На море в Гърция 2023 - I

• 62 879
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Elisabet Cruises, но не съм сигурна дали спират на Волос. Със сигурност имат спирка на Platania - това е близо до плажа Микро. Към 10-10:30 са там. Виж им във ФБ страницата или сайта откъде тръгваха, мисля, че от Волос ще ви е по-лесно от началната точка.

# 211
Волос е далече (2.5 часа в посока до първия остров с ферибота, лодките са още по-бавни) и няма туристически корабчета оттам. За дневните круизи от Пелион вече е написала Monadirs, там имаше малко проблеми с лодките след "пенсионирането" на Africana, но явно услугата е подновена.
https://elisabetcruises.net/
Има дневни екскурзии и от северната част на Евия. От Волос - с ферибота. Колата не е абсолютно задължителна, фериботите спират в столицата на двата острова, спокойно може да се разгледа градът, на Скиатос специално има и добре развит обществен транспорт. Но за няколко часа какво ли ще успеете да видите?

TrueTrue,
не мисля, че има място в Гърция, което през лятото да отговаря на целия този списък с условия. На Лефкада със сигурност липсват голяма част от тях (старинна архитектура, леснодостъпни пясъчни плажове). На Корфу всички тези неща ги има, но на десетки километри едно от друго, и обикновено на хубавото е лудница.
Вижте Парга на Йонийското крайбрежие все пак. Информация в темите назад има много, включително и в последните 2-3 стр.

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 23:47 от Параход

# 212
TrueTrue, защо не погледнеш и Скиатос? Плажовете са плитки и са много хубави за малко дете, а в градчето има донякъде това, което търсите. Няма да е спокойно, има си доста хора там през лятото, но и плажовете са много. 

Параход ме е изпреварила докато пишех Simple Smile Но и аз мисля, че Лефкада и Корфу не ви отговарят на изискванията.

# 213
Освен да изберем един остров и с колата да пообиколим малко. Не съм гледала разписанията, но ако хванем първия ферибот и се върнем с последния пак е нещо. Тепърва започвам да разучавам нещата. Благодаря, всеки написан ред ми е ценен!

# 214
Ellinor,
това е страшно скъпо начинание за еднодневна екскурзия - най-евтиното е от порядъка на 150 евро в посока за двама-трима души и кола, двупосочно  - 300 (а има и по-скъпи билети в зависимост от компанията, кораба и маршрута). Все пак решението е ваше.

# 215
Малко през глава тръгнах признавам си… не проучих достатъчно и нахлух с въпросите.
Волос заслужава ли си за 3-4 дни? Да обиколим наоколо, да има добри плажове и вкусна храна?  Скиатос, евентуално началото на септември да посетим. Благодаря отново за бързите отговори 🌺

# 216
  • sofia
Параход, Deviant Art, благодаря ви! 🌸 Парга ми изглежда приказно и имам чувството, че няма да ми е до плаж там даже - много хубаво за разходки! Прилича на Позитано.
Скиатос ми хвана окото много. Видях снимки на един плаж със сложно име Koukounaries - изглежда широк и не гъсто населен, но си им шезлонги и чадъри. За жалост хотелите близо до този плаж са по 4000+ евро за 7 нощи и ни идва над бюджета. Има ли някакъв алтернативен транспорт от другите части на острово до този плаж, нещо като бус, влакче, за да не качваме колата?

# 217
Христос Воскресе Simple Smile
Аз продължавам с търсенето на идеи за разнообразие за децата по време на почивката ни в района на Волос. След като стана ясно, че еднодневен ферибот до Спорадите не е финансово изгодно, намерих информация за влак на Пелион по маршрута Ano Lechonia – Milies. Някой дали се е качвал? Какви са впечатленията Ви?
Благодаря и светли празници Simple Smile

# 218
  • Sofia
Със сигурност от Волос има и разходки с малки корабчета и лодки. Ако сега не можеш да намериш нищо, на място, като отидеш на пристанището ще намериш. Ние правихме разходка с малка яхтичка от Милина  из залива и островите.
На железницата отдавна й се каня, но нещо не ми стана ясно - отиваме с колата до началната спирка, качваме се, стигаме до крайната и как се връщаме после?

# 219
Има връщане в 15:00 следобяд в същия ден.

Със сигурност от Волос има и разходки с малки корабчета и лодки. Ако сега не можеш да намериш нищо, на място, като отидеш на пристанището ще намериш. Ние правихме разходка с малка яхтичка от Милина  из залива и островите.
На железницата отдавна й се каня, но нещо не ми стана ясно - отиваме с колата до началната спирка, качваме се, стигаме до крайната и как се връщаме после?

# 220
truetrue, не знам как стои въпроса с градския транспорт на Скиатос, защото сме били с кола. Разстоянията са кратки и не натяга, но все пак няма как всичко да е на едно място - или до плаж, или до града ще трябва да се придвижвате някак (не пеша). Вече сигурно си видяла на картата, че има само едно населено място на острова и само там има къде да се разходите вечер.

Парга е много фотогенична, но и там за да ходите на плаж ще ви трябва кола. Градските плажове преливат от хора в сезона, само Валтос е по-голям и е леко встрани. Обръщам внимание и на факта, че повечето плажове в района не са точно с пясък, а с камъчета, макар и ситни, и морето не е много плитко. Единствено плажът на Амудя е такъв, но по мои спомени там имаше доста комари. Може и ние да сме уличили някакъв пик, защото доста съфорумки са ходили и не са оплаквали, но мен направо ме изядоха гадините в Парга. После се преместихме на север към Сивота и там ги нямаше.

# 221
Единственият главен път на Скиатос е дълъг 13 км, по южното крайбрежие и по него се движат постоянно градски автобуси. Спирките са начесто, мисля, че бяха 26. Кукунариес е последната или предпоследната (по смътен спомен имаше после една към плажовете Агия Елени и Банана, до които след нея се ходи пеш). Автобусите са много начесто, но през лятото са и претъпкани.
Кукунариес е хубав плаж, с малко по-хладна вода от останалите заради течения, силно туристически е, но заради природния резерват зад него не напълно съсипан. Претоварен е главно в обедните часове, когато се изсипят няколко круизни корабчета от типа, за който в темата се пита.
Като цяло плажовете на Скиатос са супер - над 60. Има и някои по-диви извън автобусната линия, може да се вземат колелета или скутер, ако нямате/не желаете кола.

В Парга спокойно може да се ходи на плаж на Валтос (а още по-добре е да се отседне там, за повече въздух и зеленина), той не е толкова натоварен като централния Крионери и е красив отдалеч, друг е въпросът, че на мен не ми харесва за плажуване. До центъра през крепостта се стига за около 20-30 минути пеша (вярно, баир има), много приятна разходка, а има и водни таксита от Валтос до централното пристанище, бяха по 2 евро преди няколко години. Разбира се, по-интересните плажове са извън града и се достигат с кола.
Връзката откъм гледки с Позитано и Чинкуе Тере не е съвсем далечна, предвид историята на града.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 13:01 от Параход

# 222
  • Бургас
По спомен имаше нещо като водни таксита които тръгват от пристанището на Кукунариес и те свалят на материка тук Katigiorgis harbour
https://maps.app.goo.gl/H6XhzjSTKA8mnJ1x6.
Бяхме с еднодневна екскурзия на Скиатос като ни оставиха на този плаж с няколко таверни. Виждах как на определено време идваха лодки и слизаха предимно гърци с куфари и други заминаваха към Скиатос. Обаче освен видяното друга информация нямам. Мислех си, че това е бюджетен начин да стигнеш до Скиатос, а там има много удобен ГТ с разписание на 30-40мин.

То още е рано, но аз да попитам запознатите. Добре ли е от сега да резервирам за ферибот Василики Лефкада-Фискардо Кефалония? ММ мисли, че не е нужно, а още на втория ден като пристигнем просто да минем през Василики и да си купим билети за 16.07. Обаче май ферибота е малък и един на ден? Или се бъркам?

# 223
То още е рано, но аз да попитам запознатите. Добре ли е от сега да резервирам за ферибот Василики Лефкада-Фискардо Кефалония? ММ мисли, че не е нужно, а още на втория ден като пристигнем просто да минем през Василики и да си купим билети за 16.07. Обаче май ферибота е малък и един на ден? Или се бъркам?
През юли бяха три на ден май, вижте разписанието на Westferry.gr.
Аз все гледам фериботни билети в последния момент да взема, най-много седмица-две по-рано, и миналата година за малко да хартисаме. Вече не е като преди, напливът е голям.
Още повече че тези се резервираха с онлайн форма без плащане (не знам дали все още е така) и ги купувате на място като пристигнете. Абе, резервирайте поне месец по-рано, да ви е мирна главата.

# 224
  • софия
...
Железницата минава през красива природа, спираше на някаква стара къща за производство на зехтин. Стигате до Милиес, помотавате се, хапвате и се връщате пак в Ано Лехония.
Ако се чудиш какво да правиш един ден - става. Приятно е. Може да се возиш на външната платформа на вагона.

Общи условия

Активация на акаунт