Дилемата на съвременната жена: кариера или семейство

• 11 294
  • 309
  •   1
Отговори
# 135
Точно в Германия тези жени, които са на 4-ри часа, след като се пенсионират са супер ощетени откъм пенсия.
Нали дилемата е домакиня или кариера.
Не зная конкретно за Германия, но има държави, в които можеш да си поделиш "пенсията" с мъжа си в този период - като сума да се брои и на теб. Не съм супер запозната, защото не познавам никоя жена, която се е възползвала - скорошен модел е, но го има със сигурност. Друг е въпросът, че единият трябва да печели много, ако вторият печели малко или няма въобще доход.

Като общество сме страшно продуктивни, сравнени с преди 40 години и според мен 40-те часа спокойно могат да паднат на 30 като норма, но е мечта Hug

Ползваме и изкуствен интелект в компанията, има време, докато започне да заменя цели човеци. Като цяло няма да е лошо да започне да чисти, разнася боклук и кара кола. Предполагам обаче, че тези сфери не са приоритет в програмирането.

# 136
  • София
Не виждам особена логика при жив партньор да се взима официално част от неговата пенсия. Но при смърт на съпруга с по-висока пенсия има механизми другият д взима добавка от неговата.

# 137
Не го написах разбираемо, може би. Сумата, която той печели като заплата. Защото в майчинство ти вървят годините за пенсия, но нямаш сума, с която да приравняват.

Не съм се интересувала специално, защото аз не бих разчитала на пенсия така или иначе, но, ако сега съм в майчинство и държавата ми предлага такъв вариант, бих говорила със съпруга ми. В крайна сметка може и да не сте заедно, когато се пенсионираш, но годините, в които си си била вкъщи в името на семейството, те ощетяват по-късно като доход.

# 138
Има също различни форми на допълнителни пенсионни застраховки, така че с малко повече информираност и планиране може да се компенсира (поне до някаква степен) дупката в кариерата на майка, избрала да отглежда децата си и да не работи няколко години.

# 139
  • София
Има и други варианти, които могат да се приложат, без да се чака на съпруга.
Допълнително пенсионно осигуряване, бизнес съдружие, инвестиции и т.н.
Още повече, че има таван н пенсиите,който не може да се надскочи, когато се разчита само на редовната пенсия. Затова и не е изгодно за жени, които имат дълъг трудов стаж или са имали висок доход, да разчитат само на НОИ.
Аз се "пенсионирах" преди няколко години, когато видях, че съм стигнала тавана. И да се вдигне след години, няма да падне. Затова разчитам на алтернативните методи за осигуряване.

# 140
Не виждам особена логика при жив партньор да се взима официално част от неговата пенсия. Но при смърт на съпруга с по-висока пенсия има механизми другият д взима добавка от неговата.
дели с бивши. последно реши един съд една вдовица да дели пенсията с бившата на мъжа си ... т.е. трикове колкото искаш .
да ... при всичкия този задължителен рекет няма начин да платя и допълнителен рекет. 

# 141
  • София
Белла, предполагам не става дума за България.

# 142
Има и други варианти, които могат да се приложат, без да се чака на съпруга.
А защо да е "чакане"? По тази логика и съпругът "чака" на жена му да му отледа децата, докато не търпи негативи откъм кариера и осигуряване. Иначе да, в един чудесен свят, жената има доход и без да работи, но колко % майки са в тази ситуация? Говорим за обикновения вариант на средностатистическа майка, която е с две деца пет години вкъщи и няма страничен собствен доход Simple Smile

# 143
  • France
Не мога да се изкажа как е навсякъде, но тук допълнителното пенсионно осигуряване е изключително скъпо и то за много малка разлика. Тази година трябва да реша дали да го взема. Преди 40 е все още в границите на разумното. Другото е да се инвестира. Но колко жени с дълги години в майчинство могат да си го позволят?

# 144
  • София
Ако са истински партньори, никой няма да чака на другия за нищо, а ще планират заедно стъпките.

# 145
  • France
50% от връзките завършват с развод. Не трябва да се забравя. А другата половина - още по-лошо.

# 146
50% от връзките завършват с развод. Не трябва да се забравя. А другата половина - още по-лошо.
Но "случайно" забравяш да споменеш,че след като се разведат,после отново се "бракуват" или поне заживяват на семейни начала...

# 147
Рядко се бракуват. И има едни делби и % .. как се оправят не знам, но в крайна сметка на много пенсиите хич не са високи. Но пък увеличиха сумата, която можеш да заработваш покрай рентата. Т.е можеш да работиш докато можеш.

# 148
  • France
Ако бившият се бракува след развода е даже още по-лошо. Когато се гътне, ще му делиш половината пенсия с новата.
Ще се арбайтва до пълна... свобода. Confused

# 149
  • София
Е България след развод не си мешаш капите със следващите, слава Богу.
А имаме и майчинство, различно от 3 месеца след раждането. Т.е. продължават да текат осигуровките и стажът.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 16:14 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт