Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 222
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 3 990
  • Германия
Здравейте, търся мнение за имуно терапия, изписана е на възрастна жена (82 годишна) като по щадящата от химиотерапия и е представена като най-новият вид лечение на рак 🙄.  Диагноза рак на гърдата. Бъдете здрави 🌱

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 19:28 от nisilia

# 3 991
Zauberei, имаш ли епикризи да ги качиш тук със заличени лични данни? Как така не е правена цистоскопия и каква лапароскопска операция е правена? Откъде е взета биопсията? Какъв е резултата от нея?

# 3 992
Здравейте, какъв е редът за отпускане на обезболяващи от онкодиспансера? Казали са на майка (имаше рак на маточната шийка), че искат да я преглеждат, а тя не може да пътува и не иска за пореден път да минава преглед.
И също може ли да се смени онкодиспансера, т.е. да се запише човек в друг град, където евентуално има по-разбранк специалисти?
Precious girl, съболезнования за загубата 🩶

# 3 993
Zauberei, имаш ли епикризи да ги качиш тук със заличени лични данни? Как така не е правена цистоскопия и каква лапароскопска операция е правена? Откъде е взета биопсията? Какъв е резултата от нея?

Боряна, благодаря за включването. Ще опитам да кача сега епикризата. Дано да е четливо.

Съзнавам колко лаишки съм се изразила в първия си пост, но нямах повече информация.
Това са документи от първата операция, втората мина преди 2 седмици. Дали може вече да се направи образно изследване? Не мога да разбера защо не е направено такова преди операцията. И сега го въртят човека, той иска и пита кога ще му направят CT, те увъртат и не му дават отговор.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 20:18 от Zauberei

# 3 994
Здравейте, какъв е редът за отпускане на обезболяващи от онкодиспансера? Казали са на майка (имаше рак на маточната шийка), че искат да я преглеждат, а тя не може да пътува и не иска за пореден път да минава преглед.
И също може ли да се смени онкодиспансера, т.е. да се запише човек в друг град, където евентуално има по-разбранк специалисти?
Обезболяващи може да изпише лекуващият онколог или дори личният лекар (ако му се занимава със зелени рецепти).

# 3 995
Zauberei,  хубаво е да прочетете някой статии за рак на пикочния мехур. Стадирането и диагностиката при този вид тумори са малко по-специфични. Първи и основен метод за диагностика е цистоскопията.  При огледа на мехура се маха туморчето и се праща за изследване. Това е направено дотук при ТУР-а. Какви са резултатите от втората цистоскопия? Имате ли нова епикриза? Важно е да се определи докъде прониква тумора, защото е от основно значение за по-нататъшното леченеи-дали да се махне целия пикочния мехур.
1. Бих ви посъветвала да повторите едната или двете хистологии на още една място.
2. Да се консултирате с онколог сред това, може би ще е удачно да се направи и скенер или ЯМР.
З. При тумори на мехурасе правеше биохимия локално, тоест вкарва се в самия мехур. Не зная дали все още е така.

# 3 996
Боряна, много благодаря за насоките. Страшно са ми полезни. Търсих, четох и ми се изясниха някои неща, включително и грешки в мисленето ми.  Няма все още епикриза от втората операция, предполагам се бави заради хистология, ако са взели нова такава.

# 3 997
  • Пловдив
leieli, знаеш ли защо прилагат по 400 мг на 6 седмици вместо по 200 на 3?
Това е една от другите (общо 6 схеми(за хора със свръхтегло се дозира по друг начин)) ,схвми на приложение - 1 -200 мг - на 3 седмици ,2мг/кг - на 3 седмици ,или 400 мг на 6 седмици /4мг/кг  -на 6 седмици .За хора със свръхнаднормено теггло(гледа се съотношението височина/тегло -body/mass index) - 1.5 мг/кг - 3седмици 3-мг/кг -6 седмици- няма никакво деиствие в мастните тъкани. В БГ НЗОК реимурсирсира ,все още само(поне когато последно проверявавах) "фисксирананите" схеми
200мг/3седмици 400мг/6 седмици,не и останалите 4 схеми.

chocha ,
Дозата не е е еднаква... никога
А при имунните чекпоинт-инхибитори на PD1-/PD-L1
имуномедиираните НЛР НЕ СА ДОЗОЗАВИСИМИ .- И не са кумулативни . Виж при CTLA4 инхибиторите стои по-различно въпроса.

За мен лично ... в сл. само терапия с PD-1 CPI не е най-оптималната - трябваше да заполочна с комбинация от PD-1 и CTLA-4  инхибитори - Опдиво(може и Кейтруда(макар да не съм сигурен  че има одобрение за приложение при ММ в комбинация)) и Йервой(Yervoy (Ipilimumab))

Bojuri,
по-надолу видях ,че си писала ,че баща ти е бил на тази схема и е " по-натоварващо" .Не не  няма разлика ,даже при тази схема на 6 седмици има "повечко" време да илиминират антителата
,отколкото на 200мг на 3 седмици(полуживота им е около 28 дни,пълна елиминация към 56-58 ден). Аз отдавна се мисля да говоря пак с шефа на отделението да ме мине на комисия и да мина на 6 седмици(а ако все пак са одобрили да реимбурсират и схемата мг/кг - защо не и на такава на 6 седмици - тази доза(фиксираната) е нормална  за средностатисически американец 100+кг(200мг)),не и за  хора по 65-70-80 кг.

zigizagi ,
"Течните" биопсии ,не се "НЕ ПРИЗНАВАТ" не само от НЗОК ,а и в цяла европа(мисля защото сме разисквали надълго и нашироко в темата за РБД ,а може и в тази - не доказва къде е първоизточника ,защото има множесктво крциноми които експресират KRAS, EGFR,HER2,BRAF ...и т.н) ,а лечението е различно в зависимост от локацията (дори при еднакви генни мутации).
В САЩ ... Там също не всички застрахователи покриват лечение базирано на резултати от Foundation ONE Liquid и другия официално одобрен NGS плазмен тест от FDA (в момента ми изкочи от празната кратуна) . Ако се касае за доуточняване на конкретна подмутация при вече  хистологично поставена диагноза от Ту -материял, със "Течна биопсия"  и в EU и в БГ ,мисля никои няма да застане "напреки" да се приложи най-подходящото ,одобрено лечение.

Следа,
Авастин e VЕGFR  инхибитир - подтиска рецептора за изгражадане на васкуларни клетки - отттам и чести кръвоизливи ,както и като косвен фактор подтиска еластичносста на съдовете - високо кръвно. .Що не ги четете тея листовки "за пациента" ... не знам.

velveto4,
Кръвните показатели нв би трябвало да се променят драстично , иначе има и други -предимно имунно-свързани нежелани реакции ,най-често пневмонити,освен свързаните със синтеза на кръвоносни съдове и от там перфорации ,тромбози, ит.н. кръвоизливи.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 14:39 от whitefang

# 3 998
Здравейте,
Може ли да препоръчате нещо за рани от залежаване?
Имаше май по-напред в темата,  но не успявам да открия?

# 3 999
Bonboloni, на мен горещо ми бяха препоръчали бял крем Рачев. Но ние не стигнахме до ползването му, така че не знам дали е най-добрият.
Имате ли антидекубитален дюшек?

# 4 000
  • Пловдив
Zigi
Snap Dragon e другия официално одобрен от FDA blood NGS Panel.
Ама в Европа не е особено популярен.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 12:11 от whitefang

# 4 001
Zigi,  не нямаме, слагаме му нещо като пояс. Мажем с какво ли не... Ще пробваме и с този крем. Ще видя и за дюшек.
Благодаря.

# 4 002
Благодаря, white!
Bonboloni, по принцип се взима от социалните. В olx се продават също. Аз мога да ти дам също, но е в провинцията и ще мога да го взема оттам в неделя.

# 4 003
Здравейте.
От сърце желая, на всички вас ,да бъдете живи и здрави и да забравите за тази болест.
Моля за малко помощ,относно резултатите на сестра ми.
След лечение на рак на гърдата и направиха костна сцинтиграфия и излезе този резултат.
Сестра ми твърди,че има само една метастаза в реброто.
Но на самото изследване ми се струва,че пише друго.
Моля за по-запознатите,ако е удобно да ми разяснят малко резултатът й

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 17:49 от Zaiche88

# 4 004
  • Sofia
White,аз съм на Кейтруда 200мл на 3 седмици  от почти една година.Смея да твърдя,че съм почти без странични ефекти.Тези ,които ги получих с времето ги преодолях/ щитовидна жлеза и бели петна тип виталиго/.С оглед на поносимостта ми към лечението лекуващата ми лекарка ми предложи да мина на 400мл на 6 седмици. Отказах/може би по презумция,че така ми се получават нещата Simple Smile /Нейните думи бяха,че просто ще си спестя честото ходене до болницата.

Общи условия

Активация на акаунт