение?

Наистина ме извинете за тъпо звучащите въпроси - никога до сега не съм се занимавала с дела. С господинчото сме израснали със съвсем различни представи за семейство. Аз искам детето ми да си има семейство, а той иска да не бъде повече женен за мен.

# 190
  • Далечният изток
Въпросите не са тъпи, а са много сериозни.
И двамата вършите неща, от които нищо не разбирате. Имате общи имоти, и най-важното - имате общо дете. Поне за него помислете и си дайте сметка, че едно дело за развод е нещо много сериозно и най-вече със сериозни последици.

После четем отрицателни коментари срещу съдиите и съдебната система...

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 22:00 от AIDA_N

# 191
  • Пловдив
Разходите за едно нормално, здраво дете съдът малко или повече ги знае. Той в същата държава живее. Аз лично никога не съм виждала смисъл в събирането на касови бележки за доказване на нужди от издръжка на средностатистическо дете. Някои го правят. Други - не, и пак не са останали без присъдена издръжка.
По-скоро неговите доходи, ако твърдите, че са над 2000, ще са проблем да ги докажете, ако не е осигурен върху тях изцяло, а не на сиво-черно. Те са тези, от които в по-голяма степен зависи размерът, нуждите са по-неизменни като цяло.
Все ще ви разведат, а за интересите на детето в някаква степен съдът е длъжен и да следи служебно, но при спор по-добре е адвокат.

П.П. Нищо не се оттегля, в същото дело можете да се споразумеете по някои въпроси или по всички. Оттегля се искът, ако страните решат да си останат женени.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 22:04 от Магдена

# 192
  • Някъде в Европа...
За издръжката - от моя опит, оказва се, че е по-важно състоянието на бащата, а не нуждоте на детето и ако бащата е достатъчно "умен", успява да се измъкне с минимална издръжка. Дано тези 2000 лв са действителни за държавата, защото моят бивш хубостник, нищо че беше международен шофьор и не се спираше в Бг, е осигуряван на минимална заплата и дори и за съдията е ясно, че взема няколко пъти по-висока заплата, но - законът е такъв и присъдата бе - минимална издръжка....Сега пак се глася да водя дело, за да я актуализирам пак до минималната...

# 193
По-действителни няма как да са, защото е държавен служител.

# 194
Някакъв съвет?

Благодаря

Здравейте,

Уведомих мъжа ми че искам да се разведем по взаимно съгласие.Не харесва майка ми от ден едно и постоянно ме тормози психически.
Имаме дете на 4 години. Той има собствен апартамент преди брака и имаме ипотека за второ жилище, като плащането излиза от неговата сметка. Ремонта на второто жилище ще приключи скоро. В момента съм при родителите ми с детето.Искам да живея с детето в новия апартамент който е под ипотека и не искам да живея в неговия в който живяхме досега.

1. Има ли как да прехвърля ипотеката на мое име и да продължа с плащане на кредита сама?
2. Дължа ли му пари за ремонта и за вноските по кредита , до тук?
3. Може ли да ме съди и да претендира да продадем апартамента под ипотека и да ми даде неговия, а той да се изнесе.
4. За каква издържка може да претендирам при положение че взима 6000лв нетна заплата.
5. Не му правя проблеми да си вижда детето и можеби най-добре би било споделено родителство?

Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт