Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 385 564
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 5 280
Много ми е тъжно това, което се случва в темата.
Моля Ви хора, не спирайте да пишете. Вие сте нашата упора. Аз лично ако я нямаше темата и всички, които ми даваха информация нямаше да се справя. Всички знаят за първоначалният стрес.
Нека върнем мира в темата!
Светли празници ! Бъдете здрави!

# 5 281
  • някъде там
Аз също не пиша много в темата, но чета много. Четох много, запознах се с хората, които могат и изкат да ми помогна, четейки техните мнения. Да, питала съм и на лично някои от тях, за нещо в точно канкретния случай който ме касае. Научила съм много и още много има да уча. Но.... запазих се реалист , не хвърча в облаците и не се впускам във вкякави неща, които съм чула или ме съветват да давам на близкия ми, като гъби алое и т.н. Още от самото начало си обещахме с майка ми да не се лъжем и прикриваме действителността, защото пътя е тежък. Аз да и казвам всичко такова каквото е, а тя да ми казва как се чувства към момента ако може с нещо да се помогне. Тя самата ми каза, че след диагнозата знае, че и остават 6 месеца( посмях се на това), не за друго а доводите и не бяха оправдани. Казваше го от опит с майка си, която е починала 84 година. Аз казвам какво може да се направи, тя взема решениета, тя е големия човек, а аз съм и дете, за това тя сама решава, аз напътствам.
Напътствам БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕМАТА!
Нямам какво друго да кажа, освен БЛАГАДАРЯ на хората, които не се отказват да пишат!
Да истината понякога боли!

# 5 282
Ние, които сме в беда се нуждаем от всяка подадена ръка. Аз до този момент, не съм помагала в този аспект, но съм се раздавала нечовешки за други неща. То и за това съм на този хал. Хората са ми благодарни, но сме в друга област.  Помагат, операцията, бързата диагноза е тяхно дело. Без тях доникъде нямаше да съм. И продължават. Имаше един филм - Предай нататък. Аз винаги съм правила добро. Не съм отказала помощ, сега искам да продължа, защото ми се живее. И е същото време съм поела много ангажименти. Да животът е и след мен, но докато мога - няма да оставя хората си. Колко са благодарни - все ми е тая. Но боли, когато си се раздавал на макс, да няма кой да ти помогне за спасение или надежда. И сега, в това дередже, пак помагам. Обичам живота именно заради това.
Не се отказвайте. Аз съм на принципа - може да преживея провал, но няма да се откажа. Мразя да се предавам.
Между другото, операцията ми е била много тежка - перитонит, загуба на кръв... Казват, че толкова положителна енергия съм получила... Мисля, че чудеса стават

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 10:42 от Ноли

# 5 283
Ноли, защо не направиш една безплатна консултация с Анадолу, просто да видиш и те какво лечение ще ти предложат, пък после да го правиш тук?  Дори няма нужда да превеждаш епикризи и т.н, изпращаш им ги на български и ще отговорят до 2 дни.
Може да искат само да се плати някаква малка сума ( в смисъл много по-малка от самото изследване) за да ти разчетат образните изследвания.
мъж с рак на дебелото черво, тук в Бг комисията в Пазарджик му назначила първо химиотерапия и след това операция. Но онкологът им бил близък и им казал, че няма смисъл, че образуванието му е много голямо и химията няма да му повлияе, казал им, че за себе си не би я правил, нямало смисъл. Та отишли в Анадолу и доколкото разбрах първо е  била операцията, сега прави и лъчетерапия, предполагам, че всеки случай е индивидуален, но не пречи да вземеш още едно мнение, все пак имат доста опит.
И след поне  3-4 мнения да избереш правилното лечение.

# 5 284
Ноли,
Въобще не визирах теб, пишейки, че някои не помагат!
Струва ми се, че си в доста минорно настроение.
Консултация с проф. Тимчева (онлайн) би ти повлияла добре - първо, че е един от двата най-добри онколога в България, и второ е много мила и човечна. Същото важи и за д-р Мила Петрова от Надежда. Проф. Дудов може да посетиш само защото е най-добрият и да сравниш с лечението, предложено от проф. Тимчева. В последно време е станал много рязък, раздава присъди на кг, не обръщай внимание, ако ти каже нещо такова.
Успех! Heart

# 5 285
  • Пловдив
Съболезнования!
Не знам защо така се получава след тези лъчетерапии. И при нас беше пагубна лъчетерапията. И тук в темата чета напоследък все такива мнения. Не я правят както трябва ли, нямам обяснение..
Едва ли е от ЛТ. Ако не е правен магнитен резонанс на главен мозък - огромна вероятност да е имал метастази там.Особено ако карцинома на пикочния мехур е бил дребноклетъчен.
Съболезнования ! Лек да е пътят му!.

vilitra,
Не знам как си представяш да намалее веднага след ЛТ,а тя не е и насредата. Ефект поне след 3 месеца.

Gabriel bd,
Всъшност на мен опериралия ме 2018 неврохирург ми даде 6-9 месеца - имах и все още имам още 2 мозъчни мети. Така ,че може би някой лекари са по-скоро реалисти отколкото оптимисти.
Реалноастта обаче е ,че при множество - >6 метастази в мозъка вариант е само цяломозъчна ЛТ,
която може да даде още няколко месеца време ,но и значително да спадне "умствения капацитет" след 6-тия месец . Та говорим за различни ситуации 1,2,3 -5 метатсази и РХ и множеството метастази и WBRT.А и не е без значение да има пълен екстракраниален отговор от системното лечение,за да не се появяват нови метастази в ЦНС.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 16:03 от whitefang

# 5 286
Аз да дам моя принос. След операцията яжте домашни храни. Нека да са вкусни. Правя си с кореноплодни различни супички. Слагам кис мляко, куркума. Малко сварено яйце, минато през гевгир. Сварен спанак, магданоз, копър. Рецепта за вкусна извара - мляко от производител се вари, обезмаслява, малко сол и два лимона, сол. Ммм, вкусно. И разходки, много движение. Без тежко, че аз за малко да направя бела. Ползвам грахов протеин, добре ми действа. Също за хемоглобина си варя червено цвекло и пия по малко от сока. Всичко сварявам, за да не стане беля. И елда, тя също е полезна. Яде ми се салатка, кашкавал че, но уви. Иначе ям по пет пъти. Нека храната да ви е вкусна. А, да, сварени круши, ябълки... При мен е сложно стома и мети в черен дроб, но пак може да се постигне резултат. Да видим следващата фаза как ще е (химията).
Да предупредя - фрезурбините са много добре, незаменими помощници са при път, при фал с храната, но в тях има захари,  а не пише на бутилката.

# 5 287
Мъжа ми днеска ходи в болницата. Говорил е с лекар.
Иска по най бързия начин ЯМР и КТ и януари да го вкара за операция.
Това бързане и спешност на ситуацията ме отчая.
Мъжа ми беше като неадекватен. Все едно на непознат език му говорят. Лекарят звъня на мен да каже за изследванията.
Щял да се опита утре да намери часове да ги направи в болницата, но било трудно че вървели с месец напред.
Ние търсим пък на частно.

# 5 288
Geizer, погледни от друга страна нещата Hug.  Повечето хора се оплакват от забавяне в поставяне на диагноза, операцията и започване на лечението, а при вас лекарят се ангажира да стане възможно най-скоро! Това всъщност е много добре! Ако ви бяха казали - операция през март, щяхте да се притеснявате много повече, че се губи ценно време.
Ако няма възможност някой да придружава мъжа ти в подобни случаи, кажи му да си записва какво казва лекаря, а преди да отиде при него, може да си подготвите списък с въпроси. В началото шокът е огромен и човек наистина забравя какво иска да пита или какво му говорят...

# 5 289
Гейзер, разбирам че сте с малко дете, но не оставяйте мъжа си да ходи сам по лекари, ходете с него, записвайте си всичко, питайте, консултирайте се. Болния е достатъчно стресиран и не може да вникне и запомни всичко и да вземе най доброто решение. Това за жалост не е настинка, че човек да се справи сам, особено в началото. Ние жените сме по куче марка, доста ходят сами по болниците, но мъжете по лесно се шашкат и изпадат в депресия. Докато се уточни заболяването и вида на лечението е нужно втори човек да ходи с болния.
Успех в лечението. Млади сте и имате повече сили за борба със заболяването.
П. С. Писали сме едновременно със Зиги.

# 5 290
Човек трябва да е реалист и да приема фактологията такава, каквато е. Да се подготви за възможните сценарии, да оцени вероятността на всеки от тях. Да предвиди ходове за тях, ако може. Това на разумното ниво. После е надеждата, фатализмът, вярата и всичко останало. И да си подготви душата, да издържи. Имаше една приказка на братя Грим, за железният Хайнрих, който обвил сърцето си с железни обръчи, за да не се пръсне от мъка и да може да прави това, което трябва да се прави. Нещо такова.
И аз съм се наслушала на грубости от некомпетентни познати. Най-много ме заболя от репликата на позната от детски години, вцърковена " християнка": "Вярата ви е била слаба и не сте се молили достатъчно, затова съпругът ти не успя да се излекува". Мда. Панкреас, 4 стадий. Това ми дойде в повече.
Днес щеше да навърши 62. Не ми е минало. Не знам дали някога минава.
Нека да е мир и любов в отношенията ни в навечерието на Коледните празници. И дано има хубави руезултати на всички.

# 5 291
О, подобни думи не знам как могат да се изрекат. Моя позната, помагала съм за какво ли не. Препоръча ми да се изправя пред някаква тъмна порта. А друга смята, че подобни болести наказват грешниците или се получава наказание заради предците. Аз не мога да си обясня как функционира мозъка на такива същества. А те са учители и се мислят за невероятни учители. Или има хора, които специално ми се обаждат, за да разказват на други какво е станало. А мен ме разнасят на други. Може да не са с моята съдба, но са си болни хора. Не им се сърдя, просто им тегля майната и напред.

# 5 292
Ноли, ra2 ами мен точно тези неща ме вадят от обувките. А не истината. Приказки от типа "Защо я изпуснахте?" Откъде съм изпуснал майка си? От небостъргач, от самолет? Болест в краен стадии. Отнемаща ни близките бавно и мъчително. За една година нямаше ипомен от предишния човек. И колкото и да не исках да си тръгва, финалните 2-3 седмици не ги пожелавам и на най-големия си враг.
Но хората умират не само от рак. Ежедневно умират хора от инфаркт, инсулт, диабет, инфекции, катастрофи. И ние, и докторите не сме всемогъщи.
Затова се радвайте на всеки миг живот, на всеки момент с близките си.
Светли празници и здраве на всички!

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 22:47 от ~Боряна~

# 5 293
И аз съм се наслушала на грубости от некомпетентни познати. Най-много ме заболя от репликата на позната от детски години, вцърковена " християнка": "Вярата ви е била слаба и не сте се молили достатъчно, затова съпругът ти не успя да се излекува". Мда. Панкреас, 4 стадий. Това ми дойде в повече.

😡😡😡
Точно този типаж на мен са ми най-“любими”. Директно щях да я затапя с “А децата с онкологични заболявания не са се молили на нам-си-кой-си достатъчно и затова биват наказвани ли?” За съжаление - не искам да звучи грубо - но, по мои впечатления, религията е обратно пропорционална на интелекта, социален, емоционален и всякакъв. С такива хора не спориш и не се разправяш - оставяш ги да се “лекуват” със светена вода и песнопения, да благодарят на господ (а не на лекарите и учените, които посвещават живота си да помогнат, защото аз Христос със скалпел и микроскоп не съм го виждал) и продължаваш.

И не, няма общо с вярата, че ще успееш и ще се справиш с болестта. Това е дефиницията на силен дух. Другото е безпросветен ескапизъм от реалностите, който в някои случаи минава всякакви граници на общуване.

Съжалявам, че си се сблъскала с подобно нещо. Да му спокойно и светло в този ден (и винаги).

# 5 294
Здравейте,свързах се с онколожката на майка ми,относно афтите в устата,защото състоянието на небцето стана много лошо.Заведох я до спешния кабинет на Дева Мария,пуснаха и пкк,като предполагаха,че левкоцитите и са много ниски.Оказа се,че всичко е в норма...освен левкоцитите,които бяха 40 000.Разпитваха я дали е имала температура,каквато не е имала.Преслушаха я,измериха кръвно и решиха,че ще предпишат антибиотик с който да лекуваме инфекцията в устата(вероятно и в хранопровода).Въпроса ми е възможно ли е тези стойности да се дължат на въпросната инфекция или нещо друго не е наред.Сториха ми се доста озадачени,звъняха на началника на отделението и нещо сега ме човърка.Стана малко дълго,извинявайте!

Общи условия

Активация на акаунт