Рак на белия дроб - тема 11

• 114 218
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 315
Lilkata_d при нас положението е същото вече не може изобщо да се обслужва сам,а вече и нещо като задух има до тоалетната с помощ и на почивки(разтоянието не е голямо)защото няма сили.На 6.03 е третата химиотерапия и ще видим какво ще кажат.
Много съжалявам ! Извинявай (ако може на ти) не съм запомнила на какво лечение е,но при баща ми,който е на платина и имунотерапия,казаха,че един от страничните ефекти е задуха,по-скоро възможността да се засили .  Варианта да се свържеш с онколога и да го разпиташ? Храни ли се?
Магия,да само лъчетерапия на глава сме правили и от нея се влоши,но категорично отричат да е страничен ефект,а по-скоро прогресия. Онколога обаче отлага ЯМР на глава,иска 5 скенер. Казва ,че има пациенти,които са във видимо влошено състояние,но тумора намалява. Само че тези мети в мозъка....  Ако няма промяна в тумора,недай Боже това означава,че е резистентен към химията и няма какво да се направи,освен палиативни грижи

# 316
Lilkata_d може на ти няма проблем.Болният е близък на моя мъж и получаваме инфо от жената с която живее(живеем на 60км от тях).Химиотерапията е с карбоплатин и паклитаксел,но според мен задуха е от заболяването,а метастазите в мозъка го мъчат много с тоя световъртеж при последното ни виждане стана от стола и падна явно си е мислел,че ще има шанс да направи някоя крачка подпирайки се на бастуна.Храни се по- малко и насила.

# 317

Това са резултатите на моят баща . Според доктора не ни трябва лечение . Незнам какво да правя..

# 318
  • София
Не се вижда снимката

# 319

Това са резултатите на моят баща . Според доктора не ни трябва лечение . Незнам какво да правя..

# 320
Lilkata_d може на ти няма проблем.Болният е близък на моя мъж и получаваме инфо от жената с която живее(живеем на 60км от тях).Химиотерапията е с карбоплатин и паклитаксел,но според мен задуха е от заболяването,а метастазите в мозъка го мъчат много с тоя световъртеж при последното ни виждане стана от стола и падна явно си е мислел,че ще има шанс да направи някоя крачка подпирайки се на бастуна.Храни се по- малко и насила.
Не му ли дават дексаметазон? На баща ми вчера са му вливали допълнително и днес е друг човек. Дори по съвет на онколога ще му давам еднократно по-голяма доза когато видя ,че се влошава. Аз ще пробвам да му давам един път седмично повече,за да започне да яде,защото днес ми каза,че е гладен. Разбира се не изяде много,но си хапна. Реално кортикостероидите ги вдигат на крак. Не ми се мисли като ги спре какво ще е. По съвет също на лекар,да не се мъчи да става когато има слабост в краката,дори и когато е добре,да не ходи без бастун или без да се подпира някъде ,защото изведнъж краката се подкосяват. Лошото при метастази в главата е,че са непредвидими и един ден болните са добре,на другия не могат да станат
Извинявам се на мацката ,че пиша под постта й. Аз не съм веща по нейния казус,но който разбира да изкаже мнение. Успех и дано се задържи дълго време стабилно заболяването

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 22:11 от Lilkata_d

# 321
Вече не му дават незнам каква е причината,но май и с дексаметазона няма много подобрение това той го е казвал.При него има слабост в краката и точно така описва че краката му се подкосяват.

# 322
Вече не му дават незнам каква е причината,но май и с дексаметазона няма много подобрение това той го е казвал.При него има слабост в краката и точно така описва че краката му се подкосяват.
Когато беше на по-ниска доза и баща ми нямаше кой знае каква промяна. След вдигане на дозата се усети разликата. Той е много слаб, ама много и именно дексаметазона го вдига,иначе ще лежи само. Когато не се хранят,за жалост няма как да имат и сила. Аз виждам баща ми,малко да хапне и видът му се променя. Без да съм  много навътре в материята,споделям "опита" си с болестта,аз бих се консултирала с онколога относно дозата на дексаметазона. Не е хубаво да се пие дълго,но за спиране не казват нищо. Спря го и нямаше проблем,но предвид различните му състояния му го върнаха. Ако ползите са повече,нищо чудно да го оставят,но то зависи и от общото му състояние

# 323
  • София
Здравейте отново,

Честита баба Марта, желая здраве на вас и близките ви!

Направиха ПЕТ скенера на майка ми, до колкото аз разбирам няма метастази, но качвам резултата ако някой по-опитен има желание да погледне и да каже мнение.
Какво е SUV max - индикатор за степен на метаболитната активност?

Скрит текст:

Доцент Минчев каза, че ще я оперират - отворена операция, защото няма начин с робот при тези размери.
От опита на преминалите през това - има ли нещо, което да имам предвид и няма да получа като информация от екипа в Токуда? Знам, че не са многословни и ми се ще да съм подготвена до колкото е възможно.

Планират операцията за 13 Март. Да записвам ли час за онколог от сега, и да говоря ли за допълнителни изследвания заедно с хистологията или да изчакам и да си вземем блокчетата за допълнителни изследвания?

# 324
Здравейте отново,

Честита баба Марта, желая здраве на вас и близките ви!

Направиха ПЕТ скенера на майка ми, до колкото аз разбирам няма метастази, но качвам резултата ако някой по-опитен има желание да погледне и да каже мнение.
Какво е SUV max - индикатор за степен на метаболитната активност?

Скрит текст:

Доцент Минчев каза, че ще я оперират - отворена операция, защото няма начин с робот при тези размери.
От опита на преминалите през това - има ли нещо, което да имам предвид и няма да получа като информация от екипа в Токуда? Знам, че не са многословни и ми се ще да съм подготвена до колкото е възможно.

Планират операцията за 13 Март. Да записвам ли час за онколог от сега, и да говоря ли за допълнителни изследвания заедно с хистологията или да изчакам и да си вземем блокчетата за допълнителни изследвания?
От Токуда изследват генни мутации без да е необходимо да заявявате,чака се около 10 дни за тях. Няма смисъл от сега да записвате час за онколог,още повече той ще иска резултат от генните мутации. От тях ще стане ясно дали може да е на таргетна терапия.Сравнително бързо приемат онколозите(говоря за Токуда ако искате да продължи там лечението). Имам преки наблюдения за Контилев, Арабаджиев,а за другите от бързи разговори съм си изградила мнение,но не е на база познания. Общо взето там не се взимат много самостоятелно решения,а обсъждат индивидуално всеки пациент .Имай предвид,че се плаща там ,имат всевъзможни такси,вкл и сестрински пост,нищо,че вечер има само 1 сестра в отделението и сещай се колко обгрижва 40 болни,една сестра. Не казвам,че се държат лошо, напротив много са мили и отзивчиви, но за цената трябва да са повече. За химиотерапия се лежи 2 нощувки,но ако терапията позволява и пациента иска може да си тръгне веднага след вливката,ако е на хапчета не се лежи изобщо.  Баща ми се лекува там,така че питай каквото те интересува. И през гръдна хирургия мина. Той е доволен от там,каза,че само да си вдигне ръката и сестрата идва с обезболяващи,но чувам и пациенти от онкологията,които са били там,че не давали обезболяващи и не ги захранвали. Нямам представа от какво зависи,но проблем с това не сме имали.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 21:04 от Lilkata_d

# 325
dzveronika, ето малко информация от наш приятел, когото Минчев оперира преди няколко месеца:

Големите операции се правят от обяд нататък. След операцията са в реанимация до другата сутрин и ги качват в отделението. Ако всичко е нормално, май ги изписват на 7 ден. Епикризата я дават като излезе хистологията.

Лекар минава само сутрин и някой път през деня. Сестрите в отделението са много любезни. Жената на нашия приятел я пускаха да го вижда всеки ден.

Махат дренажа 24 часа след операцията.

Правят регулярно рентген, за да се следи възстановяването.

Ако имате някакви по-конкретни въпроси, пишете.

Лилката, аз съм добре, благодаря. Дано при баща ти състоянието да се стабилизира и скенерът да покаже положителен ефект.

Ооор, кураж и на вас, дано все пак е преодолимо това влошаване и да в временно.

Честита Баба Марта на всички! Здрави и засмени да сте и вие, и близките ви!

# 326
  • София
Lilkata_d, Bojuri, много благодаря за информацията.

За Токуда знам че се плаща за какво ли не, майка ми лежа 2 пъти по 2 дни и имаше такса за сестрински пост действително.

За сега клоня към продължаване на лечението там обаче, за Сити клиник Младост прочетох някои притеснителни мнения, а не знам дали има смисъл да се преориентираме към продължаване на лечението на друго място, като не съм запозната кое е най-адекватното и най-доброто.

Някой правил ли е скоро консултация с проф. Тимчева, преглеждах темите назад и видях че в различни периоди е приемала пациенти на различни места, къде преглежда понастоящем или прави консултации само онлайн?

Надявам се да мога да разчитам на нея за второ мнение.

Lilkata_d, много се надявам влошаването на баща ти да е страничен ефект от терапията и да е временно.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 01:03 от dzveronika

# 327
  • Пловдив
За Нискостепенните Белодробни карциноми(операбилни) ,НЗОК не реимбурсира
нищо различно от адювантна/неоадювантна ХТ . Дори и да излезе положителен за EGFR или ALK ,друго постоперативно лечение освен ХТ няма да има. Ако искате да сте наясно със всички евентуални мутации ,за който има таргетни терапии ,ще трябва да си вземете блокчетата след операцията и да направите някой панел който ги включва всичките. Касата плаща само изследване на EGFR ,ALK. ,затова и само тях ще изследат в Токуда,евентуално и експресия на PD-L1.

Като гледам къде е разположен тумора , операцията ще е с торакотомия . Престоя  ще е по-продължителен,вкл. и в интензивно отделение вкл . Дренажа няма да го махнат толкова скоро след операцията. Възстановяването след това е продължително - към месец,ако всичко е наред.
Иначе е добре,че е хванат навреме и няма метастази.

# 328
Има промяна, Уайт. От 01.01.2023 НЗОК покрива лечението с осимертиниб (Тагрисо) при пациенти с EGFR мутирал НДБК след резекция (в стадии I-III). И на мен ми беше трудно да повярвам колко бързо приеха тази индикация, но е факт и вече е отразено в позитивния списък. Simple Smile

# 329
Уайт, на нашия приятел отстраниха цялата половина на белия дроб и е толкова престоят. При него настъпи усложнение след операцията и го отваряха наново, та се удължи с 2-3 дни поради това.

Общи условия

Активация на акаунт