Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 35 138
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
защото в България вече не в евтино и тогава каква е логиката да идват.
Е как не било евтино!? 100к евро в София, а за същото в Париж 300к.
Продаваш наследствния имот в Париж и идваш в София, с разликата си живееш живота.
Поне това тук се тъврди от много хора.

# 706
Отдавна се говори. Защо мислиш, че се купуват имоти на килограм? На кой ще ги продават?

# 707
На мен ми звучи като някаква вече изтъркана шега, която се повтаря и не е смешна вече.
Не мисля, че масово хората купуват с цел да препродадат на чужденци по-скъпо. По-скоро биха се поблазнили от идеята за рентиерство. И основно покупки с цел предпазване от инфлацията.

# 708
Май повечето се блазнят от рентиерство и не ги упреквам.Само дето повечето се отдалечаваме от него в перспектива.Няма да има много желаещи за наематели.Колкото и да е скъпо в Париж,примерно,за разлика от София,там винаги ще има наплив от кандидат наематели.И така е в повечето космополитни градове.Наемите високи и може спокойно да си живееш на по-евтинко и по-топло с наема.Пък дори и да е скромно.При нас,ни евтино,ни топло.Смотани четири сезона,зимата по-люта от средна Европа,защо му е на някой да студува тук?

# 709
Не се знае в кои градове ще има търсене на наеми, може нещата да се преобърнат, Ковид показа, че може.

# 710
Както един брокер ми каза: и лоши времена да дойдат, ще го  пуснеш на половин наем, не е драма.
Иначе интересно ми е дали има инвестирали на зелено с инв.цел, които с напредване на строежа искат да излязат от сделката. Преди 18 месеца нямаше такива, дали се е променил пазара?

# 711
Как се излиза от сделка "на зелено"?! Да не е като при спирането плащането на ипотечния кредит?

# 712
  • Варна
Може да продадеш по време на строежа.

# 713
Както един брокер ми каза: и лоши времена да дойдат, ще го  пуснеш на половин наем, не е драма.
Не е драма, ако жилищата недостигат. А ако са в излишък, ако ще на 1/4 наем да го пуснеш, пак няма да има кой да го наеме.
Например в един град ако има 100 хил. семейства и 120 хил. жилища, излишните 20 хиляди по колкото и да ги пускат, няма кой да живее в тях - освен ако градът не привлече нови постоянни жители (откъде ли?).
Не е драма, докато не струва почти нищо да го поддържаш, и докато заровените 100-200 хил. в този имот си вдигат стойността - това те компенсира дори без наем. Но ако почне да пада, или дори просто да не се качва, и се задържи така известно време, докато безрисковия доход от капитала мина вече 5%, какво ще стане тогава - ще има ли драма, или пак няма да има?

# 714
А ти попита ли брокера дали ако дойдат лоши времена ще продължи да работи на половин комисиона при намалели продажби или ще си намери друга работа?

# 715
  • София, Bulgaria
Аз пък проучвам в кой Балкан да си купя малка къща/ вила или парцелче  и да си сложа едно бунгало или каравана. Нямам никаква бизнес обосновка или логика. Но ми е мечта, там някъде сред  горите да бъде и да мога да избягам от цялата лудница, когато искам. И работя в посока да си я осъществя.
Гого, с това отговарям до някъде и на твоя въпрос/ за, ако дойдат лоши времена/, ама това е отговор от "маята си камбанария", моите години, опит, натрупвания.
Илън Мъск ще ми пусне интернет, ще направя Ю туб канал "Кухня в гората" и ще правя кулинарни предавания. Може и да организирам събития - "Вечеря в гората", като атракция, за която чакаш с месеци, за да направиш резервация... Smiley SmileySmiley  Еййй, какви мечти може да има един прост брокер, а...Smiley

На някой друг може пък да му е на сърце да купи ап. в града, в Столицата или на морето...и въобще не му пука от статистики, логики, прогнози ...

# 716
  • София
Аз лично мисля, че е крайно време да се вдигнат много сериозно данъците на жилищата, за да се нормализира пазара.
Под нормализиране разбирам да не стоят празни 300 000 жилища само в София!
Не може данъкът на едно МПС да е по-висок от данъка на апартамент в центъра на София.

Не държа да падат цените, а да има нормален имотен пазар. Не разни схемаджии, крадци и т.н.,
да перат пари през жилища, да ги държат затворени и т.н. Или ако го правят, да плащат прилични данъци,
за да има средства за поддръжка на инфраструктурата. Зная, че се крадат обществените средства, ама това е съвсем друга тема!

# 717
Егати комунизма,егати безсмисленото зверство! Понеже някой си имал сто апартамента,дай да го посечем с данъчната секира,за да не стоят празни...апартаментите му! Някаква логика?!

# 718
  • София
Егати комунизма,егати безсмисленото зверство! Понеже някой си имал сто апартамента,дай да го посечем с данъчната секира,за да не стоят празни...апартаментите му! Някаква логика?!

Какво е това умотворение?
Данъците са за всички. Дали един, или 100 апартамента, следва да си плащаш!
А трябва да са по-високи, за да живеем в по-добра среда.
Като имаш 100 апартамента и ти е скъпо, продаваш, или даваш под наем! Не ги държиш затворени!

А ако намесим и това, че вероятно над 90% от рентиерите не плащат данъци и мнението по-горе,
имам поредното доказателство, че българинът е тарикат, който иска само да ползва, но да не плаща...

“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

― Атанас Буров

# 719
Пф пак само теории. Ми за 1/4  от наема ще си седи затворен! Ще ходя там да си почивам от дядото като ме изнерви. Или ще направя пенсионерски "клуб" да играем карти там всеки петък. Май само Didi168 разбра въпроса, теоретиците пак завиха към апокалипсис.

Общи условия

Активация на акаунт