Консултации с адвокат

• 29 567
  • 478
  •   1
Отговори
# 165
Богата практика. Гугъл ---> решение издръжка на пълнолетен.
Включително и аз съм имала такива дела... Струва ви се невъзможно ли, не разбрах?!

Да, защото баща й мисля се осигурява на минимума и има още две непълнолетни деца.

Дъщеря ми получава стипендия за отличен успех, дребна сума. Това дали се води за доход?

# 166
  • Пловдив
Ако не докажете по-висок доход на бащата, няма да стане. За разлика от непълнолетните деца, тук се изисква доказан доход на родителя, такъв, че да му позволява без особени затруднения да дава издръжка, след като отдели за себе си и за двете деца под 18.
Доказването не става непременно само с формални данни от НАП на колко се осигурява, може всякакви доказателства, вкл. свидетели, но по друг начин извън документите е трудно.
Иначе има такива уважени искове, не е чудо невиждано.

# 167
  • Далечният изток
Издръжка на пълнолетен е съвсем различно производство от издръжка на малолетни/непълнолетни. Други основания, други условия...

# 168
  • Някъде в Европа...
В тази връзка да попитам и аз - смятам след увеличението на МРЗ в началото на 2024 г., да заведа дело за увеличаване на издръжка до актуалната минимална. Детето навършва 18 г. обаче септември 2024 г. Има ли вариант да искам в делото за увеличаване на издръжката изплащането й да е докато завърши средно образование или по закон е само до 18 г. (когато ще е началото на последната му , 12 клас, учебна година) и след това детето трябва да си заведе дело? Някак си може ли да се избегне воденето на 2 дела в една и съща година?

# 169
  • Далечният изток
До навършване на 18 г. може да иска родител.

# 170
Правилата са същите, както ги установи Пела.
Първо прочетете тук:
Адвокат съм от Варна. В тази тема ще получите Вашата консултация , като поемам отговорността за всичко написано само от мен. Не винаги ще мога да влизам всеки ден и да отговарям, понякога съм доста ангажирана, а имам и две деца.
Не давам консултациите по принцип, идеята е да се помогне на родителите, отглеждащи сами децата си, които за съжаление обикновено са в затруднено положение.

УСЛОВИЯ:
1. Преди да пишете тук прочетете цялата тема "Въпроси към адвокати!", ако не намерите отговор на проблема Ви напишете въпроса си.
2. Опишете колкото се може по подробно казуса, като посочите задължително кога е сключен бракът Ви и на колко години са родените от брака деца. След това напишете въпросите си като ги номерирате 1. 2. 3. 4. 5. 6. и т.н. Постарайте се да сте максимално изчерпателни и с един пост да поставите всичките си питания.
3. Изчакайте отговорът ми и бъдете търпеливи.
4. МОЛЯ в темата да не пишат и да дават консултации потребители.  Всички постигни ще бъдат изтрити.
5. МОЛЯ, ценете времето ми, често прекарвам по час тук докато отговоря на всички Ви и тези които са ми писали на л. с., давам консултации доброволно и безплатно, деля от свободното си време за децата и семейството за да помогнат на тези, които имат нужда.
6. Всички съвети не Ви обвързват по никакъв начин и за подробности след консултацията е добре да се обърнете към адвокат във Вашият град.
7. Не ме молете да Ви изпращам бланки за искови молби до съда и други. Няма да го направя.
8. Не пишете повече от един пост.
9. Ако искате да обсъдите проблемите си с други потребители пуснете отделна тема във форума.
10. Не ме молете да Ви препоръчам адвокат от Вашият град. Не мога, тъй като нямам наблюдение върху работата на колеги от други градове.
11. Пишете само на кирилица (на постове на латиница няма да отговарям).
12. Преди да ми пишете на лични съобщения, задължително проверете пощенската си кутия да е празна.
13.Моля, имайте предвид, че тук знаем само вашето становище, не разполагаме с възраженията, които другата страна би могла да направи, както и доказателствата. По тази причина, отговорите  може да бъдат различни, от тези които Вашият адвокат ще даде.

Настоятелно моля, четящи, които не са колеги да НЕ коментират!!

Здравейте
Майка съм на 2 деца .Момче на 6 и момиче на 9 години
Момченцето ми е със Соп нужди
Вече няколко години търпя тормоз от бащата на децата и отгоре на всичко играе хазарт заплашва пие и проявява агресия на която дъщеря ми повечето време беше свидетел.
Реших ,че просто не мога да карам по този нячин този човек ме съсипва емоционално и психически
Исках да попитам
Какво мога да направя
 1 имам изтеглен кредит на мое име който той ме накара да изтегля и имам и свидетели в размер на 4 хиляди лева е и в момента отказва да го плати и казва ,че е на мое име и да се оправям
Децата искам да махна оттук и да се преместя ,но след самият развод пак ли трябва да искам от него пълномощтно и трябва ли.да е с мен за да изкарам или подменя паспорта на децата?Казва също ,че няма и да плаща издръжка тъй като работи в чужбина и в държава извън EU няма кой да го накара да плати.в момента нямам възможност да ида на адвокат за да подам за развод има ли.начин на служебен адвокат
Има 3 условни присъди за сбивяне за чупене на хазартни машини и за пиянство 
Всякакви съвети ще са ми от полза....

# 171
  • Далечният изток
Пишете молба до НБПП с доказателства, че нямате финансова възможност да плащате, за да ви назначат служебен адвокат. В сайта на НБПП има молбата и е описано какво е нужно да направите.

# 172
  • Най-красивата страна
Здравейте.
Моят брат живееше на семейни начала с жена си,имат две деца,момичета на 15г и на 6г.
Къщата в която живееха е негова.Нова къща,строена преди 5 години с много прилични условия.Майка ми също живее там.
Преди две седмици той и жена му се скараха,тя взе децата,върна се в родния си град.
Сега казва,че е завела дело за родителските права.
Конфликтът между тях е заради изневяра от нейна страна.
Децата-голямото момиче е на страната на майка си.
Малкото е привързано към баща си.
Той има работа.Издържа семейството.Тя е безработна,но може и да си намери работа.
В момента е завела децата в къщата на баща си,който е инвалид и където условията не са добри.Тя няма майка,починала е.Тоест няма баба,която да помага.Ако това изобщо има значение.

Искаме да разберем какво трябва да направи той .Какво се гледа при едно такова дело?

Ясно е,че трябва да намерим адвокат.
Но има ли някакъв шанс той да спечели делото.Или поне да получи равни родителски права.
Вече няколко човека ми казват,че съда почти винаги е на страната на майката....

# 173
  • Далечният изток
Тя казала, че е завела дело, но той явно все още не е получил книжата ли? А той какво иска, иска и двете деца ли? Ако е така трябва да заведе насрещен иск с неговите претенции. Ама наистина ли ги иска или колкото да прави мръсно на майка им?! Казвам го, защото абсолютно всичките ми случаи досега, 100%, децата всъщност бащите им не могат да ги гледат и реално не искат родителските права, но по време на делото се репчат, правят проблеми, скандали, включително и в съда, водят кошаревски свидетели, докато накрая сключват споразумение с майката родителските права да ги упражнява тя или пък като загубят делото, не се сещат, че имат деца.
Да направи една консултация с адвокат, иначе тук каквото и да отговорим ще е много общо и нищо конкретно.
В едно такова дело се гледат интересите на децата. Всяко едно твърдение подлежи на доказване с всякакви доказателствени средства - писмени и гласни. Задължително социалните ще изготвят доклад за условията, при които се отглеждат децата и при единия, и при другия родител. Съдът не е обвързан с този доклад, но обикновено се съобразява. Голямото дете най-вероятно ще бъде разпитвано в съда при кого иска да живее, малкото е още малко, ще го питат само социалните работници. Има още десетки, да не кажа стотици подробности, които няма как да бъдат изчерпани с един отговор тук...

# 174
  • Най-красивата страна
Да,той още не е получил книжата си.
Голямото момиче е на страната на майка си,но тъгува за дома си в който е свикнала.
Той е много привързан към малкото дете и то също към него.
Грижи се за него-води го на градина,на лекар,на зъболекар,на разходка,играят заедно на двора...
Интересува се и от каката  разбира се.Тя беше раздвоена,но май клони повече към майка си.
Не е искал да прави мръсно на майката.
Той я помоли да се съберат пак ,заради децата.
Но тя не иска.

# 175
Здравейте,

Уведомих мъжа ми че искам да се разведем по взаимно съгласие.Не харесва майка ми от ден едно и постоянно ме тормози психически.
Имаме дете на 4 години. Той има собствен апартамент преди брака и имаме ипотека за второ жилище, като плащането излиза от неговата сметка. Ремонта на второто жилище ще приключи скоро. В момента съм при родителите ми с детето.Искам да живея с детето в новия апартамент който е под ипотека и не искам да живея в неговия в който живяхме досега.

1. Има ли как да прехвърля ипотеката на мое име и да продължа с плащане на кредита сама?
2. Дължа ли му пари за ремонта и за вноските по кредита , до тук?
3. Може ли да ме съди и да претендира да продадем апартамента под ипотека и да ми даде неговия, а той да се изнесе.
4. За каква издържка може да претендирам при положение че взима 6000лв нетна заплата.
5. Не му правя проблеми да си вижда детето и можеби най-добре би било споделено родителство?

Благодаря

# 176
  • София
Охххх, sorry за спама, ама това "ден едно" ми бърка в нервите.
Казва се ":ден първи".
Сега, не мисля, че затова си струва развод. Ако имаше насилие, обиди, неразбирателство - да. Ама защото не харесвал майка ти... нито той е длъжен да харесва някой, нито някой да харесва теб, единствено трябва двамата да се харесвате.
Сега, ако това е изчезнало - развеждайте се.
Женени ли сте?
Ако да и 2рото жилище е СИО имаш права над него. Ако не - можеш да останеш, ако той реши. Може като наемател. За издръжката - в България се присъжда % от минималната работна заплата и тя е в размер на около 180-200 лв. Вече, ако се разберете с него за повече - ок.
П.С. Не съм адвокат, но това знам, аз също получавам издръжка, тъй като съм сам родител.

# 177
  • Далечният изток
В тази тема отговарят само адвокати. Това е посочено изрично в първи пост на темата.

# 178
  • София
В тази тема отговарят само адвокати. Това е посочено изрично в първи пост на темата.

Добре, извинете. Не знаех, мислех, че мога да изкажа мнение.

# 179
Момичета, два малко тъпички въпроса. Как трябва да се върне отговор на искова молба за развод? По пощата до РС с обратна разписка ли или може да се занесе на ръка в съда? Ако детето не иска да прекарва Х време в къщата на баща си, може ли принудително да го взима въпреки волята му?

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 06:32 от amy_nka

Общи условия

Активация на акаунт