Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 071
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 975
за някои е било експлоатация на детски труд.
Защо, много държави разрешават работа на 14г и заплатите за деца са по-малки от тези за възрастни.

# 976
за някои е било експлоатация на детски труд.
Защо, много държави разрешават работа на 14г и заплатите за деца са по-малки от тези за възрастни.

Защото беше задължително, не те питаха искаш или не.

# 977
Сега пак се случва, но зелени училища.
Децата не са прецакани с труд, но има сплотяване на колектив ( или обратното) в различна обстановка. Е, по-добре в глупости от колкото експлоатация.

# 978
Да, в централата на ДКМС си отработвах бригадата. Не беше съвсем без никакви ангажименти. На един плувен басейн ходех, да записвам колко деца посещават тренировките, плажче си правех, супер беше. Simple Smile
На бригадите по 60 човека не сме били в спалните, но по десетина, да.
Обаче преди 5 години бях в нова, частна болница в Пловдив, 6 човека в стая?! Rolling Eyes
Ужасен ужас!

# 979
Аз пък съм била в спалня с 60 човека на бригада. Сега що се оплакваш от само 6 човека в една стая?

# 980
Защото не е нормално да се строят нови болници с такива хамбари, по 6 човека.
Ако преди 50 години е имало казарми и бригадирски лагери с големи спални, сега времената и изискванията на хората са други.

# 981
Нали беше много убаво по соца, що сега така на задна?

# 982
  • Paris, France
Обаче преди 5 години бях в нова, частна болница в Пловдив, 6 човека в стая?! Rolling Eyes
Ужасен ужас!

Като лежах 5 дена с преждевременно спукан околоплоден мехур и изтичащи води, бяхме поне 12 жени, разделени с пердета. Това в Лондон. След секциото ме сложиха сама в стая и баня 7 дена за да не гледам майки с бебета. Бих предпочела да съм поне с един човек.

Като раждах втория път бях с още 2 или 3 жени в предродилна. До родилна не стигнах, но не исках да съм сама за да не влача кошчето с мене из коридорите и с друга току що родила си избрахме да сме в стая за две жени и две бебета. Даже чакахме за двойна стая, че имаше само единични. Баните и тоалетните бяха общи. Това в частна, френска клиника.

Аз не обичам да съм сама в болница. Всеки е различен, де.

По-лесно е да се обслужват 6 човека с един сестрински пост (станция), отколкото да се мъкнат колички с апарати и лекарства по стаи.

Има стаи за по 6 и 12 човека и в частните, западни болници. В реанимациите и интензивните са по 10 или повече.

Deva, ако болестта изисква 24ч наблюдение от сестра е нормално да са по повече в стая. Медицински сестри в България няма. Ужасно липсват. Логично е след като липсва персонал да слагат хората заедно. И извън БГ е същото. 

Влизала съм в български болници по соца, но и в частни клиники извън БГ, пак по соца. Разлика не виждах. Не виждам и сега.

# 983
Нали беше много убаво по соца, що сега така на задна?

Някой друг ли коментираш, че аз носталгия по миналото и по соца нямам.
Много си ми е добре сега.
Възмущавам се от нещо, което за сегашните условия е ненормално.

# 984
  Свободата, Санчо, както отбеляза някой по-горе. Да си избереш сам и да си носиш кръста, а не партията да ти го спуска. Тая тънка разлика е много дебела всъщност и много, много важна.

# 985
  • Пловдив
точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те.
А в другите държави какво е било през 1950-те, кранчета с мед и масло? В една Англия по същото време е имало купонна система и им се е полагало по 200г месо на седмица, а през 60-те докато бедните български работници са живели в онези гадни панелки поне са имали вътрешна канализация и топла вода, за разлика от техните западни събратя, за градовете става дума, не за села. Не всички на запад са карали кадилаци като героите от  филмите.
Къде точно съм писала нещо за другите държави, може ли да ми посочиш?

Само да уточним, че нещо фактите ти са неточни - нито навсякъде е имало канализация през 60-те, нито се е живяло в панелки. Панелките се появиха масово през 70-те. В селото на свекърва ми, не малко тогава, в Северна Бг, прокарват ток (ток!) около 1960 г.
В тоя период дори в някои къщи в градовете, в т.ч. Пловдив, още няма канализация.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 08:45 от Магдена

# 986
Сега пак се случва, но зелени училища.
Децата не са прецакани с труд, но има сплотяване на колектив ( или обратното) в различна обстановка. Е, по-добре в глупости от колкото експлоатация.

Абсолютно нищичко общо няма между бригада и зелено училище.

Бригадите не бяха доброволни, рая малка разлика се изпуска при такива възторжени спомени. Другарите си освобождаваха децата от бригадите, оставяха ги в централата на ДКМС (уж).

А най смешно е, когато някой сега почне да пише, ах защо сега нямаше бригади, като че ли ще си прати детето.

# 987
Сигурна съм, че всеки производител ще се навие на безплатна работна ръка. Могат и сега да пратят, щом държат.
Брането на спанак след Чернобил до днес има последствия. Пример е колко струват животите на младите хора пред реномето на окупатора.

# 988

А най смешно е, когато някой сега почне да пише, ах защо сега нямаше бригади, като че ли ще си прати детето.
Най-хубавото беше, че бяха задължителни, за не помазаните де. Щеш не щеш опитваш физически труд, а не само всички летят по “интелектуалния” мениджърски тип маркетинг и продажби на разни измислени и ненужни стоки и услуги. Пък и доматът сега от чужбина се внася.

# 989
А в другите държави какво е било през 1950-те, кранчета с мед и масло? В една Англия по същото време е имало купонна система и им се е полагало по 200г месо на седмица, а през 60-те докато бедните български работници са живели в онези гадни панелки поне са имали вътрешна канализация и топла вода, за разлика от техните западни събратя, за градовете става дума, не за села. Не всички на запад са карали кадилаци като героите от  филмите.
Разбира се, че не само тук е царяла бедност, епохата е била такава. Просто един потребител твърдеше, че у нас било далеч по-добре отколкото в други държави по същото време.

Общи условия

Активация на акаунт