Консултации с адвокат

• 29 560
  • 478
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте. Ще се разделяме с бащата на децата ми.Те са на 10г и 6г Около година след раждането на първото ми дете си купихме апартамент, но е писан само на негово име, защото аз бях по майчинство. Та въпросът ми е "Имам ли право да живея в апартамента с децата? И относно издръжката, трябва ли да се води дело или има някъкъв минимум, които е задълителен? Благодаря предварително

# 331
  • Пловдив
Цитат
...а въпросът ми е "Имам ли право да живея в апартамента с децата?
Не, ако не сте били женени.
Цитат
И относно издръжката, трябва ли да се води дело или има някъкъв минимум, които е задълителен?
И двете. Има минимум, но няма как да си го търсите принудително, ако нямате съдебно решение и изпълнителен лист.

# 332
Магдена, като спомена изпълнителен лист...
Понеже аз забравих да мина да си го взема от адвоката ми, след делото, (предполагам, че има вариант да се изгуби някъде), може ли след време да се изкара копие на този лист или сега (докато съм се сетила) е момента да си го потърся?

# 333
  • Пловдив
Може, но се доказва изгубване.
По-добре си потърси оригинала, би трябвало да го пази.

# 334
Аз пък изобщо не го пазя след приключване на ИД. Във времето за какво би могъл да е нужен?

# 335
  • Пловдив
За събиране на присъдените суми служи. Ако са събрани, не ти трябва. При прекратяване или приключване на изпълнителното дело би следвало да остане по него, доколкото знам, ако не си го поискаш изрично.

# 336
Здравейте, пиша тук защото не виждам изход вече. С Бащата на детето ми сме разделени от много време, но тормоза към мен не спира. Постоянни заплахи, обиди, всякакви мръсотий. Не ми забранявам да вижда дето, но то не иска всеки път да ходи при него и това го озлобява. Този е нарцисист и иска всичко да става по неговата, не приема гледната точка на другите. Последната случка е, че на мен ми казва че няма да даде пълномощно за почивка с детето а на него му казва, че ще даде. И аз запазих почивка, при последната им среща когато вземах детето го попитах кога ще даде пълномощното, и той ме обиди пред него и то се разплака. След това ми написа че съм била психично болна и съм стресирала детето имал записи и щял да ме съди. Това са постоянни заплахи. Моля дайте ми съвет как веднъж за винаги да се справя с него. Имам извадена ограничителна заповед без срок, не искам да се стига до там. Също бях завела детето при него, той го заключи и ми написа да се махам, но аз влезнах и си го вземах, после той изкара фалшиви свидетели за да ми вземе детето и тогава съдийката ме осъди да се въздържам от агресия в присъствието на детето. Сега ме заплашва че пак щял да заведе дело. Към коя институция да се обърна, това е постоянен тормоз, не искам да сме стресирани и да мисля кога от къде ще ми дойде дело. Не го води на море обаче не дава и аз да го заведа.

# 337
За какво ти е пълномощно за море? И в България имаме море. Пълномощно е само за когато искаш да пътуваш с детето извън страната.

# 338
За какво ти е пълномощно за море? И в България имаме море. Пълномощно е само за когато искаш да пътуваш с детето извън страната.
Да искам да отидем на море извън България, има фиксирани дати, просто той прави нарочно, а това натъжава детето.  Миналата година ни даде пълномощно, но сега не иска. Проблема е че на детето казва няма проблем ще дам, а аз като го питам ми започва да ме обижда и да стресира детето като крещи и после ми пише заплашителни съобщения. Искам да реша проблема кардинално, ако е възможно. И постоянно ме заплашва със съд и съдия изпълнител.също така забравих да добавя, че не се беше появявал 4 месеца и сега изведнъж е много загрижен.Като го попитах защо ме беше блокирал толкова време отговора беше Нарочно.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 17:17 от mims_861

# 339
  • Далечният изток
Здравейте, пиша тук защото не виждам изход вече. С Бащата на детето ми сме разделени от много време, но тормоза към мен не спира. 1. Постоянни заплахи, обиди, всякакви мръсотий. Не ми забранявам да вижда дето, но то не иска всеки път да ходи при него и това го озлобява. Този е нарцисист и иска всичко да става по неговата, не приема гледната точка на другите. Последната случка е, че на мен ми казва че няма да даде пълномощно за почивка с детето а на него му казва, че ще даде. И аз запазих почивка, при последната им среща когато вземах детето го попитах кога ще даде пълномощното, и той ме обиди пред него и то се разплака. След това ми написа че съм била психично болна и съм стресирала детето имал записи и щял да ме съди. Това са постоянни заплахи. Моля дайте ми съвет как веднъж за винаги да се справя с него. 2. Имам извадена ограничителна заповед без срок, не искам да се стига до там. Също бях завела детето при него, той го заключи и ми написа да се махам, но аз влезнах и си го вземах, после той изкара фалшиви свидетели 3. за да ми вземе детето и тогава съдийката ме осъди да се въздържам от агресия в присъствието на детето. Сега ме заплашва че пак щял да заведе дело. 4. Към коя институция да се обърна, това е постоянен тормоз, не искам да сме стресирани и да мисля кога от къде ще ми дойде дело. Не го води на море обаче не дава и аз да го заведа.
По това, което съм болднала:
1. Дело за домашно насилие. Записвай го и ти.
2. Каква е тази заповед без срок? Водила ли си дело за домашно насилие? "Не искам да се стига до там" какво точно значи? Какво не искаш и за какво ти е тази заповед, ако не се изпълнява?
3. Това не го разбрах. Искал е да ти вземе детето, тоест дело за родителски права ли е завел или дело по закона за защита от домашно насилие? Има ли издадена заповед срещу теб, защото няма такова осъждане да се въздържаш от агресия?
4. Институциите са прокуратура или съд.

# 340
Здравейте, пиша тук защото не виждам изход вече. С Бащата на детето ми сме разделени от много време, но тормоза към мен не спира. 1. Постоянни заплахи, обиди, всякакви мръсотий. Не ми забранявам да вижда дето, но то не иска всеки път да ходи при него и това го озлобява. Този е нарцисист и иска всичко да става по неговата, не приема гледната точка на другите. Последната случка е, че на мен ми казва че няма да даде пълномощно за почивка с детето а на него му казва, че ще даде. И аз запазих почивка, при последната им среща когато вземах детето го попитах кога ще даде пълномощното, и той ме обиди пред него и то се разплака. След това ми написа че съм била психично болна и съм стресирала детето имал записи и щял да ме съди. Това са постоянни заплахи. Моля дайте ми съвет как веднъж за винаги да се справя с него. 2. Имам извадена ограничителна заповед без срок, не искам да се стига до там. Също бях завела детето при него, той го заключи и ми написа да се махам, но аз влезнах и си го вземах, после той изкара фалшиви свидетели 3. за да ми вземе детето и тогава съдийката ме осъди да се въздържам от агресия в присъствието на детето. Сега ме заплашва че пак щял да заведе дело. 4. Към коя институция да се обърна, това е постоянен тормоз, не искам да сме стресирани и да мисля кога от къде ще ми дойде дело. Не го води на море обаче не дава и аз да го заведа.
По това, което съм болднала:
1. Дело за домашно насилие. Записвай го и ти.
2. Каква е тази заповед без срок? Водила ли си дело за домашно насилие? "Не искам да се стига до там" какво точно значи? Какво не искаш и за какво ти е тази заповед, ако не се изпълнява?
3. Това не го разбрах. Искал е да ти вземе детето, тоест дело за родителски права ли е завел или дело по закона за защита от домашно насилие? Има ли издадена заповед срещу теб, защото няма такова осъждане да се въздържаш от агресия?
4. Институциите са прокуратура или съд.
1. Когато водих дело за родителски права той ме удари пред детето, имам медицинско и съдията ми издаде ограничителна заповед в която няма срок. Каза че мога да я използвам при нужда. Искам да се разбираме, но той не иска. Избухва, заплашва постоянно че ще ме съди незнайно за какво, пред детето се държи все едно няма нищо както за пълномощното за излизане извън БГ а на мен ми казва няма, и когато го питам пред детето започва да крещи.
2. Осъдена съм да платя глоба, издадена е заповед за защита срещу мен и е написано вътре да се въздържам от домашно насилие срещу детето. Проблема е че той може пак да заведе дело и да изкара фалшиви свидетели, а аз нищо не съм направила. Не иска да вземе детето, прави го за да ме тормози. Какво да направя. Имам чат с обидите му. Телефонните разговори не съм ги записвала, но и да го правя те няма тежест в съда.

# 341
  • Далечният изток
Всичко има тежест в съда, стига да знаеш как да го представиш.
Нямаш ли адвокат?
Тази заповед, която ти имаш, безсрочната, все така не ми е ясно какво представлява, какво пише точно в нея? По делото за родителски права ли е издадена? Това не ми е ясно как се е случило или делото е било спряно докато тече дело за домашно насилие. Нещо не става ясно.

# 342
Здравейте!Може ли бившият ми съпруг да ме принуди да напусна жилището,преди навършване на 18 годишна възраст на по-малкото ни дете,ако разбере,че общината ми е дала общинско ?
Жилището е негово след развода ,но аз отглеждам децата там до навършване на пълнолетие .Благодаря!

# 343
  • Далечният изток
Чл.56, ал. 4 от СК:
Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3 - и ако сключи нов брак.

# 344
Чл.56, ал. 4 от СК:
Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3 - и ако сключи нов брак.
Само още едно уточнение-ако той заведе дело ли?
Ако известно време Не разбере за това обстоятелство?Аз мога да си тупкам топката,нали?
Просто ми трябва време ,за да направя ремонт,затова е притеснението ми.Да не дойде след 2 месеца,примерно,и да каже Махай се!
То е ясно,че.децата ще дойдат с мен,но толкова рано няма да има къде. Юридически погледнато,ако не заведе дело ,проблем нямам?Или греша?

Общи условия

Активация на акаунт