Консултации с адвокат

• 29 581
  • 478
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря ви 🙂

# 286
  • Далечният изток
Аз пък мисля, че мноооого сериозно Ви манипулира... Ами играйте неговата игра, да не го вижда, да не плаща издръжка. Всичко това както вече казах - неофициално.

# 287
  • Враца
Елена Георгиева, а на каква възраст е детето? Имало ли е контакти с бащата до сега? Живяли ли сте всички под един покрив?

# 288
Детето е на година. Да, живяхме заедно до съвсем скоро. 🙂

# 289
Аз нямаше да се разписвам, понеже не съм адвокат, но, какъв е този чужденец, дето не одобрява българските закони, иска или да си вземе детето за него или да не знае нищо повече за него...? Бил се привързал и затова... Това си е чиста манипулация. Като някакъв тийн - "или ще стане на моето или не ми пука".
А пък ти, сакън да не си помисли, че му отмъщаваш и затова сакън да не му искаш издръжка. Днеска може да си добре финансово, но не се знае утре. Да искаш издръжка от бащата (не си го правила сама ти това дете) е да обезпечиш детето си. Това е право на детето ти, пък бащата ако ще да се муси и да заявява, че не искал да го вижда повече... Егати тийнското държание... И ти му се връзваш.
А и ще дойде един ден в който ще ти потрябва всичко да е официално. Например, ако решиш да се местиш да живеете в чужбина с детето, за една адресна регистрация ще ти трябва или подписа на бащата или решението за родителските права от съда. Тогава какво? Ще съжаляваш, че си приключила с него "неофициално". Българските закони са си много добре, в случая.

# 290
  • София
Той може да се откаже от родителски права, но задължението да плаща издръжка ще остане. И като не иска, нека не го вижда, но да си плаща издръжката, че все пак това дете е и негово. Щом няма да го взима искайте по-голяма издръжка, защото едно дете са си много разходи, а дори по 4-5 дни в месеца да е при бащата той все харчи повече пари по него, отколкото издръжката.

# 291
  • Пловдив
Как точно може да се откаже? Няма предвидена такава възможност.

_____
Прочетох някои от старите мнения на питащата - мамин глезльо и егоист. Може да манипулира, може и да го дава обиден...

# 292
  • София
Как точно може да се откаже? Няма предвидена такава възможност.

Директно не може да се откаже, но се води дело за родителски права и на това дело може доброволно да се откаже от тях, но пак му остава задължението за издръжка. И без съд не става.

# 293
  • Далечният изток
Няма такова нещо...
Родителските права в делото като се дадат на единия родител, другият не се отказва. Няма такава възможност. Той си остава родител.
Има дела за ограничаване или лишаване от родителски права, но не се води от родителя, когото евентуално ще лишават от права, а от другия родител. Няма предвидена възможност сам родител да иска да се лиши от родителски права.

# 294
  • София
Няма такова нещо...
Родителските права в делото като се дадат на единия родител, другият не се отказва. Няма такава възможност. Той си остава родител.
Има дела за ограничаване или лишаване от родителски права, но не се води от родителя, когото евентуално ще лишават от права, а от другия родител. Няма предвидена възможност сам родител да иска да се лиши от родителски права.
Тя може да го съди и да му ги отнемат и той да се откаже тогава, да не се бори да ги запази. Трайно не полагал грижи, трайна невъзможност да полага грижи и в този дух. Това чета, но не съм юрист и вероятно не е трябвало да пиша тук.
И за мен това са някакви истерии за момента, после може да се окаже съвсем друго по време на развода.

# 295
Тя за развод не е споменала, обаче, няма брак. Има съжителство и дете, и баща на детето, който я върти на малкия си пръст.
Като майка трябва да се бориш да защитиш правата на детето си, аз това знам. Пък кой какъв го играе - бош лаф...

# 296
Не, той изобщо няма желание да го вижда. От скоро сме разделени и не го е потърсил. За момента няма как да заведа дело за лишаване от родителски права, защото не сме заедно от около месец. Просто се чудех как е най-удачно да постъпя. В момента мисля да заведа дело единствено за да остане детето при мен, предполагам ще се наложи да плаща издръжка. А той, ако има желание винаги може да го вижда, макар че за цял месец не се е обадил. 🙂

# 297
Точно така. Ти си гледай твоя и на детето интереса. Родителските права да са твои, няма смисъл да го лишаваш него от бащинство, ако/като му натрие някой носа може пък да му дойде акъла в главата и да се сети, че има дете и да иска да го играе баща. Добре дошло за теб. И издръжката, хич не я подценявай. Трупаш в касичката на детето, за когато му потрябват. Ще видиш, че ще му потрябва един ден тази "касичка". Сам не се гледа лесно дете.

# 298
Здравейте! Бременна съм в осми месец. С бащата на детето нямаме брак и не живеем на сто процента заедно (преспиваме по една -две вечери заедно, след това по една отделно). Имаме доста разногласия. Вече втори път, когато му кажа, че няма да живея с него, той ме заплашва, че ще ми викне социални и закрила на детето, както и че ще ме изпрати на психиатър. Намеква, че имам някакъв проблем, тъй като вече имам развод зад гърба си. При последното скарване изпадна в нервна криза, започна да трепери целия. Веднъж се случи да хвърли нож пред себе си. Намеква ми, че моите родители едва ли не са алкохолици, тъй като вечер сядат на масата със салата и ракия. Случвало ми се е да видя как той самият изпива 4-5 литра бира и след това продължава с друго, последния месец прибавя и по около половинка джин. Въпросът ми е при какви условия може да ми вземе детето? При посещение от социални какво се гледа? Възможно ли е да ме изпрати на психиатър? Притеснява ме това, че той и родителите му имат много връзки в града. Възможно ли е някакво манипулиране? Всяка информация ще ми бъде от полза. Благодаря много!

# 299
  • Далечният изток
В темата, която пусна, ти се дадоха достатъчно добри съвети. Какво го заплашваш, че няма да живееш с него?! Ти го заплашваш, той те заплашва... Ако няма да живееш с него, си тръгвай, какви са тези детски истории?!

Общи условия

Активация на акаунт