Наемане на жилище - тема за наематели

• 4 903
  • 109
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Какво значение има каква е причината? Нали затова са огледите - отиваш, гледаш и ако ти харесва, наемаш. А не - наемаш и после - оо те столовете са изтъркани, пък фотьолът - овехтял, пък матракът - гнусен, пък не знам си какво още. Ако ги нямаше всичките тези недостатъци, цената щеше да е друга.

Преди десет години и аз бях наемателка в подобни стари и овехтяли жилища. За такива ми стигаха парите тогава. Не съм се оплаквала от старите и мръсни мебели, защото сама си ги бях избрала. Един единствен път бях направила проблем за ел таблото в една квартира, като започна да нагрява и да жужи след година живеене там. Въпреки че беше опасно, хазяите не си мръднаха пръста. И просто смених квартирата.

# 91
От години съм под наем, движа се сред други наематели и абсолютно,ама абсолютно никога не съм срещала, чувала или виждала някой умишлено да наеме нещо в кофти вид и после да коментира как може. Не знам откъде се е излюпила тази легенда, но е много любима на един конкретен тип хазяи, та имам силни подозрения, че е тяхна измислица.  Да, вярно е, че никой от наемателите не се интересува защо нещо е повредено. Или не наемат, или ако вече са го наели, си тръгват скоропостижно. Нетният резултат и в двата случая е празен имот и коментари...ама от хазяите.

# 92
Когато се отдава под наем, си прави човек сметка за инвестицията. Кое в какъв вид може да отдаде, предвид какво е вложил и за колко време се изплаща.  Както и като го поднови. Проста математика. С разнебитени уреди, мебели, апартамент и изпляскана цена, че така бил пазарът, хората не са идиоти, никой няма да наеме, че му пука хазяинът какво искал, ако мебели / уреди са скапани.

# 93
  • Варна
Ама то наемането винаги е умишнено. Никой не наема случайно или по погрешка. Виждаш състоянието на имота и доброволно наемаш. Да, има и мизерни квартири, но в повечето случаи цената им е съобразена с това.
Моите наблюдения като цяло са такива, че ако квартирата е овехтяла, се мрънка как може такова нещо, а ако е чисто нова и модерна, се мрънка как собственикът не познава парите. Напротив, точно защото ги познава, има ги и ги е дал, цената е такава.

# 94
С други думи - важното е да се мрънка 😃

# 95
  • Варна
Типично нашенска черта. Мрънкане, че пътищата са лоши. Като ги затворят за ремонт - ужас, ремонт!!

# 96
Съсипаха я тая държава!

# 97
Интересно, ако матракът в спалнята е само леко овехтял, защо беше умишлено обърнат с неовехтялата страна нагоре. Може би за да не се вижда, ама пък всякакъв калибър хазаи се кълнат, че не са от тия, Сийке.
Тази дума 'овехтял' внезапно стана много харесвана, предричам ù светло бъдеще в хазяйската тема Simple Smile

# 98
Всичко има рационално обяснение. Един матрак е 600-1000 лв за среден клас. Ще смени, но ще го изкара с 1-2 наема. И за всичко останало така се прави сметка. Кое му е сложното.

# 99
То и по-малко може да им излезе, но не искат да харчат, кое не разбра? В което няма лошо, разбира се, всекиси прави сметката, но като почнат такива коментари на гърба на наемателите за същото нещо, става леко нахално.
Пак хвърлих око на другата тема. Енти път се коментира, че хазяин може да не види веднага състоянието на освобождаваното жилище. А тук три поста нагоре кандидат-наемателят може и е длъжен да види всички дефекти и да си прецЕня. Да, двойният аршин определено е типично нашенска черта.

# 100
Нарциса, хазаинът ли живее в жилището, че той е прецакал матрака и го е обърнал от кофти страната? Ако ти напиша щети за 3-годишно ползване на чисто нов апартамент с нови мебели, част Виденов, но и част Айко, Еником, Комо, ще ти настръхне косата. И когато хазаинът е наивен и не е проверил всичко или се съгласи да използва депозита за последен наем, всичко е за негова сметка. Ми смених гардероб 180х220, ремонтирах баня (вкл. плочки къртих), сменях вентилатор на банята, ама ако трябва да сменя всяка мебел с нова ма 3 години, то с наема само мебелите не мога да избия. И при мен матраците бяха лекьосани от чисто нови, единият обърнат от по-чистата страна, другият покрит със скъсана кувертюра. Другият имаше и скъсано. Затова са прави жените, че трябва да се гледа, защото наемателят ако е коректен, трябва да си плати щетите, а те са за 2-3 хиляди лева - счупено, скъсано, прецакана боя и мухъл по мебелите, защото 3ма човека се къпят в баня без вентилатор, защото никой не ме е уведомил, че не работи. Прецакана врата на банята от влагата. Мухлясал таван. Закачани мокри халати по плъзгащите врати на гардеробите.
Да, аз съм виновна, защото взимам наема по банков път и не ходя всеки месец да гледам фурната загоряла ли е и да ги изгоня, ако е.

# 101
И как точно това противостои на факта за двойния аршин?
Иначе хазяйката знае,че матракът е прецакан. Умишлено го е оставила обърнат.

П.п. ако всичко така е мухлясало, проблемът не е само в наемателите.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 08:18 от Нарцùса

# 102
Права си, проблемът е, че е нямало контрол. За да няма големи щети, явно трябва да се ходи всеки месец на щателна инспекция и да се пробва вентилатора в банята, сифона, да се бърка във фурната, да се вижда матрака от двете страни, дали има счупени ламели и механизъм за повдигане.
Ти би ли го търпяла това? Аз не. И затова отсреща очаквам отговорно отношение, също.

# 103
Лошото е, че свестните наематели са малко. Несвестните са повече.

# 104
  • Варна
Ама моля ви, престанете да търсите вината в другия като някакви деца. Като не ти харесва, не наемаш. Ако не ти хареса в последствие, освобождаваш. Това е най-голямото предимство на живот под наем.  Ако си наемодател и не можеш да се справиш с последиците от предвидими рискове, заключваш или продаваш и правиш нещо друго с парите.

Общи условия

Активация на акаунт