Рак на белия дроб - тема 11

• 114 059
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 645
Да.В Заключението пише ясно че са от пролиферативен процес.
Трябва да се вземе материал за хистология. В сл. Май ще е най-добре с тънкоиглена биопсия от някои от субплевралните нодули в периферията.Но това ще каже гръдния хирург след като види изображенията на диска от скенера.
Много ви благодаря

# 646
Здравейте отново,
Искам просто да споделя. Възстановяването на баща ми след тежката операция минава добре, до вчера, когато са му махнали дренажния маркуч от дроба. Една от малкото супер надути и отвратителни "лекарки" /другите лекари са си абсолютно адекватни и загрижени/  му го е наместила така, че го е огънала и като са го махали, изтекла доста течност. Аз не мога на мен да си простя, че видях, че не изтича нищо по тръбата и му казах, че не е нормално да няма и капчица, след като до онзи ден е имало, но не отидох да кажа на лекар или сестра. Той е много тих и скромен и си мълчи за всичко. Вчера хирургът каза на майка ми по телефона, че се потвърждава, че е карцином, със засегнати лимфи и бронхи, но тя не запомнила вид, класификация и т.н. - ще видим по епикризата. А сега 3 дни му правят скенери /или рентген/ заради тази течност, днес , ако я има, ще му правят пункция. Сега чета всички теми, започна да ми се поизясняват някои термини. Единствено сега ми се губи нишката за терапията. Като го изпишат, трябва Пет скенер /скенер на коремни органи, ЯМР и тогава ли е на онкокомисия, или те ще му назначат тези изследвания. Онколог преди това ли трябва да изберем? Днес или утре, като взема епикризата  ще пиша и на д-р Тимчева, има в Healee опции за консултация.

# 647
Здравейте, съжалявам, че попадате тук.
Ако решите да четете темите - от тема 5 нататък, защото предишните издания са много стари. Леченията в момента (съответно и перспективите) нямат много общо с описаното тогава.

Относно постоянния дренаж - рисково е, дотолкова доколкото може да направи някаква инфекция, което не е задължително. По-големият проблем е количеството течност, което отделя и което би затруднило дишането. Ако беше ниско до умерено, лекарите нямаше да го оставят с постоянен дрен, а щях да направят торакоцентеза и да го талкират. Следете за обичайните признаци на инфекция - температура/треска, отпадналост, лимфни възли - и при съмнения, се свържете с лекар/онколога му.

Турция - аз не бих, но всеки си преценява. Ако ще се стига до клинично проучване, то надали ще е в Турция. По-добре да се търси подходящо такова в страните, в които има повече такива - Германия, Франция, Испания, Италия, ОК, Швейцария, Швеция. Ако ще се прилага протоколно лечение, то най-вероятно се предлага и у нас безплатно. Разликата е в отношението за сметка на път и разходи.

Изчакайте генетичните изследвания и ИХХ. Като минимум, трябва да се изследват EGFR, ALK, ROS1, PDL1. Желателно е да се види и KRAS - има безплатни проучвания за него и в България. Други мутации, за които има лечения, но НЗОК не покрива разходите, са cMET, RET, BRAF V600E, nTRK, TMB-H, MSI-H, HER2 neu. Съответно трябва да ги изследвате на своя глава. Метастатичната болест не е противопоказание за таргетно лечение или имунотерапия.

Успех и здраве на близкия Ви.

Здравейте отново,

Благодаря. Пуснах изследвания на блокчетата от биопсията и за момента е още в болницата.  Направиха ЯМР (неуспешно защото се е движил), след което скенер с контраст. Откриха множество метастази - кости, гръбнак, надбъбречни жлези, лимфни възли, но не и в мозъка. Възможно ли е?

От известно време е объркан и невинаги адекватен. Възможно ли е да се дължи на дълго нелекуваната лаймска болест? Или са пропуснали нещо в скенера.

# 648
  • Пловдив
Малки и/или дълбоко разположени под мозъчната кора лезии ,на скенер не се виждат.
Каква точно беше идеята да се прави ЯМР на цяло тяло? Не е показателен в торакс , ОК е за корем и малък таз ,а за глава е задължителен.От лаймската болест неврологичните симптоми са свързани с периферната нервна с-на не с главен мозък.Най-добре напревате ЯМР на глава ,дори ида няма меттастази е възможно да има други проблеми там ,които да предизвикват симптомите. Да възможно е да няма метастази в ЦНС въпреки множеството такива извън там ,способността да метастазират там зависи от някои мутации,които позволяват по-лесна трансформация на епителни клетки в друг вид които лесно преминават кръвно-мозъчната бариера и правят метастази зад нея.

# 649
Здравейте, резултатите на баща ми Излязоха и ни звъннах да ги вземем. Прикачвам ги тук. Може ли за ги коментирате и какво ще е според вас лечението? Сега съм нах10-та тема и помощта , която оказвате е безценна, благодаря много за което Simple Smile
Трябва ли да пуснем за допълнителен анализ блокчета?
От Св.Иван Рилски препоръчаха и онколог доц. Робев... Май ни съм срещала мнения за него, някой минавал ли е на консултация с него?

# 650
  • Пловдив
ALK и EGFR са отрицателни,екпресията на PD-L1 също.
Най-вероятно терапията ще е Пемерексед + Платина(Цисплатин или Карбоплатин) + евентуално анти-PD-1/PD-L1 имунен чекпоинт инхибитор - Кейтруда ,Опдиво,Тецентрик.За 4 цикъла след което се продължава без платината ,ако има отговор.

# 651
Редактирам: Епикризата излезе днес, качвам я тук. Писах на проф. Тимчева. И тя чака епикризата, изпратила съм й я. Моля, да хвърлите един поглед. Благодаря още веднъж.

Whitefang, благодаря.
А има ли допълнителни мутации, които да изследваме и които се поемат от НЗОК? Така като е отрицателно всичко дали означава, че лечението ще е по- трудно? ( Ох , този въпрос е тъп, но много се притеснявам да предприемем всички правилни  стъпки за  лечението на татко).

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 11:32 от bonbolini

# 652
  • Пловдив
bonbolini.
Не знам откъде да започна...
Ами има други мутации за които има таргетно лечение ,но касата не ги плаща. Но за Някой има таргетни терапии за които има активни клинични проучвания в БГ. Предвид ,че е дългодишен пушач вероятнастта да има KRAS мутация е висока,друг е въпроса дали е точno G12C ,за която има 2 инхибитора одобрени и има няколко активни клинични проучвания.
Касата плаща за EGGR(Ербб1), a от същата фамилия (Erbb)е и HER2 (Erbb2) ,при която един един от EGFR инхибиторите действа ,касата не го плаща  ,но онколозите си имат схеми да го изпишат като лечение за EGRF(за което касата го плаща ,макар и във втора линия).Силно се съмнявам обаче да е с тази мутация.
Има още няколко мутации - МЕТ,RET,NTRK,BRAF ,за които също има таргетни терапии ,с одобрение от FDA и EMA ,но касата не плаща,но и за тях вероятността да я има е ниска при баща ви.
При екс/пушачи има също свръхекспресия на един протеин(АТХ/АТР не съм сигурен кои точно беше),за които има активно клинично с PARP инхибитор(ползва се по принцип при "женски" гинекологични онкологични заболявания и там се търси мутация ,но има зависимост със свръхекспресията на този протеин без да има мутация при белодробните).
За последната свръексресия трябва разширен пакet NGS ,в обичайния за мутации при белодробени карциноми не влиза(от скоро е това откритие,че бе;одробни тумори свръхекспресиращи този протеин се влияят от PARP инхинитори). Има активбо проучване в комбинация с Кейтруда.
За съжаление касата не плаща тези допълнителни изследвания а не са особено ефтини - стандартия пакет за недребноклетъчен белодобен карцином е от порядъка на 1200-1600 лв ,а разширения над 2000 лв.
Ще го боли доста и ще е за дълго .Ребра не са рязали ,но е торакотомия ,която си е тежка.
Епикризата е тотално "мазало" .Има неща в кръвните картини всеки ден ,който на практика са невъзмони - Лимфоцити и Неутрофили да си сменят ст-стите драстично за 1 денонощие  И не мога да схвана идеята да се правят "10"(не съм ги броил ,но са много) рентгенофаии на едно и също(в сл.  на торакс).А в крайна сметка няма скенер на коремни органи и поне скенер(най-добре магните резонанс) на главен мозък. Дефакто стадирането не е завършено защото с тези образни изследвания не може да се твърди,че няма далечни метастази . И написаното че промяната Т(ако има ангажирана и вена) на T4 e просто абсурдно ."Т" обозначава рзмера на основния тумор - нито наличие на метастази в определни нива лимфни възли ,нито наличието  на метастази в други органи(което вдига стадия на 4-ти).
Маправо не мога да повярвам ,че тази епикриза е писана в Иван Рилски(нищо че там няма "светила" в торакалната хирургия). 

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 22:09 от whitefang

# 653
Whitefang, благодаря изключително много. Ще проуча още за допълнителните мутации, очаквам още отговора и на проф. Тимчева. Гръдният хирург вика родителите ми в понеделник, ще отида с тях, въпреки, че досега поне ЯМР можеше да направим, но те настояват да се видят първо с хирурга, който е обещал да ги насочи за по-нататъшно лечение и да препоръча онколог. Въпреки, че от друга страна баща ми е още много отпаднал и каза, че диша пак трудно. Мери си сатурацията, 96,97 е, хапва малко. Отслабнал е. На мен също ми направиха впечатление стойностите на изследванията. Докато е бил в реанимация е имало 2 пъти доста кризисни моменти, където са го връщали от оня свят Sad , последните 2 рентгенографии са заради усукания дренажен маркуч от една "лекарка" и искаха да са сигурни, че няма течност в дроба. Иначе по тяхната логика, стана Т4 защото реално има " инфилтрация в белодробната вена" от аденокарцинома.

# 654
  • София
Здравейте,  в понеделник правиха контролен скенер на баща ми. Епикризата още не е готова, но докторът каза, че основният тумор и засегнатите ЛВ още са намалели и резултатът е добър. Беше добре да продължи ХТ, но не иска да чуе. След 3 месеца пак на скенер и ще видим какво правим. Имаме ли друг ход на този етап? И къде да поискам второ мнение все пак да сравни резултатите от образните?

# 655
Здравейте,съпругът ми загуби борбата с рака,след рязко влошаване.Сърцето му просто не издържа.Искам да подаря опаковки оксикодон,трамадол,паратрамол,ротеас за разреждане на кръвта.Който има нужда да ми пише на лични.Желая зд.аве и успех на всички.

# 656
  • София
Съболезнования Hands Pray

# 657
Съболезнования, Sofia! 🖤

# 658
  • София
Здравейте,  в понеделник правиха контролен скенер на баща ми. Епикризата още не е готова, но докторът каза, че основният тумор и засегнатите ЛВ още са намалели и резултатът е добър. Беше добре да продължи ХТ, но не иска да чуе. След 3 месеца пак на скенер и ще видим какво правим. Имаме ли друг ход на този етап? И къде да поискам второ мнение все пак да сравни резултатите от образните?

Надявам се някой да се включи с отговор на въпросите ми. И още  - може ли да продължи лечението и какви са опциите (ЛТ, ХТ)? Трябва ли отново да прави ЯМР? Ще има ли проблем с касата, след като е прекратил? Благодаря предварително!

# 659
Съболезнования,София! Сила и кураж Hands Pray

Общи условия

Активация на акаунт