Рак на белия дроб - тема 11

• 114 213
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 330
dzveronika аз се чух с Тимчева миналия месец и каза,че не е в България,но не уточни кога се връща.За Сити клиник нямам преки наблюдения,но чета и чувам доста лоши неща за тях,нищо,че са под една шапка с Токуда.В онкологията в Токуда има доста пациенти,които са се преместили от Младост.
Благодаря ти,при нас ще е на моменти ден добре,на другия не Sad това било от метите в главата,толкова убедено го казаха

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 10:33 от Lilkata_d

# 331
Кратка обзорна статия и интервю за лечението на карцином на бял дроб в България: https://dnes.dir.bg/pr-zone/pri-navremenno-i-pravilno-lechenie-p … -dalgo-i-spokoyno

# 332
Браво!!!!!
Една прекрасна новина!!!!

Има промяна, Уайт. От 01.01.2023 НЗОК покрива лечението с осимертиниб (Тагрисо) при пациенти с EGFR мутирал НДБК след резекция (в стадии I-III). И на мен ми беше трудно да повярвам колко бързо приеха тази индикация, но е факт и вече е отразено в позитивния списък. Simple Smile

# 333
  • София
whitefang, Hope4C, много благодаря и на вас! Както и на всички в темата, които са споделили опит в един или друг момент. Наистина е в огромна помощ за тези, които се сблъскваме първоначално с диагнозата и нямаме никаква представа какво следва и какви са възможностите пред нас.
Подготвям майка ми психически, че ще полежи, не е лека операция след която си тръгваш като нов от болницата.
Никой нищо не е казвал за ЯМР на главата, за да е ясно там всичко ли е чисто, а до колкото прочетох тук в темите, ПЕТ скенера не е изследване, на което можем да разчитаме конкретно за главата.
При някой правен ли е ЯМР в началото още за стадиране, или на по-късен етап се прави?

Просто не искам да пропуснем нещо.

# 334
  • София
В началото шокът е голям и никой не ти обяснява ясно стъпките след диагнозата. И аз в тази тема получих много повече напътствия и помощ, отколкото от докторите. Още в началото whitefang ме посъветва да направим ямр, за да завършим стадирането. Аз се забавих, защото чаках доктор да го назначи. Направихме го в деня преди първата химия, по моя инициатива. Успокоихме се, че баща ми няма метастази там. И в крайна сметка в последния момент му промениха стадия от четвърти на трети, което промени и терапията. Аз редовно изчитам старите теми, има много полезна информация. Но и пишещите тук отговарят на въпроси и дават съвети, за което още веднъж сърдечно благодаря! Използвам случая да ви върна на въпроса на mackata03 (извинявам се ако е получила отговор на лично), но как тълкувате резултатите и защо не се налага повече лечение?

# 335
И аз да се включа с благодарност - ако не беше тази тема, Hope4C, whitedang zigizagi - нещата щяха да са много различни.
Благодаря Ви мили хора и Господ да ви пази

# 336
При някой правен ли е ЯМР в началото още за стадиране, или на по-късен етап се прави?

Просто не искам да пропуснем нещо.

Правен е. При баща ми така завършиха стадирането - първо КТ с контраст на цяло тяло, после ПЕТ/КТ и след това ЯМР с контраст на глава. В началото на терапията го следяха с КТ с контраст на цяло тяло и ЯМР с контраст на глава на всеки 6 седмици. Не помня след кой път спряха ЯМР на глава и го оставиха само на скенери (мисля, че беше около влизането в ремисия).

Принципно, горната схема на следене - толкова често и по много - не е особено популярна в Европа (вкл. България). У нас по-често е на 3-4 вливания (тоест 9-12 седмици) и без ЯМР на глава (освен ако няма установени М).

На скенера качен от mackata03 пише, че няма динамика в находките спрямо предходното изследване. Тоест, човекът може да е в частична ремисия. Но само на базата на този документ (и без повече инфо какво е било лечението и от колко време е на него), нищо смислено не мога да напиша, освен горното предположение.

# 337
  • София
Към онколога ли да се обърна в последствие, за да назначи ЯМР с контраст?

Не съм сигурна как ще се изтълкува такова искане и дали ще произведе желания резултат, но ще опитам.

# 338
Към онколога ли да се обърна в последствие, за да назначи ЯМР с контраст?

Не съм сигурна как ще се изтълкува такова искане и дали ще произведе желания резултат, но ще опитам.

Онкологът може да го назначи, да. На повечето ПЕТ/КТ някъде в разчитането пише, че ПЕТ/КТ не е метод за оценка на главен мозък и се препоръчва изследване с МРТ. Ако има подобен ред, може да се “закачите” за него и от там да подхванете дискусията с онколога.

В действителност, май повечето хора у нас правят ЯМР с контраст на частно, което всеки може да си самоназначи, когато си реши. Но не е евтино изследване - с контраста е около 400лв, според клиниката.

# 339
  • София
Hope4C, мерси отново, нямам проблем да си го платим, ако доктора не съдейства в тази посока.

Просто нямах представа че може да си го самоназначим без проблем, някак нелогично ми се вижда всеки да може да си самоназначава такъв тип изследване по собствено усмотрение.

# 340
Системата с назначаване на ЯМР по каса е тромава. Определени специалисти - напр. онколози, невролози и т.н. - имат малък брой направления, които могат да издадат на месец. Същите не стигат и за всеки следващ пациент трябва да подават мотивирано искане до НЗОК; после чакат до месец НЗОК да се произнесе по искането.

Затова се стига до правене на частно по лично усмотрение (колкото и да е състоятелно то). Иначе казано, ясно е, че стадирането при НДБК трябва да се завърши с ЯМР с контраст и тънки срезове на глава, но най-често това се случва за сметка на болния/близките му.

Всъщност, НЗОК не знам дали заплаща контраст за каквото и да е (дори ЯМР да е отпуснато по Каса).

Относно правенето на частно - на някои места не се съгласяват да правят контрастно-усилено ЯМР без искане от лекар дори на частно (напр. Иван Рилски). На други места няма никакъв проблем да се томографираш от главата до петите с контраст (напр. Сити Околовръстен).

# 341
  • София
Аз платих 1050 лв. за ЯМР с контраст глава и шия в Сити Сърдечен център. Но не съжалявам. Яд ме е, че не го направих по-рано. Досега само ПЕТ скенера е по здравна каса, всичко останало - за наша сметка, защото не искам да чакам направления. И въпреки това всичко се случва бавно. Според мен, настоявайте и за ЯМР. И да, на всяко ПЕТ пише, че не е адекватно за мозък.
Но! Не знам дали е с усилен контраст и тънки срезове, както пише Hope4C. Сега като се замисля, май не е. Споделих ви как едва навих баща ми да го направи и изнерви лаборантката по време на изследването. Нямах време да искам друго. Дано не са пропуснали нещо. Възможно ли е, Hope4C?

# 342
Ако сте платили за ЯМР с контраст, това значи, че изследването е контрастно-усилено. Би трябвало да са му поставили венозна инжекция с контрастен агент. 1050лв ми звучи като цена за две зони (глава и шия) с контраст. За една ще е наполовина.

# 343
  • София
Да, с контраст. Помислих, че нещо допълнително се усилва (извинявам се за невежеството). А тънките срезове - трябваше ли предварително да се заявят?

# 344
  • Пловдив
Контраста се плаща дори и с направление,и не само за ЯМР .
Ограничението  за напрвлението за ЯМР не е точно от страна на изпращащия лекар . Той за всяко "високо-технологично" изследване (ЯМР се води такова) ,подава искане за одобрение в РЗОК , Те имат квоти според бюджета на НЗОК за такива изследвания и  са пропорционално разпределени според населението в регионите.
Всички искания се разглеждат един два пъти в месеца. Отнема две до три седмици издаването на направление   в зависимост кога изпращащия лекар е задействал процедурата спрямо датите на който се събира комисията в РЗОК.
Ако одобрят от РЗОК ,изпращащия лекар издава направление .
Преди можеше веднъж на 6 месеца по тази схема,дали не са го променили наскоро незнам. За по-често ,при активно лечение ,лекуващия онколог изпраща по клиничната пътека за сттадиране и оценка на терапевтичния отговор,не се заплаща нищо вкл. и контрастно вещество.
Контраста ако не си слагат надценка е около 45-47 лв. На повчето места го таксуват по около 70лв.Някой си взимат пари и за поставяне на абокат.Самото изследване на повечето места е от порядъка 320-340лв за една зона.
В Токуда и Сити е по-скъпо, и по косвени наблюдения описанията им не са особено детайлни.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 12:57 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт