Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 381 317
  • 5 371
  •   3
Отговори
# 4 455
Не искам да се заяждам, но как точно ти виждаш стабилизирането? Има онкологичен процес, но не е доказан какъв точно за да се приложи лечение. А за съжаление отделение по палиативни грижи отдавна няма.  Купи ли поне фрезубин, да пробвате да се подсили?

# 4 456
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Хора, дали сте съветите си, със сигурност в огромна степен правилни.
Недейте да бъдете толкова остри с думите, не всеки може да е в такава степен оправен и в кондиция да се справи в такава ситуация, особено ако е оставен сам. Очевидно за себе си на катеринка е било по-лесно да взима решения, в момента се преплитат съвети от лекари и съвети от хора, които са се сблъсквали по един или друг начин с тази битка и всичко това се изсипва върху главата на една изплашена, сама жена. Не всеки може да изплува като го бият с пръти по гърба, които всъщност му се подадат за спасение. А и да се пише, че бездейства е наистина нечестно.
Просто е ужасно объркана и без никой до себе си, който да ѝ е реална опора.

# 4 457
Същото мисля и аз. Повечето хора не реагират добре на подобен стрес, особено когато нито болният, нито близките са кооперативни и си зарязан да се оправяш абсолютно сам. Системата също не е от помощ - във всяка нормална страна решенията за следващите стъпки щяха да са взети от лекарите, а катеринка и мъжът ѝ да изпълняват. Тук трябва за някакви си дни да разбереш какво е ПЕТ, ЯМР, КТ, биопсия, кое след кое следва, да си начертаеш план и да ходиш да се разправяш с всичко от сестри и секретарки до лекари, за да склонят да го изпълнят в срок, в който все пак може още да си жив. Към по-стреснати хора този…начин на функциониране е безпощаден.

За мен най-странното в ситуацията е къде са се покрили деца и роднини. През акъла ми не е минало да зарежа майка ми (изключително добър човек, който в ситуацията с татко искаше да направи всичко, но едва се събираше) или баща ми да се оправят сами, когато татко се разболя. Семейството е отговорност, обич, подкрепа, споделена грижа. Време е някой да се сети.

# 4 458
  • на20 километра от Бургас
Благодаря за подкрепата и разбирането. Поръчах Фрезубин в аптеката, не се поддържа наличен. А за помощта, големия син помага, ако трябва да ни кара някъде, да пазари, но за съвети и решения не.. Другия син работи онлайн и гледат палаво бебе на година и половина, което също иска доста грижи и време, не му дават и отпуск. Минават с детето да ни видят набързо след работа. Баща ми на 89г,на мъжа ми сестрата и тя е болен човек със сърдечни операции. Освен да звънят да питат как сме, друго не правят. Реално сама трябва да взимам решения, защото мъжа ми  ако беше добре с мозъка и психиката щеше да е друго. А той не може едно изречение да направи, не му идват думите. Не разговаряме като нормалните хора, на моменти гледа през мен, не разбира всичко което говоря,сменя си настроенията. Преди пиеше кавинтон, сомазин и гинко, но сега нищо за мозъка не пие. С вече онкологично заболяване незнам дали може да пие нещо за мозъка.  Предложиха ми да му давам атаракс или деанксит,но в листовките пише че не е добре при деменция.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 07:53 от катеринка

# 4 459
Досега щеше да си направила биопсията и резултатите щяха да са ясни другата седмица. Нормално е ти да взимаш решения за мъжа ти, когато той не е добре, ти си най-близкия му човек и е редно да се вземе инициатива и отговорност  - всеки да се меси с мнение не прави нещата по-лесни, а напротив. На този етап дори няма кой знае какво решение за взимане, защото няма биопсия и насоки за лечение.
Това, че може да му стане нещо от биопсията не знам как е довод, виждаш сама състоянието на човека - няма колко много повече да се влоши…

# 4 460
Здравейте, отново имам нужда от съвет…
Да припомня на кратко- след ПЕТ скенер и биопсия мина и операцията на баща ми ( рак на простата )
Днес взех епикризата, а онкорешението още не е готово.
На ПЕТ тогава, правихме го април месец се виждаше нещо на бял дроб и ребро. Притеснявах се да не е метастаз, ( имаше проблем с тазобедрена става, която сменихме в периода между скенер и операция )но комисията тогава каза операция… четох тук, че при метастази не се прави първо операция и малко се успокоих.
На епикризата сега пак има нещо описано , което ме притеснява. Ще изчакам решението, но ако може все пак някой да каже…
Скрит текст:

Скрит текст:

# 4 461
Благодаря за подкрепата и разбирането. Поръчах Фрезубин в аптеката, не се поддържа наличен. А за помощта, големия син помага, ако трябва да ни кара някъде, да пазари, но за съвети и решения не.. Другия син работи онлайн и гледат палаво бебе на година и половина, което също иска доста грижи и време, не му дават и отпуск. Минават с детето да ни видят набързо след работа. Баща ми на 89г,на мъжа ми сестрата и тя е болен човек със сърдечни операции. Освен да звънят да питат как сме, друго не правят. Реално сама трябва да взимам решения, защото мъжа ми  ако беше добре с мозъка и психиката щеше да е друго. А той не може едно изречение да направи, не му идват думите. Не разговаряме като нормалните хора, на моменти гледа през мен, не разбира всичко което говоря,сменя си настроенията. Преди пиеше кавинтон, сомазин и гинко, но сега нищо за мозъка не пие. С вече онкологично заболяване незнам дали може да пие нещо за мозъка.  Предложиха ми да му давам атаракс или деанксит,но в листовките пише че не е добре при деменция.
Виж мила, правиш всичко както трябва, и се стараеш и страдаш, но не си лекар. И когато е тежко болен съпруг, не е същото, както когато обгрижваш родител. Различно е и не пожелавам на никой да се усети разликата. Не пиши повече тук, за съжаление получи грозни коментари и определения,  които не заслужаваш в този момент. Съпругът ми се лекува в Бургас, довери се на лекарите. Имаме възможност за София и извън страната, избрахме логистично и медицински комфортен за тежкото му състояние вариант и сме доволни.
Няма да отговарям на никой, особенно на хора взели се за много компетентни и обиждащи потребителите в темата. Ужасно отношение!

# 4 462
Отдавна не съм писала тук, но тона в темата е станал поучителен и назидателен.
Жалко, тук сме за подкрепа!
Хората са различни, не всеки може да се събере на мига и да направи всичко в кратки срокове.
Всички знаем какъв е шока и объркването.
Не съм писала отдавна и не ми се обяснява с подробности, но при моя съпруг се появи рецидив тази година, открит от нас, според лекарите тук беше здрав като бик!
Ненужна операция, хиляди усложнения, много пари, все при лекари светила,  не един или двама и накрая едно голямо нищо.
Отвратена съм от нашето здравеопазване!
От няколко месеца се лекува в Германия.
Не мога да сравня с нищо тук, за жалост сме много, много далеч от белите държави а и едва ли скоро ще ги стигнем като лечение,  грижа и отношение.
Там никога човек не може да стигне до положението на Катеринка и да се лута, защото пациента е грижа на лекарите, те правят всичко нужно веднага,  подкрепят пациента и близките и изобщо не мога да сравнявам с нищо тук! Трудно ми беше да повярвам като влязох в онкоотделението, че се намирам в такова.
На болните не им личи, че са болни, един човек, който понасяше химията по-тежко го водеха с линейка всеки ден на Рейн, две сестри го обгрижваха по цял ден, само за да се почувства по-добре. Ако не го бях видяла с очите си, малко трудно щях да го повярвам. Още много мога да разказвам...
Затова Катеринка не мога да дам съвет за лекари или клиники тук, изобщо не мога и се извинявам за това.
И аз мисля, че възможно най-бързо трябва биопсия, диспансеризирай го, за да го поемат.
Ще ви покажа за момент как изглежда човек отписан от нашите родни медици.
Преди няколко дни в Гърция, с чудесни изследвания и много добри резултати от скенера.
Ако някой пита мен за съвет, бих му казала да бяга от тук!
Възможно най-бързо!
Лекува се по здравна каса със формуляр S1, условието е болния да има ТЕЛК.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 07:55 от miglenasky

# 4 463
  • Варна
Miglenasky,ако може споделете как се сдобихте с формуляр S1.Като четох условията трябваше да нямат възможност да те лекуват тука.Почнах пак да чета темите назад и пак влизам във филми.Малечка палечка,видях в твой пост,че ще носиш много блокчета,за ревизия.Метастазата е излязла с хер+.Би ли споделила ,ако е удобно,какво се оказа и имаше ли промяна в лечението.Когато ходих за второ мнение на биопсията,патолога ми обясни,че тумора в едната част,може да е Хер+,а  в другата  Хер-,но това ще се разбере след операцията.Такава така и не се случи.

# 4 464
Miglenasky,ако може споделете как се сдобихте с формуляр S1.Като четох условията трябваше да нямат възможност да те лекуват тука.Почнах пак да чета темите назад и пак влизам във филми.Малечка палечка,видях в твой пост,че ще носиш много блокчета,за ревизия.Метастазата е излязла с хер+.Би ли споделила ,ако е удобно,какво се оказа и имаше ли промяна в лечението.Когато ходих за второ мнение на биопсията,патолога ми обясни,че тумора в едната част,може да е Хер+,а  в другата  Хер-,но това ще се разбере след операцията.Такава така и не се случи.
Лицето да има ТЕЛК и адресна регистрация в държавата в която ще отиде.
Ние имаме приятели там.
Не са ни питали или искали документ, че му е отказано лечение тук.
Решението го взехме точно за 5 минути и след два дни беше в Германия и започна лечение.
Не могат да откажат формуляра, попълва се заявление и става за час-два.

# 4 465
Miglenasky, пожелавам ви късмет, но нас австрийски професор изписа химия на хапчета на майка ми когато не можеше дори вода да приема през устата. Иначе е факт, че там отношението в болниците е съвсем друго.

Хоуп, чернодробните на майка ми и като цяло кръвната картина беше перфектна, въпреки че почина един месец по-късно и имаше разсейки в черен дроб от няколко години. LDH например беше много извън норма.

Та толкова за кръвните изследвания. Промяната в психиката също може да е симптом за напреднал процес.

# 4 466
Miglenasky, пожелавам ви късмет, но нас австрийски професор изписа химия на хапчета на майка ми когато не можеше дори вода да приема през устата. Иначе е факт, че там отношението в болниците е съвсем друго.

Хоуп, чернодробните на майка ми и като цяло кръвната картина беше перфектна, въпреки че почина един месец по-късно и имаше разсейки в черен дроб от няколко години. LDH например беше много извън норма.

Та толкова за кръвните изследвания. Промяната в психиката също може да е симптом за напреднал процес.
Тези хора направиха чудеса с него за няколко месеца.
Тук първо не му откриха рецидива, ние си платихме скенер и лъсна, а 10 дни преди това беше на диспансерен преглед и скенер.
После направиха абсолютно безсмислена операция с която навредиха много.
Заразиха го с вътреболнична инфекция и няколко месеца го возим от болница на болница с 40 градуса температура, ни жив, ни умрял, над 10 венозни антибиотика, съсипаха го.
Накрая не искаха и да го вземат вече, да не говорим, че не можа да започне терапия в това състояние.
Накрая пак аз настоях за Пет скенер и хоп , тръгнали разсейки, да се прибира да  си умира в къщи, какво лечение тепърва.
Това набързо казано, спестявам много подробности .
Не искам и да чувам вече за българско здравеопазване!
Най-правилното решение в живота ни беше това!
Изследванията са му идеални, скенера му е много добър, той е добре и като го видиш, никога няма да кажеш,  че преди няколко месеца тук са го плащали да умре.
За Австрия не знам как е, в Германия виждам с очите си.

# 4 467
miglenasky, виж да не те сдавят тук в защита на «прекрасното» здравеопазване в България. Тук една съфорумка я изгониха от темата заради лошото й мнение за лекари и я предупредиха да не пише с намек, че ше й се случи нещо.....Тук не можеш да напишеш лоша дума за българските лекари, професори и т.н.  Аз се оперирах при професор Александрова. В темата ми съветваха да нямам работа с нея, но аз уважам български професори и й се доверих.... Какво стана нататък......раната е гноясала, попаднах в другата болница, за да я срежат и да изтече гнойта. А и след операцията напипах познатата до болка бучка на мястото си жива и здрава.... А какво дадоха на биопсия? Написаха, че е доброкачествено образование. Резил е направо. Разболяха ми лимфните възли подмишница.....навредиха ми с тази операция много. Бях скоро с детето в Испания. Няма нищо общо с България. Няма това чуди никъде по света.

# 4 468
Много неприятна ситуация. Къде му объркаха скенера ако не е тайна ? Без контраст ли беше, че нямаше правилно разчитане?

# 4 469
Те изобщо дали си правят труда да ги разчитат или карат с готови шаблони за мъже и жени. И други пъти съм писала, че ми бяха писали уголемена простата, а съм жена, объркали са шаблона.

Общи условия

Активация на акаунт