Идеи за стартиране и развитие на бизнес - 26

• 36 630
  • 387
  •   1
Отговори
# 360
Valeria Bozhinova-така е. Трябва да е в радиус от ок.50 км. макс от големите градове, за да може да се пътува дотам по работа. Мои познати си купиха в гр. Батановци, в който има около три-четири блока само: 30 000 лв. за парцела и ок.40 000 лв. за сглобяема дървена къща, но без веранда. Мисля, че е достъпно за обикновения човек. И още не разбирам защо няма интерес от инвеститори за такъв бизнес.

# 361
  • Бургас
Здравейте, имам въпрос, свързан с легалното предоставяне на услуги, т.е излизане на светло.
Как всички, предлагащи торти, меденки и пр. из десетки Фб страници плащат данъци и осигуровки, за да си сигурни, че в даден момент някой "доброжелател" няма да изпрати данъчни.
Въпросът ми е свързан например и с предоставянето на фотографски услуги.
Да кажем, че лицето снима събития, има Фб страница, обява в олх, и на месец има 1-2 ангажимента. Как е най-изгодно да декларира тези доходи, за да може спокойно да си засили рекламата и да не се притеснява, че прави нередни неща.
Моите проучвания стигнаха до там, че като свободно упражняващ професия трябва да си плаща ежемесно минималните осигуровки, което доста често надхвърля това, което е спечелил.

# 362
С два ангажимента на месец, освен ако не са сватби, не знам как ще поддържа фирма.
Позволявам си да коментирам, защото съм била в близка сфера с контакти в описаната и имам преки наблюдения.

Следя темата, тъй като и на мен ми се въртят идеи за бизнес във сферата на услугите. Още на етап "дали да рискувам" и имам нужда от повишаване на имформиранпстта.

Здравейте, имам въпрос, свързан с легалното предоставяне на услуги, т.е излизане на светло.
Как всички, предлагащи торти, меденки и пр. из десетки Фб страници плащат данъци и осигуровки, за да си сигурни, че в даден момент някой "доброжелател" няма да изпрати данъчни.
Да кажем, че лицето снима събития, има Фб страница, обява в олх, и на месец има 1-2 ангажимента. Как е най-изгодно да декларира тези доходи, за да може спокойно да си засили рекламата и да не се притеснява, че прави нередни неща.
Моите проучвания стигнаха до там, че като свободно упражняващ професия трябва да си плаща ежемесно минималните осигуровки, което доста често надхвърля това, което е спечелил.

# 363
И още не разбирам защо няма интерес от инвеститори за такъв бизнес.
Нещо не разбрах идеята ти за бизнес.

# 364
Скрит текст:
Общо взето това е решението. Но у нас на свободните професии с малък доход им създават много пречки. Да си оправиш бюрокрацията с осигуровки и данък общ доход за свободна професия е повече тичане от счетоводство на малка фирма. Гадно си е.
Преди години бях така и много неща съм забравила, затова ти пиша в най-общи линии. Говори със счетоводител, а аз ти давам насоки какво да питаш. Търси счетоводител, който обслужва малки земеделски производители - при тях е подобно.
За фото услугите:
Осигуровките за свободни професии са големи - имаш, нямаш работа се осигуряваш на минимална работна заплата (МРЗ). Отделно е данък общ доход (ЗДДФЛ).
Но... можеш да пускаш и спираш дейността когато решиш. Например пускаш дейността за събитието и от следващия ден я спираш. Има специални декларации. Така задължително се осигуряваш само за дните, в които си работила - 2-3 дена месечно и сумата е приемлива. Ако сега могат да се подават онлайн е супер, но навремето постоянно тичах до НАП.
След това се прави годишно изравняване.  И там други проблеми с НАП. Като видят свободна професия, се чудят как да свалят 10 кожи с данъци и измислят най-гадните тълкувания. Целта е целият доход да отиде за данъци. Не съм счетоводител, но  съм икономист и се виждах в чудо.
Затова силно препоръчвам да наемете счетоводител или поне човек с опит. (Чак се чудя дали аз да не започна да предлагам подобна услуга Simple Smile).

За тортите и другите храни -  за данъците е същото. Но това е храна и там има отделни изисквания. Лично мнение - от вкъщи няма как да е законно.

# 365
За фотографските услуги не може ли за всяко събитие да се сключва Граждански договор? Така в края на годината ще се дължат осигуровки след приспадане на разходите.

# 366
Mimileta,

За да докажеш приходи - може граждански договор, но може да е разписка, фактура и други документи.
Но тези документи имат значение за авансовите вноски на тримесечие и за годишното изравняване.

Осигурителните вноски са  свързани с приходите, но не съвсем.
Осигуровки се дължат за приходи от минимален осигурителен доход (сега е 1077 лв/месец) до максималния (4130 лв/месец) - това е сумарно за всички доходи през месеца. Не може върху по-малко или върху повече. Това е при пълна заетост - работа цял месец, на пълен работен ден 8 ч. (за наети). При самоосигуряващите се е само работни дни, никой не гледа колко часа си работил, няма работно време.    

За да се даде съвет кой начин за деклариране и плащане на данъци и осигуровки да се избере (като примера за фотографските услуги, но и много други) са важни 3 неща:
1. Работи ли човек на друг договор;
2. Какви са клиентите - фирми или физически лица
3. Какви са месечни приходи, колко дни отнемат и т.н.  

Ако човек работи някъде на тридов договор, изобщо не му трябва да се регистрира като самоосигуряващо се лице (СОЛ). Даже става по-лошо, в смисъл може да се окаже по-неизгодно, ако сключва договори с фирми.
В този случай това са „Извънтрудови правоотношения“ (дефиниция на НАП: това са правоотношенията, които не са трудови правоотношения и не са упражняване на занаят или на свободна професия по смисъла на ЗДДФЛ, по силата на които се дължи постигането на определен резултат от физическо лице, което не е едноличен търговец.). Декларират се като доход и се плащат данъци и осигуровки само върху реално получени суми.

Обаче, ако не те осигуряват на друго място на трудов договор (и приравнени към него), тук често се налага да се регистрираш като СОЛ. И осигуровките се плащат върху не по-малко от  минималния доход от 1077 лв, дори и да си изкарал по-малко. Ако си самоосигуряващо се лице, предимството е, че ти тече трудов стаж да месеците/дните, за които си платил осигоровки.

Така е сложно и давам примери:
Работиш някъде и те осигуряват върху примерно 1500 лв. Изкарваш 300 лв за месеца. За масовия пример 25% нормативно признати разходи, ще платиш 62,55 лв осигуровки и 16,25 лв. данък върху дохода, грубо 26,3% за НАП.
Но ако не работиш на друго място и изкараш 300 лв., тогава плащаш осигуровки 299,41 лв. + 0 лв. данък.
Ако си изкарал под 300 лв. - пак дължиш осигуровки и си на минус. Но имаш пълен месец стаж. И точно в тези случаи е добре да се регистрираш като СОЛ и да пускаш и спираш дейността. И дължиш осигуровки само за работните дни. За изкарани 300 лв., пускаш дейността само за 4 дни (токлова е и стажа) и плащаш като в първия пример (62,55 лв осигуровки и 16,25 лв. данък върху дохода), та да остане нещо и за харчене.

Но се подават безброй декларации - виж НАП: https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/osiguryavam-se-sam#osigurqvam-se-sam4, някои са всеки месец.
Твърдо препоръчвам да намерите счетоводител.

# 367
  • Бургас
Biborana,
Много благодаря за изчерпателния отговор.
Лицето има сключен ТД с друг работодател, фотографската услуга му е допълнителен доход. Клиентите обикновено са ФЛ, т.е няма как да сключва ГД с тях. За пускане и спиране на дейност, както и съпроводените с това декларации, разбрах, че в даден момент това ще направи впечатление в НАП и не е дългосрочен вариант.
Спомена деклариране на доходи в края на година в Годишната данъчна декларация. Това обаче как помага, ако даден клиент се окаже данъчен? Т.е как фотографът доказва, че спечеленият приход ще бъде деклариран?

# 368
tedincence,
"Лицето има сключен ТД с друг работодател, фотографската услуга му е допълнителен доход." - Изобщо НЕ ТРЯБВА да се регистрира като самоосигуряващо се лице, даже ще е по-лошо.  И нищо няма да пуска и спира.

Клиентите обикновено са ФЛ, т.е няма как да сключва ГД с тях - договорите могат и да са устни, нали се договарят какво ще прави фотографа и каква сума ще получи. За него е добре да си направи писмен договор. От този договор ще зависи и колко ще са "Нормативно признатите разходи" (това е необлагаем доход) - 25 %  или 40 % (за авторски права). Само за пълнота - понятието Граждански договор в правото няма, зад това народно наименование се крият 5 вида договори.

С или без договор, добре е да има документ за получените пари. Ако са по банков път - това е достатъчно. Ако са в брой, може да е разписка (2 бр, подписани от клиент и фотограф), може да го нарече фактура (но трябва да пише ЕГН на клиента) и т.н. Те не се прилагат към декларациите на НАП, но може да потрябват при проверка. 

Доходите хем се декларират (няколко пъти с различни документи), хем се плащат и данъци, и осигуровки (общо по 4  различни сметки, 3 за осигуровки и 1 за данъци). Като сроковете са много различни.
Тук задължително Ви трябва счетводител, поне за първите няколко месеца, докато разберете какви точно документи подавате и какви срокове.
По спомени - осигуровките се декларират и плащат всеки месец. А данъците 4 пъти - на три тримесечия авансово, като последното е с годишната декларация и куп приложения.

За данъка разгледайте  "Приложение № 3 доходи от друга стопанска дейност" (образец 3031) от Декларацията по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В част I има по 1 ред, където общо се вписват всички приходи от физически лица, но е написано малко сложно "Обща сума на доходите с код 304, платците на които не са предприятия или самоосигуряващи се лица"  - има 2 реда за код 304 авторски права и следващия ред за код 307 (извънтрудови). В кой от двата реда ги вписвате, зависи от това каква точно услуга предлагате.

Бюрокрацията е страшно много, на всяка крачка може да направите грешка, следват глоби и още разправии.  Това не си заслужава да го правите сами. 

Успех.

# 369
  • Бургас
А тези, осигуровки, които се плащат месечно върху каква сума са?
За да не спама темата, писах на ЛС 😉

# 370
Здравейте, имам още 1 идея за дребен бизнес. Преди 2- 3 г. в нашия блок и въобще в квартала имаше бум на дървеници. Все още виждам около кофите за боклук изхвърлени нови матраци. Търсех протектор с цип за матрака. На пазара имаше, но от много тънка материя и ципът нямаше защита. Купих 1 такова. След като набезите не спряха, напръсках с отрова и с изненада открих, че са си минавали през малка дупка от 1-2 мм. около разпран шеф на протектора, а отдолу на матрака бяха във формация като пирамида и застинали от отровата. Т.е бяха минавали през много малка дупчица и се криеха между протектора и матрака. Изпратих няколко запитвания Търсих да купя от чужбина и в крайна сметка взех от Тему протектор от PVC. Има много хотели и къщи за гости, влакове и т.н, които се борят с този проблем, не само обикновения човек. Ако се ушие протектор със здрави шевове и защита при ципа /има клипчета в интернет/, според мен определено ще има търсене в Бг.

# 371
  • София
Не сме имали дървеници, но определено първо бих искала да ги ликвидирам, а не да слагам протектор.

# 372
  • Mediterraneo
Ако протекторите спасяваха от дървеници, нямаше ти да откриеш топлата вода, щеше отдавна да е измислено.

# 373
Ами, измислено е. В Англия, покрай бизнеса за реновиране на стари дървени къщи има голям проблем с дървениците. Там се продават такива протектори, както и в САЩ.Аз закупих един български, който се разши бързо по шевовете, а не беше евтин-80, 00лв. за стандартно легло. Просто не беше ушит добре и не беше от промазан плат /такъв, който не пропуска вода/, както тези, които гледах в английските и американски сайтове. Така се затварят отдолу и не се налага да се хвърля постоянно матрака. Отделно те могат да стоят в матрака само, ако е с дървена скара, защото се крият и навлизат в дървото. Така че, ако са се набили в дървеното  легло изхвърлянето на матрака не те спасява. А за предходния коментар на bialata3 нямам думи, как се прави изказване без да си се сблъсквал с този проблем?!Разбира се, че сме провели ДДД и то пръскахме с над 10 дружества за период от 2 г. и нещо, изхвърлих всички мебели, правих ремонт, купихме си метално легло и други такива ужасии.

# 374
Някой последните години да е отварял заведение? Писна ми от корпоративни истории, искам нещо малко, което да обслужвам - тергетирано към определена група клиенти, семпло меню, макс 1-2 души персонал, с топла точка, в София.

Общи условия

Активация на акаунт