Консултации с адвокат

• 29 562
  • 478
  •   1
Отговори
# 150
  • Далечният изток
А каква е истината?

# 151
Ако съм разбрала правилно въпроса, то невярното съдържание касае, предизвестието, което по труд. договор е 3 месеца и неизползван платен год. отпуск, а нарушенията са свързани с неизплатени роб. заплати, невнесени соц. осигуровки, поне към момента, предполагам, че и обещетението няма да ми бъде изплатено...

# 152
  • Далечният изток
Питах действително ли прекратяването на трудовото правоотношение е по чл. 328. Имате уговорен 3-месечен срок за предизвестие ли? Ако работодателят не го спази, дължи обезщетение. Защо мислиш, че няма да плати обезщетение и какви документи искат? Какво пише в заповедта не разбрах. Всъщност нищо не разбрах...

# 153
Това е записано в заповедта, но май все още е действаща.
Така е в труд. договор, но в заповедта се твърди, че е връчена "след отправено предизвестие". При условие, че не е изплатил заплатите за месец юни и юли, едва ли ще изплати и обещетението.
Иска да ѝ върна "документите, които са ми изпратени", подписани. Твърди, че само моето досие "не е наред, от назначаването до освабождаването", искали да го архивират, но дори нямали подписан труд. ми договор.

# 154
Най-добрата ми приятелка ме помоли да питам вместо нея.
Майка й има завещание от мъжа си, с което след неговата смърт тя е единствен негов наследник. Жената вече е много възрастна и на легло от години. Приятелката ми единствена полага грижи за майка си, другата дъщеря се обажда по телефона два пъти годишно и посещава майка си веднъж годишно за половин час. За да се грижи за майка си, приятелката ми отиде да живее със сина си в къщата на майката. Майката по собствено желание заради бъдещите грижи прехвърля къщата на името на приятелката ми, оформено не много разумно като дарение. Няма клаузи за полагане на грижи или нещо такова, но бабата е обгрижена денонощно от моята приятелка и няколко болногледачки, за които плаща само тя и то сериозни суми.
Сега приятелката ми (вдовица е) иска да прехвърли къщата на сина си, който все още няма 18 години, скоро ще е пълнолетен. Но се опасява, че сестра й може да оспори и първото дарение от тяхната майка (вероятно сестрата все още не знае, че къщата вече е собственост само на моята приятелка, те двете не си говорят), и евентуалното второ прехвърляне на собствеността към сина.
Ще съм благодарна за коментар какво бихте посъветвали приятелката ми и се извинявам,  че въпросът може би не е съвсем за тази тема.

# 155
  • Далечният изток
Сестрата може да оспори, но може и да не оспори, това никой не знае. Ако оспори дарението, тя може да оспори не сделката като цяло, а само до размера на нейната запазена част. Докато майка им е жива, не може да го оспори, евентуално след нейната смърт, и то както казах за нейната запазена част от наследството.  Мисля, че в тази тема вече съм отговаряла на подобен въпрос, но пак ще кажа, че при такова оспорване има значение дали има (ще има) и друго имущество, включено в наследствената маса. Ако за сестрата има някакъв друг имот или са ѝ дали пари, за приятелката ти пък е оставен конкретния имот, то тогава е възможно и да няма разполагане с нейната запазена част с дарението.
Какъв съвет се търси, дали да прехвърли на сина си ли? Няма пречка да прехвърли, но нека да навърши 18.

# 156
Разбрах, благодаря., Аида! Ще предам информацията.

# 157
Здравейте, разведена с 2 деца на 13 и 10 години съм. Родителските права са присъдени на мен, от развода живеем с децата при родителите ми.
Бившият ми съпруг до преди месец беше с ограничителна заповед, която вече изтече.
От скоро имам приятел от друг град с който се виждам често като аз му гостувам. С бащата на децата никога до сега не сме спазвали режима за свиждания определен от съда, т.е те ходеха когато пожелаят при баща си. В момента в който той разбра, че аз имам приятел и му гостувам настъпва страшна драма. Докато мен ме няма децата са или вкъщи при родителите ми или при него. От няколко дни ме заплашва, че ще се видим в съда, защото той не бил съгласен аз да отсъствам когато ми скимне и че родителските права били дадени на мен, а не на родителите ми.
А той щял да взима децата не по режима определен от съда, а когато той реши.
Уточнявам, че отсъствията ми са за по ден, два уикендите, два пъти месечно. По изключение лятото отсъствах 4 дни един път и после още 4 за рождения ми ден.
Имам ли основания да се притеснявам от евентуално дело за родителски права, заведено от него?

# 158
  • Далечният изток
Какво ще иска от съда? Родителските права ли?
Децата какво казват?
Защото и тях ще ги пита съдията...

# 159
Какво ще иска от съда? Родителските права ли?
Децата какво казват?
Защото и тях ще ги пита съдията...

Да, ще иска родителските права.
Той е много умел манипулатор. Манипулира ги със скъпи подаръци и постоянно обяснява как съм щяла да ги зарежа и да отида да живея при приятеля ми без тях….
Дъщеря ми, която е на 13 поддава на моменти докато и се угоди и после като се скарат с баща си, защото на него му писва в един момент да угажда на всякакви луксозни прищявки, идва и заявява как никога няма да живее с него.
Синът ми категорично не иска да живее при него.

# 160
  • Пловдив
Ми нямаш, всеки родител може да отсъства ден-два.

# 161
Здравейте, дъщеря ми навърши 18 г преди дни, учи в немската гимназия последна година. Днес баща й ме уведоми, че повече няма да плаща издръжка. Успя ли някой да осъди родител за издръжка на пълнолетно дете?

# 162
  • Далечният изток
Пълнолетното дете от тук нататък може да търси издръжка от родител. СамО.

# 163
Пълнолетното дете от тук нататък може да търси издръжка от родител. СамО.

Да, не съм се изразила правилно. Все пак, ако някое дете е успяло да осъди родител, бих се радвала да сподели.

# 164
  • Далечният изток
Богата практика. Гугъл ---> решение издръжка на пълнолетен.
Включително и аз съм имала такива дела... Струва ви се невъзможно ли, не разбрах?!

Общи условия

Активация на акаунт