Консултации с адвокат

• 29 556
  • 478
  •   1
Отговори
# 120
  • Буркина Фасо
как разбра, че децата са 2 ? Smiley

# 121
Да, децата са две, не толкова малки, ученици са. Издръжката е по 300 на дете.

# 122
  • Враца
Насита, 300 е съвсем нормална издръжка за дете в ученическа възраст.
Но ти задаваш въпросите си твърде хаотично, неясно и объркващо.
В крайна сметка трябва май да седнеш с един адвокат и да си поговорите на живо, няма да ти е излишно. Все пак доста неща оказват влияние относно въпросите, които си задала. До утре мога да те разпитвам тук и да си разменяме отговори, на пак да не успея да видя цялата картинка. Трябва да се прочете и споразумението какво съдържа като условия.

# 123
Здравейте,
Обмислям да подам молба за развод. Открих ,че съпругът ми от дълго време има любовница.
В момента живеем в жилище,което е с ипотека,която се на родителите му. Имаме две деца. На 13г.на 18г. При разговор с него за намеренията ми,той ми заяви,че ,ако остана в жилището той ще трябва да се изнесе на квартира,съответно да плаща наем и сметки които ще са около 1000лв. При тези обстоятелства той няма да може да дава повече пари за децата. Отделно те посещават курсове,които до момента той е плащал. Според него, предвид ,че едното дете  навършва 18,  издръжката за него отпада.(тук мисля,че не е точно така,тъй като е все още учащо)
Имам заем,който изтеглих по негово настояване,а парите отидоха за бизнеса му. Всеки месец ми дава пари за погасяване на вноската(обикновено му напомням по няколко дни след падежа) . Ако се разведем, може да забрави за заема. Заплатата ми е сравнително малка и ще е непосилно за мен да издържам две деца и домакинството с нея. След като и другото дете навърши 18,ще се наложи да напусна и жилището. В крайна сметка всичко се върти около липсата ми на средства и собствено жилище,което ме принуждава да живея с него.
Чувствам се в безисходица.
Моля за съвет, какво  мога да направя.
Извинявам се,ако моят случай не за тази тема .

# 124
  • Варна/Белгия
Здравейте,имам решение от държава в европейския съюз което искам да легализирам в бг.Бихте ли ми казали как става и какво трябва да направя.
Делото е за издръжка и родителски права от Белгия,като и двамата родители са български граждани.

# 125
  • Далечният изток
Какво значи да легализирате? Няма такава процедура. Съдебното решение си важи в България така, както все едно е постановено от български съд.
Трябва ви само превод на български.
То не знам и за какво ще ви трябва по-точно в България... Ще събирате принудително издръжката или какво?
Ако беше развод, решението се представя на общината, където ви е постоянния адрес, за да отразят промяната в семейното положение в регистъра. Но родителски права и издръжка никъде не се отразяват.

# 126
  • Варна/Белгия
Какво значи да легализирате? Няма такава процедура. Съдебното решение си важи в България така, както все едно е постановено от български съд.
Трябва ви само превод на български.
То не знам и за какво ще ви трябва по-точно в България... Ще събирате принудително издръжката или какво?
Ако беше развод, решението се представя на общината, където ви е постоянния адрес, за да отразят промяната в семейното положение в регистъра. Но родителски права и издръжка никъде не се отразяват.
Поначало ми трябва точно за издръжка,но в онлайн пространството пише,че трябва да се легализира или признае от министерството и затова ми беше въпроса.Не знам дали е означение,че бащата е с отнети родителски права(сам се отказа).

# 127
  • Далечният изток
Не знам как човек се отказва от родителски права, по нашето право няма такова положение. За издръжката ще водите изпълнително дело в България ли?
Съдебните решения се признават пряко. Евентуално може да се води дело пред окръжен съд за признаване на решението. Пред министерство, което и да е то, не съм чувала.

Допълвам се, че български съд (окръжен съд) може да издаде изпълнителен лист въз основа на чуждестранното решение за издръжка.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 22:00 от AIDA_N

# 128
Здравейте,
при направена декларация за пътуване от бащата за срок от 2 месеца при изтичане на декларацията ако детето не е върнато в България директно към полицията ли трябва да се обърне?
Ако бащата НЕ сигнализира, че детето не е в България след изтичане на декларацията ще има ли проблеми другия родител който не е върнал детето?

# 129
  • Далечният изток
Нищо не разбрах...
Декларация-съгласие се подписва за излизане на детето от България, служи пред българските гранични власти. За влизане в България декларация няма, само при напускане.
Явно нещо друго имаш предвид, но не ми стана ясно какво.

# 130
  • Буркина Фасо
ако детето не се върне след тези 2 мес. посочени в декларацията. ще има ли последствия.
май за това е питането.

# 131
  • Далечният изток
В декларацията пише кога трябва да се върне ли?! Това е нещо ново за мен...

# 132
В декларацията пише кога трябва да се върне ли?! Това е нещо ново за мен...
Декларацията е за срок от два месеца от датата на издаване, това не значи ли, че детето трябва да е върнато в България преди изтичане на тези 2 месеца?
Например ако е издадена днес 29.07 ще е валидна до 27.09 , ако на 28.09 детето не е върнато в България какво се случва ?

# 133
  • Далечният изток
Два месеца означава, че след тези два месеца детето няма да може да излиза извън България. Може да се върне по всяко време, за влизане не е нужна декларация. Но за следващо излизане ще трябва нова декларация, защото на тази срокът ѝ както се вижда ще е изтекъл.
На 28.09. нищо не се случва, освен че няма декларация за следващо излизане извън България.

Говоря за стандартната декларация-съгласие за напускане на България. Сега, във вашата ако нещо различно сте декларирали, няма как да знам.

# 134
Здравейте,
Преди три години се разделихме с бащата на синът ми. Алкохолик е, пие ли става агресивен. Отнемали са му книжката три пъти, осъждан е неефективно, само с глоба и лишаване от правоспособност.
Работи много добре платена работа, вероятно го търпят защото нямат служители, тъй като каменарството е специфична работа и е занаят. Всеки ден пие до нощите, не знам как ходи на работа.
По време на съжителството ни бях постоянно тормозена психически и физически. Викала съм полиция два пъти, като втория път беше задържан и изведен от жилището, в което живеехме заради неподчинение и агресивно поведение.
Постоянни пиянства, вадене на нож и посягане пред детето ни.
От както сме разделени, идва веднъж месечно за един час да види детето и през цялото време ме обижда, отново пред детето.
Изпраща пари 200-400 лв на месец, но не идва да прекарва време с детето. Не се интересува как е, какво обича и т.н. Живее в съседния квартал.
Често е идвал и пиян.
В събота трябваше да се видим в парка аз, той и детето. Той обаче дойде пиян, залиташе, заяждаше се с мен, заплашваше ме, че ще ми счупи главата и се опитваше да ми налита на бой. Всичко това в парка на детската площадка и пред детето ни.
Успяхме с детето да се качим в такси за да се махнем от него, а той удари стъклото на таксито в опит да го счупи.
От тогава ме заплашва, че ако отида в полицията, ще ми се случи случка.
Детето се уплаши много и не иска да го вижда или чува.

Моля за съвет как да процедирам, страхувам се за живота си и да не посегне на детето.
Ходих в полицията, но разбрах, че ограничителна заповед се издава от съда и си тръгнах, не подадох жалба в районното, защото трябваше да чакаме отвън на жегата.

Мога ли да подам молба за ограничителна заповед? Разполагам с купища скрийншотове и телефонни разговори записани с негово знание, в които без да се притеснява ме заплашва с убийство.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт