Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 198
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Септември купихме апартамент, като оценката от банката беше с 4000 € по-ниска от обявената цена в обявата. Като това е без близки познати в сектора и без да сме банкови служители. Във вашия случай си търсете желаната от вас цена. Ако няма купувач над три месеца, тогава сваляйте. А кой кандидат какви оценители иска да вика и какви оценки ще получи, си е негова работа.

# 541
Polikseni, ти си продавачът и би следвало ти да определяш условията, а не да оставяш някаква съседка да ти извива ръцете. Ти си в позиция да избираш, а не да се съобразяваш.  Проучи добре цените на сравними имоти и обяви имота за продан. Без кандидати няма да останеш, убедена съм.
Цялата история ми се струва доста странна, дори бих казала, че би ми светнала червената лампа и бих отрязала мераците на нахалната съседка.
Успех!

Направо го пускам с моя брокер в понеделник, без да й се обяснявам. Аз не продавам на всяка цена, защото веднага след това трябва да ъпгрейдна в нещо друго. Та тези цени важат за всички, и на мен са ми високи, ама това е положението.

# 542
# 543
И банките и други доставчици на услуги се радват на големи печалби. И им хареса. А ние като цяло не реагираме бурно на увеличените цени. Така че нещата са свързани, с нашето потребителско поведение.

# 544
Polikseni, аз това се чудех - по-голям ли ще купуваш и харесала ли си? Кофтито на двойните сделки е точно тайминга и че се плащат доста съпътстващи разходи, оскъпяващи упражнението.

# 545
  • Sofia
Polikseni, по-рано пуснах тук един линк от дълго интервю на проф. Красимир Петров.

Никой не го коментира, вероятно никой не го е гледал. Ако следваме всичко, което човека разказа, обясни на интересен и достъпен език - сте избрали чудесен момент да продадете (може би сте закъсняли леко с 4-5 месеца, но пак сте от първите). Но, след това с парите аз не бих купил жилище, не и сега. Може би след 4-5 години.

# 546
Не успях да го гледам сутринта , че закъснявах за работа. После забравих Simple Smile
Но това е теорията на мъжа ми-да продадем и да чакаме да паднат цените, а за мен е абсурдно, защото мои познати така чакат от 2017-та, а от тогава цените са по 2.5.
Аз имам леки  съмнения, че панелните жилища се продават толкова лесно в момента. Но ще видим..

# 547
Polikseni, по-рано пуснах тук един линк от дълго интервю на проф. Красимир Петров.

Никой не го коментира, вероятно никой не го е гледал. Ако следваме всичко, което човека разказа, обясни на интересен и достъпен език - сте избрали чудесен момент да продадете (може би сте закъсняли леко с 4-5 месеца, но пак сте от първите). Но, след това с парите аз не бих купил жилище, не и сега. Може би след 4-5 години.

Яко. Ако правилно разбирам, викаш сега продава и държи жълтиците 5 години в буркана. И тогава купува Simple Smile))
Тоест вярваш, че след 5 години имотите ще са по-евтини?

# 548

Никой не го коментира, вероятно никой не го е гледал.
Ееее моля те, как да не го гледаме. Не ни подценявай Wink Просто не коментирам тук кои анализатори следя.  Всеки, който се интересува от имоти и финанси би трябвало да е виждал поне 5 интервюта на професора. Следя го навсякъде- YouTube, Facebook и където още успея и то от поне 2 години.И не само него де, още един куп хора следя, но той е атрактивен за слушане с интересен изказ.

# 549
Цитат
линк от дълго интервю на проф. Красимир Петров.
Нямам свободни 2:44мин. да го изгледам.Ако някой иска да обобщи,нека го направи.
Polikseni гледай си само твоят интерес и сподели после как се развиват нещата.Не мога да разбера,защо съседи имат наглостта да искат по-ниски цени?Не за първи път чувам такива пазарлъци.

# 550
  • Sofia
Яко. Ако правилно разбирам, викаш сега продава и държи жълтиците 5 години в буркана. И тогава купува Simple Smile))
Тоест вярваш, че след 5 години имотите ще са по-евтини?
Е, не няма да стане така. Сядаш, слушаш аргументите, разсъждаваш и си правиш заключение. Няма как да преразкажа с две думи неговите тези и аргументи. А и видеото е супер изчерпателно, та вероятно ще ти отговори човека на всички твои контра-арументи, така че си струва (според мен) да се отдели времето, особено, ОСОБЕНО ако в момента ти предстои да продадеш или купиш апартамент.

Аз в момента не съм на пазара. Всъщност мислех за допълнително паркомясто/гараж, но тотално се отказах да търся (буквално са двойни и тройни цените спрямо 1.5 години) и смятам, че е умно да изчакам.

Парите които спестявам могат да отидат в друга посока на този етап.

# 551
По-евтини в номинална стойност не, но по-евтини във връзка с покупателната способност и с корекция спрямо инфлацията може би да. Все пак не само цените растат, доходите също се увеличават.

# 552
  • Sofia
В момента имаме безумно ниски лихви, а в Унгария и Полша са близо 10% по кредитите. Румънците са около 7%. Ние, исторически сме били с най-неизгодните кредити в Европа. В момента има определен процес, който задържа кредитите, но нека не се лъжем какво ще се случи, когато се навакса.

Примерно, купили сте "изгодно", през 2022ра имот за 200к евро, от банката сте взели "само" 150к, за 30 години:
- вноската ви е 1265лв на месец при 3% ГПР

Ако лихвата стане 10%, това ще означава: 2633лв на месец!!
Много хора ще загубят жилищата си, много от тях ще са на пазара.

Ако в момента имотите в Европа губят между 10 и 30% от стойността си - това ще се случи и в България, като при нас естествено във всяко отношение, винаги е по-лошо, защото сме с по-лоша финансова кулута и защото повече хора и сега живеят на ръба, с оглед на инфлацията, какво остава да се добави и удвояване на вноската по ипотеката.

Eфибуш, не знам дали визираш паркомястото/гаража или отговаряш на друг човек.

В моя случай направих сметка, че е много по-евтино да наема място (ако ми трябва) и с оглед на наемите в района, ще ми трябват около 25 години да го пускам под наем за го избия или обратното - аз да наема място за 25 години преди да има смисъл, преди да съм на печалба. Това е безобразно много време за "инвестиция". Бих го взел, ако цената му е минимум 1/2, като дори тогава не отговаря на пазарната реалност - т.е. има места, не се продават, не им пада цена, а отдаването им е ангажимент, който едва след 25 години би ги избило. Т.е. малоумна ситуация, която не оправдава второ паркомясто, което в момента дори не ми е нужно.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 01:51 от julian

# 553
Проф. Петров ми беше преподавател в университета,  преди едни 20на години, та отдавна го следя.
Според него почти никога не е добър момент да се купува имот /според дадените от него формули/ - тези прогнози за балон ги говори от доста години, и ако човек го беше слушал оттогава, щеше да пропусне доста добър шанс.

# 554
  • Sofia
От това, което аз изгледах не останах изобщо с такова впечатление - дори човек дава препоръки кога според него ще е добър момента за покупка Simple Smile

20 години е много голям период от време. През 2008 очевидно е била доказано голяма грешка да купиш, в същото време 2014 чудесна.

Имам и примери около мен, които закупиха в този период - примерно тристаен апартамент в Изток за 70к евро? Сега същия се предлага за 250к.

Общи условия

Активация на акаунт