Рак на белия дроб - тема 11

• 114 149
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 540
Не е придобил все още този жълт и блед цвят , но това му е първа вливка (преди 10дни). По принцип е с високо кръвно и пие хапчета. Отделно има и стентове поставени още преди 10г. И на него му поставха 2бр. инжекции б12, но не обърнахме внимание дали след тях веднага се появи този ускоен пулс. По-скоро последните няколко дни се появи.

# 541
Здравейте, за пръв път попадам на тази тема и честно казано не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, за което се извинявам. Също не съм чела назад нищо, че и без това ситуацията, в която сме ми идва в повече.
На кратко:
Вторият ми баща от септември месец изпитваше силни болки в ръката, която междувременно се и подуваше интензивно (но при него ситуацията малко беше “да опре ножа в кокала, та тогава ще ида на лекар”) След 1-2 месеца вдигнал някакъв чувал с картофи и отзад нещо му изпукало зверски, около месец-два ходеше и с тази болка. В крайна сметка склони да отиде на преглед за ръката, оказа се че било тумор, докато лежеше там след операцията за отстраняване, му бяха направили рентген на гърба, казаха му счупено ребро - окей! Ребро само минава, да стоиме и да чакаме. Изследването от тумора беше злокачествен, след ПЕТ-скенер се установи, че Ракът е на белия дроб.. в 4-ти стадии. Реброто естествено не е било счупено, а разядено и явно той сам си е подпомогнал да го дочупи. Тези неща се случват в периода Декември-Януари. Пият се 50 лекарства, ходи се на лъчелечение, на химио, на имуно, доколкото знам ракът се е стопирал, но болките стават все по-страшни. И тук ми идва въпросът, след като се премина през какви ли не лекарства, опиати и обезболяващи, се стигна до фаза Морфин… Който не се пие по предписание и не знам по какъв начин успява този човек да си подсигурява такива зверски дози, лошото е, че той не му спира болките, а по-лошото е, че вече е пристрастен! Бие по 10 дози на ден, ако не и повече, изпада в абстиненции, не яде, агресивен е, ако няма морфин плаче и казва, че не иска да вижда майка ми, нямало да яде ако не му бие морфин, щял да умре ако не вземе поредната доза.. Майка ми се измъчва вече, баба ми също, брат ми е на 16г. и е принуден да гледа това. Моля сърдечно, ако някой се е сблъскал с подобно нещо, да даде съвет. Че рака няма да излекуваме, за съжаление май е ясно.. но поне да не умре от морфина…

# 542
  • Пловдив
Нели_М3,
Вашия сл. и този на magia са коренно различни - различни видове тумори ,съвсем различно лечение(При вас е останал само имуненен чекпоинт ихибитор ,а нейния баща пък е само на Пеметрексед след комбинацията с КарбоПлатина). Просто са тотално несравними.
При тях е сложно положението защото е със заболяване на щитовидната жлеза ,а има отношение и към сърдечната дейност.

При вас пък тумора е невроедокринен и като такъв секретира някои хормони , някои влияят на диурезата, някои на състоянието на ставите и костите други на други неща.
Тумора от ляво ли беше и там ли е облъчвано?
Иначе от Кейтрудата са възможни имуномедиирани миокардит и перикардит. Може към 7-10 ден да се появят имуномедиираните нежелани реакции ,обикновено за повечето такива е такъв периода,но за мио/пери-кардита ,не съм сигурен дали толкова скоро ще се усети.
Възможно е ,честото уриниране да е следствие от нефрологично засягане от Кейтрудата,но мисля ,че само от 1 терапия няма да се случи толкова бързо- по-скоро при продължително приложение - разбирай с години,при хора с вече нарушена в някаква степен нефро-функция.Освен това ХТ, на която е бил преди ЛТ е силно-кардио-токсична.
Консултацията с кардиолога мина ли и какво е казал той?
Може да се наложи и консултация с нефролог/уролог ,както и с ендокринолог,които да го насочи за някои хормонални изследвания.

Редакция:
Извинявам се,малко "ми се преплетоха" случаите, и съм объркал вашия с този на
dragon_fly.
Та горното в частта за "невро-ендокринен" не важи за вас.Нито за ХТ преди Кейтрудата.
Понеже другото си важи в пълна степен ,няма да го трия/променям поста.
Ако тумаора е отляво и плевралния излив също ,е възможно да има перикарден такъв.Но това кардиолога би трябвало да го види при ултазвука на сърцето.
Платината е и кардио и нефро-токсична. Карбото е по-слабо от Цисплатината ,но е и тя.

Редакция2:
За болките в глават: ЯМР на главен мозък правен ли е?
Те също може да са от платината,ако всичко там е чисто или да са от ускорения пулс в комбинация със стеснени кръвоносни съдове,вкл и церебрални.

Редакция3:

ForestFairy13,
Въпросът ви май не е за тук, а за някоя тема занимаваща се със зависимости.
Болките си имат причина ,която може в различни сл. да е много различна ,както и средствата за овладяването и. Морфина не действа на всички видове болки.А и до него(и другите силни опиати) се стига едва след като нищо друго самостоятелно или в комбинация не постига желания ефект.
Във Фармакотерапевтичното ръководство по онкология има цял отделен раздел за "овладяване на болката",което е сложна тема,не случайно, затова и не всички онколози са съвсем наясно
с всичко по-темата,а камо ли някой "незапознат"- който си назначава самолечение.
Така описан случая не става ясно ,къде,какво и как го боли,а още по-малко причината за болката.
Според мен:
1. Майка ви да спре да му слага моирфина-няма да умре без него.
2.Да говори с лекуващия онколог ,за болките и да го изпрати на "кабинет за овладяване на болката" - такъв има във всяка по-голяма онкологична клиника/отделение. Къде ще му назначат
правилно лечение за конкретния вид болка.
3.Да говори - той, с психолог/зи - такива които се занимават специално с психологически травми от онкологичното заболяване - приемане на диагнозата, също има във всяка по-голяма онко-клиника/отделение.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 10:49 от whitefang

# 543
Witefang, благодаря ти ,че се включи. Туморът е в дясно и не е облъчван, поради факта че с доста голям размер и двама лъчетерапевти в Сити и Токуда казаха, че не може, тъй като ще се облъчи голяма част от дроба и няма да може да диша след това. Преминаха директно на химиотерапия (кейтруда +платина). Има и голям плеврален излив и вчера втори гърден хирург ми каза ,че не може /няма смисъл да се озточва, тъй като дори да се източи дробът няма да се разгърне и отново пак ще се събере течност там. Положението е отчайващо. От седмици не може да спи повече от 20-30мин. Спи на стола, с главата върху масата.Тормози го кашлица и се задушава. Отделно и това често ходене до тоалетна. Дадохме дуиретик и отокът в колената намаля.Моля, дайте идеи как да му помогна:
-да искам от онколога да му изпише нещо силно, което да притъпи и тази кашлица, за да може поне малко да  заспи? И аз не знам вече....

# 544
Точно така имуномедиирания колит ,както и други имумрдиирани НЛР
се овладяват с кортикостероиди. В повечето сл ,лекарствата /добавките изредени за спиране на диарията или не действат в достатъчна степен  или след спирането им диарията предизвикана  от колита се връща веднага.
Трябва да се уточни с гастроентеролог причината за диарията и ако се окаже колит ,да се уведомите
онколога да назначи схема с кортикостероиди и еевнтуално да отложи следваща ИТ до отшумяване
на и на колита и на дерматита.
Принципно има биологични лекарства за автоимунни заболявания на червата ,но те са друга тема
И едва ли ще можете да си ги осигурите.

Благодаря на всички за съветите.
Проблема с баща ми е, че той е отказал да отиде на гастроентеролог. За мен лекар да се заеме с проблема беше най логично.
От лечението му се обостри и псориазиса по краката, която на по- късен етап е бил диагностициран като атопичен дерматит.

Ще пробвам със схемата, която пуснахте. Благодаря още веднъж

# 545
  • Пловдив
Той има и автоимунно така ли да разбирам?
CPI-тата са противопоказни при автоимунни заболявания.Допуска се по изключение само при добре контролирано заболяване и при обостряне , имунотерапията се спира ,временно ,а при рецидив на обострястрането след възстановяването и се спира напълно.

# 546
Здравейте…и  не знам как да продължа Sad   Цял живот в една и друга ситуация си повтарям, думите на Гьоте- Незнанието е блаженство. Но ето пак.. ще се опитам да кача резултатите на баща ми, надежда търся..

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 22:58 от Rosen Cvetanov 708333

# 547
  • Пловдив
Тези не знам защо всеки път изследват EGFR/ALK при сквамозни(плоскоклетъчни) Ту на бял дроб.
Сигурно защото НЗОК ги плаща без да има вероятност да ги има при този вид NSCLC. Да вземат да плащат за RT-PCR за KRAS - тях ги има често и при сквамозни при екс/пушачи.Или други експпресии ,мутации.

# 548
Има ли надежда, има ли поне някакво лечение, което би помогнало! Проф Тимчева каза, че само ХМ и ИТ може, и то като подържаша терапия…този вид ТУ, много ли е агресивен, никой не казва нищо, освен че ще умре. Благодаря whitefang

# 549
Не мога да Ви успокоя, всички ще умрем , уви. Опит да се пошегувам, знам че Ви е трудно. На моят баща в началото ми казаха, че му остават 6 месеца живот, също беше стадий III В. Все още е жив, 27 месеца по-късно. Мина през много тежки терапии, няма да Ви лъжа, НО ИМА НАДЕЖДА. При него туморът също е плоскоклетъчен. Приложиха му т.н. лечение Пасифик - комбинирана химио и лъче терапия. При него бързо се развиха мозъчни метастази и това утежни ситуацията. Добре е да се направи ЯМР на главата ако нямате. Тук има хора, които ще Ви помогнат. От личния ми опит с татко - действайте бързо, има утъпкани пътеки. За лъчетерапия мога много силно да препоръчам д-р Николай Недев от Сити клиник ( има двама, другият е Камен Недев). Стискам Ви много палци, успех 🍀

# 550
Проф Тимчева каза, че само ХМ и ИТ може, и то като подържаша терапия…
Само ХМ и ИТ не е никак малко. Сега ви звучат объркващо нещата. Истината е, че дори да не е възможно баща ти да се излекува напълно, той може да живее години наред с правилното лечение.
Диабетиците са болни и всеки ден си бият инсулин. Но са живи и водят нормален живот.
Развитието на медицината превръща голяма част от раците в това - хронични заболявания, с които хората се научават да живеят.
Стискам ви палци!
И моята майка беше на 64 години като й откриха рака на дебелото черво с разсейки в белия дроб. Даваха й 6 месеца. Е, сега е на 71 г. Още борим белия дроб, но изживяхме цялото това време пълноценно. И продължаваме борбата.

# 551
  • Пловдив
Има ли надежда, има ли поне някакво лечение, което би помогнало! Проф Тимчева каза, че само ХМ и ИТ може, и то като подържаша терапия…този вид ТУ, много ли е агресивен, никой не казва нищо, освен че ще умре. Благодаря whitefang
Щях да пиша редакция,защото снощи беше много късно.Та сега да си продължа "мисълта",като първо малко ще опонирам на Зиги:
NSCLC НЕ Е измежду тези "раци" ,за който има "поддържащо" лечение ,което да ги приравни на други хронични заболявания. Или влизаш в ремисия - пълна ,или рано или късно ще прогресира - такива преживяемости с активно заболяване ,дори и стабилно за момента, като при майка ти по 7-8 г. просто няма.

След малко ще продължа...

Rosen Cvetanov 708333,

Като за начало от тези резултати става ясно ,че баща ви има плоскоклетъчен(сквамозен) карцином на белия дроб, със засягане на лимфни възли . Като минимум е III-ти неоперабилен стадии, IIIB/C.

Има ли пълно описание на хистологичния/ИХХ(имунохистохичен) анализ,защото от тези
от "безмисленото" изследване за наличие на мутации в EGFR,ALK ,не е посочена диференциацията, хистологичната степен G(Grading), по който може да съди за агресивността
на конкретния карцином?
Ако няма,може би е добре да повторите хистологичното изследване за да уточни "G"-то.
Плоскоклетъчни от в момента наличните на пазара таргетни терапии за конкретни мутации,могат
да имат единствено в KRAS гена мутация/и. Затова и писах,че изследването за EGFR,ALK/ROS1
мутации е "безмислено" усвояване на пари от НЗОК за въпросните изследвания.
Ще е хубаво да направите изследване за KRAS ,въпреки,че в момента НЗОК не реимбурсира нито един от двата инхибитора ,одобрени за приложение при всякакви солидни тумори(БД,ГИТ,Панкреас и т.н) с мутация KRAS-G12C.Но има няколко клинични проучвания ,и  на двата ,който все още са активни(набират пациенти),включително и в БГ.
Лошото е ,че PD-L1 не се експресира и вероятността за отговор на лечение с имунен чекпоинт инхибитор("имунотерапия") е ниска. Но на Hope4C баща му е от почти 3 години ремисия със същия подвид Ка и липса на PD-L1 след комбинирано лечение ХТ+ИТ.Т.е и без да се експресира PD-L1 от
Ту клетки ,може да се постигне отговор на лечението.

На второ място:
В момента реално няма определен стадии и не може да се назначи лечение, защото то зависи и от стадия . Например всички ICI(Immune CheckPoint Inhibitor) ,с изключение на един конкретен имат в общия случай одобрение единствено за метастатична болест - IV-ти стадии, или като втора и последващи линии при прогресиращо заболяване ,лекувано в първа линия с ХТ(ако не IV-ти стадии), или с ХТ+ИТ при метастатично заболяване.
Т.е. проф. Тимчева може само ви "ориентира" относно лечението,не и категорично да назначи такова ,без има информация за стадия.
А стадия не е определен ,защото доколкото разбирам има само скенер на торакс. За установи дали има метастази в други органи е необходимо да се направи или цялотелесно нуклеарно изследване - PET/CT скенер, или CT скенер 3-те зони - Торакс, Абдомен(коремни органи) и Пелвис(малък таз) . + Магнитен резонанс на Главен мозък ,защото PET/CT не е показателен за ГМ,
a CT не се виждат малки и/или дълбоко разположени лезии.
Ако въпросните образни/нуклеарни изследвания не покажат видими на тях метастази(защото е възможно и да има "микро" такива ,които не се виждат), тогава стадия определя/запазва на IIIB/C - според нивата лимфни възли който са засеганти.
Ако открият метастази - стадия се "покачва" на IV-ти.
И вече според стадия може да се избере стратегия за лечение и конкретни медикаменти.

Ако стадия се запази на IIIB/C, както споменах по-горе , ИТ е неприложима с изключение на
един ICI - Durvalumab , който обаче се прилага по специфичен протокол ,който включва ХТ и Лъчетераппия.
Както е написала Лилибет . Прави се комбинирана ХТ+ЛТ на белия дроб, прави се преценка на
отговора на лечението и ако няма "прогресия" ,се продължава с прилагане само на Durvalumab в
продължение на една година.
В темата има дама ,чиито съпруг в IIIB стадии е лекуван в Германия по този протокол и е в ремисия и той май вече почти 3 години.
Ако има прогресия ,след конмбинираната ХТ+ЛТ , заболяването се класифицира като "прогресиращо" и се преминава на 2-ра линия лечение,която вече може да включва и другите ICI-та.

Ако стадия се повиши (още при първоначално стадиране) на IV-ти , вариантите са комбинирана ХТ+ИТ ,Лъчетерапия/ии ,локални хирургични интервенции (ако се налага).
На Hope4C баща му е диагностициран в IV-ти стадии. Аз също, и съм в екстра-краниална(извън черепа) ремисия от почти 3 години.

Голям ферман стана. Но поне има 3 случая ,които да послужат като основание  за "надежда".

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 16:55 от whitefang

# 552
White, ти си по медицината, аз съм по успокояването Simple Smile.
Затова съм и написала голяма част, а не точно този вид.
Човекът има нужда от надежда и се опитвам да му я дам Hug

# 553
  • Пловдив
Е то надежда има.Не съм го написал това да го отчаивам човека.
Лошото е ,че това е истината за този вид рак,а и още повече ,че при него и риска от рецидив дори и при постигане на NED - No Evidence of Disease, е много висок, и няма единно категорично мнение на световните онколози доколко продължаване на терапия с имунен чекпоинт инхибитор ,намалява този риск или е по-добре да се прекрати и да се опита отново с нея едва при рецидив.Пиша за ИТ ,защото без нея % на NED само от ХТ и/или ЛТ е нищожен , а продължителността на SD(Stable Disease) не е особено висока.

# 554
Благодаря на всички за отговорите! Доста е трудно в момента, тъй като все още не е стартирано и никакво лечение, едва вчера получихме документите. Блокчето сега е дадено за второ мение, и предстоят нови 10 дни в очакване. Вчера му беше направен нов цялостен скенер на цялото тяло, и това пак ще се чака. Няма смисъл да досаждам с това.. какво значи за нас поредното чакане. Иначе сме при Проф Щерев в Болница Надежда, той изрази съмнение за стадия поради размера на ЛВ, както бяха описани, но сега чакаме втори скенер, и може всичко да е различно…

Общи условия

Активация на акаунт