Рак на белия дроб - тема 11

• 114 059
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
нов съм във форума и отскоро съм диагностициран с диагнозата.
Изчетох каквото можах, нещичко разбрах, много не разбрах.
Съответно, имам множество неясноти и въпроси все още - объркан съм и съм още в началото на "нещата", поради което си позволявам да пиша тук. Моля да ме извините, ако не е съвсем коректно Simple Smile
Всъщност, минах първа "доза" химиотерапия, засега.
Препаратите са Паклитаксел и Карбоплатина. Има и други, но доколкото разбрах, тези са основните.
Оттогава са минали 16 дни и още се чувствам ужасно, не знам дали е редно да разказвам подробно. Най-много ме притеснява, че онкологът ми ме прати на ПЕТ скенер за да ме стадира, а още нищо не ми е обяснил - има ли разсейки, какъв е стадият и т.н.
Затова ще си позволя да опитам да си кача РЕТ скенера, който ми направиха - с молба да коментирате, ако можете и желаете. Каквото и да ми кажете, все ще е от полза.
Моля да ме извините, ако съм бил прекалено пространен.

# 676
  • Пловдив
Elina Ivanova 746887,
Копирам си отговора в старата тема ,в която сте писали

Цитат
Не съм момиче ,но .
Темата е стара,затова от давна няяма активност.
Актуалната тема е тази
https://www.bg-mamma.com/?topic=1513134.660

Дали има онкологичен процес или не може със100% да каже само
хистология от "образуванието"
Образни/нуклеарни изследвания могат само да предвидят (с висока
вероятност могат нуклеарните - ПЕТ,но не със 100% и не показват прозхода - първичен белодробен или метастаза от другаде(РМЖ е възможен на тази възраст и често метастазира в белия дроб)) дали е малигнено(карцином) или бенигнено(доброкачествено) . Няко бенигнени състояния ,в активната си фаза имат висок глюкозен метажолизъм ,така че и ПЕТ не може да каже със 100% дали карцином или не.

Спас Тошев 744697.
Съжалявам ,че попадате в темата.
За съжаление не иглеждат добре нещата.
Има множство медиастинални и хилусни лимфни възли засегнати, вторични лезии в белия дроб ,както и метастаза в едната надбъбречна(адренална) жлеза Хистологията също показва високо-агресивен белодробен карцином - нискодиференциран(G3).
Не се вижда на снимката метаболитната активност на лезията в черния дроб и не мога да преценя
дали с голяма вероятност е метастаза от белодробния карцином - недребноклетъчните (какъвто е плоскоклечния(сквамозен) карцимом) ,нямат висок афинитет към метастазиране в черен дроб.
Хубаво ще е да я напишете.
Има съмнения за синхронен карцином на дебелото черво (колон десценденс) ,предид голяма разлика в метаболитната активност на белодробния и находката до дебелото черво е възможно да имате втори "Рак" .За което в спешен порядък трябва да направите колоноскопия ,за да се уточни състоянието на дебелото черво и ако се види нещо съмнително да се вземе материал за хистология.
Ако SuvMax на лезията в черния дроб е от порядъка на лезията до дебелото черво е възможно метастазата от колоректален карцином.Те са много по-склонни да метастазират в черен дроб.
Няма изследване за експресия на PD-L1 на туморните клетки от белодробния карцином.Ако е
правено изследване ,напишете я . При >1% трябва да ви включат към ХТ-та и "имунотерапия"(имуннен чекпоинт инхибитор). Може да снимате и епикризата от първата вливка . Така ще се изяснят доста неща. ПЕТ  не казва "много" сам по-себе си.
Иначе ХТ-та е правилната за този вид карцином. Ако пуснете епикризата от ХТ-та ,ще стане ясно и
дали има и имунотерапия . Към момента няма таргетни терапии за мутации при плоскоклетъчните
(с изключение на KRAS-G12C ,за която мутация има два инхибитора ,но е от скоро и НЗОК не заплаща лечение с тях,но има активни клични проучвания,но материала взет бронхоскопия най-вероятно няма да е достатъчен за генетично изследване),

Редакция:
Ако не е правен ЯМР на главен мозък ,е хубаво да направите ,защото белодробните карциноми са
втори по честота на метастазиране в ЦНС(Централна нервна с-ма),след малигнен меланом ,и предвид високата агресисвост на тумора и наличието на метастаза в адренална жлеза.

Сила и кураж и дано лечението даде резултат.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 21:05 от whitefang

# 677
Спас Тошев, съжалявам, че се сблъсквате с диагнозата.

Не се вижда цялата страница от РЕТ скенера (някои размери не са излезли), но изглежда има единични разсейки в черния дроб и едната надбъбречна жлеза, както и лимфни възли. Лечението, което сте започнали, е стандартно - обикновено се правят около 4 вливки през три седмици. Нормално е да има отпадналост, за кратко гадене. След края на лечението симптомите отшумяват бързо. Косата опада, обикновено около втората вливка, но се възстановява скоро след края на химиотерапията. Ако се чувствате много зле, потърсете лекуващия лекар и опишете симптомите.

От основно значение за избора на лечение са резултатите от подробните имунохистохимични изследвания на материала от самия тумор, за да се прецени дали е подходящо да се приложи имунотерапия или таргетна терапия. Правиха ли Ви биопсия и имате ли вече резултати? Къде се лекувате?

Искрено Ви желая успех в лечението и имайте кураж - в темата има случаи на положително развитие и пълна ремисия на пациенти, които са били в четвърти стадий (това е стадият, когато има разсейки в далечни органи извън първоизточника). Дано имате късмет! И не се колебайте да пишете тук и да споделяте тревоги и да задавате въпроси. За щастие темата е много полезна и се обменя ценна информация.

# 678
  • Пловдив
Божури,
няма известни таргетируеми мутации към момента за сквамозните ,освен за KRAS-G12C. Разработва се в момента такава за една друга мутация спефична за сквамозните P2B ...(нещо си ,не я помня) ,но е много далеч от клинични изпитания.

# 679
Изпуснала съм, че е уточнено, че е сквамозен.

# 680
Здравейте,
На татко му мина 1-вата химиотерапия, на 7.09. След това, след 2 дни каза, че го боли всичко и, че е много отпаднал, появи се диария. Кръвното му след операцията е изключително ниско. А беше преди това с високо. Днес обаче, беше 70 на 50, пулс 150, припаднал е 2 пъти и майка ми е извикала Бърза помощ. Взели са го веднага, защото сърцето е било извън ритъм. Сега е в Пирогов. Много ми е притеснено, лекарят каза, че операцията е натоварила много сърцето, а той си имаше преди това исхемична  болест, но никой не обърна толкова внимание. А и винаги като го питаме как е, отговорите са винаги добре, долу-горе, никога не се оплаква, колкото и да му е лошо и да му личи. Дано го закрепят по-скоро и да видим как ще се продължи с ХТ. А и лекарят му не вдига телефона, въобще...Sad

# 681
Здравейте,
благодаря от сърце за скоростта на реакцията, за отделеното време и за съпричастността Ви.
Страхотни сте, нямам думи просто - това е цялостното ми впечатление от темата и коментарите ви.
Към Уайтфанг:
За черния дроб пише, цитирам: "Окръглена метаболитно активна лезия с d размер 10мм в 6-ти сегмент, SUV max 6.5"
Имам указания и план за колоноскопия, но бях зле и с температура почти през цялото време - вече 17 дни, около 37.5 градуса. Ще я направя.
За PD-L1 нямам изследване/данни. Ще попитам доктора, дано ми отговори Simple Smile
За ядрено магнитен резонанс също ще го попитам - ще видя как да стане, та евент да направим такъв.
Благодаря за подкрепата и пожеланията!
Към Божури:
Питал съм го защо съм толкова зле още след първата "доза", но засега нямам много обяснения. Скоро влизам за втора процедура, дано тогава говорим повече.
Правиха ми биопсия (бронхоскопия), пише, цитирам:
"Направи се фиброщипкова биопсия от TV формацията, ТБПА биопсия от еперона между ляв горнодялов и долнодялов бронхи, БАЛ от горнодялов бронх и тоалетен лаваж."
Относно констатациите пише: "Намериха се клинични, рентгенологични и ендоскопски данни за сквамозноклетъчен Са на бял дроб вляво"
Също: "Хистологично /7123/ Фрагменти от бронхиална стена, тапицирана с респираторен епител, с участъци на сквамозноклетъчна метаплазия и сублигавична инфилтрация от ниско диференциран сквамозноклетъчен белодробен карцином, на фона на изразено кръглоклетъчно възпаление. Проведено е ИХХ: неопластичните клетки експресират СКАЕ1/АЕ3 и р40  и са негативни за ТТF1,  Napsin A, CD56 "
Лекувам се в МБАЛ Сердика, д-р Хубавенски.
Както казвате, няма вече да се колебая да пиша, да споделям и да задавам въпроси - така май се чувствам по-малко сам, някакси Simple Smile

Отново много благодаря, качвам и епикризата от първата вливка.
Поздрави !

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 16:17 от Спас Тошев 744697

# 682
  • София
bonbolini, баща ми беше точно така (без диарията) след втора и четвърта ХТ - аритмия, ниско кръвно, нисък пулс, припадна, много отпаднал… 4-5 дни така… Отмина, но беше много тежко. Свързвам го с инжекцията с растежен фактор, но това са мои догадки или съвпадение. Пожелавам бързо да мине при вас.

# 683
Здравей група искам да споделя моята мъка и да събера малко инфо за тази коварна болест.Нйе живеем в Германия след 4 месечно разхождане по лекари. Имаме вече диагноза рак на белия дроб там е било огнище то малък по размер (нямаме още информация за размера знаем само че е малък) но имаше голям метастаз на мозъка 3.5 см и на надбъбречните железни по 1 метастази махнаха метастази от главата с операция.И вече месец чакаме някаква спецялна епекриза от биопсия.Та искам да знам до къде може да сме с стадите и чували ли сте за такава спецялна епекриза. Благодаря ви предварително за отговорите

# 684
Здравейте, записвам се в групата, тъй като откриха туморна находка на съпруга ми в белия дроб. Той е на 33, а аз съм бременна в 8ми месец, може да си представите как се справям с чакането на диагнозата. Вече става месец откакто чакаме резултат от ИХХ, знаем само, че от биопсията е потвърдено, че има туморна находка и че анализират и се затрудняват да поставят диагноза в Токуда, за това им трябва още време. След бронхоскопията Минчев беше казал, че вероятно е карциноид с ниска малигнентност, но предполагам няма как да разчитаме на тази диагноза. На ренген нищо не се видя, беше му назначен скенер, заради продължително хриптене и там се препоръча бронхоскопия. Питам се нормално ли е такова забавяне, случва ли се често? Има ли смисъл да изискаме блокчетата и да потърсим второ мнение? Къде бихте препоръчали, казаха ни за трансхелик, но тук четох не толкова добри мнения за там.
Извинете, ако въпросите ми са малко наивни, но страхът от неизвестното започва да взима превес.

# 685
  • Пловдив
Здравей група искам да споделя моята мъка и да събера малко инфо за тази коварна болест.Нйе живеем в Германия след 4 месечно разхождане по лекари. Имаме вече диагноза рак на белия дроб там е било огнище то малък по размер (нямаме още информация за размера знаем само че е малък) но имаше голям метастаз на мозъка 3.5 см и на надбъбречните железни по 1 метастази махнаха метастази от главата с операция.И вече месец чакаме някаква спецялна епекриза от биопсия.Та искам да знам до къде може да сме с стадите и чували ли сте за такава спецялна епекриза. Благодаря ви предварително за отговорите
Щом има метастази -стадият е IV-ти.
Нормално ,ако се правят молекулярни изследвания  за налични таргетируеми мутации,
дори и при "простите" случаи се работи  - хистология ,имунохистохимия , и молекулярни, между 2 и 3 седмици.
Ако карцинома е смесен тип ,може да трябва да го гледат няколко патолога за да определят дали е аденокарцином,
сквамозен,смесен или "неопределен"- NOS. И крайния резултат може да се забави с още 2-3 седмици,в зависимост от натовареността на патолозите ,които го гледат.
Въжможно е и заедно с епикризата да го представят на онкологичен комитет ,който опеделя лечението според
стадии,къде са метастазите , хистология,ИХХ,молекулярни.Т.е. могат да го представят ,чак след като са готови резултатите.И обикновено онко-комитетите не са ежедневни, а примерно веднъж седмично.
В този сл. ,ще ви връчат заедно с епикризата и решението на комитета.
На мен ми ги дадоха след като ме изписаха от неврохирургята ,4 седмици след операцията ,като не са правени
молекулярни изследвания,тях ги правих сам допълнително.

JY,
Горенаписаното за забавянето важи и за вас .
Трансхеликс са ОК .Ако може да дадете линк към негативните мнения за тях.
Блокчетата и да ги изискате ,ще ви ги дадат след като приключат да работят.
Щом материала е взет с бронхоскопия,най-вероятно ще е недостатъчно за молекулярни изследвания.Както и за втора ИХХ има вероятност да не стигне.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 16:31 от whitefang

# 686
JY, дано се окаже някакво малко зло!

При баща ми с бронхоскопия беше достатъчно за второ изследване. Ако кма някакви затруднения с диагнозата, най-добре е да изпратите блокчетата за повторни изследвания на проф. Поповска в Плевен. Може и по куриер.

# 687

Моля за помощ  Това е на леля епикризата.Прилича ми ,че е напреднал стадий. моля за разчитане

# 688
  • Пловдив
emanuelaaa,
копирам си мнението с което съм ви отговори в другата тема.

Няма скенер на коремни органи и малък таз,както и магнитен резонанс
на главен мозък ,за да може да се определи стадия -има или няма
метастази в далечни органи.
Иначе има множество метастази в двата бели дроба.
Стадия е минимум IIIB/C,но не е ясно положението извън гръдния кош.

# 689
Здравейте,
Както ви бях писала по-рано, баща ми се бори с много ниско кръвно и уморяемост. Принципно си хапва по малко, пие биричка,  разхожда се по няколко пъти на ден по около 10-ина, 15-ина мин., прибира се и веднага ляга. Сега пие и хапчета за сърцето и за противосъсриване на кръвта. Но това, което ме притеснява е, че отказава следващата ХТ. Той я свързва с припадъците и ниското кръвно, а аз по-скоро го свързвам с това, че пиеше преди операцията и ХТ хапчета за сърце, Конкор, който те (майка ми и баща ми) не знам защо са решили да спрат (а, мислели са, че е за високо кръвно), а самото лекарство дори се спира по схема и не така изведнъж... Много съм притеснена, но смятам,че ще то убедя за ХТ, от друга страна се чудя дали наистина трябва, в смисъл никога няма да отрека лекарствата и необходимостта от такова лечение, но в неговия случай дали може да се отложи, докато се възстанови по-добре от операцията. Все пак са минали няма и 2 месеца от нея, а възстановяването е около 6? Ще говорим с онколога за видим той какво ще каже...

Общи условия

Активация на акаунт