Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 667
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
  • София
В Инстаграм следвам една т.нар. Glucose Goddess, оттук бях научила за нея, а тя много често публикува измервания след различни храни, които са ми са се набили, ето например:

КЗ след ананас, изяден първоначално и като десерт (в края на храненето)

плод с протеин - само плод и протеин първо, после плод

дори прословутото прошуто с пъпеш, което е дадено като пример в линка на Елора:

Много теории, много нещо! На който, както му понаяся, явно ще трябва да е.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:54 от BFF_

# 541
  • София
Аз ви чета, но не пиша, защото не успявам да се държа в релси, така че не мога да давам акъл, но по повод разговора за плодовете, исках да споделя една прекрасна книга и инстаграм акаунт, на които попаднах наскоро, които са посветени изцяло на изследване на глюкозните спайкове след хранене и как да се контролира рязкото вдигане на глюкозата.
Книгата, за съжаление, я намерих само на английски в Сторител и я изслушах, инста акаунта също е на английски, но там публикува страхотни графики, които са ясно разбираеми и много помагат.
Книгата: https://www.amazon.com/Glucose-Revolution-Life-Changing-Power-Ba … ing/dp/1982179414
Акаунта: https://www.instagram.com/glucosegoddess/?hl=bg

В общи линии, принципът е, че пика на глюкоза може да бъде значително намален, ако храненето протича така: зеленчук - основно - *ако ядеш сладко, да се яде тук, след основното; под сладко се разбира и плод* - движение след хранене. Нищо различно от това, което Невена е писала и писала с години, затова и не съм писала специално за това досега. Но конкретно за плодът се казва, че мястото му е там, където е шоколада (по отношение на вдигането на глюкозата). В книгата има глава точно за плодовете и авторката казва, че няма никакви научни изследвания и доказателства, че плодовете гният в стомаха след хранене. За сметка на това, пикът на захарта след плод или след ядене и плод са много ясно измерими и видими.
Впрочем, тя за всяко нещо, което пише, накрая цитира изследване, на което е базирано.

Ето една от графиките й, конкретно за плод: горната е като отделен плод, долната е като десерт:

Тук ще се опитам да сложа снимка на основните й правила:

П.С. Хехехе, докато го изпиша тоя ферман, БФФ пуснала същото Simple Smile Няма да го трия, нека остане Simple Smile

# 542
Рядко се включвам, но днес си пуснах изследвания.
Очаквах подобрение, но никак не е така. Явно сама с хранене няма да успея да се справя.
Прикачвам изследванията от преди 4 месеца (първата снимка) и изследванията от днес (втората снимка).
Приемам съвети, критика, упреци - всичко. И без това се чувствам зле от днешните резултати.
Старая се да се храня нисковъглехидратно. Ям максимум два пъти на ден - предимно салати, гъби, месо (без пилешко), яйца, но ми се случва да чийтвам с парченце шоколад (74% какао). Карам велото по 3 пъти в седмицата и се старая да се движа повече.

# 543
Гореизложените графики са си баш точни. Затова ям плод след храненето. Ако изям една ябълка преди хранене - първо КЗ ще ми стане сигурно 6,5, и второ ще огладнея като звяр. А така като си я ям след вечеря, всичко ми е наред.
По принцип начина ми на хранене е:
1/ салата
2/ салата + основно
3/ 1 час след вечеря - плод

# 544
Винаги съм избягвала плодове вечер, от тях ми се подува корема страшно много и то в рамките на дни.
Да се отчета за 10-те дни, в които съм на режима - минус 3кг, не умирам за сладко (както преди, а аз обожаааавам сладкото). В четвъртък имам рд и все пак се чудя да хапна ли торта 🤔
Имам енергия, сутрин или пия бронирано кафе, или си правя фаст - така и така не съм свикнала да закусвам.
Движението ми малко го е хванала липсата, но трябва да се поправя.
Днес за обяд салата с малко сирене, кисело зеле на фурна, вечерята ще е дробчета на фурна.

# 545
https://happyweek.bg/pravilnite-hrani-v-pravilnata-posledovatelnost/
Може да опиташ плода 20 минути преди ядене. Ако искаш.
А това не се ли отнася за здрави хора?
На нас един плод директно хапнат на гладно, не би ли вдигнал много бързо КЗ?

Прочете ли статията.
Това и от разделното хранене го знам. Плод половин час преди ядене. Понякога го правя, не ми е драма. То на мен плода ми е сутрин.
Цитат
Пъпеш за десерт? Никога!
Ако ядете например едно парче пъпеш за десерт, това ще доведе до екстремни храносмилателни проблеми – не само при храносмилането на пъпеша, но и на пилешкото с пържени картофи, което сте изяли преди това. В нормални условия (на празен стомах) пъпешът би бил храносмелен най-късно след половин час. Тъй като обаче в нашия случай той е бил изяден след едно трудно смилаемо ястие, значи остава най-отгоре в храносмилателния канал и трябва да изчака храносмилането на пилешкото с картофи.
Но пъпешът няма да стои търпеливо и да чака реда си. Той, както и всички плодове, изядени в грешната последователност, започва да изгнива. Образуват се газове и алкохол. Тъй като за някои храни са необходими 4-5 часа за пълното им храносмилане (особено при комбинации между протеинови и нишестени продукти), през това време се увеличават газовете, появяват се киселини и тежки храносмилателни смущения.

Лично аз газове, киселини и други храносмилателни смущения гледам да избягвам.
Често се чудя защо имам тези проблеми. Не винаги след всяко хранене е така, но май това ще да е разковничето. Вчера по-друг начин се чувствах.
И често дори и да е била правилна храната е възможно точно заради грешно ядене да има проблем.
Неслучайно както казаха назад, човека с една и съща храна, но с различна последователност е имал различни стойности на кз.
Колкото до снимките в инстаграм. Ами ок, няма проблем с кз, но не това е важното. Сега на един му е важно кз да му е ниска, но пренебрегва и не му пука за правилното храносмилане. А правилното храносмилане за мен не бива да се пренебрегва.
Абе всеки сам си преценява Joy
В доста книги от специалисти съм чела тия неща за разделното хранене. Практикувала съм и разделно и си познавам усещанията на тялото. То е въпрос не само на четене и теория, но и практика.
Въобще много режими, много различни теории. Дори Сиърс в Зоната си насърчава плод с протеин.
Да, кз и инсулин са уж ок, но с храносмилането как стоят нещата.

fillme, внимавай с добавки и чайове за диабетици. Че има доста билки,  които предизвикват секретиране на инсулин.
Просто чети и проучвай билките  като купуваш.
Миналото лято имах един ден на фаст уж. Ама като се прибрах се оказа, че вкъщи имаме ягоди. Големи, сочни, сладки. И викам, ми малко. Бая хапнах. Вече към 10 вечерта зверски гладна и ме болеше глава.
Стана плодов фаст, груба грешка.

Не Елица, канелата не би трябвало да вдига инсулина. Но може кръвно да спадне.

Шарпи, направи експеримент и опитай да ядеш половин час преди храната. Плод, салата, основното. И така може би 2-3 дни да проследиш как ще се чувстваш. Аз честно казано цяла ябълка не мога да изям. От 2-3 години не ги обичам ябълките, просто не са ми вкусни.
Но и мандарина да ям или портокал, не мога цял. Парче 1-2.
На мен целия плод ми е сутрин. Другото ми е лиготийка и разквасване на устата.
Но нямам драма. При мен не ми вдигат ни кз, ни инсулин. Тествано с 6 кивита, мандарина и половин банан. Но всеки това трябва да си го тества със себе си в лаборатория.
Но все пак и аз не прекалявам.

Танче, преразгледай си храненето. Явно някъде бъркаш. Дали количество протеин, мазнина или количество салати, но има някъде грешка. Вода пиеш ли. Може да е малко даже като ядене.
Я вкарай пресен магданоз впо-голямо количество.

# 546
  • София
https://happyweek.bg/pravilnite-hrani-v-pravilnata-posledovatelnost/
Може да опиташ плода 20 минути преди ядене. Ако искаш.
А това не се ли отнася за здрави хора?
На нас един плод директно хапнат на гладно, не би ли вдигнал много бързо КЗ?

Прочете ли статията.
Това и от разделното хранене го знам. Плод половин час преди ядене. Понякога го правя, не ми е драма. То на мен плода ми е сутрин.
Прочетох я, затова писах, че на всеки което му понася най-добре, така да го прави.

Тук беше писал някой преди време, че въпреки че е спазвал препоръчвания ред, пак някаква храна му беше вдигнала доста захарта и беше доста учуден (не помня кой беше и с каква храна , сори). Така, че явно и поредността на храните не работи винаги и при всички. Ясно ми е това.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 17:25 от BFF_

# 547
Има голямо значение микрофлората на всеки - и за това колко лесно/трудно храносмила дадена храна, и за това колко ще му се вдигне КЗ от нея. Има някакви общи насоки, наистина, обаче няма как всички съвети да са съвсем универсални.
Важното е човек да си открие за него кое работи добре. А то и за това трябва пробване, а не за всичко "аа, то така не може, туй не е по правилата".
Пак държа да кажа че това не е подскокоросване да се пробва дали пък няма да ни е добре с торта, бира или пица Grinning За съжаление, точно тези са от ясните...

# 548

Прочетох я, затова писах, че на всеки което му понася най-добре, така да го прави.

Тук беше писал някой преди време, че въпреки че е спазвал препоръчвания ред, пак някаква храна му беше вдигнала доста захарта и беше доста учуден (не помня кой беше и с каква храна , сори). Така, че явно и поредността на храните не работи винаги и при всички. Ясно ми е това.
Ама какво е ял точно? Има значение и това.
Виж сега, на мен ми понася екстра да изям торта. Ама много добре ми понасяше години, чувствах се най-щастлива като ядях торти. Супер ми понасяше Grinning Направо душевен оргазъм.
Реалността е друга.
Не вярвам да има човек, който да изяде 5 вида храни и да ги храносмила правилно. Освен ако е от друга планета. Или Алф с няколко стомаха.
Въпросът е да се достигне златната среда. Едното за сметка на другото и обратното, не е много ок.
Гнилостни процеси, неправилно храносмилане, застояла храна, не мисля, че е ок за организма и в дългосрочен план води до проблеми.
Била съм на разделно като тийн. Леля ми четеше книгата Сила за живот. Получиха се нещата, свалих доста честно казано и се чувствах много добре като не омесвах храни, а реално си хапвах, просто трябваше да се съобразявам.
Проблемът беше, че леля ми искаше почти веган да ме прави и протеините ми бяха малко. Затова и отслабването не стана пълноценно и докрай. Та и зарязах режима.
Е, ще експериментирам и ще видя как ще се чувствам с подувания, къркорене и газове.
Даже нали фъстъците се водят твърда храна и се ядят накрая, реших след час днес да ги хапна. Ама то шепичка и ми се мотаеха.
Тия дни и малко лютеница хапнах, че отдавна не съм яла. Знам, че има захар, ама аз мъничко. Не ми пречи. Оф, и тя е скъпа. Миналата година беше 4-5 лв нормален буркан, сега е 10 лв. Я улуча някоя промоция, а не.
Има без захар само в Билата. Там съм виждала, но не ми се даваха 10 лв. Егати, това са ми две кутии яйца Joy

# 549
Танче, преразгледай си храненето. Явно някъде бъркаш. Дали количество протеин, мазнина или количество салати, но има някъде грешка. Вода пиеш ли. Може да е малко даже като ядене.
Я вкарай пресен магданоз впо-голямо количество.
Елора , не мога да разбера защо когато ядях по 3 филии бял хляб с пържени картофи и по 1 млечен шоколад на ден, инсулина ми беше 15 на гладно, а КЗ 4,7.
Четири месеца тези храни не присъстват в менюто ми и резултата - инсулин 14,36 и КЗ 5.1...
Колко трябва да бъркам с протеини, мазнини и салати, за да няма никакъв резултат, да не кажа, че е и по-зле?!
Редактирам: Прощавай, ако звуча гневно или сърдито - в никакъв случай не е към теб. Изненадана съм от резултатите и разочарована може би от себе си, макар че знам какво съм правила тези 4 месеца и не смятам, че толкова генерално бъркам.

# 550
Таня, а алкохол пиеш ли? Аз така след 4 месеца режим и лоши резултати, вкарах добавките и спрях виното. На следващите изследвания ситуацията беше по-добре, но имай в предвид, че всичко се случва баааавно. И аз реших, че видиш ли много време съм на режим, но хич не е така. Не се отказвай, върни се назад в първия пост и виж какво можеш да добавиш...
А гликиран пуснала ли си, при него как е промяната?

# 551
Ами не знам какво ядеш, затова казвам да преразгледаш.
Значи има някъде другаде проблем. А като килограми как си? Има ли промяна?
Фастове правиш ли?
Просто няма как човек ядял всичко и да мине на това и да има почти непроменени резултати.
Съветвам те да пишеш на Невена.

# 552
Tanq25, ако искаш дай подробно яденето за няколко дни поред - поне 2-3. Че на днешно време хем е хубаво че може да чете човек където си иска, хем на места големи глупости пише. Да видим реално как си се хранила. Дефицити имаш ли и правиш ли нещо за тях?
Може и да си разказвала, извинявам се ако те карам да повтаряш, но за съжаление ставаме все повече в темата...

# 553
Алкохол не пия никакъв, не само сега в това състояние, а по принцип.
За храненето:
Тази събота - за обяд ядох супа топчета, вечерта - гъби в масло. Неделя - за обяд: една печена наденица, а вечеря - зрял фасул. Днес за обяд ядох зелена салата, за вечеря отново зрял фасул.

Елора, килограмите мърдат надолу. Стартирах 72-73кг. в началото на ноември. Сега съм 67 кг. Коремната обиколка също се раздвижи с 5 см надолу.
Фастове правя, но по веднъж в седмица - 24 часа.

# 554
Тоест салати почти не ядеш.
А е важно. Особено зелении. Магданоз най-вече. Щото е важен. Има страшно много витамини в него.
Сега се сещам, че Невена пишеше за някакви бактерии, които също вляят на кз и инсулин.
Пак поне килата мърдат, това е добре.
Абе ще мръдне и другото.
Пиши на Невена.

Общи условия

Активация на акаунт